E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

ΨΥΧΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ Τι είναι αλήθεια και τι ψέματα σύμφωνα με την επιστήμη

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013


Οι ψυχικές νόσοι αν και αποτελούν ταμπού ακόμα και στην εποχή μας, ταλαιπωρούν ένα μεγάλο αριθμό ατόμων.

Σύμφωνα με στοιχεία της "ΠΟΥ" ένα στα τέσσερα άτομα θα νοσήσει κάποια στιγμή της ζωής του από ψυχική νόσο, ενώ το 2020 οι ψυχικές νόσοι θα είναι οι δεύτερες σε συχνότητα ασθένειες μετά τις καρδιαγγειακές νόσους.

Ας δούμε τι ακριβώς είναι αληθινό και τι διαψεύδεται από την επιστήμη σχετικά με τις ψυχικές παθήσεις:

-Οι ψυχικές διαταραχές είναι ασθένειες, όπως ακριβώς ο διαβήτης κα η υπέρταση

Απόδειξη για αυτό είναι ότι κληρονομούνται με γονίδια όπως και οι σωματικές νόσοι, καθώς και ότι συνοδεύονται από βιολογικές αλλαγές στον ανθρώπινο οργανισμό. Συνεπώς μπορούν να συμβούν στον καθένα μας.

-Θεραπεύονται

Ένα ποσοστό ασθενών θεραπεύεται πλήρως, οι υπόλοιποι σε μικρότερο βαθμό. Αυτό εξαρτάται από τη θεραπεία, αλλά και άλλους παράγοντες όπως είναι ο τρόπος ζωής, το κοινωνικό, εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον.

-Οι ψυχικές ασθένειες αφορούν όλες τις ηλικίες με ηλικιακές αιχμές ανάλογα με τη νόσο

Για παράδειγμα η σχιζοφρένεια θεωρείται ασθένεια της νεότητας καθώς προσβάλει κυρίως άτομα 25-35 ετών.

Οι αγχώδεις διαταραχές επίσης προσβάλουν νέα άτομα με αυξημένες υποχρεώσεις, γι αυτό άλλωστε και το άγχος θεωρείται η νόσος των διευθυντών.

Η κατάθλιψη αφορά κυρίως άτομα σε μεταβατικές φάσεις της ζωής τους, εφηβεία, συνταξιοδότηση, γηρατειά όχι όμως αποκλειστικά τους ηλικιωμένους.

-Οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι επικίνδυνοι

Στην εποχή μας που χαρακτηρίζεται από τις ταμπέλες και τον κοινωνικό ρατσισμό, ο ψυχικά ασθενής αντιμετωπίζεται με φόβο από τους συνανθρώπους τους. Εντούτοις έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας μεταξύ των ψυχικά ασθενών.

Οι περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς αφορούν παραμελημένα περιστατικά που δε λαμβάνουν αγωγή και δε χαίρουν σεβασμού και προσοχής από το περιβάλλον τους.

Αντιθέτως, συχνά οι ψυχικά ασθενείς είναι θύματα εγκληματικών συμπεριφορών όπως βιαιοπραγιών ή βιασμών.

-Ο ψυχικά ασθενής δεν είναι περιθωριοποιημένο άτομο

Άλλη μία λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί στην εποχή μας είναι ότι οι ψυχικά ασθενείς είναι άτομα που ζουν στο περιθώριο και δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα. Η εντύπωση αυτή καλλιεργείται και εδραιώνεται καθώς οι ψυχικά ασθενείς διστάζουν να γνωστοποιήσουν την ασθένεια τους φοβούμενοι το στιγματισμό τους.

Αν και δεν το γνωρίζουμε πάντα, πολλά άτομα με ψυχικές νόσους ζουν ανάμεσα μας και κατέχουν καίριες θέσεις στην κοινωνία μας και αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι ψυχικές διαταραχές θεραπεύονται.

-Οι ψυχικές νόσοι δεν αφορούν μόνο τις φτωχές χώρες

Οι ψυχικές νόσοι αφορούν όλες τις κοινωνίες και όλες τις εποχές με διακυμάνσεις φυσικά ανάλογα με την ψυχική νόσο.

Ενδιαφέρον αποτελούν οι αγχώδεις διαταραχές, τα ποσοστά των οποίων είναι υψηλότερα στις σύγχρονες κοινωνίες καθώς συσχετίζονται με τις αυξημένες ευθύνες κα τους απαιτητικούς ρυθμούς της σύγχρονης κοινωνίας.

Μελέτες επίσης έχουν αποδείξει ότι η πορεία των ψυχικών νόσων είναι καλύτερη στις φτωχές και μικρές κοινωνίες καθώς εκεί ο ψυχικά ασθενής δεν υφίσταται το ρατσισμό και την περιθωριοποίηση όπως συμβαίνει στις μοντέρνες κοινωνίες της βιτρίνας και του φαίνεσθαι.

http://www.radar.gr/index.php

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger