E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τα νύχια μας φανερώνουν πόσο υγιείς είμαστε

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013


Η καλή κατάσταση στα νύχια αντανακλά, πολλές φορές, και την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας. Όλοι επιδιώκουμε να έχουμε φροντισμένα άκρα, γεγονός που αποτελεί δείγμα υγείας και καθαριότητας. Η Μουσάτου Βασιλική, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, επισημαίνει στοhealth4you.gr ποιες ενδείξεις μας προειδοποιούν για την διατάραξη της ομαλής κατάστασης του οργανισμού μας.




Τα νύχια όπως και τα μαλλιά διαθέτουν ένα εξωτερικό περίβλημά τους αποτελείται από κερατίνη. Η ποιότητα της κερατίνης είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλές συστηματικές παθήσεις εκδηλώνονται στα νύχια. Αλλαγές στο χρώμα, την ανθεκτικότητα, το πάχος και γενικά την ποιότητα και όψη των νυχιών μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας δερματολογικής ή άλλης πάθησης. Ενδεικτικά προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, του ήπατος των πνευμόνων, του παγκρέατος μπορεί να φανούν μέσα από την κατάσταση των νυχιών μας. Υπάρχουν αθώες καταστάσεις όπως έλλειψη κάποιας βιταμίνης που εκδηλώνεται ως αλλοίωση στα νύχια έως και πολύ σοβαρές καταστάσεις όπως το μελάνωμα των άκρων. Σημαντικό ρόλο τέλος παίζουν τα μηχανικά αίτια όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση απορρυπαντικών και άλλων χημικών , συχνό μανικιούρ, (χέρια) στενά παπούτσια ή πολύωρο περπάτημα ή τρέξιμο που τραυματίζουν τα νύχια (πόδια).

Εύθραυστα νύχια

Εκτός από τα φυσιολογικά εύθραυστα (μαλακά) νύχια, υπάρχουν κάποιες παθολογικές αιτίες όπως έλλειψη σιδήρου, βιταμινών ή προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδή που μπορεί να προκαλέσουν ευθραυστότητα. Εκτός από τις παραπάνω συχνές αιτίες, σπανιότερα η λήψη ορισμένων φαρμάκων, (π.χ ρετινοειδών για ακμή) ορμονών ή κάποιες σοβαρές λοιμώξεις κάνουν τα νύχια εύθραυστα. Υπάρχουν επίσης δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η προσβολή των νυχιών από μύκητες, ο ομαλός λειχήνας και άλλες που προκαλούν εύθραυστότητα. Κάποιες κύστεις στη μήτρα του νυχιού μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη γράμμωση του αντίστοιχου νυχιού. Επίσης υπάρχουν σπίλοι (ελιές) με εκδήλωση μελανή γράμμωση στο νύχι.

Συχνά δημιουργούνται στα νύχια των ποδιών μόνιμοι τραυματισμοί , κυρίως από στενα παπούτσια στις γυναίκες ή από συστηματική άθληση , που έχουν σαν αποτέλεσμα δυστροφίες των νυχιών που δεν αντιμετωπίζονται. Ένα νύχι που είναι κυρτό ή έχει κάποια δυσχρωμία, δεν είναι κατ’ ανάγκη λόγω προσβολής από μύκητες. Μερικές ονυχοδυστροφίες έχουν κληρονομική αιτιολογία. Ωστόσο σε τραυματισμένα νύχια είναι πιο εύκολή η προσβολή από μύκητες αλλά και ιούς (περιονύχιες μυρμηκιές).

Περιπτώσεις άσπρων λεκέδων και είσφρυσης

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν το χρώμα ενός ή πολλών νυχιών (ασπρα,κίτρινα ,καφέ, γκρι ,κόκκινα, πρασινα, μάυρα μπλε) ενώ είναι λάθος από μόνος του ο ασθενής να χρησιμοποιεί τοπικά αντιμυκητιασικά (ακόμα και Betadine), διότι εάν χρειαστεί να γίνει καλλιέργεια, δε δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και καθυστερεί η θεραπεία. Η θεραπεία μάλιστα της ονυχομυκητίασης , εκτός από αρχόμενες περιπτώσεις ή όταν αντενδείκνυται (π.χ ηπατική ανεπάρκεια) γίνεται με αντιμυκητιασικά χάπια. Τα τοπικά σκευάσματα σε αρχόμενες μυκητιάσεις και όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και μεγάλο χρονικό διάστημα , μπορεί να είναι αποτελεσματικά.

Η στικτή λευκονυχία (ασπράκια στα νύχια) είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού.Η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού όπως από μανικιούρ ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα.Αλλά και δερματολογικά νοσήματα όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές , καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι.Τέλος σε εμπύρετες λοιμώξεις (παρωτίτιδα, ρευματικός πυρετός κ.α) αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.

Η είσφρυση , δηλαδή όταν το νύχι τραυματίζει το περιονύχιο (το δέρμα γύρω του), είναι άλλη μία ενοχλητική και επώδυνη κατάσταση. Προκύπτει συνήθως από ακατάλληλο, πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών ή λόγω στενών παπουτσιών στα πόδια ή στα χέρια όταν τραβάμε τα πετσάκια (συνήθως τα παιδιά) και αποτελεί αιτία μόλυνσης του περιονυχίου από κοινά μικρόβια. Η περιοχή φλεγμαίνει , υπάρχει ερυθρότητα , οίδημα, πόνος και ορισμένες φορές εκροή πύου. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη και τοπικά μέτρα (κομπρέσες με φυσιολογικό ορό, κρέμες με κοριζόνη και αντιμυκητιασικό κλπ).Οι επαναλαμβανόμενες φλεγμονές στην ίδια περιοχή μπορεί να προκαλέσουν τη δημιουργία κοκκιωματώδους ιστου στο περιονύχιο που αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά.

Τι πρέπει να κάνουμε

Τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει κανείς για την υγιή και καλή εμφάνιση των νυχιών είναι τα εξής : θεραπευτικά εάν υπάρχει υποκείμενη αιτία πρέπει να θεραπεύεται, ενώ σε κάθε περίπτωση η αποφυγή συχνών πλυσιμάτων(χέρια) και τραυματισμών (όχι τραυματικά μανικιούρ, όχι πολύ στενά παπούτσια) σίγουρα βοηθάει. Επίσης η καλή υγιεινή των ποδιών με καλό στέγνωμα και αποστείρωση των συνέργων μανικιούρ-πετικιουρ προλαμβάνει τους μύκητες. Υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και τοπικά ενυδατικά και σκληρυντικά σκευάσματα που ενισχύουν την κερατίνη στιβάδα και την κάνουν πιο ανθεκτική. Μερικοί λανθασμένα πιστεύον ότι σε παθήσεις των νυχιών όπως δυστροφίες, εάν βγάλουν χειρουργικά το νύχι, ότι το καινούριο θα προκύψει υγιές, κάτι που δεν ισχύει και υποβάλλονται άσκοπα σε τραυματική διαδικασία.Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να διαγνώσει μία υποκείμενη αιτία αν υπάρχει και να δώσει αποτελεσματική θεραπεία.

http://www.health4you.gr/


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger