του Γιώργου Κόκουβα
Η Αλκυόνη ήταν κόρη του θεού Αίολου, που είχε… σηκώσει μπαϊράκι και πίστευε ότι ήταν ισάξια της Ήρας, έλεγαν οι αρχαίοι ημών. Τότε ο Δίας, θυμωμένος, την μεταμόρφωσε σε πουλί, το οποίο γεννούσε τα αυγά του τον χειμώνα. Επειδή όμως οι μανιασμένοι άνεμοι έσπαγαν τα αυγά της, οι Θεοί την λυπήθηκαν και φρόντισαν να της προσφέρουν λίγες ημέρες καλοκαιρίας μέσα στο καταχείμωνο για να μπορεί να αποκτήσει απογόνους.
Κάπως έτσι, κάθε Ιανουάριο έχουμε λίγες ημέρες ηλιοφάνειας, τις οποίες ονομάζουμε Αλκυονίδες. Ή περίπου έτσι – αφού η επιστήμη έχει πιο… λογική εξήγηση από αυτή του δωδεκάθεου: Το γεωγραφικό πλάτος της ανατολικής Ευρώπης ευνοεί μετεωρολογικά αυτό το φαινόμενο, που μας χαρίζει λίγες παραπάνω αχτίδες ήλιου μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Όπως και να έχει, αυτές οι αχτίδες, για όσους έχουμε ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα, είναι η ιδανική αφορμή να πάρουμε μια γεύση άνοιξης και να κάνουμε ωραίες, ηλιόλουστες βόλτες στην πόλη, όσο προλαβαίνουμε.
Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε δοκιμασμένες, απολαυστικές διαδρομές στην Αθήνα για να χαρούμε τις Αλκυονίδες… τώρα που γυρίζει. Η… αφ’ υψηλού βόλτα:
Ανηφορίζοντας στου Φιλοπάππου Είναι ίσως ο πιο κεντρικός και ο πιο εύκολος λόφος για… σκαρφάλωμα στην Αθήνα και μάλιστα περικλείει τρεις στην συσκευασία του ενός: Ξεκινήστε από το Θησείο, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της οδού Ακάμαντος και εξερευνήστε τον λόφο της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών. Στον πρώτο, θα δείτε κόσμο αραγμένο στο χορτάρι και τους Αθηναίους που βγάζουν βόλτα τους καλύτερους τετράποδους φίλους τους εκεί που κάποτε ρητόρευε ο Δημοσθένης.
Στον δεύτερο θα βολτάρετε γύρω από το Αστεροσκοπείο και στα μικρά μονοπάτια, ώσπου να καταλήξετε στον λόφο των Μουσών, αυτόν που είναι ο «original» λόφος του Φιλοπάππου, αφού έχει και το ομώνυμο μνημείο στην κορυφή του. Απολαύστε την θέα 360 μοιρών προς την Αθήνα από ψηλά και κατηφορίστε από τη μεριά των Πετραλώνων για να ανακτήσετε δυνάμεις. Προτείνουμε να περπατήσετε μέχρι την πλατεία Μερκούρη, για να αράξετε στα εξωτερικά τραπεζάκια του καφενέ «Μινόρε της Αυγής» (Καλλισθένους 82, πλατεία Μερκούρη). Στα πολύχρωμα τραπεζάκια του που απλώνονται στο χαλίκι θα απολαύσετε είτε καφεδάκι είτε ούζο με ωραίους μεζέδες με αδυναμία στην κρητική παράδοση. Η «γραφική» βόλτα: Εξερευνώντας την Πλάκα Τα δρομάκια της Πλάκας και τα ανηφορικά στενά των Αναφιώτικων μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί ειδικά για ηλιόλουστες ημέρες. Γι’ αυτό και με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου, οι πεζόδρομοι της πιο γραφικής γειτονιάς της πόλης μας προκαλούν για εξερευνήσεις: Από την πολύβουη Κυδαθηναίων μέχρι την Τριπόδων και την πολύχρωμη Λυσίου, μην διστάσετε να χωθείτε στα στενάκια που συνορεύουν με αυτές και να ανακαλύψετε τα πιο ωραία σπίτια της πόλης. Αν οι αντοχές το επιτρέπουν, ανηφορίστε οπωσδήποτε μέχρι τα Αναφιώτικα, τα «νησιώτικα» καλντερίμια των οποίων επιτρέπουν ακόμη περισσότερες ανακαλύψεις και φωτογραφίες για να σας θυμίζουν ότι η Αθήνα είναι όντως όμορφη.
Ιδανικά στέκια για να εκμεταλλευτείτε το φως του ήλιου και την μποέμ αίσθηση των πλακιώτικων καφέ είναι η «Plaka» (Τριπόδων 1) για καφέ στην υπέροχη ταράτσα της που βλέπει στη Λυσίου, η «Κλεψύδρα» (Θρασυβούλου 9) για τα υπέροχα γλυκά του κουταλιού, το «Γιασεμί» (Μνησικλέους 23) για τσάι και πορτοκαλόπιτα και η αυλή του καφενείου «ο Γλυκύς» (Αγγέλου Γέροντα 2) αργότερα για ουζάκι και ελληνικούς μεζέδες.
Η δυτική βόλτα: Τριγυρίζοντας στον Διομήδειο Κήπο Γνωρίζατε ότι στα πέριξ της πόλης βρίσκεται ο μεγαλύτερος βοτανικός κήπος της ανατολικής Μεσογείου; Αν όχι, τότε σίγουρα δεν έχετε διαβάσει την περιήγηση του in2life στον Διομήδειο Κήπο στο Χαϊδάρι. Πρόκειται για το ανεκμετάλλευτο ως το 1975 δάσος που ο Αλέξανδρος Διομήδης αποφάσισε να δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε να διαμορφωθεί ένας πρότυπος βοτανικός κήπος, στον οποίο συνυπάρχει το φυσικό δασικό τοπίο με τα καλλιεργούμενα φυτά και λουλούδια του Ιδρύματος. Στα μονοπάτια του, θα βρείτε εκτός από απέραντες εκτάσεις για άραγμα, πικνίκ ή διάβασμα στη λιακάδα πλάι σε τεχνητές λιμνούλες, και εκατοντάδες είδη λουλουδιών, βοτάνων και δέντρων, με ταμπέλες που εξηγούν την καταγωγή και τις ιδιότητες του καθενός. Επειδή όμως ο κήπος λειτουργεί κάπως… περίεργες ώρες, ήτοι ως τις 14.00 το μεσημέρι (και ως τις 15.00 τα σαββατοκύριακα), σας προτείνουμε να τον επισκεφθείτε νωρίς, και με το που κλείσει να κατευθυνθείτε προς τον γειτονικό λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου βρίσκεται το μέρος με την καλύτερη θέα από τα δυτικά προάστια προς ολόκληρη την Αττική. Από τα πλατιά μπαλκόνια του Telescope θα απολαύσετε καφέ ή και σάντουιτς ή πιάτα ημέρας, καθώς και «υπερθέαμα» προς κάθε πλευρά της «τσιμεντούπολης» που από εδώ μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.
Δοκιμάστε να εντοπίσετε συγκεκριμένα κτίρια από τα τηλεσκόπια που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλους τους χώρους του café. Η πράσινη βόλτα: Στα μονοπάτια του Εθνικού Κήπου Περισσότερα από 500 είδη καλλωπιστικών φυτών, 6.000 δέντρα και 30.000 θάμνοι φιλοξενούνται στην καρδιά της πόλης, πλάι στο Σύνταγμα και μας περιμένουν για λίγες ανάσες οξυγόνου και ακόμη περισσότερες δόσεις ήλιου. Μπορεί η εικόνα του Εθνικού Κήπου να μην είναι αυτή που θα θέλαμε να αντικρίζουμε ιδανικά, αλλά η κατά τόπους εικόνες εγκατάλειψης δεν μας εμποδίζουν να χαρούμε τις διαδρομές, τις γραφικές αλέες και τα πλακόστρωτα που οδηγούν στο γραφικό (αν και αρκετά τσιμπημένο σε τιμές) καφενεδάκι του Κήπου.
Πηγή: www.in2life.gr