E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

O ανιψιός της Barbie κέρδισε $500 εκατ. από τα ελληνικά ομόλογα κι έριξε τα 50 στο fund του Καμπουρίδη

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013




Πώς μπορεί η Βarbie να συνδέεται με τα ελληνικά ομόλογα και τον Κύπριο επιχειρηματία κ. Μίλτο Καμπουρίδη; 

Ο κόσμος είναι μικρός και χωρίς σύνορα για τους λαμπερούς σαραντάρηδες με τις σπουδές στα «καλά» πανεπιστήμια που κάνουν business σε όλο τον κόσμο και ζουν βυθισμένοι σε πλούτο μυθιστορηματικών διαστάσεων. Παλαιότερα οι εκπρόσωποι του πλούτου ήταν οι βιομήχανοι. Τώρα είναι τα «παιδιά» των hedge funds που έχουν γίνει δισεκατομμυριούχα πολύ προτού κλείσουν τα πενήντα τους.

Οταν μάλιστα η ιστορία περιλαμβάνει δαιμόνιους Αμερικανοεβραίους, πανέξυπνους Κύπριους και πολλά-πολλά εκατομμύρια κέρδος μπορεί να συνδέει ακόμη και τα πιο απίθανα πράγματα, όπως την Barbie με τα ελληνικά ομόλογα και έναν Κύπριο επιχειρηματία. Το ασυνήθιστο αυτό μίγμα παντρεύει ετερόκλητα πράγματα και συνδέει τον αθώο κόσμο της Barbie με τον σκοτεινό των hedge funds.

Το να διαχειρίζεσαι χρήματα πλούσιων ανθρώπων στις αγορές δεν είναι μια εύκολη δουλειά. Αρκεί μια κακή χρονιά για να σε καταστρέψει ή μια καλή για να σε εκτοξεύσει στον έβδομο ουρανό. Το 2012 ήταν μία από τις κακές χρονιές. Μεγάλα ονόματα που είχαν καταλάβει έγκαιρα τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όπως ο κ. Τζον Πόλσον, είδαν το άστρο τους να ξεθωριάζει μαζί με τις διψήφιες σε ποσοστό ζημίες των βασικών του funds. Πέρυσι ο δείκτης S&P 500 ανέβηκε 20%, ενώ η μέση απόδοση των hedge funds ήταν μόλις 5%.

Οι γκουρού των επενδύσεων απογοήτευσαν, αλλά οι αγορές υποκλίθηκαν στο νέο αστέρι: τον κ. Ντάνιελ Λεμπ, ιδρυτή του Τhird Point LLC, που κατάφερε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες να κερδίσει 500 εκατ. ποντάροντας στα ελληνικά ομόλογα. Υπήρχαν και άλλα ξένα funds που πόνταραν στα ελληνικά ομόλογα, όπως το Αppaloosa Management, το Μonarch Alternative Capital, το York Capital κ.ά. Κανείς όμως δεν το έκανε τόσο καλά όσο ο κ. Λεμπ.

Είναι από αυτές τις περιπτώσεις που εκ των υστέρων πολλοί συνηθίζουν να λένε: «Αν το ήξερα και αγόραζα, σήμερα θα ήμουν βαθύπλουτος».Ο κ. Λεμπ τοποθετήθηκε έγκαιρα αγοράζοντας τα ελληνικά ομόλογα στα 15-17 λεπτά το ευρώ, όταν ήταν πλήρως απαξιωμένα. Αγόρασε πρώτος προτού αρχίσουν οι συνάδελφοί του να αγοράζουν και οι τιμές πάρουν την ανηφόρα. Απέκτησε έτσι τα περισσότερα ομόλογα, αγοράζοντας με εντυπωσιακή σιγουριά στο δύσκολο και υψηλού ρίσκου στοίχημα που πήρε. Τον Νοέμβριο του 2012 έγινε η επαναγορά των ομολόγων με μέση τιμή 33,5 λεπτά. Το Τhird Point δεν φοβήθηκε το ρίσκο και με τη «ζαριά» που έριξε κέρδισε 500 εκατ. δολάρια.

Ο κ. Λεμπ δεν είναι ένας τυχαίος Αμερικανός. Κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια του Λος Αντζελες, ο πατέρας του είναι μεγαλοδικηγόρος και η μητέρα του ιστορικός, ενώ θεία του ήταν η θρυλική Ρουθ Χάντλερ, που δημιούργησε την κούκλα Βarbie και ίδρυσε την εταιρεία παιχνιδιών Μattel. Ο ιδρυτής του Τhird Point μεγάλωσε στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια μαζί με τα δύο αδέλφια του και σπούδασε Οικονομικά στο Columbia University. Εργάστηκε αρχικά στη Citicorp, για να ιδρύσει στη συνέχεια το Τhird Point.

Το 2004 παντρεύτηκε την -επίσης κόρη μεγαλοδικηγόρου της Νέας Υόρκης- Μάργκαρετ Ντάβινσον Μάνζερ σε μια λαμπερή τελετή που ευλόγησε ο ραβίνος Χ. Μπλουμστάιν στην παραθαλάσσια κατοικία του Λεμπ στο Ιστ Χάμπτον. Στα 51 του χρόνια ο άνθρωπος που πλούτισε και από την Ελλάδα διαχειρίζεται 8,8 δισ. δολάρια, ενώ η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε 1,3 δισ., ποσό που τον κατατάσσει στο κλαμπ των 1.458 δισεκατομμυριούχων του πλανήτη.

Η φήμη του Ντάνιελ Λεμπ στις αγορές είναι αυτή του μετοχικού ακτιβιστή. Συντάσσει δημόσιες επιστολές στις οποίες κατακρίνει τις διοικήσεις και τους χειρισμούς τους και η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι ότι κατάφερε να οδηγήσει σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της Yahoo! όταν ανακάλυψε ότι δεν διέθετε ακαδημαϊκό τίτλο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στην επιτυχία του Τhird Point στα ελληνικά ομόλογα συνέβαλε και μια επιτυχημένη και δραστήρια κυπριακή εταιρεία, η Αxia Ventures Group (AVG), η οποία, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Ιανουάριο, ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος του συγκεκριμένου fund στη διαδικασία επαναγοράς των ομολόγων από την Ελληνική Δημοκρατία.

Η συγκεκριμένη κυπριακή εταιρεία έχει δεσμούς με τον επιχειρηματία κ. Μίλτο Καμπουρίδη, ο οποίος, όπως λέγεται στους επενδυτικούς κύκλους,  είναι μεταξύ των ιδρυτικών μετόχων της. Ο κ. Καμπουρίδης στο προσωπικό προφίλ του στο Ιντερνετ παρουσιάζει την ΑVG μεταξύ των links των εταιρειών και φορέων τους οποίους είτε σπονσοράρει, είτε είναι ιδρυτής, είτε επενδυτής, είτε διευθύνει. Ενας άλλος ιδρυτικός μέτοχος και μάνατζερ της Αxia, o κ. Αντ. Αχιλλεούδης, μετέχει στο Δ.Σ. της εταιρείας Dolphin Capital Ιnvestors του κ. Καμπουρίδη.

Ο κ. Λεμπ ωστόσο δεν «αγαπάει» μόνον τις γρήγορες κινήσεις που φέρνουν πολύ χρήμα. Αν και τα hedge funds κατά πάγια τακτική κινούνται ταχύτατα και δεν δεσμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα χρήματά τους, ο ίδιος έκανε μια κίνηση που ξάφνιασε και έδειξε ότι δεν επιδιώκει μόνο μεγάλα κέρδη σε σύντομο χρόνο, αλλά ότι διαθέτει και την αρετή της υπομονής.

Σε ανύποπτο χρόνο, και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, έριξε άλλη μια «ζαριά» που συνδέεται με ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Αγόρασε μετοχές αξίας 50 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Dolphin Capital Ιnvestors του κ. Καμπουρίδη. Τα 45 εκατ. ήταν νέες μετοχές που εξέδωσε η εταιρεία, ενώ τα 5 εκατ. τα πούλησε ο κ. Καμπουρίδης.

Η Dolphin Capital Ιnvestors είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και διαχειρίζεται επενδύσεις σε ακίνητα, με πιο γνωστή το πολυτελές ξενοδοχείο «AmanzoΆe» στο Πόρτο Χέλι. Η εταιρεία-δημιούργημα του ευφυούς κ. Καμπουρίδη έχει εκτάσεις και ακίνητα που στη συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο, χώρες που λόγω της βαθιάς κρίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε συνεχή πτώση.

Οι κακεντρεχείς και το ποντάρισμα στον πανέξυπνο Κύπριο

Οι δύο κινήσεις του Third Point, των 500 εκατ. κερδών από τα ομόλογα και των 50 εκατ. επένδυσης στην Dolphin, ξένισαν πολλούς στις αγορές. Η χρονική διαδοχή της αγοράς των ομολόγων αρχικά και στη συνέχεια των μετοχών της Dolphin έβαλε πολλούς σε σκέψεις, ειδικά όσους παρακολουθούν τις κινήσεις των funds στο Λονδίνο. Οσοι γνωρίζουν τον μικρόκοσμο των Ελλήνων που ζουν και δουλεύουν για ξένες τράπεζες ή άλλες εταιρείες στο Λονδίνο άρχισαν να συνδέουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Αλλωστε οι επενδύσεις σε εταιρείες ακινήτων είναι από τη φύση τους αρκετά μακροπρόθεσμες -συνήθως έχουν ορίζοντα 7 ετών- και γιΆ αυτό δεν είναι στις προτιμήσεις των hedge funds. Οι διαχειριστές τους αμείβονται με ποσοστά επί των κερδών κάθε χρόνο και γι' αυτό πάγια δεν δεσμεύουν χρήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λεμπ δεν θα γινόταν ποτέ αυτός που είναι σήμερα αν ενεργούσε συμβατικά.

Ισως ποντάρει στον γιο του δημοσίου υπαλλήλου και της νηπιαγωγού από την Κύπρο που πέρασε από το ΜΙΤ, έπιασε πρώτη δουλειά στην Goldman Sachs και σε ηλικία 26 ετών βρέθηκε δίπλα στον Τζορτζ Σόρος. Ισως ο Αμερικανοεβραίος δισεκατομμυριούχος ποντάρει στο γεγονός ότι ο κ. Καμπουρίδης δημιούργησε την Dolphin την εποχή των παχιών αγελάδων, στο μεταξύ οι τιμές των ακινήτων έπεσαν και τώρα βλέπει σημαντικές υπεραξίες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κακεντρέχειες στον χώρο των επενδύσεων είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι ανταγωνισμοί στον μυστικοπαθή χώρο των hedge funds είναι έντονοι, οι διαγκωνισμοί συνεχείς και τα χτυπήματα ανελέητα. Ούτως ή άλλως, ο κόσμος πάντοτε λάτρευε να μισεί τους επιτυχημένους και πλούσιους.

Πηγή: newmoney.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger