Από το Blogger.

E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ποια ζώδια είναι οι καλύτεροι σύζυγοι;

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014



Ο γάμος αποτελεί μία πιθανή εξέλιξη μιας ερωτικής σχέσης. Παράλληλα όμως, έχει πολλές απαιτήσεις που πολλοί δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι ξανά και βιώνουν καταστάσεις που δεν είχαν φανταστεί.
Πολλοί άνθρωποι, παρόλο που είναι καταπληκτικοί σύντροφοι, τα βρίσκουν σκούρα όταν πρέπει να προσαρμοστούν σε μια έγγαμη συμβίωση.
ΚΡΙΟΣ
Ο Κριός μπαίνει στην έγγαμη συμβίωση με το ίδιο πάθος και τον ενθουσιασμό, που τον χαρακτηρίζει γενικά στη ζωή του. Αφοσιώνεται με ζέση στην οικογένεια και στις υποθέσεις του σπιτιού, χωρίς να τα βλέπει σαν μια υποχρεωτική ρουτίνα. Το θέμα όμως μαζί του, είναι ότι εύκολα μπορεί να κάνει και να πει πράγματα, για τα οποία πιθανόν θα μετανιώσει. Πράγματα απερίσκεπτα και εγωιστικά, που θα πληγώσουν το σύντροφό του. Και όχι μόνο δεν το κάνει επίτηδες, αλλά δεν έχει και την παραμικρή συναίσθηση. Ο τρόπος της σκέψης του είναι απλός και δεν συλλαμβάνει τις πολύπλοκες συνέπειες των πράξεών του. Έτσι, μπορεί ακόμα και να εκπλαγεί, αν ο άλλος εκδηλώσει θυμό ή στενοχώρια για τη συμπεριφορά του.

ΤΑΥΡΟΣ
Ο Ταύρος θέλει όλα τα πράγματα στη ζωή του να γίνονται με τη σωστή σειρά. Για να παντρευτεί, πρέπει πρώτα να έχει τακτοποιηθεί επαγγελματικά και οικονομικά. Μόνο έτσι θεωρεί ότι η έγγαμη ζωή του θα είναι άνετη και στηριγμένη σε γερά θεμέλια, που θα εγγυηθούν και τη μακροβιότητά της. Ο Ταύρος είναι περιποιητικός και βολικός σύντροφος, που θέλει να προσφέρει μια όμορφη ζωή στο ταίρι του. Όμως, ο γάμος συχνά τον κάνει να εκδηλώνει μια ανυπόφορη κτητικότητα. Αισθάνεται παραμελημένος και απειλημένος, αν ο σύντροφός του αφιερώνει ενδιαφέρον και χρόνο σε άλλα πρόσωπα. Ιδίως ο άντρας Ταύρος, αν αποκτήσουν μωρό, θα αισθανθεί ανασφάλεια από το γεγονός ότι δεν είναι πια το επίκεντρο της προσοχής για τη γυναίκα του.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Αν ο γάμος είναι πάνω απ’ όλα επικοινωνία και συνεννόηση, εδώ ο Δίδυμος παίρνει άριστα. Όλα τα ζητήματα, τα συναισθήματα, τα προβλήματα τίθενται επί τάπητος και τίποτα δεν μένει θαμμένο. Όχι μόνο δεν αποφεύγει τον διάλογο, αλλά και τον επιδιώκει, βγάζοντας τον άλλο από το καβούκι του. Βέβαια, μπορεί και να τον «καπελώσει» με την ευστροφία του… Η ζωή με έναν Δίδυμο δεν είναι ποτέ βαρετή. Το θέμα όμως μαζί του, είναι ότι θέλει να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και σε εναλλαγή ερεθισμάτων. Δεν απολαμβάνει εύκολα την ηρεμία, τη σιωπή, την ομορφιά της στιγμής, όπου απλώς βρίσκεται με το σύντροφό του. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται ανία, πράγμα που μπορεί να υπονομεύσει και τη συζυγική του πίστη.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Ο Καρκίνος είναι… φυσικό ταλέντο στον γάμο. Το έχει μέσα του! Επιδιώκει και καταφέρνει τη συναισθηματική εγγύτητα με τους άλλους ανθρώπους σε όλες τις σχέσεις του, οικογενειακές ή φιλικές. Ο γάμος είναι για εκείνον μια από τις υψηλότερες μορφές του αισθηματικού δεσίματος, που μπορεί να έχει κανείς με ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα. Και η μητρότητα/πατρότητα είναι βέβαια το αποκορύφωμα… Οι περισσότεροι Καρκίνοι βλέπουν τη δουλειά απλώς σαν το μέσον, που θα κάνει πιο άνετη την οικογενειακή τους ζωή. Έτσι, αν οι απαιτήσεις της πρώτης έρχονται σε βάρος της δεύτερης, συχνά βρίσκονται σε εσωτερική σύγκρουση, ιδίως οι γυναίκες του ζωδίου. Και το πώς θα τα φέρουν σε ισορροπία, είναι συνήθως το μεγαλύτερό τους θέμα.

ΛΕΩΝ
Για τον Λέοντα, οτιδήποτε κάνει στη ζωή του πρέπει να στεφθεί από επιτυχία και ο γάμος δεν εξαιρείται από αυτή την επιδίωξη. Όταν λοιπόν τελειώσει η (οπωσδήποτε μεγαλοπρεπής) γαμήλια τελετή, θα αφοσιωθεί στο να κάνει τον έγγαμο βίο του όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικό και μαζί απολαυστικό, και για τους δύο. Το ζήτημα είναι όμως, ότι συχνά ο Λέων, παρά τις καλές του προθέσεις, βλέπει μόνο την δική του άποψη και αυτήν θέλει να επιβάλλει στην κοινή ζωή. Συχνά είναι απρόθυμος να ακούσει την πλευρά του άλλου και να μπει στη θέση του, άσε που δεν δέχεται καθόλου εύκολα την κριτική. Έτσι, αν ο σύντροφός του είναι υποχωρητικός χαρακτήρας, μπορεί να αισθάνεται μονίμως «καπελωμένος».

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ο Παρθένος, από τη στιγμή που παντρεύεται, θα επιδιώξει να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στο σπιτικό του. Η συναισθηματική ασφάλεια που του δημιουργεί το γεγονός ότι η σχέση έχει πάρει τη συγκεκριμένη μορφή, θα τον βοηθήσει να είναι πιο «χαλαρός» και να απολαμβάνει περισσότερο την κοινή ζωή. Όμως δεν θα αποβάλει εντελώς το… χούι να θέλει τα πάντα τέλεια και να του χαλάει η διάθεση, όταν π.χ. δεν έχει ακριβώς τον καναπέ-γωνία που θα ήθελε για να χουζουρεύει, αγκαλιά με το ταίρι του. Ή όταν δεν πέτυχε το σπέσιαλ φαγητό που ετοίμαζε. Έτσι, το θέμα με τον Παρθένο είναι ότι «κολλάει» σε λεπτομέρειες, αντί να ευχαριστηθεί τη στιγμή, έστω και στον παλιό καναπέ με το αποτυχημένο φαγητό.

ΖΥΓΟΣ
Για τον Ζυγό ο γάμος επισφραγίζει την απόλυτη ένωση με το αγαπημένο πρόσωπο και αυτό αποτελεί για εκείνον την τέλεια ψυχική ολοκλήρωση. Η οποία θα επιτευχθεί αν γίνουν οι δύο ένα, όχι μόνο συναισθηματικά ή πνευματικά αλλά και στις υλικές πλευρές της ζωής. Έτσι, ο Ζυγός δίνεται τόσο πολύ στη γαμήλια σχέση, που πραγματικά ξεχνά τον εαυτό του. Για χάρη της αρμονίας, είναι ικανός να παραμερίσει εντελώς τις δικές του επιθυμίες ή επιδιώξεις από τη ζωή και να κάνει κάθε θυσία, επαγγελματική ή άλλου είδους. Πολλές φορές όμως, επειδή το κάνει να φαίνεται τόσο φυσικό και αυτονόητο, το ταίρι του δεν αντιλαμβάνεται πόσα δίνει. Είναι επόμενο λοιπόν ο Ζυγός να αισθάνεται αδικημένος μερικές φορές.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο Σκορπιός δίνει πολλά στον γάμο του, αλλά και απαιτεί. Ξεκινά αποφασισμένος να τον κάνει να πετύχει. Θέλει η γαμήλια συμβίωση να προσφέρει και στον ίδιο και στο ταίρι του απόλυτη συναισθηματική υποστήριξη, μια ευχάριστη καθημερινότητα και μια υπέροχη σεξουαλική ζωή. Ο ίδιος είναι διατεθειμένος να βάλει το δικό του μερίδιο δουλεύοντας σκληρά, ώστε να υπάρχει οικονομική άνεση στην οικογένεια, φροντίζοντας το σπιτικό του και κρατώντας ζωντανό το ερωτικό ενδιαφέρον. Αν όμως το ταίρι του δεν συνεισφέρει αντίστοιχα, κατά την άποψή του, ο Σκορπιός δυσανασχετεί και μπορεί να το εκφράσει αυτό με σκληρό τρόπο. Επιπλέον, ένα άλλο θέμα είναι και η ζήλια του, που συχνά γίνεται παθολογική και μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή του συντρόφου του.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ο Τοξότης δύσκολα δεσμεύεται σε ένα γάμο και μένει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, θέλει ο σύντροφός του να μοιράζεται τη ζωντάνια του και την αγάπη του στις νέες εμπειρίες. Και δεύτερον και σπουδαιότερο, δεν θέλει να τον περιορίζουν. Πραγματικά, η ζωή μαζί του μπορεί να είναι συναρπαστική και σίγουρα ο γάμος του δεν κινδυνεύει από τη ρουτίνα. Φτάνει να υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση και συμμετοχή από την άλλη πλευρά. Αν όμως το ταίρι του προσπαθήσει να του επιβάλλει περιορισμούς, για παράδειγμα στο να διατηρήσει τις φιλίες και τα ενδιαφέροντά του ανεξάρτητα από τον γάμο, σίγουρα ο Τοξότης θα αντιδράσει. Επίσης, τον ενοχλούν απίστευτα η κτητικότητα, η ζηλοτυπία και η καχυποψία.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Αιγόκερως, από τη στιγμή που θα δεσμευτεί στον γάμο, θα έχει την απόλυτη συναίσθηση των ευθυνών του. Και με την κλασική του προσήλωση στην επίτευξη των στόχων του, θα κάνει το παν, ώστε η έγγαμη συμβίωση να είναι επιτυχημένη. Γιατί για εκείνον ο γάμος αποτελεί μια συνιστώσα της επιτυχίας του στη ζωή, ακριβώς όπως και η καριέρα ή η οικονομική άνεση. Σχεδόν δεν θα το συγχωρούσε στον εαυτό του αν αποτύγχανε! Έτσι, τα δίνει όλα, πραγματικά. Υπάρχει όμως και ένα θέμα με όλη αυτή την υπερ-προσπάθεια: Ότι μπορεί να δουλεύει σαν σκυλί και να αγχώνεται για να εξασφαλίσει μια άνετη σπιτική ζωή, την οποία όμως δεν θα απολαμβάνει ούτε αυτός, ούτε το ταίρι του, που θα αισθάνεται παραμελημένο.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Ο Υδροχόος αφοσιώνεται στον γάμο του, αλλά με έναν εντελώς δικό του τρόπο. Για εκείνον είναι πολύ σημαντικό το να διατηρούν την ατομικότητά τους και οι δύο σύντροφοι και το βάζει σε πράξη με απόλυτη συνέπεια. Δίνει στο ταίρι του τον σεβασμό της προσωπικότητας και την ελευθερία που υποστηρίζει και διεκδικεί ο ίδιος για τον εαυτό του. Δεν είναι καθόλου κτητικός, ούτε ζηλιάρης, συχνά όμως η στάση του μπορεί να παρεξηγηθεί σαν αδιαφορία από το σύντροφό του. Και του είναι από δύσκολο έως αδύνατο να θυσιάσει στον «βωμό» του έγγαμου βίου την πολύτιμη ατομικότητά του, τις αξίες και τις επιδιώξεις που έχει, για να νιώσει ολοκληρωμένος σαν προσωπικότητα. Αντίθετα, θα τον έκανε να νιώθει πως πνίγεται.

ΙΧΘYEΣ
Ο Ιχθύς υποστηρίζει απολύτως το «έσονται δύο εις σάρκαν μίαν», και όχι μόνο ως προς τη σάρκα. Για εκείνον ο γάμος είναι μια ένωση ψυχών, που ο ίδιος προσπαθεί να επιτύχει με το να εγκαταλείψει εντελώς την ατομικότητά του, προκειμένου να συγχωνευτεί με τον άλλον. Καθώς όμως από την άλλη πλευρά σπάνια γίνονται αντίστοιχες υποχωρήσεις, ο Ιχθύς κινδυνεύει να θυσιάσει την προσωπικότητά του, μαζί με τις επιθυμίες του και, στην τελική, τη δική του ευτυχία. Κατά τα άλλα, η συμβίωση μαζί του είναι ωραία, αν εξαιρέσει κανείς την κάποια αμέλειά του στα πρακτικά ζητήματα. Μια αμέλεια που δεν προέρχεται από τεμπελιά ή αδιαφορία, αλλά από το γεγονός ότι θεωρεί άλλα πράγματα πολύ πιο σημαντικά.


«Βόμβα» Τσελέντη: Δεν με ανησυχεί πλέον η Κεφαλονιά, αλλά η Αμφίκλεια – Εκεί έχουμε πρόβλημα


Τα χειρότερα έχουν περάσει με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται "να μελετηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας".

"Στην Κεφαλονιά ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό".

Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, μετά και τον σημερινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή: "Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου.
Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εκτιμά βέβαια ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. "Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά - σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Μας προβληματίζει όμως η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,2 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι' αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή".

Ο κ. Τσελέντης που επισκέφτηκε την Κεφαλονιά και εγκατέστησε 10 νέους σεισμογράφους στο νησί, με δικά του έξοδα, όπως λέει και με "όργανα που του παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία" κρούει τον κώδωνα στην πολιτεία και υποστηρίζει ότι "έχουν εγκαταλειφθεί τα σεισμολογικά κέντρα στην τύχη τους... Η μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αντισεισμικά μέτρα, γιατί μπορεί να πάμε να γλιτώσουμε 5 δεκάρες, αλλά τα πληρώνουμε μετά επί 10 στον Εγκέλαδο... Εγώ πήγα στην Κεφαλονιά με όργανα που μου παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία. Σε όλη τη δυτική Ελλάδα είχαμε εγκαταστήσει 40 σεισμολογικούς σταθμούς και σήμερα δουλεύουν μόνο το ένα τρίτο λόγω έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει από ότι ξέρω και για τους σταθμούς από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι αφημένη στην τύχη της η σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας".

koolnews.gr

ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΟΙ




Σ. Αραβία: Άφησαν φοιτήτρια να πεθάνει επειδή απαγορευόταν να την αγγίξει άνδρας


Μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Σαουδική Αραβία έχασε τη ζωή της λόγω καρδιακής προσβολής μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Στελέχη του πανεπιστημίου της αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε άνδρες τραυματιοφορείς, που έφτασαν στο σημείο με ασθενοφόρο, να της προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, γράφει σήμερα η εφημερίδα Οκάζ.

Το προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Βασιλιάς Σαούντ στο Ριάντ υποστήριξε ότι οι τραυματιοφορείς δεν μπορούσαν να μπουν στον χώρο διότι η φοιτήτρια δεν ήταν «καλυμμένη» και διότι δεν επιτρέπεται σε άνδρες να εισέρχονται στα κτίρια του ιδρύματος που προορίζεται για τις γυναίκες, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Η Σαουδική Αραβία ασκεί πολιτική διαχωρισμού των φύλων σε σχεδόν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, βάσει της ιδιαίτερα αυστηρής ερμηνείας του ισλαμικού νόμου στη χώρα αυτή.

Το 2002, δημοσιεύματα είχαν αναφέρει πως 15 μαθήτριες είχαν πεθάνει σε μια πυρκαγιά στη Μέκκα επειδή η θρησκευτική αστυνομία δεν τους επέτρεψε να εγκαταλείψουν το κτίριο διότι δεν ήταν σωστά ντυμένες. Η καταγγελία αυτή ωστόσο αργότερα είχε διαψευστεί από τις αρχές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



7 λόγοι για να τρώμε ηλιόσπορους καθημερινά


Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους...

Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

Έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. Οι ηλιόσποροι έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων μας με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια κατάσταση φλεγμονής στον οργανισμό μας. Έτσι ο ηλιόσπορος λόγο της υψηλής του περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.



Μειώνουν τη χοληστερίνη. Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες όπως προκύπτει από πολυάριθμες μελέτες έχουν την τάση να μειώνουν τα επίπεδα της ‘κακής’ χοληστερίνης στον οργανισμό μας.
Επίσης η περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά επιπλέον στη μείωση της αθηρωμάτωσης, καθώς τα λιπαρά αυτά μειώνουν την ‘κακή’ χοληστερίνη ενώ αυξάνουν την ‘καλή’.

Χαλαρώνουν τα νεύρα μας. Συγκεκριμένα, ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και μυϊκού τόνου και η έλλειψή του σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων μας προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση.

Το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορο μάς παρέχει το 28% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης σε μαγνήσιο και επιπλέον αποτελεί άριστη πηγή φυλλικού οξέος (227 mcg/100γρ) καθώς τα 100γρ μας παρέχουν το 37% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόληψης (Σ.Η.Π).


Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA, ενώ πρέπει να υπάρχει στη διατροφή των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, καθώς η πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Προστατεύουν την καρδιά μας. Η βιταμίνη Ε που υπάρχει στον ηλιόσπορο προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία μας και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς.

Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Ε φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Το ¼ του φλιτζανιού ηλιόσπορος παρέχει το 62% της Σ.Η.Π σε βιταμίνη Ε. Επίσης η περιεκτικότητά τους σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύει ακόμη περισσότερο την προστατευτική τους δράση, καθώς η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών οξέων, τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω της θετικής επίδρασης που έχουν στο λιπιδαιμικό μας προφίλ ( μείωση ‘κακής’ χοληστερίνης και αύξηση ‘καλής’.

Μάς αποτοξινώνουν. Η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και σελήνιο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται(οξειδωτικό στρες) καθημερινά στον οργανισμό μας.


Η διαδικασία αυτή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρη γήρανση, εκφυλιστικές ασθένειες).

Μάς προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Ο ηλιόσπορος αποτελεί καλή πηγή σεληνίου το οποίο είναι ένα ιχνοστοιχείο που είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας μας.

Συγκεκριμένα διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη σεληνίου σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώς το σελήνιο συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού.

Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό μας από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.

Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν ένα θρεπτικό σνακ γιατί είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σε βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, σε καλά λιπαρά όπως είναι τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν και πρωτεΐνη, δηλαδή τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη.


tromaktiko









Η κυβέρνηση συντρίβεται στα πόδια των δανειστών


Αντώνης Σαμαράς και Άνγκελα Μέρκελ

“ Η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού παρακολουθεί σαστισμένη πια τα επικοινωνιακά τερτίπια μιας κυβέρνησης, η οποία έχει χάσει κάθε ψήγμα πολιτικής αξιοπιστίας και σύρεται στα πόδια των δανειστών, εκλιπαρώντας για κάποιες δηλώσεις στήριξης, οι οποίες θα την κρατήσουν για λίγο ακόμα στην εξουσία ”
Του Κώστα Καπνίση


Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορος για την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο, ενώ είναι απόλυτα παγιδευμένη στο πολιτικό αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε, να παραμείνει στην εξουσία. Πριν καν της γίνει, επισήμως τουλάχιστον, η γερμανική πάντα «πρόταση» για τον νέο τρόπο που θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας για τη χρονική περίοδο 2014 – 2015, το νέο δηλαδή Μνημόνιο με το μανδύα των «διαρθρωτικών» και όχι δημοσιονομικών μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται θετικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο το Spiegel, προχώρησε στη διαρροή συγκεκριμένου εγγράφου από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μιλά για το τρίτο πακέτο δανειακής «βοήθειας» προς την Ελλάδα.



Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παρόμοιες υποσχέσεις είχαν δώσει οι Γερμανοί στην Ελλάδα και το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές, κάνοντας μάλιστα την κυβέρνηση Σαμαρά να πιστέψει ότι μετά τις γερμανικές κάλπες, θα υπήρχε μια κάποια «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους. Αυτή η προσδοκία όμως διαψεύστηκε (καθόλου τυχαίο), καθώς η γερμανική κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού σχηματίστηκε 3 μήνες μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα η τρόικα να επιστρέψει στην Ελλάδα με ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις για σκληρότερα μέτρα, «κόβοντας» κάθε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Την ίδια στιγμή οι «εταίροι» με δηλώσεις όπως του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, αλλά και άλλων αξιωματούχων, παρέπεμπαν τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου εκ νέου στην υλοποίηση του προγράμματος της τρόικα, ξεγράφοντας το ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης.



Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωνε σε συνεντεύξεις του ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για διαπραγμάτευση, καθώς προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα και για το γερμανικό κατοχικό δάνειο, τονίζοντας ότι αν ετίθετο ένα τέτοιο ζήτημα από την ελληνική πλευρά, θα δυσκόλευε τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό, μοιάζει να επαναλαμβάνεται και τώρα, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των ιδιαίτερα κρίσιμων ευρωεκλογών, με την Ελλάδα να έχει διπλή εκλογική αναμέτρηση, καθώς έχει μπροστά τις και τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με την κυβέρνηση Σαμαρά να είναι διπλά εγκλωβισμένη.



Σε αυτά τα πλαίσια, οι εταίροι – δανειστές, έχοντας να αντιμετωπίσουν και εκείνοι τους λαούς των χωρών τους δεν έχουν πολλά περιθώρια πολιτικών ελιγμών, ωστόσο φαίνεται ότι θα προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο, προκειμένου να μην αφήσουν εντελώς αβοήθητη τη συγκυβέρνηση Σαμαρά στην επικείμενη διπλή εκλογική της συντριβή. Το νέο τέχνασμα είναι ένα νέο Μνημόνιο, με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, αλλά αυτή τη φορά δεν θα λέγεται Μνημόνιο, αλλά κάπως αλλιώς. Το ένα του συνθετικό, από ότι όλα δείχνουν θα είναι ο όρος «διαρθρωτικά μέτρα». Με αυτόν τον τρόπο, οι εταίροι – δανειστές, κυρίως η Γερμανία, προτίθεται να δώσει στην Ελλάδα ένα νέο «πακέτο βοήθειας» ύψους 10 – 20 δισεκατομμυρίων ευρώ . Το σημαντικό στο όλο ζήτημα είναι το αν οι όροι αυτοί θα ανακοινωθούν πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.



Προς το παρόν η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως το «παλιό», ετοιμάζεται να κάνει μια επικοινωνιακή επίθεση παροχολογίας προς την ελληνική κοινωνία, την οποία έχει ήδη εξαθλιώσει ως προς τη συντριπτική της πλειονότητα με μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή - λεηλασία. Το πλέον εξοργιστικό από όλα είναι ο εμπαιγμός των ανέργων, καθώς οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου είχαν τη «φαεινή» ιδέα να «βάλουν μπρος» το ΕΣΠΑ, πάντοτε με τις ευλογίες των εταίρων, τάζοντας 440.000 θέσεις εργασίας. Αυτό βέβαια θυμίζει τις 700.000 θέσεις εργασίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, τον Μάρτιο του 2013.



Βέβαια, στα «ψιλά γράμματα» της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επρόκειτο για στήριξη 500.000 θέσεων εργασίας ήδη εργαζομένων, 100.000 στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για κοινωνική εργασία, 80.000 για είσοδο νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας και τέλος 20.000 σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μάλιστα είχε κοστολογήσει τη συγκεκριμένη πρόταση στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, μιλώντας για 750 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από πόρους του ΛΑΕΚ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ. Φαίνεται λοιπόν ότι αφού δεν έγινε κάτι για έναν ολόκληρο χρόνο, η «πρόταση» επανέρχεται από τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς η χώρα βρίσκεται και σε …προεκλογική περίοδο.



Σα να μην έφταναν όλα αυτά, έρχονται να προστεθούν οι υποσχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα προς τον Αντώνη Σαμαρά ότι του επιφυλάσσει μια «ευχάριστη έκπληξη» για την ελληνική οικονομία, δήλωση που έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εμφανιζόμενος σε βραδινή τηλεοπτική εκπομπή. Ποια να είναι αυτή; Το πρωτογενές πλεόνασμα μήπως , το νέο Μνημόνιο ή η μεταγραφή στη ΝΔ του Αστέριου Ροντούλη, πρώην στελέχους του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη; Η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού παρακολουθεί σαστισμένη πια τα επικοινωνιακά τερτίπια μιας κυβέρνησης, η οποία έχει χάσει κάθε ψήγμα πολιτικής αξιοπιστίας και σύρεται στα πόδια των δανειστών, εκλιπαρώντας για κάποιες δηλώσεις στήριξης, οι οποίες θα την κρατήσουν για λίγο ακόμα στην εξουσία. Όμως, όπως λέει και ο λαός «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».



Η χώρα, σύμφωνα και με τους πλέον έγκυρους αναλυτές και οργανισμούς βαδίζει προς την άβυσσο, παρασυρόμενη από ένα χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Η κρίση θα βαθαίνει, καθώς τα λογιστικά τεχνάσματα δεν μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, αλλά και επιπλέον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, οι οποίοι εργάζονται με πενιχρή ή καθόλου αμοιβή. Άλλωστε η ύφεση πουθενά στον κόσμο δεν ανακόπηκε με μέτρα λιτότητας και στραγγαλισμού της εθνικής οικονομίας. Αυτό όμως είναι κάτι που «ξεχνά» η Γερμανία της συμφωνίας του 1953 και η εθελόδουλη συγκυβέρνηση Σαμαρά ούτε καν σκέφτεται να της το υπενθυμίσει.

Η Ελλάδα χρειάζεται την ακριβώς αντίθετη πορεία πλεύσης με μια πολιτική διαπραγμάτευση για δραστική (και όχι λογιστική) αναδιάρθρωση του χρέους της, την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους και όχι την πλήρη διάλυσή του, ειδικά σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής, και τη χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής με καινούρια εργαλεία. Αυτό όμως είναι έργο μιας άλλης κυβέρνησης και αυτό το γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου…

http://www.periodista.gr/


H Δήμητρα Λιάνη, ο σεφ και οι φήμες ότι ζουν μαζί


Τι συμβαίνει τελικά με την Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέουκαι τον σεφ, Θοδωρή Αγγελασόπουλο; Τι απαντά η ίδια στις φήμες που την θέλουν να έχουν σχέση;

Η κ. Λιάνη στο newspost διαψεύδει τις φήμες που την θέλουν να έχει μετακομίσει στο σπίτι του Θοδωρή Αγγελασόπουλου στην Αγία Παρασκευή, αφού συνεχίζει να ζει στο δικό της, στο συγκρότημα κατοικιών της Εκάλης. Με τον σεφ, η κυρία Λιάνη κάνει στενή παρέα από το 2011 και συμμετέχει στις τηλεοπτικές του εκπομπές.
Mάλιστα δήλωνε το 2011 «Πέρασα πολύ δύσκολες ημέρες με την μητέρα μου, γιατί μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία ενάμιση μήνα και έπρεπε να κάνει μία πολύ δύσκολη εγχείρηση. Η κυρα-Ξένη μπήκε στο Νίμιτς στα μέσα περίπου Ιουλίου και ήταν δεδομένο για μένα, μέχρι όλα να πάνε καλά, ούτε λόγος για διακοπές. Οι μνήμες δυστυχώς, εκτός της ταλαιπωρίας του νοσοκομείου, με στοιχειώνουν κάθε φορά που βρίσκομαι σ' αυτό. Από ένα μικρό πρόβλημα, έως ένα μεγαλύτερο είναι το ίδιο πάντα για εμένα, μετά την περιπέτεια με τον Ανδρέα. Με πάει πίσω και σαν άνθρωπο, αλλά και θυμάμαι εκείνες τις ημέρες στο Ωνάσειο, στο Χέρφιλντ, αλλά και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Έχω εξοικειωθεί πλέον με τα νοσοκομεία, γιατί μην ξεχνάτε, ήμουν 4 μήνες στην Εντατική, στο πλευρό του Ανδρέα, χωρίς να βγω έξω ούτε στιγμή. Μάλιστα, στο χειρουργείο της μητέρας μου που έγινε από τον πρόεδρο της ρομποτεχνικής εταιρείας, τον καθηγητή Ντίνο Κωνσταντινίδη, ήμουν παρούσα και της κρατούσα το χέρι. Τώρα, μετά από τον εφιάλτη μου και την αγωνία μου και αφού η μητέρα μου βγήκε από το νοσοκομείο, ήρθα για λίγα μπάνια και ξεκούραση στη Ρόδο, με ένα καλό μου φίλο τον Θοδωρή Αγγελασόπουλο».
Διαψεύδει επίσης ότι κάποιος ιερωμένος ζει μαζί της για να την παρηγορεί ή την προσέχει.
 gossip-tv.gr



47 Σαμουράι – Ρονίν που πήραν εκδίκηση για τον άδικο θάνατο του άρχοντά τους και μετά έκαναν όλοι το τιμητικό χαρακίρι


Οι πολεμιστές Σαμουράι υπηρετούσαν πάντα κάποιον άρχοντα. Αν ο άρχοντας πέθαινε, οι Σαμουράι έπαιρναν το όνομα «Ρονίν», δηλαδή περιπλανώμενοι άντρες.

Η προσβολή που κατέληξε σε χαρακίρι

Το 1701, ο Ασάνο Ναγκανόρι ήταν ο άρχοντας της περιοχής Άκο. Τον υπηρετούσαν 300 Σαμουράι, οι οποίοι τον λάτρευαν και θα θυσίαζαν τη ζωή τους για αυτόν, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ο Ασάνο φιλοξένησε τον ανώτατο αξιωματικό Κίρα Γιοσινάκα, ο οποίος είχε αποστολή να διδάξει στον άρχοντα τους αυλικούς τρόπους και κανονισμούς.

Ο Κίρα περίμενε να τον υποδεχτούν με πλούσια δώρα και γενναιόδωρα φιλοδωρήματα, όπως ήταν το άτυπο συνήθειο.

Όμως, ο Ασάνο δεν ακολουθούσε τέτοιες τακτικές. Ήταν σοβαρός και τίμιος, πιστός ακόλουθος του Κονφουκιανισμού και αρνήθηκε να δωροδοκήσει τον αξιωματικό.

Ο Κίρα εξέλαβε τη στάση του Ασάνο ως πρόκληση και του φέρθηκε προσβλητικά. Έφτασε στο σημείο να τον αποκαλέσει «γουρούνι χωρίς τρόπους» και ο Ασάνο εξαγριώθηκε.

Επιτέθηκε στον Κίρα με ένα μαχαίρι και τον τραυμάτισε στο πρόσωπο. Αν και η πληγή δεν ήταν σοβαρή, η πράξη του Ασάνο ισοδυναμούσε με αυτοκτονία.

Η ποινή για κάποιον που επιτέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό ήταν θάνατος. Ο άρχοντας Ασάνο εφάρμοσε το «σεπούκου», γνωστό και ως «χαρακίρι».

Το χαρακίρι του άρχοντα Ασάνο.

Ήταν η τελετουργική εκτέλεση, κατά την οποία ο κατηγορούμενος έπρεπε να μαχαιρωθεί μόνος του και να θέσει τέλος στη ζωή του.
Δίπλα του στεκόταν ένας σύντροφός του, που μετά από λίγο του προσέφερε έναν γρήγορο θάνατο, με αποκεφαλισμό.

Μαζί με τον Ασάνο, τιμωρήθηκαν η οικογένειά του και όλοι του οι υπήκοοι. Έτσι οι «ορφανοί» Σαμουράι έγιναν «Ρονίν» και τα εδάφη του άρχοντα κατασχέθηκαν.

Η εκδίκηση των 47 Ρονίν

Ο κώδικας τιμής των Σαμουράι απαιτούσε εκδίκηση για τον θάνατο του άρχοντα. Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ανώτατοι άρχοντες είχαν απαγορεύσει στους Ρονίν να επιτεθούν στον Κίρα.

Εκείνοι προσποιήθηκαν ότι συμμορφώθηκαν στις διαταγές, αλλά δε σταμάτησαν ποτέ να επιθυμούν την εκδίκηση.

Σαράντα επτά από αυτούς, αποφάσισαν να πεθάνουν για να τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου τους άρχοντα.

Ούτε στιγμή δε σκέφτηκαν να κρυφτούν, για να αποφύγουν την τιμωρία. Ο Κίρα ανέμενε μια αντεπίθεση απ’ τους Ρονίν και είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί.

Πίστευε ότι θα ήταν αδύνατο να επιτύχει κάποια επιχείρηση εναντίον του.

Το σχέδιο όμως, που κατέστρωσαν οι Ρονίν, ήταν πέρα από κάθε φαντασία, καθώς οι Σαμουράι πολεμούσαν με την ανδρεια και τη δεξιοτεχνία τους και όχι με τεχνάσματα.

Αυτή τη φορά όμως δε γινόταν αλλιώς. Περίμεναν μόνο την κατάλληλη στιγμή.


Ο αρχηγός των Ρονίν, Οϊσί, εγκατέλειψε την οικογένειά του και άρχισε να επισκέπτεται τακτικά οίκους ανοχής. Προσποιούνταν ότι είχε απορρίψει τη ζωή του Σαμουράι και ζούσε σαν αλήτης.

Μία νύχτα που είχε μεθύσει πολύ, τον πήρε ο ύπνος μες στη μέση του δρόμου. Ένας περαστικός τον αναγνώρισε ως πρώην σαμουράι και άρχισε να τον βρίζει και να τον κλωτσάει. Του φώναζε ότι έπρεπε να ντρέπεται που αμαύρωσε το όνομά του άρχοντά του.

Ο Οϊσί δεν αντέδρασε. Υπέμεινε στωικά την κακομεταχείριση, χωρίς να αποκαλύψει ότι η συμπεριφορά του ήταν ένα κάλυμμα για να «ρίξει στάχτη» στα μάτια του Κίρα.

Οι υπόλοιποι Ρονίν ακολούθησαν το παράδειγμα του αρχηγού τους. Πολλοί έγιναν τεχνίτες και κατάφεραν να βρουν δουλειά στο σπίτι του Κίρα, για να τον παρακολουθούν.

Ένας απ’ αυτούς παντρεύτηκε την κόρη του αρχιμάστορα του Κίρα, για να πάρει τα σχέδια του σπιτιού.

Πέρασαν δύο χρόνια απ’ το θάνατο του Ασάνο, μέχρι να πειστεί ο Κίρα ότι ήταν ασφαλής. Μείωσε την προσωπική του φρουρά και συνέχισε αμέριμνος τη ζωή του. Τότε, οι 47 Ρονίν άδραξαν την ευκαιρία.


Η επίθεση

Νωρίς το πρωί της 30ης Ιανουαρίου του 1703, οι 47 Ρονίν βρίσκονταν έξω απ’ το σπίτι του Κίρα, στην περιοχή Εντό της Ιαπωνίας.

Είχαν ορκιστεί ότι θα σκότωναν τον Κίρα, θα τοποθετούσαν το κεφάλι του στον τάφο του Ασάνο και μετά θα παραδίνονταν στις αρχές.

Δε θα έβλαπταν ούτε τρίχα αθώου. Λίγο πριν εισβάλουν στο σπίτι, ενημέρωσαν τους γείτονες για την επίθεση και τους διαβεβαίωσαν ότι θα ήταν ασφαλείς.

Οι γείτονες αντιπαθούσαν τόσο τον Κίρα, που έδωσαν την ευχή τους στους Ρονίν.

Η επίθεση ήταν εντυπωσιακή.

Μία ομάδα, με επικεφαλής τον Οϊσί, θα έμπαινε από την μπροστινή είσοδο του σπιτιού. Η δεύτερη ομάδα, με επικεφαλής τον γιο του Οϊσί, τον 15χρονο Τσικάρα, επιτέθηκε απ’ την πίσω μεριά.

Μια τρίτη ομάδα από τοξότες, που βρισκόταν στη στέγη, θα σταματούσε όποιον έβγαινε για να ζητήσει βοήθεια.

Η μάχη που ακολούθησε ήταν σφοδρή, αλλά σύντομη. Οι Ρονίν σκότωσαν 16 απ’ τους φύλακες του Κίρα και τραυμάτισαν 22, αλλά ο Κίρα είχε εξαφανιστεί.


Φοβήθηκαν ότι τον έχασαν, αλλά ο Οϊσί παρατήρησε ότι το κρεβάτι του ήταν ακόμα ζεστό, άρα δεν μπορούσε να είχε πάει μακριά.

Έψαξαν όλο το σπίτι και τον βρήκαν να κρύβεται μέσα σε μία ντουλάπα. Τον αναγνώρισαν, γιατί το πρόσωπο του ήταν ακόμα σημαδεμένο απ’ την επίθεση του Ασάνο.

Οι Ρονίν του φέρθηκαν με σεβασμό. Ο Οϊσί γονάτισε μπροστά του και του προσέφερε το μαχαίρι για το χαρακίρι. Το μαχαίρι ήταν το ίδιο που είχε χρησιμοποιήσει ο Ασάνο.

Με αυτό τον τρόπο, ο Κίρα θα διατηρούσε την αξιοπρέπειά του και δεν θα πέθαινε σαν ένας κοινός εγκληματίας.

Όμως, ο Κίρα έτρεμε σύγκορμος και φοβόταν να πιάσει το μαχαίρι στα χέρια του.

Τελικά οι Ρονίν αναγκάστηκαν να τον σκοτώσουν οι ίδιοι.




Το τέλος των πιστών Ρονίν

Πήραν το κεφάλι του Κίρα και ταξίδεψαν 10 χιλιόμετρα, μέχρι τον τάφο του Ασάνο. Στον δρόμο, όποιος τους έβλεπε, τους προσέφερε φαγητό και γλυκά.
Η πράξη τους μπορεί να ήταν παράνομη, αλλά η αφοσίωσή τους στον κώδικα τιμής των Σαμουράι, είχε κερδίσει την εύνοια του λαού.

Αφού εναπόθεσαν το κεφάλι στον τάφο του Ασάνο και προσευχήθηκαν, οι Ρονίν παραδόθηκαν στις αρχές. Όχι όμως όλοι.

Ένας Ρονίν έλειπε, γιατί είχε αναλάβει να μεταφέρει τα νέα της εκδίκησης στην περιοχή Ακό, την πατρίδα του άρχοντα Ασάνο.

Όλοι οι Ρονίν καταδικάστηκαν σε θάνατο. Όμως οι αρχές θαύμασαν το θάρρος και την αφοσίωσή τους και τους επέτρεψαν να κάνουν χαρακίρι.

Οι 46 Ρονίν πέθαναν ως ήρωες.


Ο 47ος , ο αγγελιαφόρος Τερασάκα Κιτσιμόν, που έλειπε όταν έγινε η εκτέλεση, έλαβε χάρη απ’ τον ανώτατο άρχοντα. Έζησε μέχρι τα 87 και ετάφη δίπλα στους συντρόφους του.

Το μνήμα των Ρονίν επισκέφτηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Ένας από αυτούς, ήταν ο περαστικός που κάποτε είχε βρίσει τον Οϊσί, όταν τον είχε δει μεθυσμένο στον δρόμο.

Γονάτισε μπροστά στον τάφο του αρχηγού των Ρονίν και με λυγμούς, ζήτησε συγχώρεση για τις προσβολές του. Αυτοκτόνησε κι αυτός κάνοντας χαρακίρι και θάφτηκε δίπλα στους Ρονίν.

Η ιστορία των 47 Ρονίν, είναι μία απ’ τις σημαντικότερες εθνικές ιστορίες της Ιαπωνίας και έχει εμπνεύσει πλήθος βιβλίων και θεατρικών.

Στις 25 Δεκεμβρίου βγήκε στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία «47 Ρονίν», που έχει βασιστεί σε αυτή τη συγκλονιστική ιστορία εκδίκησης.

- See more at: http://www.mixanitouxronou.gr



Τζένη Βάνου. Η κακοποίηση από τον σύζυγό της, η συγγνώμη του πατέρα της και η αφοσίωση στον Πλέσσα


Η ζωή της τα τελευταία χρόνια

Η Βάνου τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε αποσυρθεί από το τραγούδι και ζούσε στη Νέα Σμύρνη, οπού διατηρούσε μίνι μάρκετ μαζί με τον γιο της.

Ήταν μια πρωτοβουλία που πήρε η ίδια η τραγουδίστρια το 2010, για να βοηθήσει οικονομικά τα παιδιά της. Γνώριζε καλά, ότι ο χώρος του τραγουδιού δε θα μπορούσε πια να της προσφέρει τα χρήματα που έβγαζε στο παρελθόν και επέλεξε να ανοίξει μια δική της επιχείρηση.
Παρόλο που ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο, δούλευε η ίδια στο μαγαζί, χωρίς να την απασχολεί ότι ο κόσμος την ήξερε μέσα από το τραγούδι και ενδεχομένως να εισέπραττε αρνητικά σχόλια ή κουτσομπολιό για την επιλογή της.

Το μίνι μάρκετ έφερε το όνομά της, «Τζένης Μάρκετ» και η ίδια είχε αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες και πελάτες της.

Η Τζένη Βάνου τα τελέυταία χρόνια της ζωής της διατηρούσε μίνι μάρκετ στη Νέα Σμύρνη
Φωτογραφία: womenonly.gr

Οι άνθρωποι που τη συναντούσαν καθημερινά, δεν έβλεπαν μια πρώην σταρ, αλλά μια καθημερινή γυναίκα.
Κι όμως, Η Τζένη Βάνου, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές τραγουδίστριες.

Οι σταθμοί στην καριέρα της

Η Τζένη, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού, μας έχει χαρίσει πολλές επιτυχίες, όπως «η Σκλάβα», «Χίλιες βραδιές», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου».
Στην αρχή της καριέρας της είχε καθιερωθεί σαν τραγουδίστρια του ελαφρού λαϊκού τραγουδιού.
Ξεκίνησε ως τραγουδίστρια στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, μετά από μια επιτυχημένη ακρόαση στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εκτίμησε το ταλέντο της.
Την ενασχόλησή της με το τραγούδι, αγνοούσε αρχικά ο πατέρας της, που ονειρευόταν πανεπιστημιακές σπουδές για την κόρη του. Όταν το πληροφορήθηκε, την έδιωξε από το σπίτι. Αργότερα όμως, τη συγχώρεσε.

Η ίδια είχε περιγράψει σε συνέντευξή της τη στιγμή της συμφιλίωσης: «Σ’ ένα από τα «Κυριακάτικα Πρωινά» του Rex, ήρθε να με δει ο πατέρας μου, με την ετεροθαλή αδερφή μου.
Ήταν αρχιεργάτης στα πιεστήρια μιας εφημερίδας κι άκουγε απ’ τους κουτσομπόληδες δημοσιογράφους, που δεν ήξεραν ότι ήταν μπαμπάς μου, πόσο βράχος ηθικής ήμουν.
Μου είπε «όσο μεγάλη και να γίνεις σε δόξα και ηλικία, να μάθεις να ζητάς συγγνώμη. Αυτό ήρθα σήμερα εγώ να ζητήσω, γιατί δεν ήξερα τι παιδί είχα κάνει».

Το 1964, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής Θεσσαλονίκης και πήρε το πρώτο βραβείο για το τραγούδι «Τώρα» του Μίμη Πλέσσα. Τότε, ένα από τα μέλη της επιτροπής ήταν και ο Δημήτρης Χορν, που ψήφισε «Τζένη Βάνου».
Όταν του επισημάνθηκε ότι έπρεπε να ψηφίσει τραγούδι και όχι καλλιτέχνη, εκείνος απάντησε: «Μα δεν έχετε καταλάβει ακόμα ότι τα επόμενα πενήντα χρόνια θα μας βασανίζει με τη φωνή της»;

Η Τζένη Βάνου, εκτός από πολύ καλή τραγουδίστρια, ήταν και πολύ όμορφη γυναίκα.

Η εκτίμησή της στο πρόσωπο του Μίμη Πλέσσα ήταν τέτοια, που εξαιτίας της συνεργασίας τους, αρνήθηκε να ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Όταν της τηλεφώνησε ο διευθυντής της δισκογραφικής της εταιρίας, Τάκης Λαμπρόπουλος και της ανακοίνωσε ότι ο Χατζιδάκις είχε ζητήσει να συνεργαστούν, εκείνη, γνωρίζοντας τη συνεχή αντιπαράθεση Χατζιδάκι- Πλέσσα, απάντησε «ρε Τάκη, ο Μίμης μ’ έβγαλε. Πώς θα του το κάνω αυτό;».

Αργότερα, η Βάνου είχε αναφέρει πως έμεινε με την πίκρα ότι δεν τραγούδησε ποτέ Χατζιδάκι, αλλά πως αν είχε δεχτεί τη συνεργασία, δε θα μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια.

Μπορεί να μη συνεργάστηκε με τον Μάνο, αλλά κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, έχει τραγουδήσει εκτός από Μίμη Πλέσσα, τραγούδια και άλλων μεγάλων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιώργου Μουζάκη, του Αττίκ του Τάκη Μουσαφίρη.
Από το 1961 έως το 1969, εμφανιζόταν στη «Νεράιδα», που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά νυχτερινά κέντρα της εποχής.

Η κακοποίηση από τον σύζυγό της

Το 1969, αφού γέννησε τον γιο της, έφυγε για την Αμερική με την οικογένειά της.
Ο γάμος της όμως δεν ήταν ευτυχισμένος. Ο σύζυγός της την κακοποιούσε επανειλημμένως, αλλά η Τζένη Βάνου έκανε υπομονή, γιατί ήθελε πολύ να αποκτήσει και δεύτερο παιδί.

Η Τζένη Βάνου βίωσε την κακοποίηση από τον σύζυγό της.

Όπως έχει αναφέρει η ίδια, ο άντρας της τη χτυπούσε ακόμα και όταν ήταν έγκυος στην κόρη τους. Οι φίλοι της, τη θυμούνται με φουσκωμένη την κοιλιά από την εγκυμοσύνη και μαυρισμένο το μάτι από τα χτυπήματα.

Τότε, αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Χώρισε από τον σύζυγό της και ανέλαβε μόνη την ανατροφή των δύο παιδιών τους.

Η τραγουδίστρια δεν έκρυψε ποτέ ότι ο άντρας της τη χτυπούσε. Προτίμησε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της, προτρέποντας κατ’ αυτό τον τρόπο και άλλες γυναίκες να μη φοβούνται και να ζητήσουν βοήθεια, σε περίπτωση που τους συνέβαινε κάτι αντίστοιχο.

Σαν μητέρα, παρόλο που ήταν μόνη της, τα κατάφερε περίφημα. Άλλωστε, από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της στο τραγούδι, παραδεχόταν πως ήταν για εκείνη μια δουλειά που την έκανε για βιοποριστικούς λόγους και ότι βασικό μέλημά της ήταν η οικογένεια.

Γι΄ αυτό ήταν μια από τις πιο σεμνές τραγουδίστριες, που δεν υιοθέτησε ποτέ την ιδιότητα της σταρ. Μάλιστα, σε συνέντευξή της είχε αναφέρει ότι δεν αγάπησε όπως έπρεπε τον εαυτό της, με αποτέλεσμα να κουβαλάει πολλές ανασφάλειες και στη δουλειά της.

Μετά την επιστροφή της από την Αμερική, ο Τόλης Βοσκόπουλος της έκλεισε συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία και η Βάνου επανήλθε στα μουσικά δρώμενα με επιτυχία, όπου παρέμεινε για αρκετά ακόμα χρόνια.

Παρόλο που έλεγε πως το τραγούδι ήταν απλά ένα επάγγελμα, το υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια, χωρίς ποτέ να διαψεύσει τον πατέρα της, για τα λόγια που της είπε όταν της ζήτησε συγγνώμη.-
 See more at: http://www.mixanitouxronou.gr



Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger