E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

«Πρωταθλητρια» στην ακριβεια η Ελλαδα

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012



Η Ελλάδα παραμένει μια αρκετά ακριβή χώρα παρά την ύφεση και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όσον αφορά στα τρόφιμα συνολικά η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των "27" της ΕΕ.
 
Πρώτη στην ακρίβεια είναι η χώρα μας στα γαλακτοκομικά, ξεπερνώντας κατά 31,5% τον κοινοτικό μέσο όρο. Σε αυτή την κατηγορία η τιμή παραγωγού είναι υψηλότερη (47- 56 λεπτά για το αγελαδινό γάλα έναντι 29 στην ΕΕ).

Στο ψωμί και τα δημητριακά η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση (από 7η το 2010), 16% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, έχοντας όμως και την υψηλότερη τιμή παραγωγού.
 
Στα ψάρια είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα, 12,4% πάνω από τον μέσο όρο. Έβδομη στη σειρά ερχόμαστε στα λίπη- έλαια με τιμές υψηλότερες κατά 15,7% από τον μέσο όρο.
 
Στα μη αλκοολούχα ποτά είμαστε δέκατοι με απόκλιση 9,4% από την ΕΕ ενώ στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, 3- 8% πάνω από την ΕΕ.
 
Σε αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.
 
Φθηνότερη από το μέσο όρο της ΕΕ είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών, παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα, στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα- λαχανικά (-26,8% απόκλιση από τον κοινοτικό μέσο όρο).

Το θέμα αναγνωρίζει και το υπουργείο Ανάπτυξης που κάνει λόγο για μια κατάσταση στην αγορά  χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η πολιτική τιμών που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό και την ένταση των ελέγχων δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger