E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Δηλώσεις-κεραυνός από Β.Σόϊμπλε για Κύπρο δείχνουν έναρξη διάλυσης ευρωζώνης!

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013


Προάγγελος ίσως δραματικών εξελίξεων μέσα στην ευρωζώνη είναι οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ARD, αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσσεις που έγινε η δήμευση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων.

Η δήλωσή του ήταν ότι "Τόσο ο ίδιος όσο και το ΔΝΤ είχαν προτείνει την εξαίρεση των μικροκαταθετών μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά αυτοί που δεν ήθελαν ήταν η κυπριακή κυβέρνηση η ΕΚΤ και η Κομισιόν"!

Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει  να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας  ότι το Βερολίνο θα είχε σεβαστεί τις εγγυημένες καταθέσεις των μικρότερων καταθετών αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ ήταν κατά!

«Ήταν η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να πάρουμε ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, από τους ιδιοκτήτες των τραπεζών και τους πιστωτές, αυτό σημαίνει τους επενδυτές», δήλωσε ο Σόιμπλε στο δίκτυο ARD.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Αλλά προφανώς θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση καταθέσεων για τους λογαριασμούς μέχρι τα 100.000 ευρώ. Ωστόσο αυτοί που δεν ήθελαν ένα bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, επίσης η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αποφάσισαν αυτή τη λύση και τώρα θα πρέπει να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό».

Όσο και αν η δήλωση ακούγεται - και είναι - κεραυνός κατά της κυβέρνησης του μοιραίου προέδρου Ν.Αναστασιάδη, εν τούτοις μεγαλύτερη σημασία έχει ότι για πρώτη φορά η Γερμανία διαχωρίζει την θέση της έναντι της ΕΚΤ και της ΕΕ. Και αυτό είναι σημαντικότερο έναντι όλων των άλλων που εκ πρώτης όψεως δείχνουν κρίσιμα, όπως είναι η στάση της κυβέρνησης της Κύπρου.

Σε τελική ανάλυση σε στρατηγικό επίπεδο μικρή σημασία έχει το απο πού ξεκίνησε η δήμευση των καταθέσεων. Εδώ το ζήτημα είναι περισσότερο ψυχολογικό-πολιτικό αφού το εγγυημένο επίπεδο των 100.000 ευρώ ανήκει στο παρελθόν και καταρρέει το προσωπείο των υποστηρικτών των αδυνάτων.

Σε στρατηγικό επίπεδο σημασία έχει ότι έχουμε έναρξη κατάσχεσης κατασχέσεων και συνακόλουθα καταστροφή της οικονομίας του δεύτερου ελληνικού κράτους που είναι δομημένο επάνω στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών όπως π.χ. η Ελβετία.

Αλλά η δήλωση Σόιμπλε, πάει πολύ "μακριά την βαλίτσα". Μιλάει για απόλυτη διαφωνία της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και δεν είναι ένα γεγονός το οποίο απλά συνέβη.

Είναι ένα γεγονός το οποίο το δημοσιοποιεί και αυτό έχει την μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον. Γιατί ίσως να βιώνουμε την αρχή της διάλυσης της ευρωζώνης και το "ο σώζων εαυτόν σωθείτω". Είναι η πρώτη φορά που παραδέχεται δημόσια απόλυτη διαφωνία με ΕΚΤ και ΕΕ και αποτελεί μέρος και των δύο.

Είναι σαφές ότι η περίπτωση με τις 100.000 ευρώ είναι απλά αφορμή για να δείξει ότι πλέον η Γερμανία ακολουθεί διαφορετικό δρόμο.

Ένα άλλο ερώτημα είναι "Γιατί δημοσιοποίησε τώρα την διαφωνία και την θέση του Αναστασιάδη για δήμευση ποσοστού καταθέσεων από το ένα ευρώ παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή αφού είναι βέβαιο ότι η δήλωση θα επιβαρύνει την θέση της κυβέρνησης;"

Σ'αυτό οι απαντήσεις μπορεί να είναι διάφορες, αλλά όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η Γερμανία πλέον λαμβάνει αποστάσεις από τα τεκταινόμενα καθώς βλέπει ότι η πολιτική της (βασικά σε περιπτώσεις όπως η Ιταλία) απορρίπτεται. Και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger