Η μούχλα είναι διάφοροι τύποι μικροσκοπικών μυκήτων που είναι πανταχού παρόντες και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη και αρκετές δεκάδες από αυτά μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στα σπίτια. Τρέφονται με οργανική ύλη και αναπαράγονται απελευθερώνοντας σπόρια.
Το πλυντήριο μπορεί να «πλένεται» συνεχώς από τη συνεχή ροή νερού, ωστόσο ποσότητες νερού παραμένουν «φυλακισμένες» σε διάφορες κοιλότητές του δημιουργώντας ένα έντονο κλίμα υγρασίας στον κάδο. Αυτό αποτελεί εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών ή αλλιώς της γνωστής μούχλας.
Επίσης το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες με κρύο νερό, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν υπολείμματα απορρυπαντικού τα οποία σε συνδυασμό με τα άλατα που σχηματίζονται αποτελούν εξίσου αιτία σχηματισμού μούχλας και δυσοσμίας στον κάδο.
Οι πρόχειρες λύσεις
Η λύση στην οποία μάταια καταφεύγουμε είναι να βάζουμε επιπλέον μαλακτικό για να πάρουν περισσότερο άρωμα. Λάθος κίνηση και αλόγιστη σπατάλη μαλακτικού υγρού !
Πως θα απαλλαγώ από τις μυρωδιές στον κάδο του πλυντηρίου;
Η λύση θα πρέπει να εφαρμόζεται μια φορά το μήνα.
Βήματα που θα ακολουθήσουμε :
Σε άδειο από ρούχα κάδο επιλέγω το πρόγραμμα στους 90 βαθμούς και με ρύθμιση (εάν υπάρχει) για βαρύ πρόγραμμα (γεμάτος θεωρητικά κάδος).
Ξεκινάω το πρόγραμμα και το πλυντήριο γεμίζει ζεστό νερό.
Όταν αρχίσει και πλένει ανοίγω το συρταράκι και ρίχνω στη θήκη του απορρυπαντικού δύο κούπες ξύδι. Αυτό θα εξαφανίσει τις μυρωδιές από τον κάδο.
Αφήνω να τελειώσει το πλύσιμο τελείως και να στραγγίξει τα νερά.
Ξαναβάζω το πλυντήριο στο ίδιο πρόγραμμα και αφήνω να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό.
Προσθέτω στη θήκη του απορρυπαντικού δύο κούπες λευκαντικό. Αυτό θα απομακρύνει τυχόν λεκέδες ή βρωμιά από τον κάδο.
Αφήνω να τελειώσει το πλύσιμο τελείως και να στραγγίξει τα νερά.
Βάζω το πλυντήριο στο σύντομο πρόγραμμα και αφήνω να ξαναγεμίσει με καθαρό ζεστό νερό.
Δεν προσθέτω κάτι στο νερό αυτή τη φορά. Η πλύση θα καθαρίσει οποιοδήποτε υπόλειμμα από το πλυντήριο. Αφήνουμε την πλύση να τελειώσει.
Αφαιρούμε το συρταράκι για το απορρυπαντικό και το μαλακτικό ρούχων και το μουλιάζουμε σε λεκάνη με ζεστό νερό.
Όταν μουλιάσει καλά το βγάζουμε από το νερό και το ψεκάζουμε με καθαριστικό σπρέι καθημερινής χρήσης. Τρίβουμε καλά να φύγουν όλοι οι λεκέδες από απορρυπαντικό, μαλακτικό, άλατα ή μούχλα. Σκουπίζουμε καλά με καθαρή πετσέτα και επανατοποθετούμε.
Πως να καθαρίσω το λάστιχο από τον κάδο του πλυντηρίου;
Επιθεωρούμε το λάστιχο του κάδου για υπολείμματα μούχλας. Το τραβάμε προσεκτικά για να δούμε και στις κρυφές στο μάτι πτυχές του.
Διαπιστώσατε μούχλα; Ετοιμάζουμε το φάρμακο για τον ασθενή :
Σε μια μικρή λεκάνη βάζω μια κούπα υγρό λευκαντικό με βάση τη χλωρίνη
Προσθέτω 400ml χλιαρό νερό
Μουσκεύω ένα καθαρό πανί στο διάλυμα που έφτιαξα και τρίβω απαλά το λάστιχο σε όλη του την επιφάνεια και ειδικά στα σημεία όπου υπάρχει μούχλα
Αφήνω το υγρό να δράσει πέντε λεπτά
Με μια στεγνή και καθαρή πετσέτα σκουπίζω το λάστιχο για να αφαιρέσω όλα τα υπολείμματα.
Μικρά tips μετά από κάθε πλύσιμο για αποφυγή ανάπτυξης μούχλας :
Η πόρτα του πλυντηρίου πρέπει να μένει πάντα ανοιχτή μετά από κάθε χρήση! Πολλές φορές όμως τυχαίνει να κλείνουμε το πορτάκι μηχανικά αμέσως μετά την πλύση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ;ένα στρώμα μούχλας από την υγρασία.
Αν έχει συμβεί και σε εσένα, μην αγχώνεσαι! Δεν χρειάζεται να αλλάξεις πλυντήριο, ούτε να φωνάξεις κάποιον ειδικό
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρέξεις ένα βαμβακερό πανάκι εμποτισμένο με αρκετή ποσότητα ξιδιού και να σκουπίσεις την επιφάνεια που έχει πιάσει μούχλα.Θα δεις ότι η μούχλα αφαιρείτε πολύ πιο εύκολα από ότι θα φανταζόσουν!
Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγείτε από τις ανεπιθύμητες μυρωδιές του κάδου πλυντηρίου. Όμως δεν ξεμπερδέψατε με μια φορά ! Όπως το ανθρώπινο σώμα βρωμίζει και θέλει συχνά το μπάνιο του έτσι και το πλυντήριο χρειάζεται το λουτρό του σε μηνιαία βάση.
http://www.diaforetiko.gr/
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !