E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Αρχαίο Ναυάγιο, αποκαλύπτει θεραπεία για τα μάτια...!!!

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013



Γύρω στο 130 π.Χ., ένα εμπορικό πλοίο βυθίστηκε στ' ανοικτά των ακτών της Ιταλίας, στην περιοχή της Τοσκάνης.


Στο ναυάγιο που είναι γνωστό ως Relitto del Pozzino (Ναυάγιο του Pozzino), λόγω της κοντινής παραλίας στην περιοχή που εντοπίστηκε το 1974, διενεργήθηκαν αρχαιολογικές έρευνες το 1989 και 1990, οι οποίες έφεραν στο φως, το περιεχόμενο του πλοίου.


Το περιεχόμενο του πλοίου, αποδείκτηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους αρχαιολόγους (και όχι μόνο). Μεταξύ των γυάλινων μπουκαλιών και των αμφορέων που εντοπίστηκαν, οι ερευνητές βρήκαν και ένα ξύλινο κουτί, τ' οποίο θα το περιγράφαμε ως την βαλίτσα του αρχαίου γιατρού, καθώς περιείχε ξύλινα φιαλίδια, πούπες για τη συλλογή αίματος, καθώς και ένας μικρός κύλινδρος (φωτο) από κασσίτερο, μέσα στον οποίο περιέχονταν πέντε κάψουλες - ταμπλέτες, με διάμετρο 4 cm, οι οποίες 
είχαν προστατευτεί από το νερό, εξαιτίας της συσκευασίας τους, μέσα στον κύλινδρο.


Ερευνητές από την Ιταλία, ανέλυσαν πρόσφατα τα υπολείμματα από μία ταμπλέτα και ανακάλυψαν ότι περιείχε δύο πλούσιες σε ψευδάργυρο ορυκτές ουσίες (hydrozincite και smithsonite), καθώς επίσης ζωϊκά και φυτικά κατάλοιπα, κόκκους γύρης, κερί μέλισσας και ρητίνη πεύκου.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ταμπλέτα, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία κάποιας ασθένειας των οφθαλμών. Η παρατήρηση αυτή έρχεται από το γεγονός ότι τόσο ο Διοσκουρίδης, όσο και ο Πλίνιος, αναφέρουν στα έργα τους ότι τα συγκεκριμένα συστατικά είναι ευεργετικά για τους οφθαλμούς και το δέρμα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της δημοσίευσης, υπήρχε αρχικά η αίσθηση ότι οι ταμπλέτες που ανακαλύφθηκαν στο αρχαίο ναυάγιο του Rozzino, ήταν χάπια βιταμινών για τους ναυτικούς, κατα τη διάρκεια μεγάλων ταξιδίων. Παρ' όλα αυτά, αποκαλύφθηκε ότι η γνώση που είχαν οι αρχαίοι για τις ιδιότητες των φυσικών υλικών, καθώς και η τεχνογνωσία ανάπτυξης και βελτίωσης τέτοιων προϊόντων, ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

Για ακόμα μία φορά, η αρχαιότητα μας διδάσκει την σοφία και τη γνώση της....

http://ksipnistere.blogspot.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger