E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Ποτε και γιατι η απιστια μας χτυπαει την πορτα;

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012


Η απιστία είναι παλιά όσο κι ο κόσμος και θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν και οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Πότε η απιστία “χτυπάει την πόρτα” και γιατί; Ποιά είναι η συμπεριφορά του άπιστου;

 Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr o Δημήτρης Μπούκουρας -Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής.
Ας ξεκινήσουμε από την ετυμολογία της λέξης. Προέρχεται από το στερητικό ‘’α’’ και τη λέξη πίστη που στα νεοελληνικά σημαίνει όχι πίστη δηλαδή απιστία.
Η λέξη σημαίνει την πράξη που δείχνει την έλλειψη πίστης στη σχέση και συγχρόνως περιλαμβάνει την έννοια της ανεντιμότητας, της υπονόμευσης, της δολιότητας.
Η συμπεριφορά του άπιστου
‘’Ο άπιστος με τη συμπεριφορά του παραβαίνει κάποιους όρους και υποχρεώσεις που οφείλει να τηρεί ως εκ της σχέσεώς του. Η απιστία – πρέπει να τονίσουμε- εμφανίζεται σε κάθε είδους ανθρώπινες σχέσεις όταν αποκτούν χρονική διάρκεια και κατά συνέπεια μέσα απ αυτές δημιουργηθούν συναισθηματικές . Οι υποχρεώσεις αυτές υπάρχουν όχι μόνο σε σχέσεις δύο ανθρώπων αλλά και σε τριών ή περισσότερων, ακόμα και σε σχέσεις μεταξύ ανθρώπων που ανήκουν σε πολυάνθρωπες ομάδες όπως π.χ. μέσα σε θρησκευτικές ομάδες, σε στρατιωτικές μονάδες κ.λπ.’’ επενδύσεις.
‘Eρωτας- αγάπη
Ο έρωτας είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή μας. Η ερωτική απιστία κινείται σε επίπεδο συναισθηματικών ανταλλαγών. “Σου δίνω για να μου δώσεις”. Βέβαια, οι ανταλλαγές αυτές χαρακτηρίζονται από αγάπη, τρυφερότητα, στοργή, ενδιαφέρον, εκτίμηση, σεβασμό κι όλα αυτά τελικά δημιουργούν καταστάσεις που ελκύουν δύο ανθρώπους τον ένα με τον άλλο.
Για να δώσει όμως κανείς αισθήματα πρέπει συγχρόνως να μπορεί και να τα παράγει. Όμως, για να μπορείς να παράγεις αισθήματα, πρέπει να έχεις πάρει κι εσύ πολλά αισθήματα στην παιδική σου ηλικία. Να έχεις ζήσει μια ευτυχισμένη και πλούσια παιδική ηλικία, όπου όλοι σ’ αγαπούν, σε προσέχουν κι ενδιαφέρονται για σένα… Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν έχουμε εισπράξει όλοι την ίδια ποσότητα συναισθημάτων όταν ήμασταν παιδιά. Και συνεπώς άλλοι είμαστε περισσότερο κι άλλοι λιγότερο ικανοί να προσφέρουμε συναισθήματα στον «άνθρωπο» μας. Κι αυτοί που προσφέρουν υπεραφθονία συναισθημάτων στους γύρω “ους’’ είναι τα μοναχοπαίδια που δεν τα παίρνουν συνήθως πίσω, με αποτέλεσμα μερικές φορές να καθίστανται “αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Ανταλλαγή συναισθημάτων
Η ανταλλαγή συναισθημάτων ανάμεσα σε δύο ανθρώπους τους “δένει”, τους κάνει να παραμένουν μαζί, οπότε το έδαφος γίνεται πολύ κατάλληλο για να αναπτυχθεί μεταξύ τους ο έρωτας, η διάθεση για σεξ, τόσο αναγκαία για την αναπαραγωγή και τη διαιώνιση ου είδους.
Απιστία
Με την πάροδο του χρόνου, δυστυχώς, το “ρετούς” των ανθρώπων χάνεται, “ξεφτίζουν” οι εικόνες που έχουμε σχηματίσει, δοκιμάζονται οι επενδύσεις και τα συναισθήματα ατονούν, ενώ η κάλυψη των αναγκών μας δεν γίνεται πια μέσα απ’ αυτές. Καινούργιες ανάγκες εμφανίζονται που απαιτούν κι αυτές να ικανοποιηθούν. Όμως, αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί. Γιατί ο χρόνος δεν δοκιμάζει μόνο τα συναισθήματα και τις ανάγκες, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους, που με το πέρασμα του χρόνου αρχίζουν να έχουν νέες απαιτήσεις, να ανακαλύπτουν νέες ανάγκες. Και έτσι δημιουργούνται κάποια κενά που ο σύντροφος μας δεν είναι ικανός να τα καλύψει.
Όταν η απιστία μας “χτυπάει την πόρτα”
Έτσι, προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας φτιάχνοντας νέες σχέσεις που νομίζουμε ότι αυτές είναι ικανές να μας τα καλύψουν. Η απιστία “χτυπάει την πόρτα” συνήθως στην εποχή της μέσης ηλικίας. Γύρω στα 40 δηλαδή. Είναι η εποχή που εμφανίζεται διαβρωτική η ρουτίνα, η μονοτονία της ζωής, ο άνθρωπος κάπου έχει φτάσει, δεν έχει πια τόσο άμεσα τα προβλήματα που είχε στα νιάτα του. Η μέχρι σήμερα σχέση του δεν του φαίνεται πια επαρκής, του λείπει το “σασπένς” κι όλα αυτά τον ωθούν σε άλλους, νέους ανθρώπους.
Χωρισμός
Δυστυχώς δύο άνθρωποι που έχουν επενδύσει ο ένας στον άλλο συναισθηματικά, δεν μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί, καλύπτοντας ο ένας τις νέες ανάγκες του άλλου και αυτό γίνεται γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα, τη δική του κουλτούρα που τα κουβαλάει από μικρός μαζί τι και με βάση αυτά μεταλλάσσεται, εξελίσσεται, αλλάζει τις ανάγκες του δημιουργεί νέες.
Δύο άνθρωποι διαφορετικοί, λοιπόν, μπορεί να συναντήθηκαν και να ταυτίστηκαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται επ’ άπειρον με τον ίδιο τρόπο. Κι έρχεται έτσι η μοιραία στιγμή που δεν “καλύπτουν” ο ένας τον άλλο, δεν μπορούν να εναρμονίσουν πια την εξέλιξή τους. Και τότε, έχουμε την απιστία που σε πολλού παίρνει τη μορφή τη προδοσίας. Κι όταν το άτομο βιώνει την απιστία σαν προδοσία μιας σχέσης δημιουργεί αισθήματα κακία και εκδίκησης απέναντι του “προδότη”. Δε θέλει να παραδεχτεί ότι έχει κι αυτός συμμετοχή και ευθύνη στην απιστία, στο κλονισμό της σχέσης ότι η ευθύνη δεν ανήκει αποκλειστικά στον·ένα.
Απόρριψη
Σε άλλους πάλι η απιστία βιώνεται ως απόρριψη. Τότε “παίρνουν στους ώμους τους όλο το βάρος για το σπάσιμο της σχέσης. Δεν αποδέχονται μόνο την απόρριψη εκ μέρους του συντρόφου τους. Και οι δύο απορρίπτουν τον εαυτό τους. Τότε είναι φυσικό να τους γεννιούνται αισθήματα ανασφάλειας και να αποδέχονται μοιρολατρικά “το κακό που τους βρήκε”.
Η απιστία για την απιστία
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την απιστία σαν σπορ και δόγμα τους έχουν «η απιστία για την απιστία. Πρόκειται για άτομα – νάρκισσους, ισχύει για άντρες και γυναίκες που αγαπούν πολύ τον εαυτό τους, έχουν ανασφάλεια και μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά οι μεν άντρες προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τον ανδρισμό τους για τον οποίο αμφιβάλλουν, οι δε γυναίκες να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση την οποία στερούνται λόγω κακής ταύτισης με το φύλο τους.


http://www.life2day.gr/

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger