Έχουν περάσει 44 χρόνια από το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ κι όμως ο βετεράνος του αμερικανικού στρατού, Τζον Χάρτλεϊ Ρόμπερτσον έμεινε ξεχασμένος στα βάθη της ζούγκλας.
Η υπηρεσία του και η οικογένειά του τον θεωρούσαν νεκρό όταν σε ειδική αποστολή το 1968 στο Λάος εκείνος δεν επέστρεψε και ποτέ δεν επικοινώνησε με κανέναν, με αποτέλεσμα να θεωρείται νεκρός.
Για όλους ο λοχίας Ρόμπερτσον ήταν ανάμεσα στους 60.000 στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα στον πόλεμο του Βιετνάμ και το μνημείο τους έχει στηθεί στην Ουάσιγκτον. Σαραντατέσσερα χρόνια μετά ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι τον βρήκε να ζει, σε ηλικία 76 ετών, να έχει αποκτήσει μία νέα οικογένεια και να μην θυμάται οτιδήποτε από τον πρότερο ζωή του.
Ήταν το 1968 όταν ο λοχίας των ειδικών δυνάμεων, ο «πρασινοσκούφης» Τζον Χάρτλεϊ Ρόμπερτσον έφυγε σε ειδική αποστολή στο Λάος. Ο άνδρας δεν επέστρεψε ποτέ. Για τις στρατιωτικές Αρχές και την οικογένειά του θεωρήθηκε νεκρός, όπως άλλωστε αποδεικνύουν και τα στρατιωτικά αρχεία. Κι όμως είναι ακόμη ζωντανός και σώος!
Ντοκιμαντέρ που η προβολή του αναμένεται να εκπλήξει πάρα πολλούς, ισχυρίζεται ότι βρήκε τα ίχνη του άνδρα, που ζει στο νότιο-κεντρικό Βιετνάμ σε ηλικία 76 χρονών, ενώ δεν θυμάται τα γενέθλιά του, τα ονόματα των παιδιών του στις ΗΠΑ ή πώς να μιλά αγγλικά.
Οι δημιουργοί του «Unclaimed» («Αζήτητα») λένε πως ο νευρικός και… ξεχασιάρης μπορεί να είναι ένας «απών» από τη θλιβερή σύγκρουση, αλλά οι εν ζωή σύντροφοί του μπορεί και να χάσουν τα μυαλά τους όταν ακούσουν την ιστορία του πώς δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι.
Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, ο βραβευμένος Μίκαελ Γιόργκενσεν, ανέφερε πως όταν το φλεγόμενο ελικόπτερο του συνετρίβη, πιάστηκε αιχμάλωτος πολέμου και φυλακίστηκε από τους Βορειοβιετναμέζους στρατιώτες. Αυτοί τον βασάνισαν και τον κατηγόρησαν πως ήταν κατάσκοπος της CIA. Λόγω της προχωρημένης του ηλικίας, οι λεπτομέρειες της απελευθέρωσής του δεν είναι ξεκάθαρες, αλλά ο ίδιος ο Ρόμπερτσον λέει ότι όταν απελευθερώθηκε ήταν μέσα σε μεγάλη σύγχυση και πολύ βαριά τραυματισμένος ενώ παντρεύτηκε τη Βιετναμέζα νοσοκόμα που τον φρόντιζε και τον βοήθησε να αναρρώσει.
Επιπλέον, πήρε το όνομα του νεκρού συζύγου της και μαζί απέκτησαν παιδιά, αλλά δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη εκ μέρους του προσπάθεια να επικοινωνήσει με τη γυναίκα του ή τα παιδιά του στην Αμερική. Ωστόσο, παρά τις αντιφάσεις που υποδεικνύουν ότι ο άνδρας υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη που του προκάλεσαν οι δέσμιοί του τη διάρκεια της φυλάκισής του ή σε δική του αναλγησία και αδιαφορία, πολλοί πιστεύουν ότι ο ηλικιωμένος άνδρας είναι σίγουρα ο λοχίας.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον βετεράνο του Βιετνάμ, Τομ Φάουνς, που αναζητεί να αποδείξει ότι ο άνδρας για τον οποίο άκουσε για πρώτη φορά το 2008 ενώ βρισκόταν σε ανθρωπιστική αποστολή, ήταν στην ουσία ένας συμπολεμιστής του. Ο Τομ επικοινώνησε με τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ για να δει αν ο Γιόργκενσεν θα ενδιαφερόταν να τον βοηθήσει να αποδείξουν ότι ο Ρόμπερτσον ήταν ακόμη ζωντανός και αρχικά ο σκηνοθέτης ήταν πολύ προσεκτικός.
«Η ιστορία ήταν πολύ απίστευτη, εξαιρετικά μεγάλη και ήμουν πολύ σκεπτικός» δηλώνει στην Globe and Mail. Αυτό που κέντρισε τον δημιουργό πέρα από την ιδέα του να ανακαλύψει πώς ένας βετεράνος του Βιετνάμ κατάφερε να παραμείνει κρυμμένος για 44 χρόνια, ήταν το ταξίδι του έτερου βετεράνου, του Φάουνς ως στρατιώτη, αλκοολικού και θύματος παιδικής κακοποίησης. «Το πάθος του να κάνει όλο τον κόπο να βρει κάποιον που ούτε καν γνώριζε και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ιστορίας μας, ήξερα ότι ήταν σπουδαία ευκαιρία αυτή να καταγράψω τον Τομ».
Έτσι, βρέθηκαν σκηνοθέτης και βετεράνος στο Βιετνάμ όπου ο άνδρας είχε εντοπίσει τον πρώην Αμερικανό «πρασινοσκούφη», ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι. «Ο Τομ πήγε να συναντήσει τον Ρόμπερτσον και ήταν πολύ σκεπτικός πως να τον πιέσει και να τον σπάσει ώστε να πει ‘ω, όχι τα έχω επινοήσει όλα’. Και ήταν βέβαιος ότι ήταν αυτός ο άνδρας», τονίζει ο σκηνοθέτης στην εφημερίδα The Toronto Star.
Καθώς ο Γιόργκενσεν έκανε ενδελεχή έρευνα, ανακάλυψε ιδιαίτερα ασυνήθιστα στοιχεία για τους ισχυρισμούς του Ρόμπερτσον. Εντόπισε αναφορές στις αρχές του 1982 για την επιβίωση του «πρασινοσκούφη», κάτι που του προκάλεσε πολλά ερωτήματα γιατί η οικογένειά του δεν επικοινώνησε ποτέ για να προσφέρει αποδείξεις ότι ο πατέρας τους ήταν ζωντανός. «Γιατί οι Αμερικανοί τον αφήσαμε εκεί τόσα χρόνια; Πόσοι ακόμη Τζον Χάρτλεϊ Ρόμπερτσον υπάρχουν στο Βιετνάμ», αναρωτιέται ο σκηνοθέτης μιλώντας στην εφημερίδα The Globe and Mail και αποκαλύπτοντας ότι πηγή από το στρατιωτικό περιβάλλον του εμπιστεύτηκε off the record πως υπάρχουν αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις «όχι γιατί οι Βιετναμέζοι δεν τους άφησαν αλλά γιατί οι αμερικανικές αρχές δεν τους ήθελαν πίσω».
Πράγματι οι δύο άνδρες που ακολούθησαν τα ίχνη του Ρόμπερτσον ανακάλυψαν ότι το 2010 ο «πρασινοσκούφης» είχε εμφανιστεί στην αμερικανική πρεσβεία όπου υπήρχαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα, αν και σύμφωνα με τον Φάουνς οι αρχές της πρεσβείας του είπαν ότι δεν είχαν ακλόνητες αποδείξεις ότι αυτός ήταν πράγματι ο εκλιπών. Όπως εκτυλίσσεται το ντοκιμαντέρ, ακολουθούν επανασυνδέσεις που αποδεικνύουν ότι ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος πάσχει από άνοια, είναι πράγματι στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων. Παρακολουθούμε τη συνάντηση του Ρόμπερτσον με έναν στρατιώτη που ο ίδιος εκπαίδευσε το 1960, που τον αναγνώρισε αμέσως μόλις τον αντίκρισε.
Ακολουθεί συνάντηση με την 80χρονη υποτιθέμενη αδερφή του, η οποία λέει ότι δεν χρειάζεται τεστ DNA για να καταλάβει ότι αυτός ο άνδρας είναι ο χαμένος αδερφός της. Κι αν η οικογένειά του, η «χήρα» του και τα παιδιά του αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον να κάνουν τεστ DNA, μετά ζήτησαν να μην συμμετάσχουν στην παραγωγή. Ο Γιόργκενσεν χρησιμοποίησε έναν ντόπιο αστυνομικό να κάνει τον μεταφραστή, ο οποίος επισήμανε ότι ο «πρασινοσκούφης» μίλαγε τα βιετναμέζικα σαν γηγενής με κανένα ίχνος αμερικανικής προφοράς. Πείσθηκαν ότι είναι Αμερικανός όταν βρέθηκαν μπροστά στην επανασύνδεσή του με την αδερφή του. Η ταινία προβάλλεται σε Καναδά και ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα και εκπληρώνει το όνειρο του άνδρα που ισχυρίζεται ότι είναι ο Ρόμπερτσον: να δει την αμερικανική οικογένειά του προτού πεθάνει.
Πηγή: real.gr