Οι Γάλλοι μιλούν για δύο είδη γάμου: Τον γάμο από έρωτα (mariage d’amour) και τον γάμο με συγκεκριμένη αιτία (mariage de raison). Πολλοί ίσως χαρακτηρίσουν τον δεύτερο ως… ξενέρωμα. Όμως αν ήξεραν τι σημαίνει πραγματικά, μάλλον θα άλλαζαν γνώμη. Ίσως έτσι να αποφεύγαμε και τη ρετσινιά του δυτικού κόσμου ότι οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο.
Υπό την επήρεια του πάθους
Στην πραγματικότητα η επιτυχία ενός γάμου (ή μιας σοβαρής σχέσης) εξαρτάται από τον λόγο που θέλει ο καθένας να παντρευτεί. Όμως πότε ακριβώς κάποιος είναι σε θέση να ξέρει τι θέλει; Σίγουρα όχι όσο βρίσκεται κάτω από την επήρεια του πάθους, γιατί τότε ο εγκέφαλος υπολειτουργεί. Όσο διαρκεί ένα τρελός έρωτας – εξηγούν οι νευροβιολόγοι, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, ενώ την ίδια στιγμή απενεργοποιούνται και σημαντικά του τμήματα, με βασικότερο αυτό της κρίσης και της λήψης σωστών αποφάσεων. Δηλαδή, όταν νιώθουμε τρελά ερωτευμένοι, το «τρελά» ισχύει στην κυριολεξία, αφού δεν ενεργούμε με… σώας τας φρένας. Όμως, όταν έρθει η ώρα ο εγκέφαλος να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία και κριτική σκέψη, ενδέχεται το όνειρο να τελειώσει και τη θέση του να πάρει η απογοήτευση. Αν λοιπόν ο γάμος γίνει μέσα σε αυτό το πρώτο διάστημα της τρέλας, απλώς αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει σε διαζύγιο.
Περίμενε πρώτα να συνέλθεις…
Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Νευροαισθητικής στο University College του Λονδίνου και συγγραφέα του βιβλίου «Το μεγαλείο και η δυστυχία του εγκεφάλου» Semir Zeki, είναι κυριολεκτικά ανώφελο να προσπαθήσει κάποιος να ζητήσει από δύο τρελά ερωτευμένους να επανεξετάσουν τη σχέση τους και να σκεφτούν μήπως έχουν κάνει δεσμό με λάθος άτομο. Ο καθηγητής τονίζει ότι όσο διαρκεί η απενεργοποίηση του τμήματος του εγκεφαλικού φλοιού που σχετίζεται με την κριτική ικανότητα, οι δύο παράφορα ερωτευμένοι μπορεί να κάνουν πράγματα που αργότερα θα τους λυπήσουν. Ο γάμος είναι ένα μεγάλο βήμα, υπογραμμίζει, οπότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται με σωστή κρίση. Η καθολική εκκλησία για παράδειγμα, εξηγεί ο ίδιος, σύμφωνα με τον Κώδικα Εκκλησιαστικού Δικαίου θεωρεί ακατάλληλους να συνάψουν γάμο όσους είναι ανίκανοι να λάβουν σοβαρές αποφάσεις, όπως η αποδοχή των συζυγικών υποχρεώσεων. Παρατραβηγμένο για τη σημερινή εποχή, θα σκεφτεί κάποιος. Μήπως όμως και ο τυφλός έρωτας δεν είναι μια παρατραβηγμένη κατάσταση με παρατράγουδα; Άσε λοιπόν πρώτα να συνέλθεις και μετά αποφασίζεις…
http://www.goldenmag.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !