Πάρα πολύ έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα τους τελευταίους 2-3 μήνες, σε πολλές περιοχές της χώρας μας και κυρίως της κεντρικής αλλά και νότιας Ελλάδας.
Ρήγματα στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενεργοποιημένα, δίνοντας σεισμικές δονήσεις με μεγέθη από 3 ως και πάνω 4 Ρίχτερ.
Κάτι ανάλογο, συμβαίνει και στις Κυκλάδες αλλά και στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Κρήτη, όπου καθημερινά καταγράφονται δεκάδες σεισμικές δονήσεις, όπου αρκετές από αυτές είναι ακόμα και πάνω από 4 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί αυτοί, γίνονται σε 2 περιοχές που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση μεγάλου σεισμού τα επόμενα χρόνια, μιας και γίνονται πάνω ή και κοντά σε ρήγματα που στο παρελθόν έχουν δώσει σεισμούς ακόμα και πάνω από 6 Ρίχτερ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των σεισμών στη Φθιώτιδα, όπου πολλοί σεισμολόγοι κάνουν λόγω πως γίνεται σε ένα παρακλάδι του ρήγματος της Αταλάντης, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει ουκ ολίγες φορές ισχυρούς σεισμούς στη περιοχή.
Το ίδιο συμβαίνει και στο νότιο Αιγαίο, όπου οι σεισμοί που καταγράφονται, γίνονται σε ιδιαίτερα υψηλής επικινδυνότητας για ισχυρούς σεισμούς περιοχές, όπως είναι και το τόξο του νοτίου Αιγαίου, το οποίο στο παρελθόν έχει δώσει πολλές φορές και σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.
Σε αυτές τις 2 περιοχές της χώρας μας, πρόσφατα είχαν γίνει και σεισμοί με μέγεθος άνω των 5 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους κυρίως για τη κεντρική Ελλάδα, μιας και το γεγονός ότι ένας σεισμός εκτός θάλασσας και πόσο μάλλον επιφανειακός, μπορεί να κάνει πολλές ζημιές και ίσως να έχει και θύματα, κάτι που απεύχονται.
Δεν ανησυχούν τόσο για το Αιγαίο όπως λένε σε δηλώσεις τους, καθώς και ισχυρός σεισμός να γίνει, το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας που απελευθερώνεται, διαφεύγει στη θάλασσα και όχι τόσο στη ξηρά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για καταρρεύσεις κτηρίων ή για θύματα, να ελαχιστοποιείται αρκετά σε σχέση με έναν ισχυρό σεισμό στη ξηρά.
Τις τελευταίες ημέρες, έντονη σεισμική δραστηριότητα αλλά με σεισμούς κοντά στα 3 Ρίχτερ, παρατηρείται στη κεντρική Μακεδονία αλλά και βόρεια των Σποράδων, σε περιοχές χαμηλής σεισμικότητας. Οι σεισμολόγοι παρατηρούν επί 24ωρου βάσεως τους σεισμογράφους, μιας και η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας και κυρίως στη κεντρική χώρα, είναι πολύ έντονη. Πάντως δεν έχουν αναφέρει τίποτα για επικείμενο μεγάλο σεισμό που μπορεί να γίνει στη χώρα μας.
Τέλος, να σας πούμε πως οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν με κανένα τρόπο. Εμείς απλά σας αναφέρουμε τι λένε οι σεισμολόγοι αλλά και ποια ρήγματα της χώρας μας έχουν ξυπνήσει για τα καλά, κάτι που θα δείτε και στο παρακάτω χάρτη σεισμών που διαθέτουμε. Οι σεισμολόγοι επικεντρώνονται πάντως στη παρατήρηση αυτών των ρηγμάτων που παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα.
greek-weather
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !