Με τίτλους όπως ''Η Ελλάδα στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης'' ο γερμανικός τύπος βροντοφωνάζει:''Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Χωρίς ένα κούρεμα με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την παγίδα του χρέους''.
Ό,τι απέρριπταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η καγκελάριος και άλλοι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί θα γίνει τελικά πράξη, παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup.
«Πρόκειται για ηχηρή ήττα της γερμανικής κυβέρνησης, μια παραδοχή αποτυχίας; Μήπως τελικά έχουν δίκιο εκείνοι που αντιμετωπίζουν την στροφή του Βερολίνου ως απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι τελικά βαρέλι χωρίς πάτο; Όχι και πάλι όχι!
Είναι σωστό να βοηθηθεί η Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Και είναι επίσης σωστό να υιοθετεί πλέον αυτό το στόχο το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να συνειδητοποιεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έθετε αυτόματα το ερώτημα “ποια χώρα θα είναι η επόμενη“; Το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης απειλεί ολόκληρο το ευρώ. Οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες. Ας μη ξεχνάμε ότι η νομισματική ένωση παραμένει ιδίως για τη Γερμανία -παρά τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα- η εγγύηση για ευημερία και ανάπτυξη».
Η Ελλάδα στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης
Η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger κρίνει θετικά την απόφαση για επιμήκυνση, παρατηρεί ωστόσο: «Το πρόβλημα χρέους δεν λύνεται, το αντίθετο μάλιστα. Η επιμήκυνση απαιτεί επιπλέον περίπου 33 δισ. ευρώ, τα οποία θα αυξήσουν περισσότερο το χρέος. Γίνεται συνεπώς ακόμα πιο σημαντική μια βιώσιμη μείωση του ελληνικού χρέους. Όποιος προσπαθεί τώρα να κερδίσει χρόνο αναβάλλοντας σημαντικές μη δημοφιλείς αποφάσεις, παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα βρίσκεται στο πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης. Το πολιτικό σύστημα απειλείται από κατάρρευση, γεγονός που αποδεικνύεται από την άνοδο των νεοναζί ως τρίτο κόμμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αδιαφορεί».
«Η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να έχει μεγάλο κόστος», γράφουν στο πρωτοσέλιδο οι Financial Times Deutschland. «Η σχεδιαζόμενη μείωση των επιτοκίων απειλεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», διαβάζουμε στον υπότιτλο. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Η ευρωκρίση ενδέχεται να έχει για πρώτη φορά άμεσο κόστος για τη Γερμανία. Κυβέρνηση και κοινοβούλιο προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό. Μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων για δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, θα έχει επιπτώσεις ’στον προϋπολογισμό, λόγω της μείωσης δημοσίων εσόδων’, δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το πόσα χρήματα θα χάσει η Γερμανία εξαρτάται από το σχέδιο χρηματοδότησης, στο οποίο καλούνται να συμφωνήσουν Eurogroup και ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα».
Μόνη διέξοδος ένα νέο κούρεμα
«Η Γερμανία θέλει να εμβάσει στην Ελλάδα 44 δισ.» είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Bild. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μέχρι τώρα γινόταν λόγος για 33,4 δις, τα οποία δεν εκταμιεύθηκαν στην Ελλάδα λόγω της κυβερνητικής κρίσης. Σε αυτά προστίθεται όμως και άλλα δισεκατομμύρια για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Ο υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιβεβαίωσε χθες το βράδυ το συνολικό ποσό».
Ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους βλέπει ως μόνη διέξοδο από την κρίση άρθρο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt: «Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Χωρίς ένα κούρεμα με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από την παγίδα του χρέους. Μετά το πρώτο κούρεμα το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, περίπου 300 δισ. ευρώ, βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών. (...) Αν το Βερολίνο θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ θα πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να συμμετάσχει σε ένα νέο κούρεμα. Μόνο τότε θα έχουν επιτυχία οι προσπάθειες σωτηρίας της Ελλάδας.
Πηγή Deutsche Welle
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !