Από το Blogger.

E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ένα εκατομμύριο στρατιώτες έγραψαν Ιστορία με ανακωχή μιας μέρας

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012


Ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα στο μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (πηγή)

Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι αιφνιδίασαν τους στρατηγούς τους με μια μοναδική, μαζική και αυθόρμητη συμφιλίωση που κράτησε 24 ώρες στο φοβερό δυτικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στιγμιότυπο από την κινηματογραφική ταινία «Καλά Χριστούγεννα» του σκηνοθέτη Κριστιάν Καριόν, που προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2005. Η ταινία έδειξε γλαφυρά πως οι άνθρωποι μπορούν να συμφιλιωθούν ακόμα κι όταν πολεμούν σε αντίπαλους στρατούς

Μια μοναδική στην παγκόσμια ιστορία αυθόρμητη συμφιλίωση μεταξύ αντιμαχόμενων στρατιωτικών μονάδων καταγράφηκε τα Χριστούγεννα του 1914, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στο φοβερό δυτικό μέτωπο. Χιλιάδες Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες άφησαν τα όπλα, βγήκαν από τα χαρακώματα και προχώρησαν σε γιορταστική ανακωχή.

Ήταν μια παράτολμη, σχεδόν απίστευτη μαζική εκδήλωση, που αιφνιδίασε τις στρατιωτικές διοικήσεις των εμπολέμων. Ξεκίνησε αυθόρμητα από ένα σημείο των γαλλοελβετικών συνόρων και απλώθηκε σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, μέχρι τις ακτές της Φλάνδρας.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, γνωστός επίσης ως Μεγάλος Πόλεμος, διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 1918. Αυτό το χρονικό διάστημα ήταν ικανό για να χαθούν 9 εκατομμύρια ζωές.

Ο Μεγάλος Πόλεμος ήταν ο σκληρότερος και φονικότερος απ' όσους η ανθρωπότητα είχε ζήσει μέχρι τότε. Έκρυβε οδυνηρές εκπλήξεις ακόμα και γι' αυτούς που ήταν ατσαλωμένοι στη φρίκη του πολέμου.

Πηλήκια, χοντρά παλτά και ο Άι-Βασίλης στα χαρακώματα το 1914

Άγγλοι πυροβολητές και Γερμανοί τα Χριστούγεννα του 1914, την ιστορική ημέρα της συμφιλίωσης και της ανακωχής από τις σφοδρές μάχες

Κύριο και αποφασιστικό θέατρο των συγκρούσεων αποτέλεσε το δυτικό μέτωπο. Εκεί τέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας με αυτές της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Βελγίου και, αργότερα, των ΗΠΑ.


Βρετανοί στρατιώτες με χριστουγεννιάτικα δένδρα σε κάποια από τα Χριστούγεννα του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΝΑΨΕ ΤΟ «ΦΙΤΙΛΙ»

Βγήκαν από τα χαρακώματα, αντάλλαξαν ευχές και δώρα και έπαιξαν όλοι μαζί μπάλα

Το επεισόδιο των Χριστουγέννων του 1914 είναι γνωστό περισσότερο ως θρύλος. Όμως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία.

Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι στρατευμένοι της Γερμανίας, της Αυστροουγγαρίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, που παραμέρισαν τις εντολές των στρατηγών. Βγήκαν από τα χαρακώματα, ευχήθηκαν «Καλά Χριστούγεννα», τραγούδησαν την «Άγια Νύχτα», έπαιξαν ποδόσφαιρο και αντάλλαξαν τα υποτυπώδη δώρα που θα μπορούσαν να έχουν επάνω τους, τσιγάρα, λίγο κρυμμένο κονιάκ και κουμπιά από τις χλαίνες τους.

Ήταν η πιο αυθόρμητη ανακωχή της παγκόσμιας ιστορίας.

Όλα ξεκίνησαν πρόχειρα. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιο ήταν το σημείο του μετώπου απ όπου έγινε η αρχή. Γεγονός αποτελεί ότι επεκτάθηκε ταχύτατα, σχεδόν αστραπιαία.

Φαίνεται ότι την πρωτοβουλία πήρε ένας Γερμανός στρατιώτης, που εκτός από τη μητρική του γλώσσα, μιλούσε και αγγλικά. Πρόκειται για τον οπλίτη Μέκελ, όπως αφηγείται σε διασωθείσες επιστολές του ο συστρατιώτης του Κουρτ Τσέμις. Γράφει σχετικά: «Ο στρατιώτης Μέκελ από τον λόχο μου, που για πολλά χρόνια είχε ζήσει στη Βρετανία, φώναξε μιλώντας αγγλικά απευθυνόμενος στο απέναντι εχθρικό χαράκωμα. Γρήγορα άρχισε μια έντονη συζήτηση».

Οι στρατιώτες βγήκαν από τα χαρακώματα. Έσφιξαν τα χέρια και αλληλοευχήθηκαν «Χαρούμενα Χριστούγεννα». Ο καθένας μιλούσε στη γλώσσα του. Όμως εκείνη η ιδιόρρυθμη Βαβέλ δεν χώριζε τους λαούς. Τους ένωνε.

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων. Αυτοί οι πρώτοι, η μαγιά της μεγάλης πρωτοβουλίας, συμφώνησαν την επομένη, που ήταν η μεγάλη μέρα της χριστιανοσύνης, να μη χρησιμοποιήσει κανείς το όπλο του. Να μην υπάρξει πυροβολισμός την ώρα που στο σπήλαιο της Βηθλεέμ αντηχεί το «Επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία».

Ο Κουρτ Τσέμις συνεχίζει την αφήγησή του: «Στο χαράκωμά μας είχαμε τοποθετήσει ήδη γιορταστικά δεντράκια και κεριά. Μετά την πετυχημένη συνάντησή μας με τους Αγγλους, βάλαμε ακόμα περισσότερα στολίδια. Οι Άγγλοι έδειχναν τη χαρά τους για τα φωταγωγημένα χαρακώματά μας. Φώναζαν, σφύριζαν και χειροκροτούσαν. Εγώ, όπως και οι περισσότεροι, όλη τη νύχτα την πέρασα ξάγρυπνος. Μπορεί να έκανε κρύο, αλλά ήταν υπέροχα».

Ο Τσέμις επέζησε του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έχασε τη ζωή του περί τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αιχμάλωτος των συμμάχων.

Ήταν μια μικρή ειρήνη, καθώς ο Μεγάλος Πόλεμος μαίνονταν. Ορισμένοι από εκείνους που έχουν ασχοληθεί με το περιστατικό, υποστηρίζουν ότι η επικοινωνία μεταξύ των εμπολέμων διευκολύνθηκε επειδή πολλοί Γερμανοί είχαν εργαστεί προπολεμικά στη Βρετανία, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, το Μπράιτον, το Μπλάκπουλ. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειές τους βρίσκονταν ακόμα στο νησί.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα οι Γερμανοί βγήκαν πρώτοι από τα χαρακώματα κι άρχισαν να κατευθύνονται προς το μέρος των Άγγλων, που τους αντέγραψαν αυθόρμητα. Χαιρετήθηκαν και άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μη φαντάζεστε τίποτε οργανωμένο. Μια αυτοσχέδια πάνινη μπάλα βρέθηκε και περίπου 50 άτομα άρχισαν να αλλάζουν πάσες ή μάλλον να κλωτσούν.

Το ποδόσφαιρο ήταν αναπόσπαστο τμήμα της χριστουγεννιάτικης γιορτής. Τη θέση της μπάλας είχαν πάρει αλλού ένα τενεκεδάκι, αλλού ένας κάλυκας, αλλού κάλτσες δεμένες στρογγυλά.

Γίνεται λόγος και για έναν Βρετανό στρατιώτη, που αξιοποίησε εμπορικά την κατάσταση, όντας επιχειρηματικό πνεύμα.

Ως πολίτης ασκούσε το επάγγελμα του κουρέα. Έτσι  βλέποντας γύρω του τόσα ακούρευτα κεφάλια έστησε στην «ουδέτερη ζώνη» ένα μικρό κομμωτήριο εκ των ενόντων. Αδιαφορούσε για την εθνικότητα του πελάτη του. Απλώς χρέωνε δύο τσιγάρα το κάθε κούρεμα.

Παραφωνία σ' όλο αυτό το τρελό πανηγύρι αποτέλεσαν ένας Βρετανός ταγματάρχης και ένας Αυστριακός δεκανέας.

Ο Βρετανός ταγματάρχης παρατηρούσε τους στρατιώτες λέγοντας ότι «τον Γερμανό δεν πρέπει να τον κάνεις φίλο, αλλά να τον σκοτώνεις». Διέταζε μάταια τους πάντες να επιστρέψουν στις θέσεις μάχης. Το όνομά του δεν έγινε γνωστό.

Ο Αυστριακός δεκανέας τόνιζε πως «τέτοιες συνεννοήσεις θα έπρεπε να απαγορεύονται αυστηρά». Μερικά χρόνια αργότερα ο δεκανέας αυτός θα αποκτούσε τεράστια φήμη. Το όνομά του ήταν Αδόλφος Χίτλερ.

Η ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914 απλώθηκε σε όλο το μήκος των 800 χιλιομέτρων του δυτικού μετώπου. Υπολογίζεται ότι αγκάλιασε κάπου ένα εκατομμύριο φαντάρους.

«ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ»


Η ταινία που ζωντάνεψε τη συμφιλίωση


Το περιστατικό των πολεμικών Χριστουγέννων του 1914 έγινε και κινηματογραφική ταινία, που προβλήθηκε στις αθηναϊκές αίθουσες το 2005. Έχει τον τίτλο «Καλά Χριστούγεννα» και σκηνοθετήθηκε από τον Κριστιάν Καριόν.

Η ταινία δείχνει πώς οι άνθρωποι μπορούν να συμφιλιωθούν ακόμα και όταν πολεμούν σε αντίπαλους στρατούς. Η πλοκή της υπόθεσης γίνεται ακόμα πιο συγκινητική επειδή στηρίζεται σε αληθινή ιστορία.

Ξαναζωντανεύει σκηνές από τα γαλλοελβετικά σύνορα, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα του 1914. Τα στρατεύματα των αντιμαχομένων βρίσκονται καθηλωμένα στα χαρακώματά τους. Οι στρατιώτες είναι εγκλωβισμένοι στις λάσπες και νιώθουν απελπισία που οι οικογένειές τους είναι μακριά. Την παραμονή της γιορτής, με αφορμή τη μουσική που ακούγεται μέσα από κάποια χαρακώματα, οι εχθρικοί στρατοί έρχονται σε επαφή και αποφασίζουν την ανακωχή. Την επόμενη μέρα αρνούνται να πολεμήσουν προκαλώντας την οργή των διοικητών τους.

«ΗΤΑΝ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ»

Ένας στρατιώτης από το Λίβερπουλ, ο Φράνσις Τόλιβερ, επιζήσας κι αυτός του πολέμου, μίλησε αργότερα για τα ομορφότερα Χριστούγεννα της ζωής του.

Η μαρτυρία του ήρθε να προστεθεί στις άλλες φίλων και εχθρών.

Καθώς ήταν ξαπλωμένος στη βραχώδη και παγωμένη γη άκουσε από την αντικριστή γραμμή κάποια φωνή να τραγουδά.

Όλοι οι στρατιώτες τέντωσαν αυτί για να ακούσουν. Για λίγο έπεσε σιωπή. Την παύση διέκοψε η φωνή ενός στρατευμένου από το Κεντ της Αγγλίας: «Ο Θεός να σας έχει καλά, κύριοι», ευχήθηκε στους απέναντι.

Το επόμενο τραγούδι, που ζέστανε την παγωμένη ατμόσφαιρα, ήταν αυτό που οι Γερμανοί ονομάζουν Stille Nacht, οι Εγγλέζοι Silent Night και οι Έλληνες Άγια Νύχτα.

Τα πολεμικά τείχη είχαν πέσει για λίγες ώρες. Οι μάχες θα συνεχίζονταν σε λίγο το ίδιο αδυσώπητες και πολυαίμακτες.

Πολλοί από εκείνους που τραγούδησαν, δεν έμελλε να γυρίσουν στα σπίτια τους. Τη γέννηση του Θείου Βρέφους δεν έμελλε να γιορτάσουν επιστρέφοντας στην ειρηνική δημιουργική ζωή. Ο καταστροφικός πόλεμος τους αφάνισε.

πηγή: ethnos.gr


Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Θεσσαλίας


Η Θεσσαλία κινείται σε Χριστουγεννιάτικους ρυθμούς, κρατώντας τα εορταστικά έθιμα και τηρώντας τις παραδόσεις των κατοίκων της.



Το τάισμα της βρύσης

Οι κοπέλες, τα χαράματα των Χριστουγέννων, αλλού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση "για να κλέψουν το άκραντο νερό" (άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ' όλη τη διαδρομή). Αλείφουν τις βρύσες του χωριού με βούτυρο και μέλι, με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι τον καινούργιο χρόνο και γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φτάνουν εκεί, την "ταΐζουν", με διάφορες λιχουδιές, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Όποια θα πήγαινε πρώτη στη βρύση, αυτή θα ήταν και η πιο τυχερή ολόκληρο το χρόνο. Έπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, "κλέβουν νερό" και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό. Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.


Τα Μπαμπαλιούρια
Στο Λιβάδι Ελασσόνας, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους τραγουδώντας τα Αγιοβασιλιάτικα κάλαντα και φωνάζοντας "Σουρβάσο". Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο επισκέπτης μπορεί να δει στο δρόμο τα "Μπαμπαλιούρια". Τα "Μπαμπαλιούρια" είναι ένα Πρωτοχρονιάτικο έθιμο, που έχει τις ρίζες του στη Διονυσιακή λατρεία και αναβιώνει και στις μέρες μας. Η στολή τους αποτελείται από το "σαλβάρι", ένα μάλλινο άσπρο παντελόνι, το οποίο στερεώνουν στη μέση με μια μάλλινη άσπρη ζώνη. Το πουκάμισο που φορούν από πάνω είναι συνήθως άσπρο με φαρδιά μανίκια σαν εκείνο των τσολιάδων. Στα πόδια φορούν άσπρες καλτσοδέτες και τσαρούχια. Στη μέση φορούν ένα χοντρό μάλλινο ύφασμα, διπλωμένο πολλές φορές, όπου επάνω δένουν τα μεγάλα και βαριά κουδούνια. Στο κεφάλι φορούν ειδική μάσκα, από προβιά ζώου, τη λεγόμενη "φουλίνα". Η μάσκα αυτή είναι άσπρη ή μαύρη και έχει τρία ανοίγματα, δύο στα μάτια και ένα στο στόμα. Στα χέρια κρατούν ένα ξύλινο κυρτό σπαθί που συμπληρώνει τη φορεσιά του κάθε "Μπαμπαλιούρη".

Έτοιμα πλέον τα "Μπαμπαλιούρια" περιμένουν να τελειώσει η Θεία Λειτουργία για να ξεχυθούν στους δρόμους. Μαζί τους είναι πάντα ο "αδελφογύρτης" ο οποίος κρατάει έναν κουμπαρά και μαζεύει τα χρήματα που προσφέρει ο κόσμος. Πριν ακόμη τελειώσει η Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία οι "Μπαμπαλιούρηδες" έχουν πάρει θέση έξω από τις τρεις ενορίες του χωριού. Βγαίνοντας ο κόσμος από την εκκλησία τους συναντά και αιφνιδιάζεται αφού περνούν το σπαθί στη μέση τους και δεν αφήνουν κανέναν να περάσει αν δεν βάλει χρήματα επάνω σ' αυτό. Μόλις βάλουν τα χρήματα τα παίρνει ο αδελφογύρτης και τους εύχεται Καλή Χρονιά. Μετά τις εκκλησίες τα "Μπαμπαλιούρια" πηγαίνουν στην πλατεία, και με το δυνατό θόρυβο που προκαλούν τα κουδούνια τους, τραβούν την προσοχή των ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Φεύγοντας από εκεί, περνούν από τα καφενεία και τις καφετέριες του χωριού, και έπειτα ξεχύνονται στους δρόμους μέχρι αργά το βράδυ. Αυτό το έθιμο έχει σαν σκοπό να διώξει τα κακά πνεύματα, και να είναι ήσυχη και χαρούμενη η καινούρια χρονιά.

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς σε όλα τα σπίτια κόβεται η κρεατόπιτα με το χρυσό φλουρί, το άχυρο και το πουρνάρι σε τόσα κομμάτια όσα είναι και τα μέλη της οικογένειας. Όποιος βρει το φλουρί θεωρείται ο τυχερός της καινούριας χρονιάς και λέγεται ότι θα ζήσει πλούσια. Όποιος βρει το άχυρο λένε ότι θα παντρευτεί γεωργό και όποιος βρει το πουρνάρι θα παντρευτεί βοσκό.

Η Γουρουνοχαρά
Ένα από τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος και της Θεσσαλίας είναι η γουρουνοχαρά ή γρουνουχαρά.

Λέγεται πως, οι οικογένειες αγόραζαν το γουρούνι, από το μήνα Μάιο και το συντηρούσαν με κολοκύθια και πίτυρα, σε νερό, είτε στο ποτάμι. Το γουρούνι ήταν απαραίτητο για ένα αγροτικό σπίτι, καθώς από το γουρούνι έπαιρναν τη λίπα, το κρέας, τα λουκάνικα κι έφτιαχναν τα γουρνοτσάρουχα. Αποτελούσε ντροπή για το σπίτι εκείνο, που δεν είχε γουρούνι, καθώς θεωρούνταν παρακατιανό, φτωχό κι ανοικοκύρευτο.

Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνταν 5-6 άνδρες, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Οικογένειες, συνήθως συγγενικές, καθόριζαν με τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της.

Επειδή όμως η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι' αυτό και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως "γουρουνοχαρά ή γρουνουχαρά". Όταν μάλιστα προσκαλούσαν κάποιον την ημέρα αυτή, δεν έλεγαν "έλα να σφάξουμε το γουρούνι", αλλά "έλα, έχουμε γουρουνοχαρά". Το σφάξιμο των γουρουνιών δεν συνέπιπτε τις ίδιες ημερομηνίες κατά περιφέρειες. Σε άλλες περιοχές τα έσφαζαν 5-6 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και σε άλλες άρχιζαν από την ημέρα των Χριστουγέννων και μετά, ανάλογα με την παρέα. Τα περισσότερα γουρούνια σφάζονταν στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγίου Στεφάνου. Γι' αυτό και η γιορτή αυτή ονομαζόταν "γρουνοστέφανος ή γουρουνοστέφανος". Υπάρχουν όμως και μικρές περιοχές που τα έσφαζαν ένα μήνα ή και περισσότερο, μετά τα Χριστούγεννα.

Κατά το έθιμο, νοικοκυρά έδινε μικρή ποσότητα αναμμένης στάχτης και θυμίαμα στο σφαγέα, ο οποίος, αφού θυμιάτιζε τους εργαζόμενους και όλους τους άλλους, για να έχουν την ευλογία του Χριστού και να εξαφανιστούν οι καλικάντζαροι, έριχνε τη στάχτη με το θυμίαμα στο λαιμό του γουρουνιού, για να είναι ευλογημένο και καλό το κρέας του. Ένας άλλος έπαιρνε λίγο αίμα κι επάλειφε τα μικρά παιδιά στο πρόσωπο για να είναι γερά, ανθεκτικά στους ψύλλους, στις αρρώστιες, και να μην επηρεάζονται από τα κακά πνεύματα. Στη συνέχεια, οι άνδρες έγδερναν το γουρούνι, και το δέρμα, αφού το αλάτιζαν, το δίπλωναν στα τέσσερα και το κρατούσαν για να φτιάξουν τα γουρνοτσάρουχα για τις καλοκαιρινές δουλειές τους.

Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά τεμάχια. Το λίπος αυτό, αφού το έλιωναν πρώτα, το έβαζαν σε δοχεία λαδιού ή πετρελαίου και αφού πάγωνε, διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο. Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας το χρησιμοποιούσαν όλο το χρόνο και σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που πολλοί δεν το αντικαθιστούσαν με τίποτα. Ακόμα και το καλοκαίρι στα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν λίπος, γιατί το θεωρούσαν δική τους παραγωγή και επομένως φθηνό, σε αντίθεση με το λάδι που το αγόραζαν μισή ή μια οκά για να περάσουν ένα και δυο μήνες. Επίσης, πολλές φτωχές οικογένειες δεν αγόραζαν καθόλου λάδι και δεν ήξεραν ούτε ποιο είναι το χρώμα του.

Στη συνέχεια, τεμάχιζαν το κρέας και τοποθετούσαν αλατισμένα τα κομμάτια σε πλιθάρια, που τα είχαν για φαγητό όλο σχεδόν το χειμώνα και τα μαγείρευαν με τραχανά και πλιγούρι. Επίσης έφτιαχναν και λουκάνικα έκοβαν τα πράσα σε μικρά-μικρά τεμάχια και τα είχαν έτοιμα να γεμίσουν τα λουκάνικα. Μετά το φαγητό, οι άνδρες έκοβαν το κρέας πάνω στην τάβλα, με τα ψαλίδια, το οποίο ανακάτευαν με τα τριμμένα πράσα και το έβαζαν σε χάλκινη κατσαρόλα και τα ζέσταιναν, αφού έριχναν συγχρόνως ρίγανη, πιπέρι και αλάτι. Στη συνέχεια περνούσαν τα λουκάνικα σ' ένα ξύλινο δοκάρι και τα κρεμούσαν για να στεγνώσουν.

Έφτανε πλέον το μεσημέρι. Η τάβλα ήταν έτοιμη για το φαγητό, με ντόπιο κρασί. Τσίπουρο έπιναν κατά την ώρα της δουλειάς.

Μετά, οι άνδρες έφευγαν για τα σπίτια τους, αλλά το βράδυ επέστρεφαν στο σπίτι του νοικοκύρη για να φάνε και να γλεντήσουν, να χαρούν και να απολαύσουν τους καρπούς του κόπου τους. Οι γυναίκες είχαν έτοιμα τα φαγητά, όπως πίτες- συνήθως με τυρί- κόκαλα βρασμένα, ψητό στη σχάρα κρέας και άφθονο κρασί από το αμπέλι. Τα μεσάνυκτα κι ύστερα από πολλά τραγούδια και χαρά, όπως κι ευχές προς το νοικοκύρη, έφευγαν για τα σπίτια τους.

Το έθιμο τηρήθηκε μέχρι το 1940. Συνεχίστηκε βέβαια και αργότερα, μέχρι το 1955, αλλά τα μεγάλα γεγονότα, Κατοχή και εμφύλιος πόλεμος, ανέκοψαν τον ενθουσιασμό και ανέτρεψαν μια παραδοσιακή συνήθεια που κράτησε πολλούς αιώνες.

Σήμερα το έθιμο τηρείται και πάλι σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας. Στις πόλεις όμως γιορτάζεται στις πλατείες των συνοικιών, με εκδηλώσεις κεφιού και γλεντιού, προσφέροντας άφθονο κρασί και ψημένο χοιρινό κρέας.

Στη Λάρισα γιορτάζεται η γουρουνοχαρά στην πλατεία της συνοικίας Φιλιππούπολης, ανάμεσα από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά κι αυτό γιατί είναι ένα έθιμο που το έχουν οι κάτοικοι της συνοικίας που έλκουν την καταγωγή τους από την Ανατολική Ρωμυλία, και συγκεκριμένα από την Φιλιππούπολη και το Καβακλί το σημερινό Τοπόλοβγκραντ. Οι γυναίκες της συνοικίας μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά της Ανατολικής Ρωμυλίας, τα οποία είναι πικάντικα μαγειρεύονται με πολλά καρυκεύματα και μαζί με το ψημένο χοιρινό κρέας και άφθονο κρασί τα προσφέρουν στους επισκέπτες.

Και φέτος η αναβίωση του "Εθίμου της Γουρουνοχαράς" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30 π.μ. στην πλατεία της συνοικίας της Φιλιππούπολης, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους παλιούς να θυμηθούν και στους νέους να μάθουν τον τρόπο ζωής των προγόνων τους.

Το χριστουγεννιάτικο έθιμο των Φιλιππουπολιτών, ξεκινά από παραμονή Χριστουγέννων με τα παραδοσιακά κάλαντα και ολοκληρώνεται με την γουρουνοχαρά. Ομάδες παιδιών επισκέπτονται οικογένειες Φιλιππουπολιτών και λένε τα κάλαντα, τα οποία είναι ευχές για τον αφέντη, την κυρά, τα παιδιά, τους νέους, τον κυνηγό, για το αμπέλι, το σπίτι και άλλα. Τα παραδοσιακά κάλαντα τελειώνουν με τη προσευχή, η ομάδα των παιδιών και η οικογένεια λένε μαζί την προσευχή. Η νοικοκυρά προσφέρει κρασί και παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό όπως «Καρβαβίτσα» γεμισμένο χοιρινό έντερο με χοιρινό κρέας και συκώτια, καβουρμά χοιρινό που μαγειρεύεται στο λίπος και «αρμιά», ολόκληρο λάχανο στην άλμη, μαγειρεμένο με χοιρινό κρέας.

πηγή: thessalianews.gr



Τους οδηγεί το αστέρι της Βηθλεέμ

Πολλές χιλιάδες πιστοί απ όλο τον πλανήτη συγκλίνουν το τρέχον 24ωρο για τα Χριστούγεννα στη Βηθλεέμ, τη γεννέτειρα σύμφωνα με τη βιβλική περιγραφή του Ιησού Χριστού.


Ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες, αναφέρουν οι τοπικές παλαιστινιακές αρχές ενώ άλλοι 25 χιλιάδες, όπως ενημερώνουν οι ισραηλινές αρχές, διανυκτερεύουν στο Ισραήλ.

Με ηχητικό φόντο τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, στην πλατεία μπροστά απ τον Ναό της Γέννησης είναι εδώ και ώρα κατάμεστη από τους προσκυνητές πιστούς, με συμμετοχή πολλών μουσικών, αλλά και χωρωδών νεαρής ηλικίας. Πολλοί επισκέπτες έχουν ντυθεί Αη Βασίληδες.

Εχει επίσης στηθεί η Φάτνη, σε μέγεθος φυσικό. Σε διάκοσμο υπάρχει ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στη λειτουργία απόψε που θα ψαλεί στα αραβικά, το πρόσταγμα θα έχει ο Ιορδανός ιερωμένος Τουάλ, 72 ετών.

Στο μήνυμά του ο ιεράρχης τόνισε ότι αν και μειοψηφούν, ανάμεσα στους Αραβες, "όμως οι Χριστιανοί είναι πιό πολύ απ ένα απλό μέλος της κοινότητας. Επίσης, στα κράτη όπου είναι εγκατεστημένοι ας αναλάβουν, τώρα, τις ιστορικές ευθύνες τους, να εγκολπωθούν την αρχή της μη-βίας, να προσηλωθούν στον διεκκλησιαστικό διάλογο, Εμείς, κρίνουμε ότι η Συρία επισκίασε τα φετινά Χριστούγεννα. Θυμίζω ότι στην Ιορδανία είναι εγκατεστημένοι 250 χιλιάδες σύροι πρόσφυγες".

Εξάλλου, ο ίδιος εξέφρασε την "ικανοποίησή" του, τώρα που η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποκτήσει στον ΟΗΕ το καθεστώς του παρατηρητή. Πρέπει, είπε, η δεύτερη θητεία του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ να συνδυαστεί με διάλογο με στόχο τη διπλωματική λύση, που είναι η ειρηνική συνύπαρξη δύο γειτονικών ανεξάρτητων κρατών.

Αναμένεται (τηρώντας μία παράδοση που ξεκίνησε ο Γιάσερ Αραφάτ) στο Ναό της Γέννησης να δώσει το παρών ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Στο μακρυνό παρελθόν, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί, στη Βηθλεέμ, έφθαναν και το 90% του τοπικού πληθυσμού.Σήμερα, όμως, μειοψηφούν. Πολλοί μουσουλμάνοι διαλέγουν να επισκεφθούν, αυτήν τη χρονική περίοδο, τη γεννέτειρα του Ιησού Χριστού.


Πηγή:www.capital.gr

Τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας


Τα γιορτινά τους φορούν όλες οι πόλεις της Ελλάδας και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο.


Τα Κάλαντα
Τα κάλαντα είναι ένα τραγούδι, μια παράδοση και μια χαρμόσυνη αναγγελία. Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες του Ιανουαρίου. Οι καλένδες ήταν οι πρώτες ημέρες των Ρωμαϊκών μηνών και συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν επισκέψεις και δώρα, που ήταν μέλι, ξερά σύκα, χουρμάδες, χυλό και μικρά νομίσματα.

Τα κάλαντα είναι μίγμα θρησκευτικού και κοσμικού περιεχομένου. Στην αρχή εξαγγέλλεται και περιγράφεται το θρησκευτικό γεγονός και μετά ακολουθούν τα εγκώμια για τα διάφορα πρόσωπα της οικογένειας ανάλογα με τα χαρίσματα τους, την ηλικία τους, το επάγγελμα τους ή την κοινωνική τους θέση.

Χριστουγεννιάτικο στεφάνι
Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες ολόκληρες πλεξούδες από σκόρδα που πάνω τους καρφώνουν μοσχοκάρφια, δηλαδή γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.

Διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια, το στεφάνι από έλατο στην εξώπορτα, εκτός από το καλωσόρισμα στους καλεσμένους φέρνει τύχη στο σπίτι. Βασική η ύπαρξη του σκόρδου στο δέσιμό του που προφυλάσσει από το κακό μάτι.

Το χριστόψωμο στην Κρήτη
Το ζύμωμα του χριστόψωμου στη Κρήτη είναι έργο θείο και έθιμο καθαρά χριστιανικό. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί αφού θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειας του.

Χρησιμοποιούν καλό αλεύρι και ακριβά υλικά, όπως ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα. Μαζεύονται οι γυναίκες του σπιτιού και μέχρι να γίνει το προζύμι, τραγουδούν, «ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Πλάθουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη φτιάχνουν σταυρό με λουρίδες από τη ζύμη και στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι που συμβολίζει τη γονιμότητα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το πιρούνι για να βγάλουν το «κακό μάτι» και να «καρφώσουν» την κακογλωσσιά.

Ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσους παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, που ο Χριστός έδωσε τον Άρτο της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένεια του.

Το «τάισμα» της βρύσης στην Κεντρική Ελλάδα
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάισμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας. Οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.

Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα ότι όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη στη βρύση θα ήταν η πιο τυχερή όλο το χρόνο. Έπειτα έριχναν στη στάμνα που θα έφερναν το νερό, ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν και τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή μας παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.

«Πάντρεμα της φωτιάς»
Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά», δηλαδή παίρνουν ένα ξύλο με θηλυκό όνομα, δηλαδή κερασιάς και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, δηλ. από βάτο. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η λαϊκή μας παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους.

Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία, ανήμερα Χριστούγεννα, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου που τα ξεδιαλέγουν να είναι λυγερά, ενώ τα αγόρια βάζουν από αγριοκερασιά. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για μια όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αυτό είναι καλό σημάδι γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.

Τα Χριστόξυλα
Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι αλλά με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μην βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε στα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και μαγαρίσουν το σπίτι. Βάζει λοιπόν το Χριστόξυλο στο τζάκι την παραμονή και το ανάβει αφήνοντας το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Στη λαϊκή παράδοση πίστευαν ότι η στάχτη αυτή προφύλασσε το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται, ζεσταίνεται ο Χριστός στη φάτνη.

Στη Σκιάθο, οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να έρθουν στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα. Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.

Οι Μωμόγεροι του νομού Δράμας
Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο, τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους τρομακτική και οι σκανταλιές τους απερίγραπτες, αλλά και ο τρόμος τους άλλος τόσος για τη φωτιά. Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.

Η ονομασία τους προέρχεται από το μίμος ή το μώμος και το γέρος και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων ή είναι ντυμένοι με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γέρων. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.

Όταν οι παρέες συναντηθούν κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές γίνεται στην Κοζάνη και τη Καστοριά με την ονομασία Ραγκουτσάρια.

πηγή: in.gr



Σας ευχόμαστε "καλά Χριστούγεννα"

Ο "καναπεδάτος" σας εύχεται καλά Χριστούγεννα με μια ευχετήρια κάρτα του 1873 που δείχνει ένα παιδί να παίζει με τα παιχνίδια του.

Τα Ζώδια Σήμερα 25 Δεκεμβρίου 2012


Κριός
21/3-20/4


Η ημέρα των Χριστουγέννων σου επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις, που θα ανεβάσουν το ηθικό σου, αγαπητέ Κριέ. Βγάλε από το μυαλό σου ανθρώπους που δεν κάνουν καλό στη ζωή σου και μην γίνεσαι εριστικός και απόλυτος απέναντι σε πρόσωπα που δεν έχουν την ίδια γνώμη με εσένα. Είναι στο χέρι σου να περάσεις τις απόψεις σου με πιο διακριτικό τρόπο, χωρίς να προκαλείς εντάσεις… μέρα που είναι!!!

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Μπορείς σήμερα να περάσεις πολύ καλά με το σύντροφό σου, αν ξεχάσεις τις ευθύνες που αφορούν σ’ άλλους τομείς της ζωή σου και βγάλεις την τρυφερότητα και τον ερωτισμό που έχεις. Αν ακόμη δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον στην αισθηματική σου ζωή, μπορείς να το αποκτήσεις, αρκεί να χαμηλώσεις λίγο τους τόνους σου και γίνεις πιο φιλικός με άτομα που γνωρίζεις.

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι Κριός, σήμερα θα πρέπει να είσαι επιφυλακτικός απέναντι σε νέες προτάσεις που θα σου γίνουν και να μην αποδεχτείς τίποτα, αν πρώτα δεν εξετάσεις καλά τις παραμέτρους τους. Η βοήθεια των συναδέλφων σου θα αποδειχτεί σωτήρια και θα σου ανοίξει τα μάτια. Η στασιμότητα στα οικονομικά σου θα σε προβληματίσει ιδιαίτερα.






Ταύρος
21/4-20/5


Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ Ταύρε. Η θετική όψη της Σελήνης από το ζώδιό σου με τον Άρη από τον Αιγόκερω, σήμερα το πρωί, θα σου χαρίσει τα καλύτερα δώρα των τελευταίων ετών, γι’ αυτό μην γίνεσαι αχάριστος και δεν εκτιμάς όλα τα καλά που έχεις κοντά σου… Φρόντισε να περάσεις όμορφα και χαλαρά, με άτομα της οικογένειας και τους πολύ στενούς σου φίλους.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Με την Αφροδίτη να κινείται στον Τοξότη, φίλε Ταύρε, μπορείς σήμερα να έρθεις πιο κοντά στο σύντροφό σου. Μαζί μπορείτε να βρείτε λύσεις σε θέματα που σε απασχολούν και να χαράξετε μία νέα πορεία, με νέους στόχους και δεδομένα. Εσύ που δεν έχεις ακόμη ταίρι πάρε τα πάνω σου, γιατί με τις παρούσες πλανητικές όψεις, ευνοείσαι να κάνεις νέες γνωριμίες.

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι Ταύρος, η ημέρα είναι κάπως περίεργη στον επαγγελματικό σου χώρο, γιατί κάποια άτομα που δεν γνωρίζεις καλά θα εισβάλουν και θα ανατρέψουν με κάπως περίεργο τρόπο, τα μέχρι τώρα δεδομένα της δουλειάς σου. Στα οικονομικά, μην πάρεις ρίσκα. Απόφυγε επίσης να κάνεις οικονομικές συναλλαγές. Μπορείς ωστόσο να τακτοποιήσεις κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες.





Δίδυμοι
21/5-21/6

Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα, φίλε Δίδυμε. Φρόντισε σήμερα να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου, για να συναντήσεις την οικογένεια και τους φίλους που έχεις να δεις καιρό. Η Αφροδίτη από τον Τοξότη θα σου χαρίσει μία από τις πιο όμορφες ημέρες του χρόνου. Απόλαυσε το!!!

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Ο έρωτας, η αγάπη και το πάθος θα κατακλύσει τη ζωή τόσο των αδέσμευτων, όσο και των δεσμευμένων Διδύμων, με αποτέλεσμα να νιώθετε πανευτυχείς με τη ζωή σας. Τις βραδινές ώρες όμως, ίσως σας πιάσει μία μελαγχολία, που καλό θα ήταν να πολεμήσετε και να μην της κάνετε το χατίρι να σας ρίξει ψυχολογικά. Στο χέρι σας είναι!!

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι Δίδυμος, θα μπεις σε μια νέα τάξη πραγμάτων και καταστάσεων στη δουλειά σου. Πολλά θέματα που μέχρι σήμερα ήταν προβληματικά, θα βρουν τις λύσεις που θέλεις. Μην κάνεις απερίσκεπτες κινήσεις στα οικονομικά, γιατί μπορεί να βγεις εκτός προϋπολογισμού.





Καρκίνος
22/6-22/7

Ευχάριστη θα είναι αυτή η μέρα των Χριστουγέννων για το ζώδιό σου, φίλε Καρκίνε, με πολλές συναντήσεις και επαφές, που θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα χαρίσουν μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή σου.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Μπορείς να κάνεις ένα καινούργιο ξεκίνημα στη σχέση σου και να ξεχάσεις πολλά θέματα, που σε κρατούν μέχρι τώρα πίσω. Η ημέρα προσφέρεται για ρομαντικές καταστάσεις με το σύντροφό σου. Εσύ που είσαι μόνος, μην ξεχνάς ότι ο έρωτας κάπου έξω τριγυρνά. Φόρεσε λοιπόν τα καλά σου και μην αφήνεις λεπτό να πάει χαμένο..

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Στα επαγγελματικά σου, φίλε Καρκίνε, κάποια λάθη θα σε αγχώσουν και θα χρειαστεί σήμερα να στρέψεις περισσότερο την προσοχή σου σε αυτά. Μην αναλώνεσαι σε παρασκηνιακές κουβέντες και μην αγχώνεσαι τσάμπα. Μείνε προσηλωμένος στη δουλειά σου και θα δεις ότι όλα θα κυλήσουν καλύτερα. Συνεχίζεις να έχεις οικονομικές ανασφάλειες. Έχεις μπει σε μια περίοδο, που τα έξοδά σου θα είναι πάρα πολλά.




Λέων
23/7-23/8

Χρόνια πολλά, αγαπητέ Λέων! Θετική θα είναι η ημέρα των Χριστουγέννων για εσένα, καθώς πολλές από τις κινήσεις που θα κάνεις, θα είναι αποδοτικές. Η κοινωνικότητά σου είναι αυξημένη και οι επαφές που θα κάνεις, θα σε βοηθήσουν να προωθήσεις τα σχέδιά σου με τον καλύτερο τρόπο.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Σήμερα θα προσπαθήσεις να πετύχεις την ισορροπία και να φέρεις την ηρεμία στη σχέση σου, φίλε Λέων. Το πλανητικό σκηνικό είναι υπέρ σου για να το πετύχεις και ο σύντροφός σου θα είναι ανοιχτός στις όποιες προτάσεις του κάνεις. Αν ακόμα σε συντροφεύει η μοναξιά, ένα ευχάριστο γεγονός έρχεται να ταράξει ευχάριστα τα νερά της καθημερινότητάς σου. 

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Στον επαγγελματικό τομέα, αν είσαι Λέων, θα σημειωθεί βελτίωση και αναγνώριση των προσπαθειών σου. Ταυτόχρονα, θα μπορέσεις να προωθήσεις τις ιδέες σου, μιας και τώρα έχεις αποκτήσεις για τα καλά την εμπιστοσύνη των ανωτέρων σου. Απόφυγε να σπαταλήσεις χρήματα άσκοπα. Καλύτερα να φροντίσεις να τακτοποιήσεις εκκρεμότητες, που μπορεί να υπάρχουν από το παρελθόν.




Παρθένος
24/8-22/9

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα, φίλε Παρθένε! Η μέρα είναι καλή για ταξίδια και κάθε είδους μετακινήσεις, είτε αυτές αφορούν στα επαγγελματικά, είτε στα αισθηματικά σου. Θα καταφέρεις τώρα να τραβήξεις την προσοχή ατόμων με ισχύ, ενώ θα υπάρχει έντονη κινητικότητα και στα οικονομικά θέματα.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι Παρθένος, πλησίασε περισσότερο το σύντροφό σου και μίλα γι’ αυτά που νιώθεις, ώστε να νιώσεις καλύτερα. Η ημέρα θα είναι ερωτική και άκρως ρομαντική. Εσύ που ακόμη σε ταλανίζει η μοναξιά, δεν πρέπει να σκέφτεσαι απαισιόδοξα, αλλά να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου, είτε για να πλησιάσεις το άτομο που σε ενδιαφέρει, είτε για να διευρύνεις τον κύκλο των γνωριμιών σου.

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Στον επαγγελματικό τομέα, θα έχεις σήμερα αναγνώριση και τύχη, γι’ αυτό μπορείς να προβείς σε αλλαγές και να προτείνεις νέα δεδομένα στους συναδέλφους σου. Κάποια σχέδιά σου θα βρουν ανταπόκριση και θα νιώσεις ικανοποιημένος. Οικονομικά, θα υπάρξουν αιφνίδιες αλλαγές, προς όφελός σου.





Ζυγός
23/9-22/10

Ημέρα που θα συμβούν πολλά ευχάριστα γεγονότα και θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα, φίλε Ζυγέ, θα είναι για σένα η ημέρα των Χριστουγέννων!!! Έχεις συσσωρευμένες πολλές υποχρεώσεις από το παρελθόν, που σε αγχώνουν. Θα καταφέρεις να τα εξομαλύνεις όλα και μάλιστα όσο πιο ικανοποιητικά γίνεται. Αγαπημένα άτομα θα σε βοηθήσουν και θα σε απαλλάξουν από πολλά βάρη.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Οι δεσμευμένοι Ζυγοί να περιμένετε μία ευχάριστη έκπληξη από τον σύντροφό σας, που θα σας γεμίσει χαρά και θα σας φτιάξει ιδιαίτερα την ερωτική σας διάθεση. Οι αδέσμευτοι, πρόκειται να γνωρίσετε έναν άνθρωπο, που πολύ πιθανό να σας πάρει τα μυαλά αλλά και την ηρεμία σας. 

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι Ζυγός, στα επαγγελματικά σου καλό θα είναι σήμερα να κινηθείς αργά και σταθερά. Απόφυγε να κάνεις βιαστικές κινήσεις και να πάρεις γρήγορες αποφάσεις. Προσπάθησε λίγο παραπάνω, για να πετύχεις τους στόχους σου. Στα οικονομικά θέματα, θα πας αρκετά καλά, αρκεί να σχεδιάσεις τι θέλεις να πετύχεις στο μέλλον και να κάνεις μια σχετική οικονομία.





Σκορπιός
23/10-22/11

Η δημιουργικότητά σου θα είναι έκδηλη αυτά τα Χριστούγεννα, αγαπητέ Σκορπιέ. Η επιμονή και η υπομονή σου θα σε βοηθήσουν να φτάσεις πολύ πιο γρήγορα στους στόχους σου. Διεκπεραίωσε υπεύθυνα τις όποιες υποχρεώσεις σου και διατήρησε τις ισορροπίες, γιατί δεν είναι προς όφελός σου να φτάσεις στα άκρα. Το βράδυ σου μπορείς να το περάσεις με φιλικά άτομα ή μέλη της οικογένειάς σου, που θα σε αποφορτίσουν ψυχολογικά.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Φίλε Σκορπιέ, μερικές φορές τα πείσματα στη σχέση είναι καλά, αλλά όταν γίνονται συνέχεια, θα κουράσουν. Φρόντισε σήμερα να χαμηλώσεις τους τόνους στην επικοινωνία με το σύντροφό σου. Και αν η μοναξιά ακόμη δεν λέει να φύγει από κοντά σου, να ξέρεις ότι, αν σήμερα αποφασίσεις να βρεθείς με φίλους, μπορούν να συμβούν πολλά, ωραία πράγματα..

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Στη δουλειά σου, αν είσαι Σκορπιός, θα μπορέσεις να κάνεις τις αλλαγές που θέλεις και να στρώσεις το δρόμο για νέα σχέδια. Πολλές καταστάσεις που ήταν προβληματικές, θα τακτοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Τα οικονομικά σου δεν είναι στην κατάσταση που θα σε ικανοποιούσε. Φρόντισε σήμερα να μην παρασυρθείς σε περιττά έξοδα και αγορές, που μπορείς να αποφύγεις.





Τοξότης
23/11-21/12

Αγαπητέ Τοξότη, έντονη κινητικότητα και ίσως αναπάντεχες εξελίξεις σε περιμένουν αυτά τα Χριστούγεννα στον αισθηματικό σου τομέα. Άτομα από το παρελθόν θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα σε αναστατώσουν ευχάριστα. Μέρα που είναι όμως, οφείλεις να είσαι ευγενικός και να μην εκδηλώσεις όλα τα παράπονα και την πίκρα που κρατάς στην καρδούλα σου. Φέρσου με ωριμότητα και, γιατί όχι, με ανωτερότητα!!!

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι ένας δεσμευμένος Τοξότης, η ημέρα κρύβει εντάσεις και διαφωνίες στην αισθηματική σου ζωή. Πρέπει να κινηθείς διπλωματικά και να προσπαθήσεις να κρατήσεις όσο το δυνατόν πιο ήρεμο το κλίμα ανάμεσα σε εσένα και το σύντροφό σου. Οι ελεύθεροι, μάθετε να περνάτε καλά και με τους φίλους σας και αφήστε για λίγο αργότερα τις δεσμεύσεις. 

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Στη δουλειά σου, φίλε Τοξότη, μίλα με τους συνεργάτες σου γι’ αυτά που σε απασχολούν και σταματούν τα σχέδιά σου και την υλοποίησή τους. Με τον διάλογο και με καλή πρόθεση, όλα μπορούν να λυθούν και οι δύο μεριές να ικανοποιηθούν. Στα οικονομικά σου, απόφυγε να κάνεις περιττά έξοδα.





Αιγόκερως
22/12-19/1

Χρόνια Πολλά και καλά Χριστούγεννα, αγαπητέ Αιγόκερε! Κάποια όμορφα μηνύματα από δικά σου άτομα, θα προσθέσουν μία δόση χαράς και γαλήνης στη σημερινή ημέρα και θα σε ηρεμήσουν. Ευνοούνται οι μετακινήσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Ο ερωτισμός σου θα είναι στα ύψη του σήμερα, φίλε Αιγόκερε. Συζήτα με το σύντροφό σου και σχεδιάστε μαζί ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, ώστε να περάσετε όμορφα μαζί. Εσύ που δεν έχεις ακόμη σχέση και η μοναξιά σου έχει γίνει μόνιμη συντροφιά, είναι καιρός να τη διώξεις και να κυνηγήσεις την τύχη σου.

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι Αιγόκερως, αρχίζεις να βάζεις πάρα πολλά θέματα σε μία σειρά στον επαγγελματικό σου τομέα. Μπορείς να επιτύχεις θέματα, που στο παρελθόν ήταν σε στασιμότητα. Στα οικονομικά σου, καθυστερήσεις μπορεί να σε εκνευρίζουν και να αλλάζουν την πορεία που έχεις βάλει. Απόφυγε να κάνεις περιττές αγορές.





Υδροχόος
20/1-19/2

Φίλε Υδροχόε, η ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδανική, για εσωτερικές και εξωτερικές αναζητήσεις. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρεις τα μυστικά και τις μεθόδους, που θα σε βγάλουν από τα προσωπικά σου αδιέξοδα. Ακολούθησε το ένστικτό σου και δε θα χάσεις.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Αν είσαι Υδροχόος, μερικές φορές κάνεις πράγματα στη σχέση σου, που μπορεί να παρερμηνευτούν από το σύντροφό σου. Ξεκαθάρισε τις προθέσεις σου και μην κάνεις επιπόλαιες ενέργειες, μόνο και μόνο για να κεντρίσεις την ζήλεια και το ενδιαφέρον του. Εσύ που είσαι ελεύθερος από δεσμεύσεις, η ημέρα ενδείκνυται για να έρθεις κοντά με φιλικά σου άτομα και να διευρύνεις τον κύκλο των επαφών σου. 

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Η ημέρα σε βρίσκει προβληματισμένο από γεγονότα που θα συμβούν στα επαγγελματικά σου και δεν μπορείς να ελέγξεις, φίλε Υδροχόε. Βάλε προτεραιότητες και κινήσου με σύνεση. Στα οικονομικά σου, πρέπει να μπεις σε πρόγραμμα σε σχέση με εκκρεμότητες του παρελθόντος. Απόφυγε να κάνεις αγορές, γιατί θα παρασυρθείς σε άσκοπα έξοδα.




Ιχθείς
20/2,20/3

Ημέρα που αρχίζεις να ηρεμείς και βρίσκεις λύσεις σε πολλά θέματα της ζωής σου, θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα για εσένα, φίλε Ιχθύ. Πολλά πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά κι επιτέλους νοιώθεις ικανοποίηση. Η Σελήνη σήμερα, από το πρωί και μετά, θα κινείται στο ζώδιο των Διδύμων και θα σου προσφέρει απλόχερα πολλές και καλές ευκαιρίες. Οι δυνατότητες που έχεις είναι πάρα πολλές και οι αποδόσεις σου παραπάνω από ικανοποιητικές.

Αισθηματικές Προβλέψεις.
Αν ανήκεις στους Ιχθείς, η ερωτική σου σχέση είναι σε πολύ καλά επίπεδα και οι απόψεις που έχεις για την πορεία της συμπίπτουν με αυτές του συντρόφου σου, γεγονός που ανοίγει τα φτερά σου και σου προσφέρει άλλον αέρα να κινηθείς. Έντονη κινητικότητα θα υπάρχει και στη ζωή των αδέσμευτων Ιχθύων. Εκμεταλλευτείτε το!

Επαγγελματικές Προβλέψεις.
Στα επαγγελματικά σου, θα μπορέσεις να καταφέρεις πολλά πράγματα, αλλά πρέπει να χαλαρώσεις λίγο από το πολύ άγχος που έχεις. Κάνε κινήσεις για να ανανεώσεις τη δουλειά σου. Βάλε προγραμματισμό σε σχέση με τα οικονομικά, για να περάσεις την περίοδο χωρίς προβλήματα.
Πηγή: myastro.gr



Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger