E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Στο σφυρί σπάνια αρχεία της εθνικής κληρονομιάς μας

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013



Συγγενείς ανθρώπων που απεβίωσαν πουλούν στο εξωτερικό σπάνια αρχεία της εθνικής κληρονομιάς μας. Πώς το αδιάφορο κράτος αδυνατεί να προσφέρει συμβολική αμοιβή ή εγγύηση για τη συντήρηση τους
 Ένα φαινόμενο που αρχίζει να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, φέρνει στο φως η εφημερίδα “Τα Νέα” .
Η γνωστή ελληνική κρατική ανευθυνότητα υποχρεώνει συγγενείς κορυφαίων συγγραφέων μας, που απεβίωσε(ορισμένοι με διεθνή απήχηση) να ψάχνουν απεγνωσμένα στο εξωτερικό, προκειμένου να ξεφορτωθούν – με το αζημίωτο, αλλά όχι πάντα – τα πολύτιμα αρχεία που κληρονόμησαν (βιβλιοθήκες, χειρόγραφα, άγνωστη αλληλογραφία, προσωπικά αντικείμενα).
Το φαινόμενα, σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας, ήταν απλά περιορισμένο (σημείωση: το χειρόγραφο διήγημα του Α. Παπαδιαμάντη “Ο Αλιβανιστός” δημοπρατήθηκε στο Λονδίνο, έναντι ευτελούς ποσού).
Τελευταία ωστόσο, το φαινόμενο έχει ενταθεί ελέω κρίσης, για τους εξής λόγους:
* Οι κληρονόμοι δεν έχουν χώρους και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης και φύλαξης των αρχείων (ενοίκια, ασφάλειες κτλ).
* Φοβούνται ότι όταν κι αυτοί πεθάνουν, τα αρχεία θα πεταχθούν ή θα καταστραφούν από τους επιγόνους τους, αν στο μεταξύ δεν προκύψει κάποιο ατύχημα (πυρκαγιά, πλημμύρα, διάρρηξη κλπ).
* Δεν εμπιστεύονται το κράτος ή άλλους πνευματικούς πολιτιστικούς φορείς να τα αναλάβουν, λόγω της γνωστής ελληνικής ανευθυνότητας και τσαπατσουλιάς.
* Το αδιάφορο και διεφθαρμένο κράτος αδυνατεί όχι μόνο να τους προσφέρει μια συμβολική έστω αμοιβή, αλλά ούτε καν την εγγύηση ότι θα τα συντηρήσει και αξιοποιήσει δεόντως.
Γι’ αυτό ορισμένοι κληρονόμοι προτιμούν – όπως μου λένε – ακόμη και να δωρίσουν τα αρχεία τους σε φορείς του εξωτερικού (πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, τμήματα νεοελληνικών σπουδών κλπ) όπου θα τα σεβαστούν, θα τα εκτιμήσουν και θα τα αξιοποιήσουν, παρά να τα εμπιστευτούν σε ελληνικά χέρια”.
Και καταλήγει ο καθηγητής Γιάννης Βασιλακάκης:
“Κάποιοι ίσως πουν: εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…Σύμφωνοι. Αλλά αν θέλουμε να βγούμε κάποτε από αυτό τον αδιέξοδο φαύλο κύκλο, χρειαζόμαστε ειλικρινή αυτοκριτική”. .
Να σημειωθεί ότι την σημαντική αποκάλυψη κάνει ο νεοελληνιστής καθηγητής Γιάννης Βασιλακάκος, συντονιστής του Πολιτιστικού Δικτύου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ωκεανίας σε άρθρο του, με τίτλο “Πουλώντας την κληρονομιά μας”.
πηγή:news247
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger