E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Δείτε ποια είναι τα… άχρηστα του ανθρώπινου οργανισμού!

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013


Τα φτερά στην κότα, τα μάτια στα τυφλά ψάρια και άλλα παρόμοια «παραλειπόμενα» της εξέλιξης των ειδών, προκαλούν εύλογα το ερώτημα «για ποιο λόγο υπάρχουν;» Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για 6 ανθρώπινα μέλη και λειτουργίες, όλα κατάλοιπα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Ωστόσο, τα υποτυπώδη αυτά όργανα ήταν κάποτε χρήσιμα και αν και πλέον έχουν μειωθεί σε μέγεθος, σε πολυπλοκότητα και στη χρησιμότητά τους, μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες και ενδείξεις για το εξελικτικό μας παρελθόν και μέλλον.

Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι, υποτυπώδες δε σημαίνει απαραίτητα και άχρηστο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μη γνωρίζουμε απλά ακόμη πώς ακριβώς το όργανο αυτό χρησιμοποιείται.

Φρονιμίτης

Οι πρόγονοί μας, είναι γνωστό ότι ήταν φυτοφάγοι αρχικά, άρα χρειάζονταν ισχυρούς τραπεζίτες για την πολτοποίηση και το μάσημα. Αυτό το κατάλοιπο είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς θα αναπτύξουν φρονιμίτες, γνωστοί ως τρίτοι γομφίοι. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για μάσημα, αλλά στο 1/3 του ανθρώπινου πληθυσμού, οι φρονιμίτες μπορεί να βγουν πλάγια, εσώκλειστοι κ.λπ, περιπτώσεις δηλαδή που αφαιρούνται προκειμένου να μην προκαλέσουν μολύνσεις.

Κόκκυγας

Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της περίπτωσης των υπολειμμάτων αυτών είναι η ανθρώπινη ουρά δηλαδή ο κόκκυγας, που στην ουσία είναι ένα κατάλοιπο ουράς θηλαστικού. Η ουρά ήταν χρήσιμη για τα θηλαστικά, προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία τους, αλλά έλειπε από τους ανθρώπους και τους πιθήκους. Ωστόσο, όλα τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν αρχικώς ουρά, η οποία «μετατρέπεται» σε κόκκυγα. Παρόλα αυτά, έχουν υπάρξει πολλές μελέτες για περιπτώσεις ανθρώπων, που γεννιούνται με εκτεταμένο κόκκυγα, μια ουρά, που αφαιρείται χειρουργικά.

Σκωληκοειδίτιδα
Ένα ακόμη κατάλοιπο από τους φυτοφάγους προγόνους μας είναι η σκωληκοειδίτιδα, το τμήμα εκείνο που συνδέεται με το παχύ έντερο. Στα υπόλοιπα ζώα, η σκωληκοειδίτιδα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην πέψη των τροφών με υψηλή κυτταρίνη. Ενώ η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι μία δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση και η αφαίρεσή της δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν, ότι το τμήμα αυτό θα μπορούσε να έχει μια βοηθητική λειτουργία, για παράδειγμα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ανδρικές θηλές

Οι θηλές στους άνδρες μερικές φορές αναφέρονται ως υποτυπώδεις, αν και δεν είναι πραγματικά, επειδή στην ουσία ποτέ δεν υπήρξαν λειτουργικά μέλη. Αντ “αυτού, πιθανότατα επειδή δημιουργούνται στο εμβρυακό στάδιο, πριν ακόμη καθοριστεί το φύλο δηλαδή, υπάρχουν, αλλά σαφώς σε μικρότερο μέγεθος και χρησιμότητα από αυτές των γυναικών.

Ανατριχίλα

Η ανατριχίλα είναι η λειτουργία των μυϊκών ινών, όπου προκαλούν τις τρίχες να ανυψωθούν και να σταθούν όρθιες στα θυλάκια. Στην περίπτωση των ζώων, όπως η γάτα, η ανατριχίλα είναι μία αντίδραση σε ενδεχόμενη απειλή, αλλά και ο τρόπος για να εγκλωβίσει αέρα μεταξύ του δέρματος και της γούνας για μόνωση.
Στην περίπτωση των ανθρώπων βέβαια, η λειτουργία αυτή δεν έχει την ίδια χρησιμότητα. Αλλά οι ειδικοί θεωρούν, ότι όταν ανατριχιάζει κάποιος στην ουσία βοηθά τους μυς να απελευθερώσουν θερμότητα. Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται για ποιο λόγο κάποιος ανατριχιάζει σε μία συναισθηματική κατάσταση και οι ερευνητές εικάζουν, ότι ενδεχομένως να πρόκειται για μία μορφή επικοινωνίας. Αποδείξεις πάντως δεν υπάρχουν ακόμα.

Σύνθεση βιταμίνης C

Στους ανθρώπους, η ανεπάρκεια βιταμίνης C προκαλεί σκορβούτο και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο. Ο άνθρωπος δε μπορεί να συνθέσει βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), αλλά οι πρόγονοί μας, εκτός από το ινδικό χοιρίδιο και τα πρωτεύοντα θηλαστικά, ήταν σε θέση να το κάνουν.

Άρα, είναι λογικό ότι ο άνθρωπος διατηρεί ακόμη μια υποτυπώδη μοριακή δομή, που κατασκευάζει τη βιταμίνη. Το γονίδιο που απαιτείται για τη σύνθεση της βιταμίνης C, βρέθηκε σε ανθρώπους το 1994, αλλά ήταν ένα ψευδογονίδιο, που σημαίνει ότι ήταν παρόν αλλά δε μπορούσε να λειτουργήσει.

http://www.ourlife.gr


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger