- Κατά της «συντηρητικής Ευρώπης», δηλαδή της Μέρκελ, σε δήλωση του για τη Σύνοδο Κορυφής ο πρώην πρωθυπουργός,Γιώργος Παπανδρέου
- Αναφορά στην αντίδραση Γαλλίας-Γερμανίας, στις Κάννες, στην πρόθεση του για δημοψήφισμα στην Ελλάδα, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του
- Στο δημοψήφισμα για περισσότερη Ευρώπη αντιδράσατε, σε εκείνο για λιγότερη Ευρώπη υποκύψατε
- Κατηγορεί τους συντηρητικούς πως ρίχνουν λάδι στη φωτιά της εθνικιστικής ρητορικής
Το «χαστούκι» στις Κάννες, τον Οκτώβριο του 2011, λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου αποφασίστηκε το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας κατά 50% δε μπορεί να ξεχαστεί από κανέναν. Πόσω μάλλον από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.
Τότε, ο πρώην πρωθυπουργός είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Νικόλα Σαρκοζί και την Κριστίν Λαγκάρντ γιατί λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο είχε ανακοινώσει την απόφασή του να κάνει δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση.
Η άγρια νύχτα στις Κάννες οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησής του, στην κυβέρνηση Παπαδήμου και τελικά στις εκλογές.
Με αφορμή τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για τον προϋπολογισμό της επόμενης επταετίας, ο πρώην πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτή δήλωση, με την οποία επιτίθεται στη «συντηρητική Ευρώπη» και δε λείπει αναφορά σε εκείνο το... μοιραίο βράδυ.
«Όσοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πράξεις ή με την σιωπή τους, στάθηκαν απέναντι στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος που θα λειτουργούσε ευεργετικά για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη και θα κινητοποιούσε τους Ευρωπαίους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση, ας αναλογιστούν σήμερα τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η απειλή ενός δημοψηφίσματος, αλλά σχεδιασμένου να οδηγήσει σε λιγότερη Ευρώπη. Στην πρώτη περίπτωση η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε. Στη δεύτερη, υπέκυψε», αναφέρει χαρακτηριστικά, συγκρίνοντας το δημοψήφισμα που είχε ανακοινώσει εκείνος στην Ελλάδα με αυτό που προτίθεται να κάνει ο Ντέιβιντ Κάμερον στη Βρετανία για το αν η χώρα του θα παραμείνει ή όχι στην Ε.Ε.
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγορεί επίσης τη «συντηρητική Ευρώπη» πως με τους φόβους της «απειλεί με κατακερματισμό την ίδια την Ένωση, τη συνοχή των κοινωνιών μας. Ρίχνει λάδι στη φωτιά της εθνικιστικής ρητορικής που απειλεί ό,τι χτίσαμε, όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, τις τελευταίες δεκαετίες».
Όλη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου
Η επικράτηση συντηρητικών θέσεων στην Ευρώπη, με τη συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, συνιστά καταδίκη της Ευρώπης, όλων των Ευρωπαίων πολιτών.
Για άλλη μια φορά, η συντηρητική Ευρώπη φοβήθηκε να επενδύσει στην ίδια την Ευρώπη και το μέλλον της.
Έτσι όμως, δεν πάμε πουθενά.
Το επισημαίνω ακατάπαυστα εδώ και τρία χρόνια: Την ώρα που πολλές χώρες είναι αναγκασμένες να ακολουθήσουν δύσκολα και απαιτητικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής σε εθνικό επίπεδο, επιβάλλεται να υπάρξει ένα γενναίο Πρόγραμμα Επενδύσεων από την ίδια την ΕΕ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με επενδύσεις στην εκπαίδευση και στην καινοτομία, σε μια σύγχρονη πράσινη οικονομία, σε υποδομές συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών, σε δίκτυα πράσινης ενέργειας, στο διαδίκτυο. Για μια Ευρώπη ανταγωνιστική και πάνω από όλα ανθρώπινη, με βιώσιμη ανάπτυξη, που θα δημιουργεί δουλειές για όλους και θα προσφέρει πολλές δυνατότητες στους νέους ανθρώπους. Μια Ευρώπη που δεν παρακολουθεί άπραχτη τα εκατομμύρια των νέων ανέργων της, αλλά αναλαμβάνει γενναίες πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας παντού.
Ο φόβος της συντηρητικής Ευρώπης να ασχοληθεί σοβαρά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό Πρόγραμμα Επενδύσεων, δεν δίνει απαντήσεις στις αιτίες των προβλημάτων που ταλανίζουν τις ευρωπαϊκές χώρες και δεν αντιμετωπίζει την ύφεση. Απειλεί με κατακερματισμό την ίδια την Ένωση. Απειλεί τη συνοχή των κοινωνιών μας. Ρίχνει λάδι στη φωτιά της εθνικιστικής ρητορικής που απειλεί ό,τι χτίσαμε, όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί, τις τελευταίες δεκαετίες.
Την ώρα που χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, μια δημοκρατική και συμμετοχική Ευρώπη, δεν επιτρέπεται να επικρατήσει ατολμία, σκοπιμότητες και επιστροφή στις εθνικές περιχαρακώσεις.
Και κάτι ακόμη. Όσοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πράξεις ή με την σιωπή τους, στάθηκαν απέναντι στην προοπτική ενός δημοψηφίσματος που θα λειτουργούσε ευεργετικά για την Ελλάδα, για ολόκληρη την Ευρώπη και θα κινητοποιούσε τους Ευρωπαίους πολίτες προς αυτήν την κατεύθυνση, ας αναλογιστούν σήμερα τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η απειλή ενός δημοψηφίσματος, αλλά σχεδιασμένου να οδηγήσει σε λιγότερη Ευρώπη. Στην πρώτη περίπτωση η συντηρητική Ευρώπη αντέδρασε. Στη δεύτερη, υπέκυψε.
Μόνο μια προοδευτική Ευρώπη μπορεί να δώσει προοπτική στους πολίτες της.
http://www.newsit.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !