E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Απίστευτο: Λιποθύμησε Αμερικανός και ξύπνησε… Σουηδός!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Σενάριο χολυγουντιανής ταινίας μοιάζει το περιστατικό που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου, με τον 61χρονο Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ που έχασε ολοκληρωτικά τι μνήμη του.

Ο 61χρονος Αμερικανός βρέθηκε το πρωί εκείνης της ημέρας λιπόθυμος σε μοτέλ πολιτείας των ΗΠΑ από την αστυνομία, η οποία βρήκε το όνομα, την ηλικία και τα λοιπά στοιχεία του από την ταυτότητά του. Ο ίδιος, όμως, όταν συνήλθε, δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα από τη ζωή του, το όνομά του, τη διεύθυνσή του. Όλο το παρελθόν του είχε σβηστεί από τη μνήμη του. Το σοκαριστικό, όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. Ο Μπόουτραϊτ είχε ξεχάσει μέχρι και τη γλώσσα του, καθώς δεν μπορούσε να συνεννοηθεί στα αγγλικά, αλλά στα σουηδικά!

Με λίγα λόγια, ο άνδρας, αφού ανέκτησε τις αισθήσεις του, ξύπνησε Σουηδός. Η αστυνομία, έχοντάς τα χαμένα, κάλεσε μεταφραστή για να μπορέσει να συνεννοηθεί με τον Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ, ο οποίος επέμενε πως το όνομά του ήταν πλέον Γιόχαν Εκ, ενώ δεν ήξερε τίποτα για τη ζωή το πριν τις 28 Φεβρουαρίου, όταν και λιποθύμησε.

Σε συνέντευξή του στο CNN, έξι μήνες μετά το συμβάν, δήλωσε ότι βιώνει έναν καθημερινό εφιάλτη στην προσπάθειά του να θυμηθεί πράγματα για τη ζωή του. Δίπλα του βρίσκεται η κοινωνική λειτουργός Λίζα Χαντ-Βάσκες, η οποία προσπαθεί σιγά- σιγά να τον βοηθήσει να ανασύρει μνήμες από το παρελθόν του.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, η Χαντ-Βάσκες πραγματοποίησε πολύμηνη έρευνα ια τη ζωή και το παρελθόν του, τα ευρήματα της οποίας είναι ενδιαφέροντα: Ο Μπόουτραϊτ υπηρέτησε επί τρία χρόνια στο αμερικανικό ναυτικό ως μηχανικός αεροσκαφών, μεταξύ 1971-1973. Τη δεκαετία του'80 βρέθηκε όντως στη Σουηδία - γεγονός που εξηγεί τη γνώση της σουηδικής γλώσσας- όπου εργάστηκε στη συμβουλευτική εταιρεία Kultur Konsult Nykoping.

Η έρευνα της Χαντ-Βάσκες συνεχίστηκε, καθώς έπρεπε να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του Μπόουτραϊτ. Με αφορμή τις ρακέτες του τένις που βρέθηκαν δίπλα του στο μοτέλ, η κοινωνική λειτουργός έψαξε και ανακάλυψε ότι ο ασθενής ήταν πολύ καλός παίκτης του τένις και πιθανότατα να είχε βρεθείς την Καλιφόρνια για κάποιο αγώνα. Ωστόσο, ο ίδιος εξακολουθούσε να μη θυμάται κάτι από αυτά, ισχυριζόμενος, μάλιστα, ότι συνέχιζε να νιώθει «τουρίστας» στις ΗΠΑ.

Λόγω της επιμονής του ότι πατρίδα του είναι η Σουηδία, η Χαντ-Βάσκες τον ενθάρρυνε να έρθει σε επαφή με αμερικανοσουηδούς.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν, ο Μάικλ Τόμας Μπόουτραϊτ πάσχει από έναν τύπο αμνησίας που ονομάζεται «fugue amnesia», η οποία προκαλεί απώλεια της προσωπικής ταυτότητας του ασθενούς και οφείλεται συνήθως σε κάποιο ψυχολογικό τραύμα του. Τα καλά νέα είναι ότι η μνήμη σε αυτήν την περίπτωση επιστρέφει σταδιακά και μπορεί, με τη δέουσα προσοχή και την κατάλληλη θεραπεία, να ανακτηθεί πλήρως.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger