E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Πώς να αλλάξεις εύκολα μία κακή συνήθεια

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013



Οι κακές συνήθειες αλλάζουν, αλλά για σίγουρη επιτυχία χρειάζεται θέληση και σωστή στρατηγική. Όπως υπογραμμίζει η κλινική ψυχολόγοςΝικολέττα Γεωργίου σε σχετικό άρθρο της στο e-psychology:
«Όλοι μας κατά καιρούς προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποια δυσλειτουργική συμπεριφορά μας, που μπορεί να έχει να κάνει με τις διατροφικές μας συνήθειες, τον τρόπο έκφρασης του θυμού μας, τη διαχείριση των συναισθημάτων μας ή με οτιδήποτε άλλο αναγνωρίζουμε ως δυσλειτουργικό στον εαυτό μας. Όταν αυτές οι προσπάθειές μας καταλήγουν σε αποτυχία, απογοητευόμαστε με τον εαυτό μας και επηρεάζουμε αρνητικά την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας. Η αποτυχία όμως μπορεί να μην συνδέεται με την ικανότητα και την επιθυμία μας για αλλαγή, αλλά με τους τρόπους που χρησιμοποιούμε για να την επιτύχουμε».
Και παραθέτει μερικές απλές στρατηγικές, που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση:
«Προσπάθησε να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος/η γίνεται στους στόχους σου
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στην προσπάθειά μας για αλλαγή είναι ότι βάζουμε μεγάλους και γενικούς στόχους. Για παράδειγμα, ο στόχος «Θα προσπαθήσω να είμαι πιο κοινωνικός» είναι πραγματικά πολύ γενικός και δύσκολος στην επίτευξή του. Αντίθετα, αν εκφραζόταν σε ένα πιο περιορισμένο πλαίσιο π.χ. «Θα προσπαθήσω να βγαίνω δύο φορές την εβδομάδα με φίλους ή συνεργάτες», είναι πολύ πιο συγκεκριμένος, μετρήσιμος και συνεπώς πιο εύκολος στην επίτευξη.
Αποδέξου το γεγονός ότι τα πρώτα στάδια της προσπάθειας θα είναι δύσκολα
Είναι πολύ σημαντικό να είναι κάποιος προετοιμασμένος για ό,τι κάνει. Αναγνωρίζοντας ότι θα ακολουθήσει μία περίοδος με προκλήσεις, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να προετοιμαστεί, να σχεδιάσει κάποιες λύσεις για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και να επιμείνει στην προσπάθεια. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, γνωρίζοντας ότι θα είναι δύσκολο να αντισταθούμε στις λιχουδιές μπορούμε να προγραμματίσουμε τις δραστηριότητές μας έτσι ώστε να αποφύγουμε να βρεθούμε σε έναν χώρο ή μια εκδήλωση που είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κεράσματα και γλυκά. Είναι καλύτερο έτσι, παρά να προσπαθούμε να αντισταθούμε όταν αυτά βρίσκονται πλέον μπροστά μας και όλοι γύρω μας τα απολαμβάνουν.
Όταν η δύναμη της θέλησης εξασθενεί
Παρόλο που η δύναμη της θέλησης ενισχύεται όσο την εξασκούμε, είναι πολύ λογικό κάποιες φορές να εξασθενεί. Εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν τις αντοχές μας και να μας κουράσουν, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούμε και να αισθανθούμε έτοιμοι να παραδοθούμε αντί να παλέψουμε. Η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτή την πρόκληση είναι ο προγραμματισμός:
  • Μην μπεις σε διαδικασία αλλαγής σε μία περίοδο που οι αυξημένες εργασιακές, οικογενειακές ή άλλες απαιτήσεις απορροφούν ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς σου.
  • Διάλεξε προσεκτικά τη χρονική στιγμή που θα δώσεις τη μάχη σου. Αν παρόλα αυτά κάποιες δυσκολίες της καθημερινότητας παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σου για αλλαγή, ο προγραμματισμός και πάλι είναι η λύση που χρειάζεσαι, αφού σου επιτρέπει να προβλέψεις και να διαχειριστείς καταστάσεις που, αν παρουσιαστούν ταυτόχρονα, θα προκαλέσουν τις αντοχές σου. Για παράδειγμα, αν προσπαθείς να μειώσεις το κάπνισμα έχοντας ως στόχο τα 5 τσιγάρα ημερησίως και γνωρίζεις ότι το βράδυ στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα θέλεις να καπνίσεις ένα για να χαλαρώσεις, φρόντισε να μην υπερβείς τα τέσσερα  κατά τη διάρκεια της ημέρας,  ώστε να μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις χωρίς τύψεις και χωρίς να εγκαταλείψεις τον στόχο σου».
Νικολέττα Γεωργίου – Κλινική Ψυχολόγος, τηλ.: 211 010 4451, 6992 044 904 / e-mail: nicolettageorgiou@gmail.com.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger