E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

"Έχω βιάσει 53 γυναίκες και μικρά παιδιά 5 ετών"

Σάββατο 13 Απριλίου 2013


«Σε ένα μικρό σπίτι, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου με θέα στη λίμνη Kivu, ένας νεαρός Κονγκολέζος στρατιώτης εξομολογείται τα εγκλήματα που διέπραξε μαζί με τους συντρόφους του στην Minova πριν από μερικούς μήνες». Έτσι ξεκινάει το άρθρο που δημοσιεύει ο Guardian την ώρα που η G8 συζητά για τα θέματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

«Μαζευτήκαμε 25 άτομα και είπαμε να βιάσουμε από 10 γυναίκες ο καθένας. Και το κάναμε. Έχω βιάσει 53 γυναίκες, καθώς επίσης και παιδιά όχι μεγαλύτερα από 5 ή 6 χρονών» είπε ο 22χρονος στρατιώτης και συνέχισε: «Δεν τις βίασα γιατί ήμουν θυμωμένος, αλλά γιατί μας προσέφερε ευχαρίστηση αυτό. Όταν ήρθαμε εδώ γνωρίσαμε πολλές γυναίκες. Κάναμε ό,τι θέλαμε».

Αυτό ποτ συνέβη στη Minova είναι μια σκληρή υπενθύμιση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκείνοι που προσπαθούν να βρουν μια λύση στα προβλήματα σεξουαλικής βίας στη χώρα, συνεχίζει το άρθρο.

Στις 22 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, χιλιάδες εξαντλημένοι, εξαθλιωμένοι και τραυματισμένοι στρατιώτες του Κονγκό κατέβηκαν στην πόλη, έχοντας μόλις χάσει μια μάχη με τους αντάρτες M23 στη Goma, την κυριότερη πόλη στο ανατολικό Κονγκό, που βρίσκεται σε απόσταση 48 χιλιομέτρων.

Οι στρατιώτες ήταν ντροπιασμένοι, θυμωμένοι, αναστατωμένοι και εκτός ελέγχου. Οι διοικητές τους είχαν εξαφανιστεί και οι δομές τους είχαν διαλυθεί. Όταν έφτασαν στην πόλη Minova ήταν μεθυσμένοι, πεινασμένοι και πολύ βίαιοι. Οι κάτοικοι έζησαν δύο εφιαλτικές ημέρες λεηλασιών, βιασμών και δολοφονιών προτού αποκατασταθεί εν μέρει η πειθαρχία στο στράτευμα.

Εκατοντάδες γυναίκες βιάστηκαν. Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός καθώς πολλά από τα θύματα διστάζουν να το ομολογήσουν, φοβούμενες ότι οι κοινωνίες στις οποίες ζουν και οι σύζυγοί τους θα τους απορρίψουν. Σύμφωνα όμως με το διοικητή του νοσοκομείου Dr Ghislain Kassongo, περιέθαλψαν περισσότερες από 100 γυναίκες για τραυματισμούς που σχετίζονται με βιασμό.

Σε ένα καταφύγιο για θύματα βιασμού, μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Minova, η 60χρονη Nzigire Chibalonza διηγείται αυτά που έζησε στα χέρια των στρατιωτιών.

«Μας χτυπούσαν ξανά και ξανά και μετά άρχισαν να μας βιάζουν. Με βίασαν τρεις άντρες, ο ένας από αυτούς παρά φύση. Δεν το έχω ξεπεράσει ακόμη. Νόμιζα ότι είχα κολλήσει AIDS. Ο άντρας μου με χλευάζει. Με αποκαλεί γυναίκα στρατιώτη. Με απέρριψε» είπε και τα μάτια της γέμισαν δάκρια.

Το καταφύγιο, που ίδρυσε και λειτουργεί μια γυναίκα που επίσης έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, είναι το μόνο μέρος για να μείνει. Πλέον αποτελεί το «σπιτικό» για ψυχικά τραυματισμένες, ωστόσο δυνατές, γυναίκες οι οποίες εργάζονται και φροντίζουν η μία την άλλη.

Ένα από τα θύματα που μίλησε στο δημοσιογράφο του Guardian ήταν μόλις 14 ετών.

«Αν αποδοθεί δικαιοσύνη ίσως οι στρατιώτες σταματήσουν τους βιασμούς. Θα πάω οπουδήποτε χρειαστεί για να καταθέσω εναντίον αυτών των αντρών, γιατί αυτό που μου έκαναν ήταν απαίσιο. Μόνο αν τιμωρηθούν γι΄ αυτό που έκαναν θα έχει αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε η Nzigire.

Μέχρι να γίνει αυτό ωστόσο και να γίνουν συλλήψεις, καταλήγει το δημοσίευμα, οι γυναίκες της Minova παραμένουν δύσπιστες ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι θα σταματήσουν οι κτηνωδίες. «Η κυβέρνηση λέει ότι θα τους συλλάβει.

Μπορεί να συλλάβουν μερικούς, αλλά μετά θα τους αφήσουν και πάλι ελεύθερους» ανέφερε η επικεφαλής του καταφυγίου.
Πηγή: newsbeast.gr


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger