E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Έτσι θα μεταμορφώσει η Google 9 δημοτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013



Με δωρεά από το ίδρυμα Νιάρχου και με συνεργασία της Google και της εταιρίας Future Library υλοποιείται το όραμα αναμόρφωσης εννέα δημοτικών βιβλιοθηκών.

Το βιβλίο αποτελούσε ανέκαθεν μέσο διάδοσης και παγίωσης του πολιτισμού. Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους ήταν το εφαλτήριο για σκέψη και νέες ιδέες. Γίνεται κατανοητό λοιπόν το μέγεθος της σημασίας των δημοτικών βιβλιοθηκών, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίσιμη φάση που περνά η χώρα μας. Πρέπει να δοθεί έμφαση στον πολιτισμό και την παιδεία και η αναβάθμιση των δημοτικών βιβλιοθηκών συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της παιδείας, την οποία οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο σχέδιο φιλοδοξούν να κάνουν περισσότερο προσιτή, έγκυρη, προσβάσιμη και χρήσιμη για νέους κι εφήβους. Μάλιστα, ένα μέρος τους θα μεταμορφωθεί σε MEDIA Lab με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και σχεδιασμός των νέων χώρων έχει ήδη ολοκληρωθεί, η κατασκευή ξεκινά εντός του προσεχούς μηνός και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο ενώ ταυτόχρονα θα εκπαιδευτούν για την νέα εποχή οι υπάλληλοι.

Στη Συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία της Google και της Future Library και τονίσθηκε πως στόχος της πρώτης είναι η παροχή της απαραίτητης τεχνογνωσίας στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία. Παράλληλα, η Google θα συνδράμει στην εκπαίδευση των υπαλλήλων των δημοτικών βιβλιοθηκών, έτσι ώστε να κατέχουν άρτια το αντικείμενό τους και να μπορούν να προσφέρουν σωστή καθοδήγηση και βοήθεια σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.

Ο VP της εταιρίας A&M Architects που ανέλαβε το σχεδιασμό των MEDIA Labs, κ. Αλέξανδρος Κομνηνός, αναφέρει για τα MEDIA Labs: "Το σχεδιαστικό εργαλείο επιλογής οργανώνει σε ζώνες δραστηριοτήτων, όπως studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίας, ομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας. Στοχεύοντας έτσι, στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο μέσα από άνετους, εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους που συνεργάζονται για την υποστήριξη αυτής της ιδέας".

Αξίζει να σημειωθεί πως το ίδρυμα Νιάρχου είναι ένθερμος υποστηρικτής του συγκεκριμένου εγχειρήματος, όπως και κάθε προσπάθειας που προσανατολίζεται στη διάδοση του πολιτισμού, της παιδείας και των τεχνών. Εξάλλου, διαθέτει πάνω από το 60% των συνολικών του δωρεών σε τέτοια προγράμματα.

Οι εννέα υπό αναμόρφωση δημοτικές βιβλιοθήκες είναι :

Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου / Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας / Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης / Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων/ Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας/ Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης / Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων / Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς / Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger