E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Το μυστήριο παρελθόν του Lipstick: μάθε πώς η ιστορία βάφτηκε με κραγιόν

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013


Πολλούς αιώνες πριν το κραγιόν πάρει την θέση του σε κάθε γυναικείο νεσεσέρ και γίνει το απόλυτο σύμβολο της θηλυκότητας κάθε γυναίκας, υπήρξε "μήλο της έριδος" για πολλούς, πού είτε το λάτρεψαν, είτε το μίσησαν. Ρίχνουμε μια ματιά σε όλα όσα (πιθανότατα) αγνοούσες πως κρύβονται πίσω από την ιστορία του.
Τι το τόσο σπουδαίο είχε ένα κραγιόν ώστε να κάνει τους νομοθέτες να βγάζουν νόμους γι'αυτό, την Elizabeth Taylor να το φοράει σε αποκλειστικότητα και τον  George Washington να το έχει τιμήσει πολλές φορές; Τελικά το  δεν ήταν τόσο "αθώο" όσο πιστεύαμε...
Ή η Liz, η καμία
 
Η Elizabeth Taylor αγαπούσε τόσο πολύ το κόκκινο κραγιόν της που απαιτούσε να μην το φορά καμία άλλη στα κινηματογραφικά πλατό.
Παραλίγο παράνομο
Το 1650, το Βρετανικό Κοινοβούλιο προσπάθησε να απαγορεύσει την χρήση του κραγιόν στις γυναίκες. Τελικά, το νομοσχέδιο απορρίφθηκε.
To κραγιόν της Κλεοπάτρας
 
 Η πιο διάσημη Φαραώ της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε λιωμένα σκαθάρια τα οποία μάλιστα ανακατεύονταν με αυγά μυρμηγκιών για να βάψει τα χείλη της σε έντονο κόκκινο χρώμα.
Δακτυλοδεικτούμενη και όχι μόνο (όποια φορούσε κόκκινο)
 
Στην Ελλάδα, στα κλασικά χρόνια, οι γυναίκες που φορούσαν κόκκινη μπογιά στα χείλη θεωρούνταν πόρνες, μιας και οι περισσότερες κυκλοφορούσαν χωρίς ίχνος μακιγιάζ.
Ταξικός δείκτης
 
Στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία το κραγιόν έδειχνε την κοινωνική τάξη. Το χρώμα, ο τρόπος αλλά και η περίσταση που το φορούσαν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες ήταν αρκετό για να καταλάβει κανείς την ιεραρχία τους στην (κοινωνική) πυραμίδα.
H εξαίρεση του Churchill
 
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Churchill αποφάσισε τα καλλυντικά να διατίθενται σε ελεγχόμενες ποσότητες. Το μόνο που άφησε άφθονο στην παραγωγή ήταν το κραγιόν, μιας και θεωρούσε ότι ήταν το μόνο που είχε θετική επίδραση στο ηθικό των γυναικών. Περιττό να πούμε ότι οι πωλήσεις τους σημείωσαν τεράστια επιτυχία.
Στην Χρυσή Εποχή του Ισλάμ...
...ο Ανδαλουσιανός Άραβας ιατρός και φαρμακοποιός Abu al-Qasim al-Zahrawi (Abulcasis) δημιούργησε το πρώτο κραγιόν σε στερεά μορφή, χρησιμοποιώντας άρωμα και μερικά ακόμη συστατικά πεπιεσμένα σε καλούπια. Περιέγραψε τη διαδικασία στην εγκυκλοπαίδεια του περί ιατρικής και φαρμακολογίας, την Al-Tasrif.
(Και) ο πρώτος πρόεδρος των Η.Π.Α. έβαφε τα χείλη του
 
Ο George Washington φορούσε περιστασιακά κραγιόν, make-up και περούκα.
Το παράλογο Κάνσας
 
Ένα ακόμη ακραίο νομοσχέδιο παραλίγο να περαστεί από το νομοθετικό σώμα του Κάνσας το 1915. Σύμφωνα με αυτό, το να φοράει μια γυναίκα κάτω από 44 (!) έντονο κραγιόν, αποτελούσε πλημμέλημα, λόγω του ότι "δημιουργούσε λανθασμένη εντύπωση".
Βασιλικές απαιτήσεις
 
Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' είχε κάνει ειδική "παραγγελία" κραγιόν, ώστε το χρώμα του να ταιριάζει ακριβώς με το... σύνολο που θα φορούσε,  την ημέρα που θα ανέβαινε στον θρόνο (1952).
Το απόλυτο γυναικείο καλλυντικό
 
Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 το ποσοστό των γυναικών στις Η.Π.Α. που έβαζε καθημερινά κραγιόν άγγιζε το 80%, έναντι 70% του γυναικείου πληθυσμού στην Γαλλία, σύμφωνα με μια μεγάλη αμερικανική έρευνα. Το ποσοστό σήμερα αγγίζει ξεπερνά το 90%.
Η εξέλιξη του σε λιπ γκλος
Τα πρώτα κραγιόν σε μεταλλικές θήκες εμφανίστηκαν στην αγορά το 1915. Το πρώτο λιπ-γκλος της εταιρείας Max Factor κυκλοφόρησε το 1930, ενώ το 1950, η Αμερικανίδα φαρμακοποιός Hazel Bishop δημιούργησε το πρώτο μακράς διαρκείας κραγιόν.
Έξτρα πληροφορία
 
Μια γυναίκα καταναλώνει περίπου 2 με 3 κιλά κραγιόν στη διάρκεια της ζωής της γλύφοντας τα χείλη της.

http://www.cosmo.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger