Ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης ήταν αυτός που αναπτύχθηκε στη Θεσσαλία. Αυτό τονίζεται σε εργασία που εκπόνησαν η Στέλλα Γαλανοπούλου-Σενδουκά, τέως καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και η Ελένη Κ. Κοντσιώτου, τέως διευθύντρια του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας, οι οποίες εξέτασαν τη γεωργία και τον πολιτισμό στη Θεσσαλία.
Τα ευρήματα που στηρίζουν την άποψη είναι πολλά. Στη Ροδιά, κοντά στη Λάρισα, βρέθηκαν εργαλεία της Παλαιολιθικής περιόδου που χρονολογούνται από200.000-400.000 χρόνια π.Χ. Ευρήματα στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και στις όχθες του Πηνειού, που χρονολογούνται από το 50000 έως το 30000 π.Χ., τεκμηριώνουν την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά τη Μέση Παλαιολιθική εποχή, ενώ με τις ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας διαπιστώθηκε η συνεχής ανθρώπινη παρουσία από την παλαιολιθική έως τη νεολιθική εποχή.
Η ακμή της γεωργίας στη Θεσσαλία, κατά τη Νεολιθική περίοδο, τεκμηριώνεται και από σπόρους σιταριού και κριθαριού που βρέθηκαν στην Άργισσα και το Σέσκλο, από τους πρώτους οικισμούς στον ευρωπαϊκό χώρο, και αποτελούν ένδειξη υψηλού πολιτισμού αντίστοιχου των πρώτων παγκοσμίως οικισμών της Μεσοποταμίας.
ΠΗΓΗ: Περιοδικό Αρχαιολογία
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !