E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Μια έρευνα για το ποδόσφαιρο που θα σας καταπλήξει

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013


Αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει μια έρευνα για το ποδόσφαιρο σε ένα ιατρικό site; Διαβάστε και θα εκπλαγείτε. Θα δείτε πως οι ποδοσφαιριστές, καταπονούν εκτός από τους μύες τους, τα κόκαλα τους, τα πόδια και το κορμί τους, και άλλα μέλη του σώματος που ούτε καν φαντάζεστε. Οι ποδοσφαιριστές λοιπόν καταπονούν και τραυματίζουν και τον... εγκέφαλο τους. Θα διαβάσετε τι ακριβώς συμβαίνει στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί. 


Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπημένο άθλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια οπαδούς. Όλοι σχεδόν, παρακολουθώντας έναν αγώνα, σκεφτόμαστε το αποτέλεσμα που θα μας χαροποιήσει και το πώς αυτό θα επιτευχθεί, χωρίς να περνά από το μυαλό μας ότι οι 11 ποδοσφαιριστές υφίστανται μια τεράστια επιβάρυνση στον οργανισμό τους.

Κι όμως, κάποια Γερμανίδα νευροφυσιολόγος, ταλαιπωρημένη ίσως από το ποδόσφαιρο που έβλεπε ο άντρας της, το σκέφτηκε και θέλησε να το μελετήσει. Η μελέτη της δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο φημισμένο περιοδικό JAMA. Η ερευνήτρια επέλεξε μια ομάδα 12 ποδοσφαιριστών από το γερμανικό πρωτάθλημα 1ης κατηγορίας, μέσης ηλικίας 19.7 ετών, που ασχολούντο με το ποδόσφαιρο για μέσο όρο επί 13 χρόνια και την υπέβαλε σε προωθημένες ακτινολογικές εξετάσεις (high-resolution diffusion tensor imaging κ.α.) του εγκεφάλου και ιδιαίτερα της λευκής ουσίας.

Σαν συγκριτική ομάδα διάλεξε 11 πρωταθλητές κολύμβησης, ίδιου φύλου, μέσης ηλικίας 21,4 ετών, ασχολούμενους με το άθλημα επαγγελματικά για 9 κατά μέσον όρο χρόνια και τους υπέβαλε στις ίδιες εξετάσεις. Τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ομάδα δεν είχαν ποτέ υποστεί έστω και την παραμικρή διάσειση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ποδοσφαιριστές παρουσίαζαν σημαντικές βλάβες της λευκής ουσίας του εγκεφάλου τους, σε ποσοστό στατιστικά σημαντικό συγκριτικά με τους κολυμβητές.

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την καταπόνηση που υφίσταται ο εγκέφαλος των ποδοσφαιριστών κατά τη διάρκεια του αγώνα, όταν χρησιμοποιούν το κεφάλι τους για να ελέγχουν την μπάλα.

Η μελέτη πράγματι αφορά μικρό αριθμό ατόμων, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό, που θα πρέπει να μελετηθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και, εάν πράγματι συμβαίνει, να αξιολογηθούν και οι πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει για το μέλλον των αθλητών αυτών.


Δρ Αχιλ Ε. Γεωργιάδης, ρευματολόγος.

www.myoskeletiko.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger