E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Φθινει το ονειρο της ανεξαρτησιας στην Καταλονια!

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Καθώς τα αποτελέσματα γίνονταν γνωστά από χθες το βράδυ, μια βαθιά ανάσα ανακούφισης έβγαινε από τη Μαδρίτη, ενδεικτική του πόσο σημαντική ήταν η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία. Αυτή η ανάσα έγινε κραυγή ευχαρίστησης, όταν ο πρόεδρος της Καταλονίας Αρτουρ Μας, αναγνώρισε, ότι είναι «μακριά» από την απόλυτη πλειοψηφία που επιθυμούσε, ώστε να μπορέσει μελλοντικά να πείσει τους συμπολίτες του να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ισπανία. Αν και οι αυτονομιστές επικράτησαν, η εκλογική δύναμη του εθνικιστικού κόμματος του Μας, μετά τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, μειώθηκε σε 50 βουλευτές έναντι των 62 που κατείχε προηγουμένως, στην περιφερειακή συνέλευση των 135 εδρών. 


Μιλώντας στους οπαδούς του εθνικιστικού CiU, ο Μας παραδέχθηκε ότι, το κόμμα του δεν λαμβάνει την πλειοψηφία, και ότι βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στα ποσοστά σε σύγκριση με τα αποτελέσματα πριν από δύο χρόνια. «Πρέπει να ανοίξει μια περίοδος προβληματισμού, σχετικά με τις γενικές πολιτικές στην Καταλονία τις επόμενες ημέρες», είπε ο Μας. «Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει τους στόχους της», συμπλήρωσε.

Η σύγκρουση με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας προέρχεται από την άρνηση της Μαδρίτης να παραχωρήσει στην Καταλονία αυξημένη φορολογική αυτονομία, γεγονός που είχε ουσιαστικά προκαλέσει τις εκλογές. Ο Μας ήλπιζε να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, για την υποστήριξη του σχεδίου διεξαγωγής δημοψηφίσματος, για την αυτοδιάθεση της περιοχής.

Αρκούνται στον έλεγχο της βουλής
Τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα αναμένεται να αποτελέσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, βάσει της καταμέτρησης του 25% των ψήφων των τοπικών εκλογών. Όμως, το μεγαλύτερο από αυτά, το CiU, θα έχει απώλεια εδρών, σε σχέση με αυτές που είχε μέχρι τη διάλυση της Βουλής. Το εθνικιστικό CiU συγκεντρώνει προς το παρόν 47 έδρες, από 62 που είχε.
Η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας, το αριστερό ERC, διπλασιάζοντας τις έδρες του, συγκεντρώνει 21 έδρες. Δύο άλλα αυτονομιστικά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί άλλες 15 έδρες.
Επομένως, σύμφωνα με το Reuters, τέσσερα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας θα μοιραστούν το 60% των ψήφων.

http://www.lykavitos.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger