Από το Blogger.

E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

3 Δεκεμβρίου 1912: Η Ναυμαχία της Έλλης

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013


Η Ναυμαχία της Έλλης ήταν η πρώτη από την εποχή του Αγώνα της Ανεξαρτησίας αναμέτρηση του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Πραγματοποιήθηκε το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 (16 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) στ' ανοιχτά του ακρωτηρίου Έλλη (Ελές-Μπουρνού στα τουρκικά) της χερσονήσου της Καλλίπολης, κοντά στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελλίων. Διήρκεσε μία ώρα και έληξε με νίκη των ελληνικών δυνάμεων.

Τους πρώτους μήνες του Α' Βαλκανικού Πολέμου ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο. Υπό την ηγεσία του Υδραίου υποναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη (1855-1935), αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Αντίθετα, ο τουρκικός στόλος υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων, χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο.

Στα τέλη Νοεμβρίου υπήρχαν πληροφορίες ότι ο τουρκικός στόλος θα επιχειρούσε έξοδο στο Αιγαίο. Το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου ο ελληνικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη απέπλευσε από το ορμητήριό του στον Μούδρο, όταν πληροφορήθηκε ότι το τουρκικό καταδρομικό «Μετζηδιέ» εθεάθη στην είσοδο των Δαρδανελλίων. Η περιπολία του ελληνικού στόλου κράτησε μέχρι το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912, χωρίς να φανεί κανένα ίχνος του εχθρού.
Στις 8 το πρωί της ημέρας αυτή κι ενώ ο ελληνικός στόλος είχε πορεία από βορρά προς νότο, έγινε αντιληπτή η έξοδος του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Λίγο αργότερα αναγνωρίσθηκαν τα θωρηκτά «Χαϊρεδίν Βαρβαρόσας», ναυαρχίδα του Ραμίζ Μπέη, «Τουργκούτ Ρέις», «Μεσουντιέ», «Ασαρ -ι- Τεφίκ», το καταδρομικό «Μετζηδιέ» και μερικά αντιτορπιλλικά. Ο ελληνικός στόλος του Αιγαίου αποτελείτο από τη ναυαρχίδα «Αβέρωφ», τα τρία παλιά θωρηκτά «Ύδρα», «Σπέτσαι» και «Ψαρά», τα τέσσερα νεότευκτα ανιχνευτικά τύπου Λέων, τα δύο νεότευκτα αντιτορπιλλικά «Νέα Γενεά» και «Κεραυνός» και τα οκτώ παλαιότερα μικρά αντιτορπιλικά των τύπων Θύελλα και Νίκη.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στις 8:55 ο Κουντουριώτης διατάσσει τα ανιχνευτικά να ταχθούν σε μια στήλη αριστερά και σε απόσταση 1000 μέτρων από τη γραμμή των ελληνικών θωρηκτών, ενώ τα υπόλοιπα αντιτορπιλικά πήραν θέσεις προς την πρύμνη των θωρηκτών. Στις 9:00 τα τουρκικά θωρηκτά στράφηκαν προς βορρά, πλέοντας κοντά στην ακτή, ώστε να εξασφαλίσουν την κάλυψη των πυροβόλων των επακτίων φρουρίων και να αυξήσουν τη δύναμη πυρός τους. Ακαριαία ήταν και η αντίδραση του ελληνικού στόλου, που άλλαξε πορεία και τέθηκε σε καταδίωξη του εχθρικού στόλου. Από τον «Αβέρωφ» εκπέμπεται τότε προς τα πλοία του ελληνικού στόλου το ιστορικό σήμα του ναυάρχου Κουντουριώτη: «Με τη βοήθεια του Θεού και τας ευχάς του Βασιλέως και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν εις την Νίκην κατά του εχθρού του Γένους».

Οι πορείες των δύο στόλων άρχισαν να συγκλίνουν και στις 9:05 βρίσκονταν σε απόσταση 14 χιλιομέτρων. Ο Κουντουριώτης ανέμενε να αρχίσει πρώτος ο εχθρός το πυρ, θέλοντας να αποφύγει τη σπατάλη πυρομαχικών έως ότου η απόσταση μειωθεί, ώστε να επιτρέπει δραστική βολή. Πράγματι στις 9:22 η τουρκική ναυαρχίδα άνοιξε πρώτη πυρ από απόσταση 12.500 μέτρων. Ο «Αβέρωφ» ανταπέδωσε τα πυρά και η μάχη γενικεύτηκε.

Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης τα τουρκικά θωρηκτά συγκέντρωσαν τα πυρά τους στη νεότευκτη ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου. Το πυρ τους ήταν αρκετά ταχύ και πυκνό, δεν συνδυαζόταν όμως με την ανάλογη ακρίβεια. Αλλά και τα πυρά του ελληνικού στόλου δεν ήταν πολύ ακριβέστερα. Ο «Αβέρωφ» ρίχτηκε στη μάχη χωρίς να έχει προλάβει να εκτελέσει ασκήσεις πυρών μάχης, τα δε παλαιά θωρηκτά είχαν πανάρχαια πυροβόλα με πρωτόγονα μέσα σκόπευσης και διεύθυνσης βολής.

Στις 9:35 η απόσταση μεταξύ των δύο αντιπάλων είχε κατέλθει στα 9.500 μέτρα. Τότε ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που από καιρό είχε ωριμάσει μέσα του, δηλαδή να να εκμεταλλευτεί την υπεροχή ταχύτητας της ναυαρχίδας του για να υπερφαλαγγίσει από πρώρας την εχθρική παράταξη, εφαρμόζοντας τον «ελιγμό Ταυ», που πρώτος είχε εφαρμόσει ο γιαπωνέζος ναύαρχος Τόγκο κατά του ρωσικού στόλου στη Ναυμαχία της Τσουσίμα (27-28 Μαΐου 1905). Αποφάσισε να δράσει ανεξάρτητα από τον λοιπό στόλο, υψώνοντας το σχετικό σήμα Ζ και διέταξε τον κυβερνήτη της ναυαρχίδας του Σοφοκλή Δούσμανη να αυξήσει την ταχύτητα μέχρι το μέγιστο και όρμησε ακάθεκτος κατά του εχθρού.

Ο Τούρκος ναύαρχος, αιφνιδιασμένος από τον ελιγμό του αντιπάλου του, διατάσσει διαδοχική στροφή των πλοίων κατά 180 μοίρες προς τα δεξιά. Η εξέλιξη αυτή σήμανε τη διάσπαση της γραμμής και την άτακτη υποχώρησή του προς τα Στενά γύρω στις 10:00. Η ευκαιρία ήταν μοναδική για τον «Αβέρωφ» να καταδιώξει τα υποχωρούντα τουρκικά πλοία και να πετύχει αποφασιστικό πλήγμα κατά του εχθρικού στόλου. Δυστυχώς, όμως, η ταχύτητα πυρός του είχε μειωθεί δραστικά, εξαιτίας προβλημάτων στα κλείστρα των πυροβόλων.

Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα λοιπά ελληνικά πλοία έβαλαν κατά των υποχωρούντων τουρκικών από απόσταση 5.000 μέτρων. Στις 10:25 το πυρ έπαυσε από τα ελληνικά πλοία, καθώς τα τουρκικά χάθηκαν στα στενά των Δαρδανελλίων.

Η Ναυμαχία της Έλλης είχε τελειώσει με μία ακόμη λαμπρή σελίδα να προστίθεται στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Ο ελληνικός στόλος παρέμεινε κοντά στα Στενά έως τις 14:30, οπότε αποχώρησε με πορεία προς τον Μούδρο, όπου κατέπλευσε νωρίς το βράδυ.

Η επικράτηση του ελληνικού στόλου οφειλόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στον τολμηρό ελιγμό του Κουντουριώτη, αλλά και την υπεροχή του «Αβέρωφ» έναντι των πλοίων του τουρκικού στόλου. Η ενέργεια αυτή του Έλληνα ναυάρχου είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ο «Αβέρωφ» μέσα στο βεληνεκές των επάκτιων πυροβόλων και να υποστεί ορισμένες επιφανειακές βλάβες στα υπερστεγάσματα. Τα τουρκικά πλοία είχαν βαρύτερες ζημιές, αλλά και απώλειες στο έμψυχο δυναμικό τους, με 58 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Οι ελληνικές απώλειες ανήλθαν σε ένα νεκρό υπαξιωματικό, τον σηματωρό Κατζιτζάρη και τον ανθυποπλοίαρχο Μαμούρη, που πέθανε λίγες ημέρες αργότερα από μόλυνση του τραύματός του. Οι τραυματίες ανήλθαν στους επτά.

Η Ναυμαχία της Έλλης αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας νίκη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο έλεγχος του Αιγαίου παγιώθηκε, ενώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο δρόμο, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που μάχονταν σε Μακεδονία και Θράκη.

Πηγή: (Sansimera.gr)

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Ανέκδοτο: Ταξίδι στην Αλάσκα


Ενα ζευγάρι απο την Αλάσκα, αποφάσισε να πάει στη Φλόριντα για διακοπές τον Δεκέμβρη για να ξεφύγουν λίγο από το πολύ χιόνι και το ψοφόκρυο. 

Είχαν κανονίσει να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο που πέρασαν και τον μήνα 
του μέλιτος. Επειδή και οι δύο είχαν δουλειές, κανόνισαν ο άντρας να 
φτάσει Τετάρτη και η γυναίκα Πέμπτη. 

Ο άντρας φτάνει λοιπόν στο ξενοδοχείο, πάει στο δωμάτιο και βλέπει πως πλέον υπάρχει laptop με σύνδεση στο Internet. 
Αποφασίζει λοιπόν να στείλει mail στη γυναίκα του. Κατά λάθος ξεχνάει 
ένα γράμμα απο το e-mail και το στέλνει αλλού χωρίς να καταλάβει τι έκανε. 

Στο Χιούστον μια χήρα έχει γυρίσει μόλις από την κηδεία του άντρα της και τσεκάρει για mail από φίλους και συγγενείς. 
Μόλις διαβάζει το πρώτο, λιποθυμάει. Ο γιος της μπαίνει στο δωμάτιο, 
βρίσκει τη μητέρα του στο πάτωμα και κοιτάει την οθόνη του υπολογιστή. 
Το mail έγραφε: 


Προς : την αγαπημένη μου γυναίκα 
Θέμα : Έφτασα 


Ξέρω πως εκπλήσσεσαι που παίρνεις mail από μένα.Έχουν laptop πλέον εδώ 
και μπορείς να στείλεις όπου θέλεις. Μόλις έφτασα και μπήκα μέσα .Όλα 
ειναι έτοιμα και για σένα που θα έρθεις αύριο. Ανυπομονώ να σε δω. 
Ελπίζω να έχεις το ίδιο καλό ταξίδι με μένα. 


Y.Γ : ΠΟΛΛΗ ΖΕΣΤΗ ΕΔΩ ΚΑΤΩ


Νέα Σελήνη Δεκεμβρίου στον Τοξότη: Πώς επηρεάζει τα 12 ζώδια;




Η τελευταία Νέα Σελήνη του χρόνου πραγματοποιείται στις 3/12 στο ζώδιο του ανοιχτόκαρδου Τοξότη στην 11η μοίρα του ζωδίου και ώρα 2.23 μετά τα μεσάνυχτα.

Βασικός πρωταγωνιστής αυτής της Νέας Σελήνης ο Ουρανός, σε αρμονική όψη και σε αντίθεση με τον ωροσκόπο της, στον Ζυγό.
Αξιοσημείωτη η αρμονική όψη Ερμή – Άρη, αλλά και η αντίθεση Αφροδίτης – Δία, που υπόσχονται δραστικές πρωτοβουλίες και τάση για διασκέδαση, ξενοιασιά, μοιρασιά και υλικό και συναισθηματικό ξόδεμα, από το όποιο απόθεμα του καθενός, ως το τέλος του μήνα.
Πρόκειται για μια πολύ θετική Νέα Σελήνη, με αναπάντεχες εξελίξεις, πρωτοβουλίες, πολλά απρόοπτα και αιφνιδιασμούς, μια Νέα Σελήνη που προτρέπει να ταξιδέψουμε το νου μακριά, να ξεφύγουμε από τον μικρόκοσμό μας, βλέποντας τη ζωή με πιο ευρύ πνεύμα.
Τα νέα ξεκινήματα έχουν την ευλογία μιας ανατρεπτικής χροιάς και μιας αλλαγής, που σκοπό έχει να μας τονώσει, βγάζοντάς μας από τη μονοτονία και τη μιζέρια.

Ας δούμε πώς θα επηρεάσει κάθε ζώδιο ξεχωριστά.



ΚΡΙΟΣ

Αισθάνεστε πως ήρθε η ώρα να βγείτε από τους ρυθμούς του ρελαντί και να πατήσετε γερά το γκάζι. Η διαδρομή απλώνεται μπροστά σας τόσο προκλητική, που οι δισταγμοί εξαφανίζονται. Ξεχάστε ότι σας πάει πίσω, αφήστε το φρένο για τους άτολμους και κάντε τη ζωή σας μια πηγή νέων γνώσεων και εμπειριών. Σχεδιάστε ένα ταξίδι που θα σας φέρει σε επαφή με το πνεύμα, αρχίστε ένα νέο κύκλο σπουδών πάνω σε οτιδήποτε μπορεί να σας ενδιαφέρει και απομακρυνθείτε από όσους και όσα προσπαθούν να σας κρατήσουν ανασφαλείς και απορημένους.

ΤΑΥΡΟΣ

Τα υπαρξιακά ερωτήματα του στυλ «ποιος αλήθεια είμαι εγώ και που πάω» σας πάνε σίγουρα κάπου, όταν διερωτάστε με πραγματική εσωτερική φλόγα. Αυτή η Νέα Σελήνη σας πυρακτώνει και σας προτρέπει να αντικρίσετε κατάματα κάποιες αλήθειες αποδεχόμενοι όλα τα μελανά σημεία σας.Τολμήστε να διεισδύσετε στα άδυτα των σχέσεων, των σκέψεων και των επιθυμιών σας και προπάντων απαλλαχτείτε από μυστικά και ψέματα, που σας κρατούν καθηλωμένους σε μια πλασματική πραγματικότητα.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Οι συντροφικές και φιλικές σας σχέσεις σας απασχολούν πολύ κάτω από τις επιρροές αυτής της Νέας Σελήνης, με σκοπό να αναζητάτε να αναδείξετε όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα σας απογειώσουν. Η στασιμότητα σας ενοχλεί, επιδιώκοντας κάτι συναρπαστικό, που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά ακόμα και στις συνεργασίες σας. Νιώθετε πως η επαφή σας με αγαπημένα σας πρόσωπα θα πρέπει να είναι ο πιλότος που πιλοτάρει το αεροπλάνο των επαφών σας και όχι αυτός που το καθοδηγεί στο διάδρομο προσγείωσης.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Αυτή η Νέα Σελήνη ανακινεί σαφώς τις εργασιακές σας προθέσεις και σας προσανατολίζει προς μια νέα επαγγελματική κατεύθυνση, είτε έχετε δουλειά, είτε όχι. Αναζητήστε ένα αντικείμενο που σας εκφράζει πραγματικά και ψάξτε εκείνο που κάνει την καμπάνα της ψυχής σας να χτυπάει χαρμόσυνα και όχι πένθιμα. Μην συμβιβάζεστε άλλο με τη ρουτίνα μιας καθημερινότητας που σας σέρνει αντί να σας κάνει να χοροπηδάτε από ευχαρίστηση. Αποτινάξτε τον ζυγό των σκέψεων ασφαλείας και δοκιμάστε να βγείτε προς τα έξω αποφασιστικά και άφοβα.

ΛΕΩΝ

Υπερεκτιμάτε τους εαυτούς σας γεμάτοι ενθουσιασμό και τόλμη. Διεκδικείτε ένα θρόνο στον έρωτα και μια περίοπτη θέση στη δημιουργία. Επιδιώξτε έντονες στιγμές, διασκεδάσεις και ενασχολήσεις με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας. Θα νιώσετε πολύ όμορφα αν ξεκινήσετε οτιδήποτε που θα σας κάνει να νιώσετε ερωτεύσιμοι, δημιουργικοί και πρωτότυποι. Φλερτάρετε αν είστε μόνοι, ζήστε έντονα αν είστε δεσμευμένοι, βγείτε από το σπίτι και συγκεντρώστε τα βλέμματα πάνω σας με κάθε τρόπο. Αυτό έχετε ανάγκη, όσο ματαιόδοξο και αν ακούγεται.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Η δραστηριότητά σας γύρω από οτιδήποτε αφορά το σπίτι και την οικογένεια θα είναι έντονη σε αυτή τη Νέα Σελήνη, που σας ξεσηκώνει για να διευθετήσετε πολλές εκκρεμότητες. Μια αλλαγή στο χώρο που ζείτε θα σας κάνει να αισθανθείτε αισιόδοξα, ενώ διευκρινίσεις σε κάποια θέματα που ως τώρα κρατιόντουσαν επιμελώς σιωπηλά, μοιάζουν αναπόφευκτες. Μην φοβηθείτε να προχωρήσετε σε ριζικές αλλαγές και να δηλώσετε τις προθέσεις σας, ακόμα και αν η διαφωνία προκαλέσει ρήξη. Κάτι θα χάσετε, κάτι θα κερδίσετε, αλλά ο απολογισμός θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

ΖΥΓΟΣ

Αρπάξτε την ευκαιρία να εκφραστείτε, επικοινωνώντας θαυμάσια τις απόψεις και τις ιδέες σας. Βγάλτε το παιδί από μέσα σας που μεγάλωσε πρόωρα και αφήστε τους άλλους άφωνους με την ωριμότητα και την επαναστατική σας διάθεση. Μοιράζετε προκηρύξεις που πείθουν χωρίς κόπο, έχοντας τον τρόπο να μεταδώσετε στα οικεία και αγαπημένα σας πρόσωπα τις ανατρεπτικές σας επιθυμίες. Σας ενδιαφέρει πολύ να βρείτε ανταπόκριση και συμμάχους στα σχέδιά σας, όπως και το να λάβετε επιβράβευση. Δεν αντέχετε άλλο τη συγκάλυψη όσων σας κρατούν δέσμιους μιας πεζής αποδοχής, που σας φοβίζει με ένα αβέβαιο μέλλον.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Μια κίνηση ματ στα οικονομικά σας είναι η προτροπή αυτής της Νέας Σελήνης, η οποία σας απλώνει τη σκακιέρα μπροστά σας. Θα χρειαστεί να πάρετε κάποιες σημαντικές αποφάσεις, ρισκάροντας και ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε πόσο καλοί ακροβάτες είστε και να δοκιμάσετε το θάρρος σας. Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε οικονομικό δίλλημα ή είστε στριμωγμένοι, θα πρέπει να το ξεπεράσετε με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις, ώστε κανείς να μην καταλάβει τα κόλπα σας. Ψάξτε για καινοτομίες και όχι για μέσες οδούς.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο σε αυτή τη Νέα Σελήνη στο ζώδιό σας, στην οποία αποφασίζετε να ξεθεμελιώσετε κάθε τι σαθρό σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Δεν είστε διατεθειμένοι πλέον να κάνετε υπομονή, ενώ η καρτερικότητα είναι μια λέξη που σας προκαλεί ναυτία. Οι προσωπικές σας ανάγκες μπαίνουν πάνω από όλα και όλους και είστε έτοιμοι να περιπλανηθείτε σε μέρη και συναισθήματα, που δεν έχουν την ένδειξη «προσδεθείτε». Είστε δημιουργικοί, ανεξάρτητοι, ερωτικοί και πάνω από όλα ασυμβίβαστοι. Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Στρέφετε όλη σας την ενέργεια εσωτερικά, ενώ οι εξωτερικές πολύβουες δραστηριότητες, δεν έχουν να σας πουν τίποτα. Οραματίζεστε το μέλλον και το σχεδιάζετε με πυξίδα τις μέχρι τώρα εμπειρίες σας. Η ψυχολογία σας είναι απαραίτητο να είναι καλή και απαλλαγμένη από ενοχές και τύψεις, καθώς καμία κρίση πανικού δεν θα επιτρέψετε να σας απομακρύνει από τον σκοπό σας. Αποφασίζετε να κρατήσετε μυστικά και να δράσετε κρυφά, προκειμένου να εξασφαλίσετε την επιτυχία. Μόνο η περίσκεψη κάθεται απέναντί σας, σε ένα αποφασιστικό συμβούλιο με τον εαυτό σας, που σκοπό έχει να φωτίσει τελικά τα σκοτεινά κομμάτια της ζωής σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Είστε επαναστατικοί και ασυγκράτητοι με χορηγό τον πλανήτη σας Ουρανό να σας προωθεί και να στηρίζει κάθε σας ενέργεια, σε μια Νέα Σελήνη που σας ωθεί στα άκρα. Η κοινωνική σας ζωή μοιάζει με πυροτέχνημα, ενώ η ενεργή συμμετοχή σας σε ομάδες και συλλογικές δραστηριότητες αποτελεί το νόημα της ζωής σας. Σκοπός σας είναι να εκφράσετε και να περάσετε τις απόψεις σας, που καταλήγουν σε έναν και μοναδικό στόχο. Να γίνετε ένας άλλος Ιζνογκούντ που θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και τα καταφέρνει αξιοθαύμαστα.

ΙΧΘΥΕΣ

Ετοιμάζεστε για μεγάλα άλματα εκτός νερού, ειδικά ότι αφορά την επαγγελματική σας ζωή.
Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να μη βγείτε έξω από τα νερά σας και αρχίσετε να σπαρταράτε αβοήθητοι. Αυτή η Νέα Σελήνη σας δίνει ώθηση, όρεξη, αισιοδοξία, δύναμη, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στα ανοίγματά σας. Όσο περισσότερο διεκδικείτε τόσο περισσότερο εκτίθεστε. Εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας περισσότερο από την μεταβλητή σας διάθεση, που άλλοτε σας οδηγεί στα ουράνια και άλλοτε στις μπουρμπουλήθρες της απραξίας. Χρειάζεστε ένα ισχυρό κίνητρο και εκεί θα πρέπει να προσανατολιστείτε.



Πηγή: http://www.astrology.gr



Τα αντικαταθλιπτικά της φύσης, Το βάλσαμο της ψυχής, Το φυτό της χαράς



Τα αντικαταθλιπτικά της φύσης, Το βάλσαμο της ψυχής, Το φυτό της χαράς

Tα κρούσματα της κατάθλιψης αναμένεται να αυξηθούν με ιλιγγιώδη ρυθμό όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση, όσο η ανασφάλεια αυξάνεται και οι σχέσεις των ανθρώπων ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Την επόμενη 20ετία εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα είναι η σοβαρότερη νόσος στο δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και οι έρευνες, συνηγορούν στο ότι για τα σοβαρά περιστατικά, τα αντικαταθλιπτικά -είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία- μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να αναδυθούν από την άβυσσο της κατάθλιψης. Για την ήπια μορφή της νόσου όμως -δηλαδή για τις περιπτώσεις που είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε, έστω και με κάποια δυσκολία, στις καθημερινές μας δραστηριότητες-, ενδέχεται να φανούν χρήσιμα τα γιατροσόφια της φύσης.

Τα άνθη της ηρεμιας
Τα αιθέρια έλαια του περγαμόντου, του τριαντάφυλλου και του γιασεμιού θεωρείται ότι έχουν ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Ειδικότερα, το περγαμόντο βοηθά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, έντασης και φόβου, το τριαντάφυλλο δρα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αλλά και αφροδισιακά, ενώ το γιασεμί βοηθά σε καταστάσεις φόβου, κατάθλιψης, στρες και εξάντλησης. Πώς: Μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα δοχείο με αχνιστό νερό, αρωματίζοντας έτσι το χώρο μας, ή να ρίξουμε 5-6 σταγόνες στην μπανιέρα ή 1-2 σταγόνες στο μαξιλάρι μας. Εάν θέλουμε, μπορούμε να συνδυάσουμε το περγαμόντο με το γιασεμί ή με το τριαντάφυλλο.

6 φυτά κατά της θλίψης

1 Το βάλσαμο της ψυχής
Το βαλσαμόχορτο είναι γνωστό με πολλά ονόματα: Hypericum perforatum, υπερικόν το διάτρητο, σπαθόχορτο ή βότανο του Αγίου Ιωάννη (St John’s wort). Όλο το φυτό, και σε μεγαλύτερο βαθμό τα κίτρινα άνθη του, περιέχουν μια ευεργετική δραστική ουσία, την υπερικίνη, φλαβονοειδή, καθώς και ίχνη αιθέριων ελαίων. Το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Θεωρείται από πολλούς ως το φυσικό Πρόζακ. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», το εκχύλισμα βαλσαμόχορτου φάνηκε εξίσου αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της μέτριας κατάθλιψης σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή (συγκεκριμένα, την παροξετίνη, που ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Το βαλσαμόχορτο είναι πολύ δραστικό, γι’ αυτό δεν πρέπει να λαμβάνεται παράλληλα με αντικαταθλιπτικά ή και άλλα φάρμακα (λόγω αλληλεπίδρασης στο ήπαρ). Όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία του δέρματος και των ματιών στο φως του ήλιου, ζάλη, ναυτία, ξηροστομία, δερματικά εξανθήματα και κόπωση. Πώς: Το βότανο διατίθεται σε αποξηραμένη μορφή, σε βάμμα και σε κάψουλες. Μπορούμε να πίνουμε 1-2 ροφήματα (εγχύματα) την ημέρα ή να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως, πριν από το φαγητό (για τις κάψουλες ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος).

2 Το φυτό της χαράς
Το πλούσιο σε βιταμίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης) αποκαλείται και «φυτό της χαράς». Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της θλίψης, επειδή θεωρείται ότι επενεργεί θετικά στο νευρικό σύστημα. Μάλιστα, δύο πρόσφατες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης επιβεβαιώνουν και επιστημονικά την ευεργετική δράση του αποστάγματος σαφράν για την αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης. Η δράση του σαφράν συγκρίθηκε τόσο με placebo (εικονικό φάρμακο) όσο και με τη φλουοξετίνη (αντικαταθλιπτικό που ανήκει στους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης). Στις έρευνες δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες από τη χρήση του σαφράν. Πώς: Μπορούμε να ρίχνουμε 5-6 σταγόνες βάμμα σαφράν σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές ημερησίως, πριν από το φαγητό. Εναλλακτικά, προσθέτουμε τακτικά μια μικρή ποσότητα στο φαγητό μας. Ορισμένοι το κρατούν λίγο κάτω από τη γλώσσα, αλλά σε αυτή την περίπτωση η γεύση του δεν είναι και τόσο ευχάριστη.

3 Η γλυκιά ρίζα
Η γλυκόρριζα ή γλυκύρριζα έχει ήπια αντικαταθλιπτική δράση. Περιέχει μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ίχνη αιθέριων ελαίων, που θεωρείται ότι συμβάλλουν στην αποκατάσταση της νευρικής και της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς, επειδή έχει την ιδιότητα να αυξάνει την πίεση. Πώς: Μπορούμε να πίνουμε καθημερινά είτε 2 αφεψήματα παρασκευασμένα με 1/2 κουταλάκι γλυκόρριζα το καθένα είτε 1 αφέψημα στο οποίο θα έχουμε ρίξει 1 κουταλάκι.

4 Το ανατολίτικο αντικαταθλιπτικό
Στην κινεζική και την κορεατική εναλλακτική ιατρική, η ρίζα του τζίνσενγκ χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την αντικαταθλιπτική της δράση. Στη Δύση, το τζίνσενγκ έχει επικρατήσει κυρίως ως τονωτικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, καθώς και ότι επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού, ενώ τον βοηθά να αντεπεξέλθει καλύτερα στο στρες. Θεωρείται γενικά ασφαλές βότανο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες και μετά από παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, αϋπνία, πονοκέφαλο, δερματίτιδα και γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Πώς: Σιγοβράζουμε 3 γρ. ρίζας τζίνσενγκ σε 2 ποτήρια νερό για περίπου 1 ώρα, σουρώνουμε και πίνουμε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα για 3-4 εβδομάδες. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπούλες ή κάψουλες, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκευάσματος.


5 Η μέλισσα που διώχνει τη λύπη
Αγριομέλισσα, μελισσοβότανο και κιτροβάλσαμο είναι μερικές από τις ονομασίες με τις οποίες συναντάμε σε διάφορα μέρη της χώρας μας το βότανο Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis). Ο βοτανολόγος John Evelyn έγραφε το 1679 ότι το μελισσόχορτο είναι «διαμάντι για τον εγκέφαλο, δυναμώνει τη μνήμη και διώχνει δραστικά τη μελαγχολία». Η δράση του βοτάνου είναι κατασταλτική και αντικαταθλιπτική. Επίσης, διεγείρει το πεπτικό σύστημα και εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο, χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του, επειδή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ατονία και νωχελικότητα. Πώς: Παρασκευάζεται ως αφέψημα: Ρίχνουμε 1/2 έως 1 κουταλάκι φύλλα μελισσόχορτου σε νερό και το βράζουμε για 10΄. Πίνουμε ένα ρόφημα την ημέρα, ενώ αν η διάθεσή μας είναι πολύ «πεσμένη», μπορούμε να πιούμε και δεύτερο.

6 Το ηρεμιστικό βοτάνι
Η πασιφλόρα χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό σε περιπτώσεις μελαγχολίας, ανησυχίας και αϋπνίας. Έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενώ χρησιμοποιείται ακόμη και για τη μείωση της πίεσης. Είναι ασφαλές, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να μειώσει πολύ την πίεση του αίματος. Πώς: Μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα έγχυμα, όπου θα ρίξουμε 1/2 κουταλιά πασιφλόρα σε βρασμένο νερό για 5-6΄. Πίνουμε 1-2 ροφήματα την ημέρα. Η πασιφλόρα διατίθεται και σε κάψουλες ή σε μορφή βάμματος (6 σταγόνες το πρωί και 6 σταγόνες το βράδυ πριν από τον ύπνο, σε 1/2 ποτήρι νερό).

Οι ουσίες της διάθεσης
œ Η σεροτονίνη
Είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μεταδίδει τα χημικά μηνύματα μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Εδώ και χρόνια, οι νευρολόγοι και οι ψυχίατροι την έχουν συνδέσει με την κοινωνική συμπεριφορά και τη διάθεση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μία από τις κυριότερες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είναι οι SSRIs και οι SNRIs (οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης ή της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης αντίστοιχα).
œ Οι ενδορφίνες
Παράγονται στον εγκέφαλο και θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού. Σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία. Τα επίπεδά τους αυξάνονται όταν γυμναζόμαστε, όταν γελάμε, όταν κάνουμε σεξ και, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ακόμη και όταν τρώμε σοκολάτα.



4 αντίδοτα στη θλίψη

Το γέλιο
Aυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και της σεροτονίνης. Το γέλιο είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Η άσκηση
Μέσω της άσκησης, αυξάνονται επίσης τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό. Ειδικότερα, το τρέξιμο έχει φανεί ότι έχει σημαντική αντικαταθλιπτική δράση.

Η ρεφλεξολογία και ο βελονισμός
Πρόκειται για εναλλακτικές θεραπείες που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να απελευθερώσει τις ενδογενείς παυσίπονες και αντικαταθλιπτικές ουσίες του. Σύμφωνα με τη ρεφλεξολογία, βοηθούν οι κυκλικές πιέσεις με το δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού στο ημικύκλιο που σχηματίζεται στην κορυφή του αυτιού ή στον αντίχειρα του άλλου χεριού. Όσον αφορά το βελονισμό, υπάρχουν διάφορα σημεία (π.χ. στην κορυφή του κεφαλιού, στα χέρια) που βοηθούν στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και στην τόνωση της ζωτικότητας.



Οι τροφές που μας φτιάχνουν το κέφι

Τα ψάρια :Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγγες, ο σολομός) είναι πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί, βάσει ερευνών, ότι βελτιώνουν τη μνήμη και τη διάθεση. Συνιστάται να τρώμε ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Τα καρύδια: Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επιταχύνουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, γεγονός που θεωρείται ότι δρα κατά της θλίψης (παρόμοια συστατικά έχουν και τα παντζάρια). Επίσης, η δράση τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Μια χούφτα καρύδια είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ.

Ο λιναρόσπορος :Οι σπόροι του λιναριού, καθώς και το έλαιό του, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως τα ψάρια και τα καρύδια), καθώς και σε αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες και στα δημητριακά πρωινού αφού πριν τον μουλιάσουμε λίγες ώρες σε νερό για να μαλακώσει.

Τα τροπικά φρούτα: Οι μπανάνες, η παπάγια, τα ακτινίδια και το μάνγκο είναι τροφές πλούσιες σε ένζυμα, αιθέρια έλαια, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωσή τους θεωρείται ότι αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών, των ενδογενών ουσιών της ευχαρίστησης που παράγει ο οργανισμός μας.

Τα φύτρα :Είναι πλούσια σε ένζυμα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Eκτιμάται ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη ζωτικότητα του οργανισμού και δρα αντικαταθλιπτικά.

Η σοκολάτα: Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση σοκολάτας (της πικρής μαύρης σοκολάτας) με την έκκριση των ενδορφινών και της σεροτονίνης, δηλαδή των φυσικών παυσίπονων και αντικαταθλιπτικών ουσιών του οργανισμού.

iator.gr




Τι είναι η «μαύρη σκιά» που την λένε «μόρα»;


Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν νιώσει μια «σκιά» από πάνω τους την ώρα του ύπνου. Οι «παλιοί» στα χωριά , αποκαλούσαν αυτή την σκιά ...«Μόρα».

Τα κύρια «συμπτώματα» είναι η ανικανότητα να μιλήσεις και να κουνηθείς, όταν αισθάνεσαι μεταξύ «ύπνου και ξύπνιου» αυτή την σκιά, που για όσους την έχουν νιώσει, μοιάζει με εφιάλτης.

Η επιστήμη μπορεί να μην δέχεται αυτά που λένε για την μόρα, το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή η σκιά υπάρχει, με όποιο όνομα κι αν λέγεται…

Έγκειται στον κάθε ερευνητή ουσιαστικά να αποδεχτεί ποια από τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτό το φαινόμενο είναι κύρια και ποια είναι δευτερεύοντα. Αυτό έχει συμβεί μέχρι στιγμής και στην οποιαδήποτε βιβλιογραφία ή σε οποιοδήποτε ερευνητή που διερευνά αυτό το φαινόμενο.

Υπάρχουν 5-6 χαρακτηριστικά:

1. αν είσαι ξαπλωμένος,

2. αν είσαι σε χαλάρωση,

3. αν νοιώθεις την αίσθηση της πίεσης στο στήθος,

4. αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις,

5. να μην μπορείς να κουνηθείς που είναι το βασικότερο όλων – η ακινητοποίηση της στιγμής

6. και βέβαια οι εικόνες που βλέπεις ή όλες αυτές οι αισθήσεις που αφορούν αυτό το θέμα.

“Η μυστική δύναμη πίσω από την μόρα”

“Πρόκειται για ένα ον που έχει συγκεκριμένη βούληση και συγκεκριμένο στόχο. Είναι μια δύναμη που μπορεί με πολύ ζωώδη ένστικτα να κινείται και να έρχεται σε επαφή με τον άνθρωπο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Εκείνο που αντλεί από τον άνθρωπο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ενέργεια, ουσιώδης ενέργεια" λένε οι παπούδες μας.

"Για τον λόγο αυτό πολλά θύματα της μόρας ξυπνούν και νοιώθουν ότι είναι πάρα πολλοί κουρασμένοι, σαν να έσκαβαν όλη την νύχτα. Το μαρτυρούν! Και βέβαια ο τρόμος, ο οποίος νοιώθουνε τη στιγμή εκείνη, οδηγεί σε απώλεια αυτής της τόσο πολύτιμης ουσίας, της ζωτικής ενέργειας του ανθρώπου. Το χειρότερο που πρέπει να κάνει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να φοβάται, να τρομάζει, γιατί αυτός ο πανικός είναι εκείνος που ευνοεί τέτοιες καταστάσεις”.

“Πώς θα αντιμετωπίσω την Μόρα;”

” Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως ενστικτωδώς και αυθόρμητα. Αυτό που πολύ συχνά καταμαρτυρείται είναι ότι όταν κανείς νοιώσει ότι φτάσει στο έπακρο, εκεί που δεν αντέχει, φοβάται ότι θα πεθάνει, καταπιεσμένος, δεν μπορεί να κουνηθεί, έχει πανικοβληθεί, λέει μια προσευχή και εκεί λύνεται ο πολιορκητικός κλοιός. Πιστεύω ότι αυτό λειτουργεί, επειδή ακριβώς το άτομο επικεντρώνει όλη του τη δύναμη της αντίστασης πάνω σε ένα σύμβολο που εκείνη τη στιγμή είναι η προσευχή.

Πολύ συχνά μπορεί να είναι το «Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά». Πάρα πολλές φορές το έχω ακούσει αυτό στις εκατοντάδες μαρτυρίες που έχω ακούσει για τέτοια περιστατικά. Περισσότερο αυτό που βοηθάει είναι ένα σύμβολο στο οποίο μπορεί κανείς να εστιάσει και να επικεντρωθεί τη συγκεκριμένη στιγμή με όλη του τη συνείδηση. προβάλλοντας αυτή την αντίσταση. Αυτό είναι κάτι που αποδεσμεύει τον μάρτυρα εκείνη τη δεδομένη στιγμή”.

http://www.axioperierga.blogspot.gr/


Καραγιάννη: ζει εδώ και 16 χρόνια με γνωστή ηθοποιό



Για την καθημερινότητα της, αλλά και για τη φήμη ότι οι άνδρες έπεφταν στα πόδια της, μιλά σε συνέντευξή της η Μάρθα Καραγιάννη...

Ωστόσο,η αγαπημένη ηθοποιός στη συνέντευξή της στο cosmo.gr αποκαλύπτει μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία 16 χρόνια ζει με μία γυναίκα. Συγκεκριμένα, με τη στενή της φίλη κι επίσης ηθοποιό, Ντόρα Ντούμα.
«Είμαστε θεατρίνες και οι δύο. Και με τους θεατρίνους μπορώ και μιλάω. Μιλάμε την ίδια γλώσσα. Την ξέρω από το 1968, ήμασταν φίλες. Μετά από δύο γάμους η Ντόρα και τον θάνατο της μητέρας μου, της είπα να έρθει να μείνουμε μαζί;».
Πάντως, δηλώνει ότι δεν έχει παράπονα από το ανδρικό φύλο, παρόλο που δεν έτυχε να ξαναπαντρευτεί. Η Καραγιάννη, όμως, διαψεύδει ότι οι άνδρες έπεφταν στα πόδια της, λέγοντας ότι πρόκειται για... μύθο.
«Είναι ένας μύθος αυτό. Στη ζωή μου και με έδιωξαν και έδιωξα. Θέλω να πω, ότι δεν είναι κάτι που το μετράς. Είναι αρχαίες ιστορίες αυτές. Ο άντρας είναι ένα μεγάλο παιδί. Με τα καλά του και με τα κακά του. Δεν έχω παράπονο από τους άντρες της ζωής μου. Οι περισσότεροι είναι φίλοι μου. Ήταν καλοί άνθρωποι. Δεν θα μπορούσα να κάνω παρέα μετά μαζί τους αφού χωρίσαμε, αν δεν ήταν».

http://axioperierga.blogspot.gr/


Διαβάστε πως να μειώσετε τις καρκινογόνες ουσίες όταν ψήνεται στα κάρβουνα



Συχνά ακούμε τους ειδικούς σε θέματα διατροφής να λένε ότι το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινό, σε σχέση με άλλους τρόπους μαγειρέματος, για παράδειγμα το τηγάνισμα…

Η σύσταση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι μαγειρεύοντας στα κάρβουνα δεν προστίθεται επιπλέον λίπος στο φαγητό και επομένως δεν επιβαρύνεται η υγεία μας με πολλά λιπαρά.
Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι όταν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ψήνονται στα κάρβουνα (όπως το κρέας και το ψάρι), παράγονται δύο ειδών καρκινογόνες ουσίες, οι ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Ο κίνδυνος για την υγεία μας που σχετίζεται με τις παραπάνω χημικές ουσίες δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να σταματήσουμε να απολαμβάνουμε τα ψητά στα κάρβουνα.
Διαβάστε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείτε να κάνετε τα ψητά στα κάρβουνα πιο υγιεινά και να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους για την υγεία σας:
- Καθαρίστε τη σχάρα πριν το ψήσιμο. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείτε τυχόν καμμένα υπολλείματα που μπορεί να κολλήσουν στις τροφές που μαγειρεύετε.
- Διαλέξτε άπαχα κομμάτια και αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το ψήσετε. Όταν το λίπος θερμαίνεται και στάζει στα κάρβουνα, δημιουργούνται φλόγες και καπνός, τα οποία οδηγούν στο σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών.
- Γυρίστε το κρέας τακτικά.
- Εάν κάποιο κομμάτι του κρέατος καεί, αφαιρέστε το πριν το φάτε.
- Κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια και μαγειρέψτε το για λιγότερη ώρα.
- Μαρινάρετε το κρέας σε λεμόνι ή ξύδι για τουλάχιστον 30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει η οξύτητα του κρέατος και εμποδίζεται ο σχηματισμός πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων.
- Εάν θέλετε να μαρινάρετε το κρέας σε μίγμα που περιέχει ζάχαρη, για παράδειγμα σε σάλτσα μπάρμπεκιου, προσθέστε τη τα τελευταία 1-2 λεπτά.
- Προσθέστε φυσικά καρυκεύματα, όπως κανέλλα, γκρέιπφρουτ και πράσινο τσάι. Σε πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι τα παραπάνω μειώνουν σημαντικά τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στο μαγειρεμένο κρέας.
Πηγή: tsekouratoi.gr



Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger