Την εποχή των «παχιών αγελάδων» ο Όμιλος Ι. Καρούζου αριθμούσε δεκάδες κραταιές εταιρίες και ακίνητα-φιλέτα σε Αττική και Κρήτη.
Το 2010, όταν η κρίση είχε αρχίσει να χτυπά το Real Estate, ο Όμιλος Ι. Καρούζου κατείχε περισσότερα από 40 ακίνητα, ενώ στις εταιρίες του συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, οι Karouzos Construction, Karouzos Development, Karouzos Investment, Karouzos Kalamakiou, Karouzos Kampraki Orfeos, Karouzos Marathonos, Karouzos Plakedias, Karouzos Properties κ.λπ.
Στις περισσότερες από αυτές συμμετείχε και η σύζυγός του Ρεβέκκα Σκαφτούρα, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του ζεύγους για αρκετά χρόνια και στο χώρο της νύχτας, μέσα από τη λειτουργία πολυτελών μπαρ-ρέστοραν. Μεταξύ, δε, των μεγαλύτερων πελατών του Ομίλου ήταν οι όμιλοι Marks & Spencer, Intersport και Μαρινόπουλος.
Τα ιλιγγιώδη ποσά, όμως, για τα οποία μιλούσε και έβλεπε η αγορά, δεν ανταποκρίνονταν στην εικόνα που παρουσίαζαν οι ισολογισμοί των εταιριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2007 της Karouzos Construction, ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) ανερχόταν σε 5,7 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη μόλις που υπέρβαιναν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Αντίστοιχα, ο ισολογισμός της Karouzos Real Estate του 2007 είχε κύκλο εργασιών (πωλήσεις) 6,6 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) χρήσεως 945.050 ευρώ. Αρνητικά έκλεισε ο ισολογισμός του 2008 για την Karouzos Properties, αφού είχε μηδενικό κύκλο εργασιών και ζημιές χρήσεως 4.619 ευρώ.
Η πτώση του Ομίλου άρχισε με την οικονομική κρίση, όταν η φούσκα των ακριβών αγορών και των ακόμα πιο ακριβών ενοικίων άρχισε να ξεφουσκώνει. Ακολούθησε η εμπλοκή του Γιώργου Ζωγραφάκη, ο οποίος στις αρχές του 2011 απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών του Ομίλου. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ζωγραφάκη, ο Ομιλος, αν ακολουθείτο το σχέδιο που είχε εκπονήσει, θα είχε αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου. Σε ανακοίνωσή του, τον Φεβρουάριο του 2011, όταν πλέον είχε επέλθει ρήξη μεταξύ του ιδίου και του Γ. Καρούζου, υποστήριζε ότι «το ποσό που εκτιμάται ότι αξίζει η περιουσία του Ομίλου μετά την αξιοποίηση όλων των ακινήτων του ανέρχεται σε 1.020.255.164,00 ευρώ με την εκτίμηση των συνεργατών μας. Με την εκτίμηση των Ορκωτών Εκτιμητών αντίστοιχα ανέρχεται σε 824.735.762 ευρώ». Υπολόγιζε, μάλιστα, ότι το σύνολο των απαιτήσεων για να εξοφληθούν τράπεζες, πιστωτές, ΙΚΑ, εφορίες και να αποπερατωθούν τα έργα που είχε αναλάβει ανερχόταν σε 476.504.0000 ευρώ. Αρα, συνέχιζε, «περισσεύουν και 348.231.762 ευρώ».
Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Καρούζος είναι αδελφός του Αντώνη Καρούζου της ομώνυμης αλυσίδας ειδών ένδυσης και υπόδησης, ωστόσο, δεν είχαν και δεν έχουν καμία επιχειρηματική ή μετοχική σχέση.
Η «σιδηρά κυρία» με το κοσμικό προφίλ
Το προφίλ της Ρεβέκκας Σκαφτούρα-Καρούζου, πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο του ομίλου, ήταν επιεικώς πολυδιάστατο. Η κομψή 44χρονη είχε ουσιαστική συμμετοχή στις επιχειρήσεις του ομίλου, καθώς ήταν αντιπρόεδρος στις περισσότερες από αυτές. Ταυτόχρονα, ήταν η καρδιά και η ψυχή των νυχτερινών καταστημάτων -chic casual restaurants όπως θα τα χαρακτήριζε η ίδια- που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη νυχτερινή ζωή της Γλυφάδας και όχι μόνο. «Jackson Hall Filothei», «New York New York Glyfada», «Avenue», «Baseball Appplebee’s» είναι τα διάσημα ονόματα των μπαρ-εστιατορίων, στα οποία σύχναζε η αφρόκρεμα του επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού, δημοσιογραφικού και πολιτικού κόσμου της Αθήνας.
Γεννημένη το 1968, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο και σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Σύμφωνα μάλιστα με αφιέρωμα του BusinessWoman, της είχε προσφερθεί και θέση σε μια ερευνητική ομάδα νέων μηχανολόγων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημιουργία του πολεμικού Eurofighter!
Αρχικά, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγών, μέχρι που το 1993 γνωρίζει τον Γιάννη Καρούζο στη Γλυφάδα. Οι δύο τους έρχονται αμέσως πολύ κοντά και το 1997 τίθεται επικεφαλής του τμήματος Marketing Research & Development στην Karouzos Constructions. Αφοσιώνεται στην ανάπτυξη των μπαρ-ρέστοραν αναλαμβάνοντας όλη την επικοινωνία, όμως σύντομα αυτό δεν είναι αρκετό. Ετσι επεκτείνεται και στο χώρο του real estate. Εν τω μεταξύ έχουν παντρευτεί με τον Γιάννη Καρούζο και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Το ένα εξ αυτών βάφτισε η σύζυγος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ιωάννα Κολοκοτά.
Οι καταγγελίες Ζωγραφάκη για πλαστά τιμολόγια στα νυχτερινά κέντρα
Αν για πολλούς όμως το ζεύγος Καρούζου ήταν ένα λαμπερό, επιτυχημένο ζευγάρι, για τον Γιώργο Ζωγραφάκη, τον επιχειρηματία που υποστήριζε ότι ήθελε να σώσει τον όμιλο και πρώην συνέταιρό τους, ήταν απλά «δύο απατεώνες», ενώ εκείνη ήταν «πιο πανούργα από το σύζυγό της». Στη σκληρή εξώδικη επιστολή που έστειλε τον Απρίλιο του ’11 στον Φίλιππο Πετσάλνικο έγραφε επί λέξει:
«Πριν από δεκαοκτώ χρόνια περίπου γνωρίστηκαν δύο απατεώνες, ένας άνδρας και μια γυναίκα. Επειδή το DNA τους προδιέγραφε να μεγαλουργήσουν σαν απατεώνες, αμέσως μετά τη γνωριμία τους έγιναν ζευγάρι, αρχικά παράνομο, μεταγενέστερα νόμιμο, και αυτό το ζεύγος είναι το ζεύγος Καρούζου (…). Αμέσως μετά τη γνωριμία τους ίδρυσαν πολλά νυχτερινά καταστήματα στα οποία γινόντουσαν κάθε λογής όργια». Σύμφωνα με τον πρώην συνέταιρό τους, το ζεύγος «αγόραζε και κατασκεύαζε πλαστά τιμολόγια πολλών εκατομμυρίων, από τα οποία άλλα χρησιμοποιούσε για να κλέβει την εφορία μέσω των νυχτερινών καταστημάτων του και άλλα μεταπουλούσε σε άλλα καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις (…)».
Κάποια στιγμή και σύμφωνα πάντα με το εξώδικο του Ζωγραφάκη, «ξεφορτώθηκαν τα νυχτερινά μαγαζιά και άρχισαν να ιδρύουν δεκάδες ανώνυμες εταιρίες με αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το σημείο στο οποίο σημειώνει τη ρήξη των σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι, καθώς υποστηρίζει πως ο Γιάννης Καρούζος τού έλεγε «ότι είναι αθώος και ότι όλα τα είχαν κάνει η γυναίκα του και οι υπόλοιποι». Παράλληλα, επισημαίνει, ότι δύο εταιρίες, τις οποίες δεν εξαγόρασε, παραμένουν στο όνομα της Ρεβέκκας Σκαφτούρα και οι λογαριασμοί της δεν δεσμεύθηκαν ποτέ.
(Από τον Τύπο της Κυριακής)
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !