Η τουρκική κυβέρνηση πέρασε χθες ένα νέο νομοσχέδιο που καθιστά ευκολότερο για τις αρχές να κλείνουν ιστοσελίδες και να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, χωρίς να απαιτείται δικαστική εντολή.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά την Τετάρτη και αναμένεται να υπογραφεί σε νόμο από τον πρόεδρο της χώρας, Abdullah Gul.
Κι ενώ υποστηρικτές του μέτρου αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην προστασία των παιδιών από "αντικείμενα στο Διαδίκτυο που ενθαρρύνουν τη χρήση ναρκωτικών, την σεξουαλική κακοποίηση και τις αυτοκτονίες" αλλά και προστατεύει την ιδιωτικότητα
των χρηστών, υπάρχουν φυσικά και οι εντελώς αντίθετες απόψεις.
Ήδη, η αντιπολίτευση έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή της, καταγγέλλοντας το νέο νόμο ως μία ευθεία επίθεση στηνελευθερία του λόγου, ενώ τον περασμένο μήνα, 2.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης ενάντια στο νέο νόμο, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και κανόνια νερού για να τους διαλύσει.
Σύμφωνα με το νόμο, η αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας θα μπορεί να μπλοκάρει μονομερώς ιστοσελίδες που θεωρείται ότι παραβιάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών ή να περιέχουν προσβλητικά υλικά. Απαιτεί επίσης από τους ISPs να διατηρούν δεδομένα από τις δραστηριότητες των πελατών τους στο Διαδίκτυο για έως δύο χρόνια και να καθιστούν αυτά τα δεδομένα διαθέσιμα στην κυβέρνηση όταν τους ζητηθεί. Επιπλέον, δεν απαιτεί από την κυβέρνηση να ειδοποιεί τους καταναλωτές όταν τα δεδομένα τους κατασχεθούν ή να υπάρχει δικαστική απόφαση πριν από την υποβολή μίας αίτησης.
Το μέτρο έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τον πρωθυπουργό της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ολοένα και σοβαρότερες αμφισβητήσεις για σκάνδαλα διαφθοράς της κυβέρνησής του, ενώ έχει συγκρουστεί ακόμη και με πρώην συμμάχους του.
Οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την αντιπολίτευση βρέθηκαν στο χειρότερο τους σημείο στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Τετάρτης, με το νομοθέτη της αντιπολίτευσης,Hasan Oren, να φτάνει στα άκρα: "Όταν ήρθατε στην εξουσία μιλήσατε για ενίσχυση της δημοκρατίας στην Τουρκία, τώρα ωστόσο προσπαθείτε να εφαρμόσετε το φασισμό" σημείωσε συμπληρώνοντας ότι "παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποίησε ο Χίτλερ όταν ανήλθε στην εξουσία".
Η Τουρκία και ο ίδιος ο Erdogan έχουν υιοθετήσει μία ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι τόσο στα διαδικτυακά όσο και τα "συμβατικά" μέσα ενημέρωσης στη χώρα, κατά τη διάρκεια της θητείας του Τούρκου πρωθυπουργού. Τον περασμένο Ιούνιο, ο ο ίδιος δεν είχε διστάσει να περιγράψει τα social media και συγκεκριμένα το Twitter ως μία ως τη "απειλή για την κοινωνία" ενώ συχνά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί φίλτρα για να μπλοκάρει sites, συνήθως χωρίς εξηγήσεις. Χιλιάδες ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του Youtube, ενώ, παράλληλα, η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια αρνητικές εκθέσεις από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) σχετικά με τη φυλάκιση δημοσιογράφων στη χώρα.
Read more http://techinpro.blogspot.com/2014/02/websites.html