E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Εξι λυσεις για καθαρο πλανητη

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012


Εγκατάσταση ενέργειας από γεωθερμία
ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Αυστρία έχουν λάβει μέτρα για την έκχυση βιοαερίου στους ήδη εγκατεστημένους αγωγούς φυσικού αερίου, όπως άλλωστε προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία 2003/55/ΕΚ. Στη Σουηδία, πάνω από το 50% των οχημάτων που κινούνται με αέριο, χρησιμοποιούν βιομεθάνιο. Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 40MW βιοαερίου, ποσοστό μικρό αν σκεφτεί κανείς ότι ετησίως «πετιούνται» 17 εκατ. τόνοι οργανικών υπολειμμάτων (κυρίως κτηνοτροφικών), ποσό αρκετό για να υποστηρίξει πάνω από 350MW καθαρής ενέργειας.
Η μονάδα βιοαερίου στο Λέμβιγκ της Δανίας αξιοποιεί τα γεωργικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα από 75 αγροκτήματα της περιοχής, προκειμένου να παραγάγει ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και θερμότητα. Συγκεκριμένα, περίπου 21 εκατ. κιλοβατώρες παράγονται ετησίως που τροφοδοτούν το τοπικό δίκτυο, ενώ η περισσευούμενη θερμότητα προσφέρει θέρμανση σε περισσότερα από 1.000 νοικοκυριά (τηλεθέρμανση).
ΑΙΟΛΙΚΗ
Η Κίνα έχει διπλασιάσει για πέμπτη συνεχή χρονιά την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών ξεπερνώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα δυστυχώς έχει αρνητικό ρεκόρ στην εγκατάσταση αιολικών, κυρίως λόγω της χρονοβόρας και γραφειοκρατικής αδειοδοτικής διαδικασίας που ίσχυε για σειρά ετών. Ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ του 2010 αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τον ρυθμό των επενδύσεων, ενώ κομβικής σημασίας θα αποτελέσει και η (καθυστερημένη) διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Το 2010 εγκαινιάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία το μεγαλύτερο παράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Θάνετ, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το Θάνετ αποτελείται από 100 ανεμογεννήτριες ύψους 115 μέτρων, συνολικής ισχύος 300MW, ικανές να τροφοδοτήσουν 200.000 βρετανικά νοικοκυριά.
ΗΛΙΑΚΗ
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο σήμερα είναι ισχύος 80MW και βρίσκεται στον Καναδά. Ηδη τα φωτοβολταϊκά είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή ΑΠΕ στην Ευρώπη, με περίπου 13.000MW νέας εγκατεστημένης ισχύος μέσα στο 2010. Τα μισά εξ αυτών εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία που αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο.
Στη χώρα μας τα φωτοβολταϊκά παρουσίασαν ραγδαία αύξηση το 2010, αφού τετραπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύ από 50 σε περίπου 200MW, ωστόσο η Ελλάδα έχει σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά, οι ηλιοθερμικές μονάδες για την παραγωγή ενέργειας είναι μια ταχεία αναπτυσσόμενη ΑΠΕ.
Στη Σεβίλη της Ισπανίας κατασκευάστηκε το πρώτο στον κόσμο ηλιοθερμικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακό πύργο. Το PS10 είναι ισχύος 11MW και παράγει αρκετή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση 6.000 κατοικιών. Οταν ολοκληρωθεί το πάρκο στα επόμενα χρόνια, με την προσθήκη συνολικά 9 πύργων, θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί περίπου 180.000 νοικοκυριά.
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ
Παγκοσμίως, η Κίνα, ο Καναδάς και η Βραζιλία αποτελούν τις χώρες με την περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ, ενώ στην Ευρώπη η Νορβηγία εξασφαλίζει σχεδόν το 100% της ηλεκτροπαραγωγής από τα υδροηλεκτρικά φράγματα.
Αν και η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρή από εκπομπές και ανανεώσιμη, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα συνδέονται με σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η μείωση της ροής των υδάτων, η λεκάνη που σχηματίζεται καθώς και η εκτροπή των ποταμών έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα τοπικά οικοσυστήματα. Το μέλλον, ωστόσο, ανήκει στη βιώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια που έχει στόχο να εντάξει με αρμονικό τρόπο τις εγκαταστάσεις στα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Για να εξετάσουμε και ένα παράδειγμα από την Ελλάδα, στη Λέσβο μελετάται η κατασκευή μικρού υβριδικού υδροηλεκτρικού σταθμού που θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης της περισσευούμενης ενέργειας από αιολικά πάρκα. Η δημιουργία ενός υβριδικού ισχύος 35 MV στη Λέσβο θα έδινε τη δυνατότητα για εγκατάσταση επιπλέον 60MW αιολικών στο νησί, επιτυγχάνοντας κάλυψη του 75% των συνολικών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο και το νερό.
ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
Πρωταθλητές στη γεωθερμία είναι οι ΗΠΑ με περίπου 3.000MW. Αν και η Ελλάδα έχει καλό δυναμικό που εντοπίζεται κυρίως στα νησιά (π.χ. Μύλο και Νίσυρο), ωστόσο αυτό έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτο. Ως αποτέλεσμα τα περισσότερα νησιά σήμερα ηλεκτροδοτούνται από την καύση πετρελαίου με σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία.
Το μακρινό 1904 κατασκευάστηκε στο Λαρντερέλο της Ιταλίας η πρώτη γεωθερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο. Η ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης σήμερα παράγει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία.
ΚΥΜΑΤΙΚΗ
Η νεότερη μορφή ανανεώσιμης ενέργειας, η κυματική, βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακή φάση ανάπτυξης, ωστόσο αναμένεται να καλύψει σημαντικό ποσοστό της ανανεώσιμης παραγωγής στο μέλλον. Στην Πορτογαλία λειτουργεί ο μεγαλύτερος νέος σταθμός (τεχνολογία Pelamis) που εκμεταλλεύεται την ενέργεια των κυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Ο σταθμός σε πρώτη φάση είναι ισχύος 2,25MW, ωστόσο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία πάρκου 20MW στα επόμενα χρόνια.

http://www.enet.gr

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger