E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η Ευρώπη αποφασίζει για το κούρεμα των καταθέσεων

Σάββατο 13 Απριλίου 2013


Κρίσιμες συζητήσεις στο Eurogroup του Δουβλίνου - Πολιτική υιοθέτηση του προσχεδίου του κυπριακού μνημονίου

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και το μελλοντικό καθεστώς εκκαθάρισης, θα έχουν σήμερα Παρασκευή στο Δουβλίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το κούρεμα των καταθέσεων, άνω των 100.000 ευρώ σε όποια ευρωπαϊκή τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στη συνάντηση δεν αναμένονται αποφάσεις, ωστόσο χαρακτηρίζεται ως «κρας τεστ» για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα.

Το Eurogroup του Δουβλίνου θα ασχοληθεί επίσης με τα προβλήματα της Σλοβενίας που βαθαίνουν, και την προώθηση της "τραπεζικής ένωσης" στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου στις 13:30, ενώ στις 16:00 θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στην Ιρλανδική προεδρία για το Ecofin των 27.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δοθεί «πολιτική στήριξη» στην Αθήνα, όπως εκτιμούν δημοσίως κυβερνητικοί παράγοντες, κοινοτικές πηγές σχολιάζουν πως «είδηση θα ήταν το αντίθετο».

Την ίδια ώρα στο Eurogroup, αρχίζει σήμερα η πολιτική υιοθέτηση του προσχεδίου του κυπριακού μνημονίου. Αφού πάρει την έγκριση των υπουργών, θα σταλεί στα κοινοβούλια.

Το μέρος του μνημονίου που αφορά τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους διέρρευσε στον Τύπο και προβλέπει βαθιά ύφεση 12,5% την επόμενη διετία και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2015.

Το κείμενο προβλέπει ότι η συνολική λογιστική αποτύπωση της παρέμβασης στην Κύπρο αγγίζει τα 23 δισ.: 10 τα δισ. του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ, 10,5 από τη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος με την παρέμβαση στην τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, 600 εκατ. ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα, 1,5 δισ. σε αποκρατικοποιήσεις και 400 εκατ. σε πώληση πλεονάζοντος χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας -κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί για λόγους συμβολισμού να πετάξει από πάνω της, όμως περιγράφεται ρητά στην παράγραφο 29 του κειμένου.

Στο μεταξύ, ρητή προειδοποίηση προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη να μην προβεί σε παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη απηύθυνε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.



Read more: http://www.newsbomb.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger