E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η έλλειψη μικροβίων στο δέρμα "προκαλεί" ασθένειες

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013


Ολόκληρες αποικίες βακτηρίων που ζουν πάνω στο δέρμα σαν το σπίτι τους, λειτουργούν ως φρουροί της υγείας μας και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλες απειλές, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα σε πειραματόζωα.



Όσο απρόσμενο κι αν φαίνεται, η έρευνα δείχνει ότι μερικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται περισσότερο στην έλλειψη μικροβίων πάνω μας παρά στην αφθονία τους.



Ειδικότερα για το δέρμα, αυτό δεν αποτελεί απλώς ένα φυσικό σύνορο έναντι των απειλών του περιβάλλοντος, αλλά έναν «φράκτη» προστασίας που φρουρείται από τα αβλαβή μικρόβια «μας».



Είναι η πρώτη φορά που μία έρευνα αποδεικνύει ότι το μικροβίωμα του δέρματος παίζει προστατευτικό ρόλο ανάλογο με αυτόν του μικροβιώματος του εντέρου.



Οι ερευνητές μόλυναν δύο ομάδες ποντικιών με ένα παράσιτο της λεϊσμανίασης που προκαλεί δερματικές μολύνσεις. Η μία ομάδα πειραματόζωων είχε στο δέρμα της τα συνήθη εκ γενετής μικρόβια και η άλλη ήταν απαλλαγμένη από αυτά, επειδή είχε μεγαλώσει σε ένα πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον.



Όπως διαπιστώθηκε, όσα ποντίκια δε διέθεταν στο δέρμα τους τα κοινά μικρόβια, δεν μπορούσαν να αμυνθούν αποτελεσματικά κατά του παρασίτου. Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν κοινά δερματικά βακτήρια σταφυλόκοκκου στα ποντίκια που εξαρχής ήταν απαλλαγμένα από μικρόβια, τότε και αυτά μπόρεσαν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να καταπολεμήσουν έτσι καλύτερα το παράσιτο.



Η μελέτη δείχνει ότι τα μικρόβια του δέρματος αποτελούν βασικό συστατικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.


http://www.iatrikostypos.com



Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger