Πρόσφατα ακούσαμε για θάλασσες της Αυστραλίας που έγιναν κόκκινες λόγω υπερτροφίας της κόκκινης άλγης (ένα είδος φυκιών). Το φαινόμενο πλέον αρχίζει να γίνεται κοινότοπο, αφού προηγήθηκαν λίμνες και ποτάμια που αντικατέστησαν το γαλάζιο χρώμα τους με το κόκκινο του αίματος, λες και υπακούν σε μια νέα…μόδα της φύσης (ή αλλιώς μείωση του οξυγόνου στο νερό, αύξηση του αλατιού και λοιπές θεωρίες). Τώρα όμως μια νέα έκπληξη έρχεται να μας εντυπωσιάσει. Κάποιες άλλες παραλίες της Αυστραλίας το… γυρνάνε περισσότερο προς το γαλάζιο. Όχι όμως οποιοδήποτε γαλάζιο, αλλά μια απόκοσμη απόχρωση, που λαμπυρίζει στο σκοτάδι.
Τα κόκκινα φύκια έφεραν λουσιφερίνη
Εδώ και λίγες μέρες τα νερά στην παραλία Malabar αποκτούν το βράδυ μια παράξενη, φωσφορίζουσα απόχρωση του μπλε. Το περίεργο φαινόμενο απαθανατίστηκε από τον φακό του φωτογράφου David Psaila – χωρίς βελτιωτικές παρεμβάσεις στις εικόνες, όπως διευκρίνισε ο ίδιος. Στη πραγματικότητα, είπε, το χρώμα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακό. Οι ειδικοί εξήγησαν ότι η κόκκινη άλγη που έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας έφερε σαν προίκα μια χημική ουσία με το όνομα λουσιφερίνη, η οποία προκαλεί αυτή την αντίδραση του λαμπυρίζοντος φωτός.
Οργανισμοί που εκπέμπουν απόκοσμο φως
Η λουσιφερίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε όλα τα ζώα που λαμπυρίζουν, όπως οι πυγολαμπίδες. Ο θαλάσσιος μικροοργανισμός που επωφελείται της ουσίας αυτής για να λάμψει μέσα στο σκοτάδι είναι η Noctiluca scintillans, γνωστή και ως «φανάρι της νύχτας». Καθώς τα κύματα παφλάζουν, οι αποικίες της Noctiluca που ζουν κοντά στην επιφάνεια των ωκεανών, προκαλούν αίσθηση με τη βιοφωταύγειά τους. Όπως δήλωσε ο φωτογράφος στην αυστραλιανήSouthern Courier, δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρίζει τέτοιο φαινόμενο, όμως ποτέ πριν σε τέτοιο βαθμό.
http://www.goldenmag.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !