E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Τα τρια σεναρια που μελετουν οι Ευρωπαιοι για την Ελλαδα

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012


Με το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής να θεωρείται εκτροχιασμένο τρία σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας φαίνεται πως διακινούνται τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ Βρυξελλών, Φραγκφούρτης και Βερολίνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική ηγεσία φαίνεται να έχει στο τραπέζι τρία σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα.
Τα σενάρια αυτά είναι τα εξής:
  • Mια νέα αναδιάρθρωση χρέους, με τη συμμετοχή της ΕΚΤ ή/και την αναπροσαρμογή των όρων για τα ομόλογα που κατέχει ο ευρωπαϊκός δημόσιος τομέας.
  • Επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, όπως επισήμως διεκδικεί η Αθήνα.
  • Να «κοπεί» η Ελλάδα στην αξιολόγηση της Τρόικα και να εξαναγκασθεί σε αποχώρηση από το ευρώ, μέσω της διακοπής των πιστώσεων από τον μηχανισμό στήριξης.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Αυγούστου, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρεθεί κάποια «τεχνική» λύση και παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ, στις 9 Ιουλίου.
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, εκτός απροόπτου τουλάχιστον.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα,η λύση που προκρίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι να γίνει χρήση της περιόδου χάριτος του ενός μήνα, ώστε να πληρωθεί η ΕΚΤ στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν και εφόσον γίνει και η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Παρά τις πιέσεις για να πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ μέσω νέας εκδόσεως έντοκων γραμματίων, στις Βρυξέλλες έχουν διαπιστώσει ότι αφενός το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας παραμένει, αφετέρου μια τέτοια κίνηση θα στερούσε την οικονομία από την υπάρχουσα ρευστότητα.
Με την ύφεση να παραμένει, τις μεταρρυθμίσεις να είναι στον «πάγο» και τις ανάγκες των τραπεζών να αυξάνονται, η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων ή νέες περικοπές δαπανών πέραν των 11,6 δισ. ευρώ θεωρούνται πολιτικά ανέφικτες και οικονομικά αντιπαραγωγικές.
Από την άλλη πλευρά, η κάλυψη του κενού μέσω νέων κεφαλαίων από την Ευρωζώνη μοιάζει δύσκολη, καθώς το ΔΝΤ πιθανόν δε θα συμμετάσχει ενώ μια τέτοια απόφαση είναι πολιτικά αδύνατη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Μια σκέψη είναι να διαγραφούν τα κεφάλαια του EFSF που έχουν χρησιμοποιηθεί ή θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, από το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Πρόκειται ωστόσο για ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος θα βρίσκεται σε ισχύ στην καλύτερη περίπτωση από τα μέσα του 2013 και, σύμφωνα με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, αφορά μόνο τα προγράμματα εκείνα που εξελίσσονται ομαλά.
Το δεύτερο σενάριο για να καλυφθούν οι επιπλέον ανάγκες της Ελλάδας θα ήταν η συμμετοχή του δημόσιου τομέα σε ένα νέο κύκλο αναδιάρθρωσης του χρέους. Στην έκθεσή του για την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είχε προτείνει άλλωστε να αποδεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απώλειες στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχει, μια άποψη που εντστερνίζονται και αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων, όπως η Goldman Sachs.
Η ιδέα αυτή φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο Βερολίνο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Γερμανία για θέματα προϋπολογισμού να εκτιμά ότι προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ενδεχομένως να καταστεί αναγκαία μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Φυσικά μια τέτοια λύση θα απαιτούσε μια «υπέρβαση» από την πλευρά των Ευρωπαίων αφού η Ελλάδα ήδη δανείζεται με όρους πολύ καλύτερους από τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και η απομείωση της αξίας των ομολόγων της ΕΚΤ θα δημιουργούσε ένα «κακό προηγούμενο» και για τις άλλες χώρες.
Τέλος, η τρίτη και «φαρμακερή» λύση που προτείνεται για την Ελλάδα αφορά την κατά γράμμα τήρηση όσων συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η Τρόικα θα μεταφέρει «μαύρα μαντάτα» στην έκθεσή της και οι δόσεις από τον μηχανισμό στήριξης θα διακοπούν.
Ακολούθως η χώρα μας θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και σύντομα σε έξοδο από το ευρώ, λόγω έλλειψης ρευστότητας, ένα σενάριο που προκρίνουν αναλυτές της Citibank οι οποίοι προ ημερών έδωσαν πιθανότητες υλοποίησης έως και 90%. Αντίστοιχα, η Wall Street Journal επικαλούμενη ανώνυμο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Βρυξελλών, ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το εν λόγω σενάριο συζητείται όλο και πιο έντονα.
Παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι φαίνεται να ασπάζονται και δημοσίως το τρίτο σενάριο, το Βερολίνο επισήμως δεν θα πάρει θέση πριν την έκθεση της Τρόικα.
Την ίδια ώρα η υπουργός Oικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, δεν αποκλείει ακόμη και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέχρι τον Σεπτέμβριο με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση σε Ελλάδα και Ισπανία.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger