Τα Κράνα είναι φρούτα του δάσους. Τα βρίσκουμε κυρίως σε ορεινές περιοχές και γίνονται υπέροχο λικέρ. Τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Από τα παλιά χρόνια τα κράνα ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται ακόμη και στις ημέρες μας κατά της διάρροιας και εντερικών παθήσεων λόγω της στυπτικότητάς τους που οφείλεται στις ταννίνες. Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν ως αντιπυρετικά. Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας τα κράνα χρησιμοποιούνται κατά καρδιακών παθήσεων, κοιλιόπονου, κατά πόνων περιόδου, στομαχικές και εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας.
To ξύλο της κρανιάς είναι σκληρότατο και αντοχής σε θραύση. Ανθίζει το χειμώνα ενώ οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και παίρνουν έντονα κόκκινο, γυαλιστερό χρώμα.
Τι χρειαζόμαστε:
2 κιλά κράνα
1/2 κιλό ζάχαρη
1 κιλό κονιάκ
Πως το κάνουμε:
Βάζουμε σε μια γυάλα τα κράνα με τη ζάχαρη εναλλάξ. Το τελευταίο στρώμα να είναι ζάχαρη.
Αφήνουμε τη γυάλα στον ήλιο για 2 μήνες περίπου, ώσπου να λιώσει πολύ καλά η ζάχαρη. Ενδιάμεσα κουνάμε τη γυάλα κατά διαστήματα.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το αφήνουμε άλλες 15-20 μέρες στον ήλιο.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα τα γούστα μας ζάχαρη ή κονιάκ.
Φιλτράρουμε και βάζουμε το λικέρ σε μπουκάλια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν τα κράνα που έχετε δεν είναι αρκετά ώριμα ,θα πρέπει να περιμένετε να ωριμάσουν. Η μητέρα μου που το φτιάχνει χρόνια πια αυτό το λικέr, τα βάζει όλα μαζί απο την αρχή και τα αφήνει στον ήλιο. Αλλά και πάλι τα αφήνει 2-3 μήνες στον ήλιο.
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !