Στην περιοχή του Δυτικού Καύκασου στη Ρωσία, όχι πολύ μακριά από τις πόλεις Tzelentzchik, Touapse, Νοβοροσίσκ και Σότσι, υπάρχει μια έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων που εκτείνεται και στις δύο πλευρές του βουνού, όπου υπάρχουν εκατοντάδες μεγαλιθικά μνημεία που ονομάζονται dolmens. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ένα ορθογώνιο σχήμα κατασκευασμένο από πέτρινες πλάκες, με τρύπες στην πρόσοψη τους.
Πρόκειται για μια προϊστορική αρχιτεκτονική που έχει κατασκευαστεί με μεγάλη ακρίβεια. Ορισμένες κατασκευές, για παράδειγμα, έχουν ένα τέλειο σχήμα 90 ° προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως γωνίες, και άλλες αντιθέτως έχουν ένα σχήμα καμπύλο για να σχηματίσουν ένα κύκλο.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι δομές dolmens στον Καυκάσο χρονολογούνται πίσω στην Αρχαϊκή περίοδο μεταξύ 4000 και 6000 χρόνια πριν, αλλά και ορισμένοι άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ακόμα παλαιότερες, και εντοπίζουν την κατασκευή τους μεταξύ 10.000 και 25.000 χρόνια πριν. Ωστόσο, η προέλευσή τους ακόμα παραμένει ένα μυστήριο.
Παρά την ποικιλία τους τα μνημεία αυτά έχουν σημαντικές ομοιότητες με ογκόλιθους από διάφορα άλλα μέρη της Ευρώπης και της Ασίας, όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ινδία. Μια σειρά από υποθέσεις έχουν προωθηθεί για να εξηγήσουν αυτές τις ομοιότητες και την κατασκευή των δομών dolmen με τις υπόλοιπες δομές, αλλά το φαινόμενο της ομοιότητας δεν έγινε ακόμη σαφές.
Οι δομές dolmens βρίσκονται στην περιοχή του Κρασνοντάρ, μια πόλη της Ρωσίας που είναι και ο ποταμός Κουμπάν, περίπου 148 χλμ βόρειο-ανατολικά της Μαύρης Θάλασσας. Επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 3000, αλλά βρίσκονται συνεχώς νέες. Πολλές από αυτές δυστυχώς είναι σε κατάσταση μεγάλης ερείπωσης δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα συντήρησης, ή προστασία από βανδαλισμούς.
Η αρχιτεκτονική του dolmen είναι κάπως περιορισμένη. Συνήθως επιμένουν σε σχέδια πλατειά τραπεζοειδή, ορθογώνια ή στρογγυλά. Όλες οι δομές έχουν ένα είδος παράθυρου λαξευμένου στην είσοδο του βράχου. Στην περιοχή μπροστά από την είσοδο, υποτίθεται ότι υπήρχε ένας χώρος αφιερωμένος στις τελετουργίες, που συνορεύει με τους μεγάλους τοίχους των μνημείων. Στο παρελθόν στα μνημεία αυτά είχαν βρεθεί: αγγεία της εποχής του Χαλκού και την Εποχής του Σιδήρου, ανθρώπινα λείψανα, εργαλεία χάλκινα και αργυρά, και πολύτιμα στολίδια πέτρας.
Βρέθηκαν επίσης και παράξενα αντικείμενα κοντά τους, όπως μεγάλες μπάλες πέτρας, και γλυπτά ζώων. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι το γεγονός ότι οι δομές dolmens χτίστηκαν σε τέλεια αρμονία με το φυσικό τοπίο.
Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη διατήρηση και τη μελέτη των dolmens προήχθη και διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Ιστορικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !