Σχεδόν όλοι οι αρχαιολόγοι που ερευνούν για την Aelia Capitolina, μιλούν για μια ασύλληπτη πόλη. Σε αντίθεση με τον Δεύτερο Ναό της Ιερουσαλήμ που προυπήρχε, η Aelia Capitolina δεν έχει ανασκαφεί πλήρως κατά την διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από το 1967. Οι κάτοικοι της Aelia Capitolina δεν άφησαν κανένα γραπτό κείμενο όπως τα γραπτά κείμενα του Flavius Josephus κατά την περίοδο του Δεύτερου Ναού ή των προσκυνητών κατά την χριστιανική περίοδο.
Είναι γνωστό ότι η ρωμαϊκή πόλη ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό μεταξύ του 130 και 140 μ.Χ. Μετά την επανάσταση του Bar Kochba το 135 μ.Χ., απαγορευόταν η είσοδος στους Ιουδαίους. Οι πιο σημαντικοί κάτοικοι της πόλης ήταν οι λεγεωνάριοι της 10ης λεγεώνας, που στρατοπέδευσε στην Ιερουσαλήμ για περισσότερο από 200 χρόνια.
Επιχειρήσεις διάσωσης
Ακολουθώντας το τελευταίο κύμα ανασκαφών, που ξεκίνησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όλο και περισσότεροι αρχαιολόγοι πείθονται ότι η Aelia Capitolina ήταν πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος και πολύ πιο σημαντική πόλη από ότι πιστευόταν, καθώς και ότι η επιρροή της στην περαιτέρω ανάπτυξη της μοντέρνας Ιερουσαλήμ υπήρξε δραματική.
Η Aelia Capitolina ήρθε τμηματικά στο φως μέσω τεσσάρων ανασκαφών που διενεργήθηκαν στην Παλιά Πόλη, καθώς και μέσω άλλων μικρότερων ανασκαφών σε άλλες περιοχές της Ιερουσαλήμ. Οι περισσότερες από αυτές τις ανασκαφές είχαν σωστικό χαρακτήρα, καθώς διενεργήθηκαν κατά την περίοδο κατασκευαστικών εργασιών. Σε μερικά χρόνια, η Aelia Capitolina θα καλυφθεί ξανά από νέα κτίρια.
Στο πίσω μέρος της πλατείας Western Wall, στο σημείο όπου το ίδρυμα Western Wall Heritage προτίθεται να κατασκευάσει ένα τεράστιο κτίριο, αποκαλούμενο και ως “the Core House”, ο ερευνητής Shlomit Wexler-Bedolah ανακάλυψε ένα περίκομψο και φαρδύ ρωμαϊκό δρόμο, συνοδευόμενο από καταστήματα σε κάθε πλευρά. Πρόκειται για τον δυτικό «Cardo» τον κεντρικό άξονα που διέσχιζε την πόλη από βορρά προς νότο σύμφωνα με την ρωμαϊκή πολεοδομία.
Τριακόσια μέτρα (300) νοτιότερα, ένας άλλος ερευνητής ο Δρ. Doron Ben-Ami, ανακαλύπτει το σημείο όπου οι ρωμαϊκοί δρόμοι σταματούν. Η γωνία του δρόμου εφάπτεται με το σημείο όπου ο οργανισμός Elad σκοπεύει να κατασκευάσει μεγάλο εμπορικό κέντρο. Στα πλαίσια μιας μεγάλης σωστικής ανασκαφής στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, ο Ben-Ami ανακάλυψε μια μεγάλη, εντυπωσιακή ρωμαϊκή βίλα που όμοιά της δεν είχε βρεθεί σε ολόκληρη την χώρα. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη βίλα αποτέλεσε την κατοικία του κυβερνήτη της περιοχής ή κάποιου άλλου μέλους της κεντρικής εξουσίας.
Σε μια άλλη ανασκαφή, στο τούνελ κάτω από το Western Wall, οι αρχαιολόγοι Wexler-Bedolah και Alexander Onn επανεκτίμησαν την χρονολογία κατασκευής μιας γέφυρας. Όπως και με άλλα αρχαία μνημεία αποκαλύφθηκε ότι ήταν ρωμαϊκής κατασκευής και όχι από την περίοδο του Δεύτερου Ναού. Άλλο παράδειγμα αποτελούν τα ρωμαϊκά λουτρά που ανακαλύφθηκαν από τον Sion πριν από ενάμιση χρόνο. «Είναι ένα καταπληκτικό spa, ένα πραγματικό country club της εποχής» δηλώνει ο Sion, συγκρίνοντας τα λουτρά με παρόμοιες εγκαταστάσεις που έχουν βρεθεί σε άλλα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Αυτός ο αυξανόμενος αριθμός ρωμαϊκών ανακαλύψεων ενισχύει την άποψη ότι το Όρος του Ναού, ακόμα και μετά την καταστροφή του, δεν καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά χρησιμοποιήθηκε για παγανιστικές τελετές.
Δεν είναι όμως μόνο η Παλιά Πόλη και οι γύρω περιοχές που αποκαλύπτουν νέα ευρήματα για την Aelia Capitolina. Ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν πριν από μερικά χρόνια κοντά στο διεθνές εμπορικό κέντρο Binyanei Ha’uma, αποκάλυψαν ένα μεγάλο χωριό αγγειοπλαστών που λειτουργούσε ως κέντρο παραγωγής κεραμικής για την ευρύτερη περιοχή. Κατά μήκος του νέου δικτύου φωτισμού της Ιερουσαλήμ, βρέθηκαν τα υπολείμματα μιας μεγάλης εγκατάστασης ύδρευσης που χρησιμοποιούταν για τις ανάγκες των λεγεωνάριων, στην περιοχή Shuafat.