E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γλαύκος, ο τρομερός... γαλάζιος δράκος που υπάρχει στ΄ αλήθεια! (φώτος)

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013



Θα μπορούσε να είναι χριστουγεννιάτικο στολίδι, σε βαθύ μπλε του κοβαλτίου πασπαλισμένο με ασημόσκονη. Όμως στην πραγματικότητα είναι ο φοβερός και τρομερός γαλάζιος δράκος των ωκεανών με μήκος μόλις τρία εκατοστά.


Μικρός αλλά εντυπωσιακός

Ο… πολύς Glaucus atlanticus είναι ένα πλάσμα που έχει όνομα και επίθετο (θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας – Γλαύκος ο Ατλαντικός). Τα καθημερινά, απλά του ονόματα είναι χελιδόνι της θάλασσας, γαλάζιος Γλαύκος και γαλάζιος δράκος. Πρόκειται για ένα μικρό θαλάσσιο μαλάκιο που ζει στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής, της Αυστραλίας και της Μοζαμβίκης, αλλά ενίοτε πλέει και σε ευρωπαϊκά ύδατα. Όταν βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας, επιπλέει ανάποδα χάρη σε έναν σάκο που βρίσκεται στο στομάχι του. Εντυπωσιακός σε εμφάνιση, μοιάζει σαν να έχει μόλις βγει μέσα από έναν φανταστικό υδάτινο κόσμο. (http://www.seaslugforum.net/factsheet.cfm?base=glauatla). Από το κωνικό πεπλατυσμένο του σώμα με τις σκούρες μπλε και ασημένιες ρίγες φυτρώνουν ακτινωτά έξι περίεργα «κλαδιά» με πριονωτές άκρες. Το περίεργο ερμαφρόδιτο πλάσμα συγκεντρώνει το δηλητήριο των θυμάτων του (αφού τα καταναλώσει), για να ψεκάσει με αυτό τους εχθρούς του.

Ο Γλαύκος στην ελληνική μυθολογία

Ίσως υπάρχει λόγος που το παράξενο μαλάκιο βαπτίστηκε με το όνομα του θαλάσσιου δαίμονα Γλαύκου. Στην ελληνική μυθολογία ο Γλαύκος ήταν η προσωποποίηση του γαλάζιου κύματος, που αντανακλά το γλαυκό (θαλασσί) χρώμα του ουρανού. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τον Οβίδιο, αρχικά ήταν ένας φτωχός ψαράς που όμως έγινε αθάνατος, όταν έφαγε ένα μαγικό βότανο το οποίο – όπως είχε παρατηρήσει – ξαναζωντάνευε τα ψάρια. Στη συνέχεια οι θεοί των θαλασσών τον μεταμόρφωσαν δίνοντάς του ουρά ψαριού, φαρδείς ώμους και πράσινα γένια. Ο μύθος θέλει τον Γλαύκο μελαγχολικό, καταδικασμένο να περιπλανιέται για πάντα στις παραλίες, με την κοιλιά σκεπασμένη με όστρακα και φύκια προφητεύοντας τη δυστυχία. Θεωρούνταν προστάτης των ναυτικών και των ψαράδων στις μανιασμένες καταιγίδες.

http://www.goldenmag.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger