E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Έρχονται τα πάνω κάτω στις Ένοπλες Δυνάμεις

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013



Ριζικές αλλαγές επέρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις, με την κυβέρνηση να βάζει οριστικό λουκέτο σε 45 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα.
Καταργούνται παράλληλα το πρώτο και το δεύτερο Σώμα Στρατού, ενώ μειώνεται κατά 40-45% η δομή της διοίκησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μπαίνει “λουκέτο” σε τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα σε Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα και αρκετές Μοίρες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έρχεται “καταιγίδα” μεταθέσεων και περιορίζονται κατά 20% οι θέσεις των ανώτατων αξιωματικών.
Από τους σημαντικότερους σχηματισμούς που καταργούνται είναι το Α’ Σώμα Στρατού αλλά και το Β’ Σώμα Στρατού. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν βέβαια ως σχηματισμοί μικρότερου όμως επιπέδου.
Ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β’ Σώμα που θεωρούνταν η δύναμη ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού περνά στην 1η Στρατιά κάτι που συμβαίνει επίσης και με την περίφημη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.
Ενδεικτικά παραδείγματα της νέας δομής δυνάμεων, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όχι στο Κοινοβούλιο αλλά στην αίθουσα του ΚΥΣΕΑ στο ισόγειο του Πενταγώνου, προκειμένου να αναλυθεί λεπτομερώς από την πολιτική ηγεσία (κ.κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτρης Ελευσινιώτης) και τη στρατιωτική ηγεσία (όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων) στους βουλευτές όλο το σχέδιο με χάρτες και στοιχεία είναι η κατάργηση μίας ταξιαρχίας υποστήριξης και η μετάπτωση δύο ακόμη σε συντάγματα.
Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.
Όσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα.
Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Παρόμοια είναι και τα στοιχεία για το Πολεμικό Ναυτικό με το «μαχαίρι» να πέφτει κυρίως στις Μοίρες.
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν πως οι αλλαγές στην Αεροπορία και το Ναυτικό είναι περιορισμένες, καθώς οι μονάδες δεν είναι τόσες πολλές όσες για τον Στρατό Ξηράς.
“Οι εποχές που κάθε χωριό και ένα στρατόπεδο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί”, τόνισε στον Ελεύθερο Τύπο πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προσθέτοντας πως “δεν μπορεί να συντηρείται πλέον ένα Στράτευμα με διάσπαρτες μονάδες αρκετές εκ των οποίων δεν εξυπηρετούσαν τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ σπαταλούνταν τεράστια κονδύλια για τη συντήρησή τους και απασχολείτο προσωπικό χωρίς επί της ουσίας αντικείμενο”.
Το μήνυμα αυτό στόχευε και προς τους βουλευτές, τους πολιτικούς, τους τοπικούς άρχοντες και ιεράρχες που ζητούσαν και ζητούν ακόμη να παραμείνει ανοιχτό το στρατόπεδο στην περιοχή τους, πιστεύοντας πως τονώνεται η τοπική αγορά. Κάτι τέτοιο πάντως δεν ισχύει μετά τη μείωση της θητείας στους 9 μήνες. Αλλες πηγές ανέφεραν επίσης πως τα στρατόπεδα που θα κλείσουν δεν πρόκειται να χαρισθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε άλλους φορείς, αλλά θα αξιοποιηθούν προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού τους.
Η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων έχει την έγκριση και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού όπως ενημερώθηκε θα εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και το ετήσιο όφελος θα είναι υψηλό λόγο της εξοικονόμησης λειτουργικών δαπανών. Υπολογίζεται περί τα 6 εκατομμύρια το χρόνο.
Σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται το όφελος από την κατάργηση κατά 20% των θέσεων των ανώτατων αξιωματικών (από το βαθμό του ταξίαρχου και αντίστοιχα και άνω).
Σήμερα οι ανώτατοι αξιωματικοί αριθμούν περί τους 320 (οι θεσμοθετημένες θέσεις είναι 327) και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμάται πως θα μειωθούν στις 262.
Υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση (στο 30%) των ανώτατων αξιωματικών αλλά επειδή θα δημιουργούνταν προβλήματα διοίκησης ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό περιορίστηκε στο 20%. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε περίπου όσους στρατηγούς έχουν και οι ΗΠΑ.
Η νέα δομή δυνάμεων δεν επηρεάζει τις οροφές προσωπικού, οι οποίες παραμένουν ως έχουν και στους τρεις κλάδους παρά τις πληροφορίες που τις ήθελαν να μειώνονται.
Πάντως, ανεξάρτητα των οροφών, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βαίνει συνεχώς μειούμενο τόσο λόγω του δημογραφικού προβλήματος (τα επόμενα χρόνια οι κληρωτοί θα είναι έως και 10.000 λιγότεροι) όσο και λόγω της αναστολής προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και της μείωσης που επέβαλε η τρόικα κατά συνολικά 55% τα τελευταία χρόνια των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.
Παρά το γεγονός ότι η νέα δομή έχει εγκριθεί από στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, σήμερα αναμένεται η έγκρισή τους από τη Βουλή και εντός των επόμενων ημερών από το ΚΥΣΕΑ, αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν μικρό καλάθι ως προς την τελική εφαρμογή της.
Και αυτό γιατί αρκετές αναδιοργανώσεις έχουν ανακοινωθεί αλλά εν τέλει δεν υλοποιήθηκαν επί του πρακτέου με τον στόχο τελικά να παραμένει ανέφικτος.
Πάντως η ηγεσία θέλει να την εφαρμόσει το συντομότερο προκειμένου να προχωρήσει στη συνέχεια και στις μεταθέσεις του προσωπικού.
Επισημαίνεται τέλος πως η νυν πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε τη νέα δομή με την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή και μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης.
news247

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger