E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γιατί μαζεύεται το λίπος στην κοιλιά μετά την κλιμακτήριο

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013


Το γυναικείο σώμα στ’ αλήθεια αλλάζει μετά την κλιμακτήριο, καθώς τροποποιείται η δραστηριότητα ορισμένων πρωτεϊνών και ενζύμων που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποθήκευση του περιττού λίπους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γυναίκες συνήθως συσσωρεύουν το περιττό λίπος στους γοφούς και στους μηρούς, ενώ οι άνδρες τείνουν να το έχουν στην κοιλιά. Μετά την εμμηνόπαυση, όμως, αυτό αρχίζει να αλλάζει και πολλές γυναίκες αποκτούν σώμα που μοιάζει ολοένα περισσότερο με το ανδρικό.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι κάποιο ρόλο παίζει η ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, η παραγωγή των οποίων μειώνεται κατακόρυφα μετά την εμμηνόπαυση.

Το σημαντικότερο είναι πως η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, διότι το λίπος στην κοιλιά και γύρω από τα όργανά της είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι εκείνο στους γοφούς, αφού προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που ανοίγουν τον δρόμο για την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη.

«Το λίπος που αποθηκεύεται στους γοφούς και στους μηρούς είναι σχετικά αβλαβές», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σύλβια Σαντόζα, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης της Άσκησης του Πανεπιστημίου Concordia, στο Μόντρεαλ του Καναδά.

«Το λίπος στην κοιλιά όμως έχει σχετισθεί με διαβήτη, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, ακόμα και με ορισμένους καρκίνους. Δεδομένων των κινδύνων, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως η πτώση των οιστρογόνων, που χαρακτηρίζει την εμμηνόπαυση, ενεργοποιεί τις αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους», πρόσθεσε.

Όπως γράφουν η δρ Σαντόζα και οι συνεργάτες της στην επιθεώρηση «Diabetes», στην μελέτη τους συμμετείχαν 23 γυναίκες, με ανάλογο σωματικό βάρος, ύψος και σύσταση σώματος, άλλες εκ των οποίων ήταν προεμμηνοπαυσικές και άλλες μετεμμηνοπαυσικές.

Οι ερευνητές συνέκριναν την αποθήκευση λίπους στις δύο ηλικιακές ομάδες και την εξέτασαν σε κυτταρικό επίπεδο. Έτσι ανακάλυψαν ότι στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες ήταν πιο ενεργές ορισμένες πρωτεΐνες και ένζυμα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αποθήκευση του λίπους.

Με άλλα λόγια, τα λιπώδη κύτταρα των γυναικών αποθήκευσαν περισσότερο λίπος, ενώ οι καύσεις του περιορίζονταν.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως όχι μόνο η απουσία των οιστρογόνων ενθαρρύνει τα λιπώδη κύτταρα να συσσωρεύουν περισσότερο λίπος, αλλά αυτά επιδεικνύουν «απροθυμία» να το δαπανήσουν.

«Τα ευρήματά μας σε συνδυασμό μεταξύ τους αφ’ ενός εξηγούν γιατί συχνά αλλάζει η μορφή του γυναικείου σώματος μετά την εμμηνόπαυση, αλλά και γιατί καθίσταται πιο δύσκολο το αδυνάτισμα», τόνισε η δρ Σαντόζα.

Πηγή : Web Only


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger