Θεωρείται από πολλούς ο πιο στοιχειωμένος ρόλος στην ιστορία του κινηματογράφου.
Η καριέρα πολλών από όσους τόλμησαν να τον υποδυθούν καταστράφηκε.
Άλλοι έπαθαν περίεργα ατυχήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Υπήρξαν, όμως, και κάποιες εξαιρέσεις για ορισμένους, για τους οποίους η κατάρα δεν ίσχυσε...
Ο λόγος για τους ηθοποιούς, οι οποίοι υποδύθηκαν τον Ιησού σε ταινίες που ασχολήθηκαν με το Θείο Δράμα.
«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977)
Ο άνθρωπος που μετέφερε την ζωή και τα πάθη του Ιησού πιο πιστά στην μεγάλη οθόνη ήταν ο Ρόμπερτ Πάουελ, πρωταγωνιστής της σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι.
Ωστόσο, αν και θα περίμενε κανείς ότι μετά την υπερπαραγωγή του Τζεφιρέλι ο Πάουελ θα έχει μια λαμπρή καριέρα στο Χόλυγουντ, συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
Η αλήθεια είναι ότι ο Βρετανός ηθοποιός μετά τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» συνέχισε να δουλεύει σε εγχώριες τηλεοπτικές σειρές και ευρωπαϊκές ταινίες.
Οι παραγωγοί του Χόλιγουντ, όμως, θεώρησαν ότι το κοινό τον έχει ταυτίσει τόσο με το ρόλο του Ιησού, που δε θα μπορούσε ποτέ να τον δει να «αμαρτάνει» επί της μεγάλης οθόνης. Έτσι, όλες οι πόρτες έκλεισαν!
Σήμερα, σε ηλικία πλέον 68 ετών, ο Πάουελ ηρεμεί τα Σαββατοκύριακα παρακολουθώντας από την εξέδρα των VIP του "Ολντ Τράφορντ" την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
"Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι όποιος ερμηνεύει το ρόλο του Χριστού δεν έχει καλή τύχη. Δεν ξέρω αν ισχύει απόλυτα αυτό.
Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτή η εμπειρία σού αλλάζει για πάντα τη ζωή και σε σημαδεύει.
Η εμπειρία των γυρισμάτων ήταν συγκλονιστική και η επαφή μου με την ουσία του χριστιανισμού μού άφησε ανεξίτηλα σημάδια" είχε δηλώσει ο Πάουελ.
«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» (1975-76)
Ένα πτώμα άστεγου βρέθηκε στην πλατεία Κολιάτσου και μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο το 2007.
Για δύο μήνες δεν είχε βρεθεί κανένας να το αναζητήσει, μέχρι να αποκαλυφθεί η αληθινή του ταυτότητα: ήταν ο Αλέξης Γκολφής, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζούσ
ε στο δρόμο και έτρωγε μέσα από τους κάδους των σκουπιδιών.
Ο Έλληνας ηθοποιός, που υποδύθηκε τον Μανωλιό στην μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» στη μικρή οθόνη από τον Βασίλη Γεωργιάδη, είδε την καριέρα του να παίρνει την κατιούσα μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.
Δεν έκλεισε καμία αξιόλογη δουλειά και ο ίδιος θεωρούσε ότι ο Χριστός του Καζαντζάκη τον κυνηγούσε και θα τον κυνηγούσε για πάντα.
«Ο Βασιλεύς των βασιλέων» (1927- 1961)
Η πρώτη ταινία για τον Ιησού ήταν "Ο Βασιλεύς των βασιλέων" του Σεσίλ Ντε Μιλ.
Στον ρόλο ο Η. Β. Γουόρνερ, ο οποίος είδε την καριέρα του να απογειώνεται μετά την προβολή της ταινίας.
Λίγα χρόνια μετά, το 1937, προτάθηκε και για Όσκαρ. Κάνοντας όμως το μεγάλο απολογισμό το 1956, όταν σταμάτησε να κάνει σινεμά, δήλωσε ότι ο Χριστός έβλαψε την καριέρα του.
Χειρότερη ήταν η εξέλιξη του Τζέφρι Χάντερ, του Ιησού στην επανέκδοση της ταινίας "Ο Βασιλεύς των βασιλέων" το 1961.
Ενώ ως τότε είχε μια πολύ καλή πορεία, μετά τον Χριστό έγινε ένας από τους πρώην λαμπερούς νέους ηθοποιούς των ΗΠΑ που μετακόμισαν στις ευρωπαϊκές ταινίες. Ήταν μόλις 33 ετών.
Εννιά χρόνια μετά σκοτώθηκε πέφτοντας μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (1965)
Η παραγωγή της ταινίας «άγγιξε» το ποσό των 20.000.000 δολαρίων, κ
αι ο Μαξ Φον Σίντοφ προσφέρει μια συγκλονιστική ερμηνεία στο ρόλο του Θεανθρώπου.
Παρά το κόστος, όμως, κάθε άλλο παρά εύκολη δουλειά ήταν τα γυρίσματα. Ο ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοβ μπορεί να επιβίωσε μετά την απόφασή του να υποδυθεί τον Ιησού σε μία από τις πιο γνωστές ταινίες για τη ζωή Του, δυστυχώς, όμως, η ίδια η παραγωγή ήταν μια από τις πιο πολυπαθείς.
Ο διευθυντής φωτογραφίας, Γουίλιαμ Σ. Μέλορ, έπαθε καρδιακή προσβολή, κατέρρευσε και πέθανε στο πλατό, προτού προλάβει κανείς να τον βοηθήσει.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αριζόνα, χιονοθύελλα χτύπησε την περιοχή για πρώτη φορά έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια, θάβοντας ολόκληρα τα σετ της Ιερουσαλήμ!
Καστ και συνεργεία υπερέβαλαν εαυτόν για να καθαρίσουν με τη βοήθεια μηχανημάτων το χώρο και να ξεθάψουν τα σκηνικά.
Και μόλις το έκαναν, ξαναχτύπησε μια νέα χιονοθύελλα, ακόμη πιο ισχυρή από την πρώτη, αναγκάζοντας την παραγωγή να τα μαζέψει άρον-άρον και να συνεχίσει το γύρισμα σε χολιγουντιανό στούντιο.
«Τα Πάθη του Χριστού» (2004)
Ο Τζέιμς Καβίζελ, που ενσάρκωσε τον Ιησού στα πλέον πολυσυζητημένα και πετυχημένα εισπρακτικά «Πάθη του Χριστού», σε σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον, σίγουρα δεν ήξερε ότι ο τίτλος της ταινίας θα γινόταν πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Στη σκηνή πάνω στο Σταυρό, αστραπή από το πουθενά χτυπά τον ηθοποιό, ο οποίος σώζεται από θαύμα.
Αστραπή τον χτυπά και στα γυρίσματα στην επί του Όρους Ομιλία!
Τα βάσανά του δεν τελειώνουν εδώ! Παθαίνει σοβαρή εξάρθρωση ώμου, όταν του έπεσε ο Σταυρός που κουβαλούσε.
«Τρώει» κατά λάθος διπλό χτύπημα από μαστίγιο στη σχετική σκηνή, κόβεται άσχημα στον καρπό του και αποκτά μια βαθιά ουλή στην πλάτη και, τέλος, αρρωσταίνει με υποθερμία.