E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Η Στεφανία Γουλιώτη γίνεται πόρνη και άντρας [εικόνα+βίντεο]

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013




Την επέλεξε ο Πέτερ Στάιν για την Ηλέκτρα στην Επίδαυρο και έκτοτε εκτινάχθηκε στα ύψη. Η Στεφανία Γουλιώτη έγινε η πιο επιθυμητή και ανερχόμενη νέα ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου. Τώρα, για χάρη του Μπρέχτ γίνεται και άντρας.


«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», του Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι ένα έργο που θέτει το πιο βασανιστικό ερώτημα στις μέρες της βαθιάς ύφεσης και κρίσης αξιών που ζούμε: «Πώς μπορεί να είναι κανείς καλός όταν γύρω του είναι όλα τόσο ακριβά;» Στην παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Στεφανία Γουλιώτη πρωταγωνιστεί σε ένα διπλό ρόλο: είναι η καλοκάγαθη πόρνη Σεν Τε, και ταυτόχρονα ο εξάδελφός της, ο μοχθηρός Σουί Τα. Με αναφορές στην αρχαία ελληνική τραγωδία, ο Μπρεχτ βάζει τους Θεούς να παρεμβαίνουν στη δράση, τοποθετώντας όμως ως ηρωίδα μια πόρνη (αγαπημένος γυναικείος χαρακτήρας που συναντάμε συχνά στα έργα του.
Στον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν (έργο γραμμένο την περίοδο 1926-1941), οι θεοί εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο στη Γη: μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Οι θεοί ανταμείβουν την καλοκάγαθη Σεν Τε με ένα αξιοπρεπές χρηματικό ποσό κι εκείνη ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες της που την εκμεταλλεύονται, η Σεν Τε εφευρίσκει ένα alter ego, έναν υποτιθέμενο εξάδελφο, τον μοχθηρό Σουί Τα, παίρνοντας τη μορφή του όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Πόσο καιρό, όμως, θα αντέξει να παίζει αυτόν το διπλό ρόλο;
Ο Μπρεχτ είχε αφήσει σαφείς οδηγίες για την ηθοποιό που θα έπαιζε τον διπλό ρόλο: «Η Σεν Τε πρέπει να παιχτεί από μιαν ηθοποιό πρώτης τάξεως. Μόνο μια ευφάνταστη καλλιτέχνης μπορεί να παίξει έναν καλό άνθρωπο». Ο ίδιος βέβαια, είχε γράψει τον ρόλο για την τρίτη σύζυγό του, την ηθοποιό Helene Weigel, «μούσα», συνεργάτιδα και σύντροφό του μέχρι το τέλος της ζωής του. Στην Ελλάδα αυτό τον απαιτητικό ρόλο έχουν παίξει οι Βέρα Ζαβιτσιάνου, Αλέκα Παϊζη, Νίκη Τριανταφυλλίδη και Άννα Παϊζη.
Τώρα είναι η σειρά της Στεφανίας Γουλιώτη να δοκιμαστεί στον απαιτητικό ρόλο, σε ένα πέρασμα από το φουστάνι του ρόλου σε ένα αντρικό κοστούμι, μέσα σε ένα περιβάλλον με μοντέρνα στοιχεία, σχεδόν σε εικαστική ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε πρόβα.
Η παράσταση ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 23 Ιανουαρίου ως τις 10 Φεβρουαρίου.





http://www.iefimerida.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger