Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν και έχεις ευκαιρία να ψωνίσεις τώρα ό,τι χρειάζεσαι επωφελούμενος/η από τις μειωμένες τιμές. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να κινηθείς σωστά στην αγορά αποφεύγοντας πολλές παγίδες.
Τι να προσέξεις:
Μην παρασυρθείς από τις μεγάλες εκπτώσεις. Αυτή την εποχή γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Όπως επισημαίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ, οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, για τα οποία η έκπτωση είναι συνήθως χαμηλή. Για τις προσφορές η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά αφορά είδη παρωχημένης εποχής.
Έλεγξε το ποσοστό της έκπτωσης: Για την περίοδο των εκπτώσεων πρέπει να υπάρχει σχετική πινακίδα σε ορατά από τους καταναλωτές σημεία του καταστήματος και των βιτρινών, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό των εκπτώσεων που παρέχονται στις τιμές πώλησης κάθε είδους ή ομάδας ειδών ή όλων των ειδών του καταστήματος. Αν δεν υπάρχει τέτοια πινακίδα, πρέπει σε κάθε είδος να υπάρχει καρτελάκι που να αναγράφει την τιμή πώλησης του προϊόντος πριν από την έκπτωση (διαγραμμένη) και μετά την έκπτωση.
Μην αφήσεις τις διαφημίσεις να σε επηρεάσουν. Οι ωραιοποιημένες εικόνες των εμπορευμάτων μπορούν να σε εξαπατήσουν.
Πριν ξεκινήσεις για ψώνια, προγραμμάτισε τις αγορές σουσύμφωνα με τις πραγματικές σου ανάγκες, για να μην πέσεις θύμα της υπερκατανάλωσης. Όσο φθηνό και αν είναι κάτι, όταν δεν το χρειάζεσαι, είναι περιττό και δεν έχεις κανένα όφελος από την αγορά του.
Πριν ψωνίσεις οτιδήποτε, καλό είναι να κάνεις μια έρευνα αγοράςγια να συγκρίνεις τιμές και ποιότητα προϊόντων, ώστε να επιλέξεις σωστά.
Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις ενιαίας έκπτωσης στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν καθορισμένες κατηγορίες όμοιων προϊόντων και όχι όλο το εμπόρευμα του καταστήματος. Πολλές φορές στις βιτρίνες αναγράφονται υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που χρησιμοποιούνται ως «κράχτες». Όταν όμως μπαίνουμε στο κατάστημα, αντιμετωπίζουμε διαφορετικά ποσοστά, συνήθως πολύ μικρότερα.
Αν αγοράζεις προϊόντα χρησιμοποιώντας δόσεις ή πιστωτική κάρτα, πρέπει να προσέχεις κάθε λεπτομέρεια για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.
Να απαιτείς απόδειξη πληρωμής για κάθε αγορά σου, διότι είναι απαραίτητη, αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο προϊόν που αγόρασες και χρειαστεί να το αλλάξεις. Να θυμάσαι: Ο καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να αλλάξει το ελαττωματικό προϊόν που αγοράστηκε την περίοδο των εκπτώσεων. Μπορεί να αρνηθεί την αλλαγή μόνο σε περίπτωση που το προϊόν ήταν σε τιμή προσφοράς – εξαιτίας του συγκεκριμένου ελαττώματος – και εφόσον προηγουμένως είχε ενημερωθεί σχετικά ο καταναλωτής με ανάλογη πινακίδα.
Να ελέγχεις την ποιότητα και την προέλευση του είδους που αγοράζεις. Σύμφωνα με το ν. 2251/94 άρθρο 1, ο πωλητής οφείλει να παρέχει κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν που σε ενδιαφέρει.
Καλύτερα να αποφεύγεις τον συνωστισμό και τις ώρες αιχμής.Ανάμεσα στον πολύ κόσμο υπάρχουν και μερικοί που σκοπεύουν να «ελαφρύνουν» το δικό σου πορτοφόλι.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !