E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γερά δόντια σημαίνει και γερή καρδιά. Δώστε προσοχή

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε πως για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται το κάπνισμα, το μεγάλο βάρος, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και η αρτηριακή υπέρταση. Όμως, πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη και στην Αμερική πρόσθεσαν στους παράγοντες αυτούς και την περιοδοντική νόσο (περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα). Πώς, όμως, η υγεία των δοντιών μας επηρεάζει την καρδιά μας;

Γράφει ο Περικλής Έξαρχος
Χειρουργός - Οδοντίατρος, Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Οι ασθένειες του περιοδοντίου, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, προσβάλλουν τα ούλα και τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία για την απώλεια γερών δοντιών. Αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, η ουλίτιδα (διόγκωση ούλων, ερεθισμός, αιμορραγία), προκαλεί την περιοδοντίτιδα (έντονη αιμορραγία ούλων, πύον, κακοσμία, άσχημη γεύση). Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί, τα δόντια γίνονται χαλαρά και, όταν χάσουν τη στήριξή τους, πρέπει να εξαχθούν.
Με ποιον τρόπο, όμως, η περιοδοντική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα; Η σχέση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και καρδιαγγειακών παθήσεων έχει διαφανεί εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η χρόνια ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα συμβάλλουν στη στένωση και στην απόφραξη των αρτηριών με τους εξής τρόπους:
- Τα βακτηρίδια μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και κάθονται πάνω σε αθηρωματικές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία πήγματος αίματος, που είναι δυνατόν να προκαλέσει απόφραξη του αγγείου.
- Η χρόνια φλεγμονή διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα την παραγωγή χημικών ουσιών που ευνοούν την ανάπτυξη, της πλούσιας σε χοληστερόλη, αθηρωματικής πλάκας.
- Οι παθήσεις του περιοδοντίου αυξάνουν την ύπαρξη στο αίμα πρωτεϊνών της φλεγμονής, όπως η CRP, το ινωδογόνο και η χοληστερόλη HDL.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα εργαστηριακών και επιδημιολογικών μελετών (American Academy of Periodontology) φαίνεται ότι όσοι πάσχουν από νοσήματα του περιοδοντίου διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με άτομα που έχουν υγιές περιοδόντιο.
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοινώθηκαν στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που διοργάνωσε, τον Νοέμβριο του 2010, το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, η περιοδοντίτιδα μας κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται στα άτομα με σοβαρή περιοδοντική νόσο.
Η διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου, μαζί με τον έλεγχο των άλλων γνωστών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης), μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Για το λόγο αυτό συνιστάται ο συχνός περιοδοντικός έλεγχος και η περιοδοντική θεραπεία.

http://iatropedia.com/
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger