Από το Blogger.

E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Γέλιο μέχρι δακρύων: Τι συμβαίνει όταν ένας Αμερικανός "γεμίζει" τον χάρτη της Ευρώπης

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013


Όλοι γνωρίζουμε για τον τρόμο του συγγραφέα, μπροστά στη λευκή σελίδα, ωστόσο υπάρχει και κάτι χειρότερο. Ο τρόμος του αγεωγράφητου, μπροστά στον άδειο χάρτη.


Η ιστοσελίδα Buzzfeed, "άδειασε" τον χάρτη της Ευρώπης και κάλεσε τους Αμερικανούς να τον
συμπληρώσουν, με το αποτέλεσμα να είναι πραγματικά απολαυστικό.


Επιλέξαμε, μερικούς από αυτούς τους χάρτες, στους οποίους κυριαρχούν τα βέλη, το κρύο και ο.... Μπόρατ.

Αφήσαμε απέξω, όσους συμπλήρωσαν το χάρτη σωστά, διότι αφενός το σωστό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βαρετό, αφετέρου δεν είμαστε καθηγητές να δώσουμε 20αρια. Τιμή και δόξα σε όσους αυτοσχεδίασαν, κάτω η δικτατορία του ξερόλα.



Ο χάρτης του συνωμοσιολόγου



Κάπου ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Σουηδία, πρέπει να παράπεσε η αληθινή Μπγιορκ, όπως θα έλεγε και ο Ελύτης*. Ποιος Λιακόπουλος και ποια Ελεύθερη Ώρα; Και δυο Μογγολίες έχουμε και χώρα "Μίλα Γιοβοβιτς" και το νερό είναι νερό και όση Ισπανία και αν έχεις, ποτέ δεν είναι αρκετή. Μα πάνω απ' όλα, αποκαλύπτεται μια μεγάλη συνωμοσία. Τουλάχιστον έξι χώρες στην Ευρώπη δεν υπάρχουν. Είναι ψεύτικες ρε αδερφέ.



Χάσαμε την Ιρλανδία. Στοπ.



Μπορεί να μην έχει ιδέα ποιες είναι οι μισές χώρες της Ευρώπης, ωστόσο ξέρει που είναι η Ιρλανδία ή μήπως όχι; Τέλος πάντων τα χρήματα για σπουδές έπιασαν τόπο, η Ιρλανδία είναι κάπου κοντά στη Μεγάλη Βρετανία και στη Σουηδία έχει πάρα πολύ κρύο. Αυτό ακριβώς τίποτα αλλο.



Μια, δυο, τρεις... πολλές Πολωνίες



Έπρεπε να εξηγήσει κάπως το μουτρωμένο προσωπάκι στη Ρωσία, οπότε την περικύκλωσε με Πολωνίες (όλες σε λάθος θέση). Είναι γνωστό ότι ιστορικά Ρώσοι και Πολωνοί δεν τα πάνε καλά.

Παρά το ότι, κατά την άποψή του, η μισή Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο και η Ισπανία έχει οπίσθια, τον συγχωρούμε διότι ξέρει πού είναι το σπίτι του Μπένεντικτ Κούμπερμπατς και άρα ξέρει από καλές σειρές



Ο θεατρόφιλος



Υπάρχει θέμα με την Πολωνία τελικά. Κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος. Ο συγκεκριμένος, έχει έλλειψη κρατών για να γεμίσει την έκταση της Ρωσίας ενώ λύνει και το πρόβλημα των γειτόνων της με τη φράση "Κάποια χώρα που ήταν στην ΕΣΣΔ". Παρά το δίλημμά του για το Βέλγιο, μας κερδίζει το ότι ξέρει από Άμλετ και τον βάζει και στη σωστή χώρα. Ποιότητα.



Ο Μπόρατ και η Μέση Γη


Ο άνθρωπος, ο σωστός ο δικός μας. Κατ' αυτόν όλες οι χώρες κάτω από τη Ρωσία ανήκουν στην Τρανσυλβανία, απ' όπου κατάγεται ο Μπόρατ. Η Κροατία βρίσκεται στην Ελλάδα, η Ελλάδα στη Σερβία και στο ενδιάμεσο δεν έχουμε ιδέα ποια κράτη τις χωρίζουν.

Αξίζει να παρατηρήσετε την τάση για διχασμό και τείχη, αφού χωρίζει Δυτική/Ανατολική Γερμανία, Δυτική/Ανατολική Ισπανία, τη μετακόμιση της Αυστραλίας στην Ευρώπη και της Eurodisney στο Βέλγιο, αλλά και τα μουστάκια στη Γαλλία. Και αφού τα ξέρει τόσο καλά, είπε να κάνει και την τσαχπινιά του, βάζοντας το Σάιρ (τόπος κατοικίας των Χόμπιτ) στη Βόρεια Ιρλανδία. Τι Γη, τι Μέση Γη;



Μάστερ στα περίεργα στήθη


Μπορεί στο Βορρά να έχει κρύο, η Πολωνία να μας δημιουργεί και πάλι πρόβλημα, το Λουξεμβούργο να είναι αστεία χώρα, τα Βαλκάνια άγνωστος Χ και η Ελλάδα να βρίσκεται στη Σικελία (όλα δικά μας ήταν, όταν οι άλλοι ήταν στα δέντρα κλπ), ωστόσο η μόρφωση φωνάζει από μακριά. Θέλει Master για να εντοπίσεις τη χώρα "Weird Boobs" (Ουγγαρία). Είναι δίπλα στη χώρα "Είμαι ηλίθιος" (Ρουμανία).



Ο χάρτης της συγγνώμης



Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό, από μια απάντηση με ερωτηματικό. Ο συγκεκριμένος Αμερικανός απαντά, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρος. Όπου δεν ξέρει, ζητά συγγνώμη και στις απαντήσεις βάζει και ένα ερωτηματικό για κάλυψη. Επίσης δεν παραλείπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κύριο Χάρις, ο οποίος μάλλον ήταν δάσκαλός του και δεν έκανε και πολύ καλή δουλειά. Από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε η γεωγραφία.



Σύστημα Κόμπρα


Στο τσακ ήμουν να τον αφήσω απέξω. Απαντά σοβαρά, αλλά χτυπά σαν την κόμπρα. Λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας βάζοντας την Τουρκία μακριά μας.

Επίσης, οι χώρες κάτω από τη Σοβιετική Ένωση, έχουν ένα όνομα που όλους μας ενώνει (ΜΠΟΡΑΤ). Ποια; Τη Σοβιετική Ένωση; Σωστά, υπάρχει ακόμα Σοβιετική Ένωση. Αυτός πρέπει να κάνει παρέα με τον 5ο, που χώρισε τη Γερμανία. Μια χαρά θα τα βρουν.



Χιονάνθρωποι και τηγανητές πατάτες


Λίγα και καλά. Η Ρωσία έχει χιόνια, η Γαλλία πατάτες, η Ιταλία, σχήμα μπότας και οι Τούρκοι νιώθουν μοναξιά χωρίς εμάς και καμιά 15αρια άλλα κράτη κοντά τους. Τουλάχιστον ζητά συγχώρεση.



Ο χάρτης του διπλωμάτη



Όπου δεν ξέρει, καλοπιάνει ή ζητά συγγνώμη. Ο προβληματισμός με την Πολωνία παραμένει, ενώ με την Καμτσάκα, είναι φανερό ότι πρόκειται για παίκτη Risk και γι' αυτό του βγάζουμε το καπέλο. Επίσης στη Σικελία έχει ωραίες τομάτες και στη Νορβηγία και τη Σουηδία υψηλό βιοτικό επίπεδο. Η Ελλάδα συνορεύει με τη Συνομοσπονδία κρατών "Λυπάμαι πολύ, είστε όλοι υπέροχοι".



Οικογενειακό δράμα



Το καλύτερο παιδί. Ξέρει από σειρές και ταινίες, ξέρει πού το έχει στρώσει και έχει και ταλέντο. Ποιος δεν βλέπει τον δράκο που απειλεί τη Βοσνία; Απ' ό,τι καταλαβαίνω όμως δεν ξέρει από που κατάγεται η μητέρα του, αλλά με ένα γεια και μια συγγνώμη, επανορθώνει. Έτσι είναι οι μητέρες. Δεν ζητάνε πολλά από τα παιδιά τους. Λίγη αγάπη μόνο και λίγη Γεωγραφία.



Σπασμένο βέλος



Τα βρήκε όλα, τα έγραψε όλα και όταν τελείωσε, είχε το παραπάνω αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να είναι χάρτης πολεμικών εισβολών, αν υπήρχαν και καμιά δεκαριά βέλη να φεύγουν από τη Γερμανία. Τουλάχιστον κατάλαβε το λάθος και απολογήθηκε για όλα τα βέλη ή τέλος πάντων για όσα χωράνε σε μια συγγνώμη.



Αφρική και αυτογνωσία



Η Ευρώπη είναι μια Ήπειρος στην οποία κάνει πάρα πολύ κρύο. Χωνέψτε το. Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων απ' ό,τι νομίζαμε αλλά όλο το παιχνίδι παίζεται στην Αφρική, την ήπειρο. ΟΧΙ τη χώρα (Δεν είναι και τόσο ανόητος). Α! Και όποιος αναρωτιέται που είναι το Βατικανό, υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες (και με βελάκι)

Ο ανθρωποκεντρικός χάρτης


Πάνω απ' όλα ο άνθρωπος. Κοντά στη Ρωσία ζουν άνθρωποι που φοράνε γούνινα παλτό. Στη Γαλλία ζούνε Γάλλοι, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι, οι Σκωτσέζοι είναι λαός της θάλασσας και οι Νορβηγοί με τους Σουηδούς "καυτοί" και ξανθοί. Αν προσθέσουμε τη σαγκριά, τη χώρα που αρχίζει από "Ζ", τα άγνωστα Βαλκάνια και τη Μέση Γη, μιλάμε για χάρτη αριστούργημα.



Ο χάρτης του Age of Empires (το δύο, όχι το ένα)



Μεγάλο μπέρδεμα. Την ώρα που το Μέταλ και το Γκοθικ αγριοκοιτάζονται, η Τουρκία μετακομίζει στην Ουκρανία, όμως σαν φως στην ομίχλη ξεπετάγεται η γνώση και η ανάμνηση. Μήπως η Κωνσταντινούπολη δεν είναι τόσο κοντά στη Μόσχα; Σε κάθε περίπτωση, η αλήθεια βρίσκεται στο Age of Empires. Όχι το ένα, το δύο. Όποιος έχει παίξει, καταλαβαίνει.



Δωμάτιο στο Άμστερνταμ



Ούτε ερωτηματικά, ούτε συγγνώμες και κλαψουρίσματα. Μόνο χαρούμενα ανθρωπάκια. Αν συνυπολογίσουμε ότι η μόνη πρωτεύουσα, που αναφέρει είναι το Άμστερνταμ, σίγουρα είχε καπνίσει κάτι, πριν συμπληρώσει το Χάρτη. Αν είχε καθυστερήσει λίγο, πιθανότατα όλες οι χώρες θα μας χαμογελούσαν



Ο χάρτης του τουρίστα



Οκ. Τα ξέρει όλα. Τα ξέρει σωστά, τα γράφει καλά, τα εξηγεί ωραία. Δεν είναι όμως μόνο της θεωρίας, διότι καλή η γεωγραφία, αλλά το ζήτημα είναι πού θα πάμε φθηνές διακοπές. Μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας, το σηκώνει η τσέπη του. Εμάς δεν μας συμπεριλαμβάνει, αλλά τουλάχιστον μετακόμισε την Τουρκία. Μάλλον αυτός δεν έπαιζε Age of Empires (το δύο, όχι το ένα).


*Κάπου ανάμεσα στην Τρίτη και την Τετάρτη, πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα

(Πηγή φωτογραφιών: Buzzfeed)

Γλώσσα πεθαίνει στα στόματα των δύο τελευταίων ομιλητών της



Αρνούνται να μιλήσουν μεταξύ τους φέρνοντας τη διάλεκτο στη λήθη!

Κι όμως, η μοίρα θέλει την επιβίωση μιας γλώσσας να επαφίεται σε δύο μόνο ανθρώπους και αυτοί το μόνο που θέλουν είναι το να αγνοεί ο ένας τον άλλον επιδεικτικά! 

Ο Manuel Segovia και ο Isidro Velazquez, οι δύο τελευταίοι άνθρωποι που μιλούν ακόμα τη γλώσσα Ayapaneco, ζουν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων μεταξύ τους, στην Ayapa του Μεξικού. Όσο σπουδαίο όμως κι αν φαίνεται το γεγονός να διατηρήσουν ζωντανή την πολιτισμική τους κληρονομιά, μέσω της επιβίωσης της διαλέκτου τους, αυτοί αρνούνται να συνομιλήσουν. 

Ο Guardian σημειώνει για τον λόγο της αμοιβαίας αυτής αποφυγής ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν βασίζεται σε κάποια παλιότερη διαμάχη, ενώ οι άνθρωποι που τους γνωρίζουν εκτιμούν ότι απλώς δεν απολαμβάνει ο ένας την παρέα του άλλου. 

Η Ayapaneco περιλαμβάνεται στις δεκάδες γλώσσες των αυτοχθόνων του Μεξικού που κατάφεραν να επιβιώσουν ως τις μέρες μας, γλιτώνοντας ακόμα και από την ισπανική επέλαση στα εδάφη της χώρας: 68 ντοπιολαλιές παραμένουν ακόμα σε χρήση, με πολλές από αυτές να απειλούνται πλέον ανοιχτά με εξαφάνιση. 

Οι γλωσσολόγοι τρέχουν πλέον να διασώσουν τη γλώσσα που πεθαίνει παρά την έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες που την έχουν μητρική. Ο 75χρονος Segovia και ο 65χρονος Velazquez δεν έχουν κανέναν άλλο να εξασκήσουν τις επικοινωνιακές δυνατότητες της μητρικής τους, ενώ πεθαίνοντας θα την πάρουν μαζί τους στον άλλο κόσμο...

Παρόλα αυτά, ο γλωσσολόγος και ανθρωπολόγος Daniel Suslak, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία και με τους δύο, συμπυκνώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σχέση των δύο αντρών: «Δεν έχουν και πολλά κοινά».

Φαίνεται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πέρα και πάνω απ' όλα...



ΠΗΓΗ: newsbeast

Πρωτοφανές περιστατικό: Έγκυος εpωμένη πήγε στο γάμο και έδειρε την νύφη! ΒΙΝΤΕΟ

Εδώ κολλάει η φράση «Και κερατάς και δαρμένος»!

Από τα άγραφα είναι αυτό που συνέβη σε τελετή γάμου στην Κίνα: Η έγκυος εpωμένη πήγε έξαλλη στο μυστήριο φορώντας νυφικό και άρχισε να πλακώνει στο ξύλο την νύφη!

Μετά βέβαια, τις «έφαγε» και ο γαμπρός, αλλά εκείνου τουλάχιστον του άξιζει.

Δείτε το βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου.

7 + 1 τρόποι για να κόψετε το τσιγάρο!



Ποια είναι τα βοηθήματα που θα στηρίξουν την προσπάθειά σας, πώς θα ξεπεράσετε το σύνδρομο της στέρησης, ποιες «παγίδες» πρέπει να αποφύγετε και που βρίσκονται τα ειδικά κέντρα διακοπής του καπνίσματος.

Είστε από εκείνους που μια ζωή επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο, έχετε προσπαθήσει αρκετές φορές, χωρίς όμως ποτέ να το καταφέρετε. Η αλήθεια είναι πως η απεξάρτηση από τη νικοτίνη δεν είναι εύκολη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών: Από το 70% των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, ένα 20-30% το προσπαθούν πραγματικά και από αυτούς, το 3-5% το επιτυγχάνουν τελικά μόνο με τη δύναμη της θέλησης. Οι υπόλοιποι χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια και πολύ συχνά ιατρική παρέμβαση.


Πάρτε τη μεγάλη απόφαση
Επειδή η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται ένας νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καπνιστής για να μπει στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος πρέπει να βρίσκεται σε ψυχολογική κατάσταση που να επιτρέπει κάτι τέτοιο, λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος, παθητικού και μη, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός, τονίζοντας: «Στη χώρα μας περίπου 20.000 καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα, άλλοι 1.000 πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, ενώ τουλάχιστον 1.000 συμπατριώτες μας σε ετήσια βάση παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας του καπνίσματος!

Και εάν όλα αυτά δεν φτάνουν για να πείσουν και τους πλέον αισιόδοξους για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου, η διαπίστωση των ειδικών ότι οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, τα λέει όλα».

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να επιτύχει η προσπάθειά σας, πριν περάσετε στο στάδιο της δράσης, πρέπει πρώτα να βιώσετε την προετοιμασία. Τι σημαίνει αυτό;

Κατ’ αρχάς να φροντίσετε η περίοδος που θα κόψετε το τσιγάρο, να μη συμπίπτει με δυσκολίες και στενοχώριες, επειδή η διακοπή του καπνίσματος είναι ήδη από μόνη της μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου.

Γενικά να αφήσετε να περάσουν 2-3 εβδομάδες πριν επιχειρήσετε τη διακοπή του καπνίσματος.

Στο διάστημα αυτό να συλλογιστείτε… γιατί καπνίζετε.

Να σκεφτείτε επίσης τις πιθανές αιτίες που ίσως σας εμπόδισαν μέχρι τώρα να κόψετε το τσιγάρο (καφές, παρέες, εργασία κ.λπ.).

Αφού ξεκινήσετε την… επιχείρηση διακοπής του καπνίσματος, αποφύγετε τις πρώτες κρίσιμες μέρες τους καφέδες (η καφεϊνη κάνει πιο έντονη την έλλειψη νικοτίνης) και τους χώρους όπου συχνάζουν καπνιστές.

Να πετάξετε επίσης όλα τα τσιγάρα που υπάρχουν στο σπίτι, το γραφείο, το αυτοκίνητο.

Να μην υποκύψετε σε πειρασμούς του τύπου «για σήμερα μόνο ένα τσιγαράκι και από αύριο… το κόβω μαχαίρι». Η μείωση του αριθμού των τσιγάρων δεν φέρνει αποτέλεσμα, πρέπει κανείς να αποφασίσει την οριστική διακοπή.

Βρείτε τον δικό σας τρόπο
Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε το κόψιμο του τσιγάρου, πρέπει να μελετήσετε και τον τρόπο απεξάρτησης από τη νικοτίνη που σας ταιριάζει καλύτερα, ώστε να μην απογοητευθείτε με το ξεκίνημα της προσπάθειας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος.

Από υποκατάστατα νικοτίνης που πουλιούνται στα φαρμακεία (όπως οι τσίχλες νικοτίνης και τα ειδικά αυτοκόλλητα που κολλούν στο δέρμα αποδεσμεύοντας σιγά σιγά νικοτίνη), καθώς και νεότερα φάρμακα (όπως είναι τα χάπια βουπροπιόνης και βαρενικλίνης).

Σημαντική βοήθεια προσφέρουν και κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι (όπως η υπνοθεραπεία και ο βελονισμός). Επίσης σε αρκετά νοσοκομεία λειτουργούν και ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, στα οποία εφαρμόζουν φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ατομική συμβουλευτική ή και ομαδική ψυχοθεραπεία ή γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς.

ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

Είναι ένα είδος τσιρότου που τοποθετείται μία φορά την ημέρα σε κάποιο άτριχο σημείο του σώματος (π.χ. στο μπράτσο). Σταδιακά, απελευθερώνει τη νικοτίνη στο δέρμα, η οποία από εκεί καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος. Η χρήση τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6-8 εβδομάδες.

Τι προσφέρουν
Η μέθοδος αυτή βοηθά στο να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα της νικοτίνης στον οργανισμό, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο το στερητικό σύνδρομο. Τα τσιρότα κυκλοφορούν με διάφορες δόσεις νικοτίνης, από 5-15 μιλιγκράμ και έχουν συνήθως 24ωρη διάρκεια.

ΤΣΙΧΛΕΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

Είναι τσίχλες, που περιέχουν νικοτίνη, η οποία απελευθερώνεται με το μάσημα και απορροφάται από το βλεννογόνο του στόματος. Η χορήγησή τους είναι ελεγχόμενη (δεν συνιστάται η χρήση τους για διάστημα πάνω από 3 μήνες) ενώ η δόση τους μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού.

Τι προσφέρουν
Οι τσίχλες συμβάλλουν στη μείωση της άμεσης επιθυμίας για τσιγάρο. Δεν έχουν δηλαδή τη μαγική δύναμη να το κόψουν «μαχαίρι». Μπορούν ωστόσο να βοηθήσουν σημαντικά τα άτομα με συμπτώματα στέρησης, από την έλλειψη τσιγάρου (εκνευρισμός, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης, τάση για φαγητό), καθώς και να συνδυαστούν με άλλες μεθόδους απεξάρτησης (όπως ψυχολογική υποστήριξη, φαρμακευτική αγωγή με βουπροπιόνη).

ΡΙΝΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ

Εισπνέεται από τη μύτη μέσω ειδικής δοσιμετρικής συσκευής και απορροφάται άμεσα από το ρινικό βλεννογόνο από όπου η νικοτίνη μεταφέρεται ταχύτατα στην κυκλοφορία του αίματος. Η χρήση του δεν πρέπει να ξεπερνά τους έξι μήνες.

Τι προσφέρει
Η μέθοδος ικανοποιεί άμεσα τις ανάγκες του χρήστη για νικοτίνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης. Δεν συνιστάται σε άτομα με αλλεργίες, άσθμα, παραρινοκολπίτιδες ή χρόνιες ρινίτιδες.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το φαρμακευτικό οπλοστάσιο, μέχρι στιγμής, διαθέτει δύο σκευάσματα στη «μάχη», τη βουπροπιόνη και τη βαρενικλίνη. Πρόκειται για σκευάσματα σε μορφή χαπιών, που χρησιμοποιούνται ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος, τα οποία χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Τι προσφέρουν
Βουπροπιόνη: Βοηθά στη μείωση της στέρησης από τη νικοτίνη καθώς και στον έλεγχο της εξάρτησης από το κάπνισμα, μειώνοντας σταδιακά την ανάγκη για τσιγάρο. Η αγωγή συνιστάται για περίπου 8-12 εβδομάδες, ενώ είναι απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση.

Βαρενικλίνη«Champix»: Το νέο αυτό χάπι κατά του καπνίσματος, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στη χώρα μας, δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα του καπνιστή με δύο τρόπους: από τη μια περιορίζει το αίσθημα της ικανοποίησης που συνδέεται με το κάπνισμα, και από την άλλη μειώνει τα στερητικά συμπτώματα τα οποία συχνά αποθαρρύνουν αυτούς που επιχειρούν να κόψουν το τσιγάρο. Με δυο λόγια, η βαρενικλίνη (το δραστικό συστατικό του φαρμάκου) επηρεάζει τους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου που δεσμεύει η νικοτίνη με την εισπνοή του καπνού, ενώ παράλληλα προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Η θεραπεία συνιστάται για 12 εβδομάδες, γίνεται με την καθοδήγηση γιατρού, ενώ ενδείκνυται για κάθε καπνιστή από 18 ετών και άνω.

Εναλλακτικές Μέθοδοι

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Με την εισαγωγή λεπτών βελονών σε ορισμένα σημεία του δέρματος (σημεία βελονισμού), ο βελονισμός κινητοποιεί στον οργανισμό την «αντίδραση ξένου σώματος», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η νικοτίνη.

Τι προσφέρει
Επειδή το τσιγάρο και ο καπνός είναι ξένα σώματα, η μέθοδος βοηθάει τον καπνιστή να μη νιώθει ωραία όταν καπνίζει (αυτό μετά βέβαια το τέλος της θεραπείας).

Ο βελονισμός βοηθάει επίσης στην εξάλειψη του συνδρόμου στέρησης, το οποίο εκδηλώνεται έντονο στον στάδιο της απεξάρτησης από το τσιγάρο.

Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται ορισμένες συνεδρίες (συνήθως 3-7).

ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για να επιτύχει αυτή η τεχνική χρειάζεται ο καπνιστής να είναι αρκετά δεκτική προσωπικότητα και θετικός προς τη μέθοδο.

Συγκεκριμένα, ο υπνοθεραπευτής υποβάλλει τον καπνιστή σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, και υπό μορφή συζήτησης εστιάζει την προσοχή του στο θέμα του τσιγάρου και σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό.

Τι προσφέρει
Οι στατιστικές δείχνουν ότι η μέθοδος αυτή είναι πιο αποδοτική όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία.

Η υπνοθεραπεία επίσης βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που το κάπνισμα τους σχετίζεται με διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις (συναισθήματα αποτυχίας, ανικανοποίητες επιθυμίες, φοβίες κ.ά.). Η ολοκλήρωση της θεραπείας γίνεται μετά ορισμένες συνεδρίες, ο αριθμός των οποίων ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Σήμερα οι καπνιστές μπορούν να απευθυνθούν στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος, που λειτουργούν πλέον επιτυχώς και στην Ελλάδα.

Τι προσφέρουν
Στα συγκεκριμένα ιατρεία, γίνεται αρχικά μια ενημέρωση των καπνιστών σχετικά με τα προβλήματα που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά και για τους τρόπους βοήθειας σε ό,τι αφορά τη διακοπή του.

Στη συνέχεια, ζητείται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους καπνιστές να αξιολογήσουν τα κίνητρά τους και κατά συνέπεια την ετοιμότητά τους να περάσουν από το στάδιο της πρόθεσης στο στάδιο της προετοιμασίας για μια επιτυχή διακοπή του καπνίσματος.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εφαρμόζεται φαρμακευτική αγωγή, η οποία σε συνδυασμό με κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη, παρέχει στους καπνιστές την καλύτερη δυνατή ευκαιρία, να κόψουν το κάπνισμα οριστικά, μειώνοντας ταυτόχρονα τα συμπτώματα στέρησης που συνηθώς συνοδεύουν τη διακοπή του καπνίσματος.



Τα βασικά κατηγορώ

Οι επτά ασθένειες που έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο αιτιολογικό παράγοντα:
Στεφανιαία νόσος της καρδιάς (στηθάγχη, έμφραγμα).
Καρκίνος του πνεύμονα (προκαλεί το 25% των θανάτων από καρκίνο).
Περιφερική αγγειοπάθεια κάτω άκρων (διαλείπουσα χωλότητα, γάγγραινα).
Καρκίνος του λάρυγγα.
Καρκίνος του οισοφάγου.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως.
Χρόνια βρογχίτιδα.

Τι γίνεται με τα κιλά…
Αν κόβοντας το τσιγάρο συνεχίσετε να τρώτε όσο τρώγατε ως καπνιστές και δεν κάνετε καμία αλλαγή στις καθημερινές σας συνήθειες (ούτε καν μια σύντομη βόλτα) τότε σύμφωνα με τις στατιστικές:
Εχετε 74% πιθανότητες να βάλετε γύρω στα 3-5 κιλά
Εχετε 10% πιθανότητες να βάλετε γύρω στα 15 κιλά
Εχετε μόνο 3% πιθανότητες να μην πάρετε ούτε γραμμάριο.

Επιπτώσεις στο σεξ και τη γονιμότητα

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από επιστήμονες και επισημάνθηκαν στην πρόσφατη επιστημονική συνάντηση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας:
Οι άνδρες που καπνίζουν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία σε σύγκριση με άνδρες που δεν καπνίζουν, καθώς η καλή κατάσταση των αρτηριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλή στύση.
Το κάπνισμα έχει επίσης αρνητική επίδραση στις δυνατότητες των ζευγαριών να πετύχουν μια εγκυμοσύνη και να έχουν ένα παιδί που θα γεννηθεί μετά από μια κανονική περίοδο κύησης. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται μέσα στον καπνό του τσιγάρου, όπως η νικοτίνη και το βαρύ μέταλλο κάδμιο, πιθανόν να επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή οιστρογόνων.
Ομως και όταν μια εγκυμοσύνη επιτευχθεί, η νικοτίνη περνάει στο έμβρυο. Επιπλέον, ένα παιδί που μεγαλώνει κοντά σ’ ένα καπνιστή πριν φθάσει τα πέντε χρόνια ζωής του θα έχει «καπνίσει» 102 πακέτα τσιγάρα.

Μετά από 6 ώρες… 2 μέρες… 9 μήνες

Κόβοντας το κάπνισμα και σχεδόν αμέσως από το σβήσιμο του τελευταίου τσιγάρου, μελέτες έχουν δείξει πως:
Μετά από 6 ώρες η παροδική αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την νικοτίνη αρχίζουν να επανέρχονται στις αρχικές τιμές
Μετά από 2 ημέρες η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται, μέσα σε 2-12 εβδομάδες η καλή κυκλοφορία του αίματος επανέρχεται, το τρέξιμο και το βάδισμα γίνονται ευκολότερα
Μετά από 3-9 μήνες, ο βήχας, ο συριγμός και τα αναπνευστικά προβλήματα μειώνονται και η κατάσταση των πνευμόνων βελτιώνεται.
Τρεις με 9 μήνες επίσης από τη διακοπή του καπνίσματος, η σεξουαλική ικανότητα, η οποία επηρεάζεται αρνητικά από το τσιγάρο, όπως και η γονιμότητα βελτιώνονται σημαντικά.
Σε άνδρες καπνιστές που έχουν σταματήσει το κάπνισμα σε ηλικία 35-39 ετών ένας μέσος όρος 5 ετών προστίθεται στη ζωή τους, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες που σταμάτησαν το κάπνισμα στην ίδια ηλικία, προσθέτουν 3 χρόνια.

Τα «κόλπα» για τις δύσκολες ώρες

Για να επιτύχει η προσπάθεια απαλλαγής του καπνίσματος πρέπει, πάνω από όλα, να μάθετε να ελέγχετε τις επιτακτικές ανάγκες που θα έχετε στο πρώτο στάδιο της διακοπής, τόσο για να ανάψετε ένα τσιγάρο όσο και για να «τσιμπήσετε» κάτι. Μπορείτε π.χ. όταν σας πιάνει έντονη επιθυμία για τσιγάρο ή για φαγητό, να καταφεύγετε στα εξής «κόλπα»:
Στο μάσημα τσίχλας (χωρίς ζάχαρη).
Στο μάσημα κανέλας ή γαρίφαλου.
Στο τσιμπολόγημα φρούτων και λαχανικών, στα κράκερ και τα κριτσίνια διαίτης.

Για να μην υποκύψετε στον πειρασμό του τύπου «για σήμερα μόνο ένα τσιγαράκι»:
Απασχολήστε με κάτι άλλο τα χέρια σας (π.χ. με ένα κομπολόι).
Ασχοληθείτε με τα φυτά ή τον κήπο σας
Ασκηθείτε (τόσο το ζωηρό περπάτημα, όσο και η ήπια άθληση, τζόκινγκ, τένις, κολύμπι) θα βοηθήσουν όχι μόνο στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά και στην εκτόνωση από το στρες που συχνά συνοδεύει την έλλειψη του τσιγάρου.
Αποφύγετε τους καφέδες (κάνουν πιο έντονη την έλλειψη νικοτίνης) και τους χώρους που συχνάζουν καπνιστές.
Πλένετε συχνά τα δόντια σας. Η επιθυμία για κάπνισμα μειώνεται όταν αισθάνεστε το στόμα σας καθαρό.

Ιατρεία διακοπής καπνίσματος (που λειτουργούν σε νοσοκομεία και δημοτικά Ιατρεία)

Αττική
Ευγενίδειο Θεραπευτήριο-Πανεπιστήμιο Αθηνών(τηλ.: 210 7293407)
ΝΝΘΑ («Σωτηρία») (τηλ.: 210-7700012)
ΝΙΜΤΣ, Πνευμονολογική Κλινική(τηλ.: 210 7288104)
ΠΓΝ Νίκαιας (τηλ.: 210 4915061)
KAT (τηλ: 210 6280702)
Δημοτικά Ιατρεία Δήμου Καλλιθέας (τηλ.: 210 9532712)
Σισμανόγλειο (τηλ. 210-8047165)
Αμαλία Φλέμινγκ (τηλ.: 210-8038134)
Αττικό Νοσοκομείο, Χαϊδάρι (τηλ.: 210-5831000)

Θεσσαλονίκη
Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης (τηλ.: 2310 358278)
B Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης (τηλ: 2310 350272, 2310 350270)
Γ.Π.Ν Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Πνευμονολογικό Τμήμα (τηλ.: 2310 693263)
Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πνευμονολογικό Τμήμα (τηλ.: 2310 898603)
Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο Β Πανεπιστημιακή Κλινική (τηλ.: 2310 – 850850)

Πάτρα
ΠΕΠΑΓΝ Ρίου (τηλ.: 2610- 999713)
ΝΝΘ Πατρών (τηλ.: 2610- 337343)

Βόλος
Γενικό Νοσοκομείου Βόλου (τηλ.: 24210-27531)

Γιαννιτσά
Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών (τηλ.: 23820-56643-56622)

Ηλεία
K.Y. Βάρδας (τηλ. 2623-072222)

Ιωάννινα
ΠΕΠΑΓΝ Ιωαννίνων (τηλ: 26510 99257)

Καβάλα
B’ Πνευμονολογική Κλινική Νοσοκομείου Καβάλας (τηλ: 2510 292271)

Καρδίτσα
Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας(τηλ.: 24410-40811-9)

Κρήτη
Γενικό Νοσοκομείο Χανίων (τηλ.: 28210 22933)
Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου (τηλ.: 28310 87186)
Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου (τηλ.: 2810 368000)
ΠΕΠΑΓΝ Ηρακλείου- Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική (τηλ.: 2810 392433)

Λάρισα
ΠΕΠΑΓΝ Θεσσαλίας (τηλ.: 2410- 51962/ 565265)

Σέρρες
Ιατρείο Απεξάρτησης Καπνίσματος του Αντικαπνιστικού Συλλόγου Νομού Σερρών (κιν. τηλ: 6932 133480)

Τρίκαλα
Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων (τηλ.: 24310-23652/ 77222)

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Τα 10 πιο συνταρακτικά γεγονότα που έχει δείξει η τηλεόραση σε live μετάδοση! [Video]


Η σύγχρονη ιστορία διαθέτει ως σημαντικό μέσο καταγραφής γεγονότων, την τηλεοπτική κάμερα.
Πιο ρεαλιστικό αλλά και πιο “στυγνό” ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το βίντεο.


http://www.amyntika.gr/


Διώχνουν την Όλγα Τρέμη από το MEGA .. Μνημονιακή αχαριστία…


Όλα δείχνουν πως στο MEGA έχει δρομολογηθεί η αποχώρηση της Όλγας Τρέμη. Θα την αντικαταστήσει η Μαρία Σαράφογλου.


Η επιλογή ανήκει στον... πρώην σύζυγο της παρουσιάστριας και διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του καναλιού, Χρήστο Παναγιωτόπουλου, τον καθ’ ημάς, Κίτσο.


Γιατί: Οι μέτοχοι του καναλιού έδειξαν την δυσαρέσκειά τους προς τον Παναγιωτόπουλο, όταν πήραν στα χέρια τους μια ποιοτική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το δελτίο του MEGA το παρακολουθεί ένα γηρασμένο κοινό. Και όχι μόνο. Οι δημοσιογράφοι που το συντάσσουν, το σχεδιάζουν και το παρουσιάζουν, είναι μιας άλλης, παρωχημένης εποχής.


Οι κακές γλώσσες λένε, πως ο Κίτσος, για να γλιτώσει τη θέση του, ως πρώτο «θύμα», επέλεξε την παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου…
- See more at: http://www.paraskinia.com


Ανέκδοτο:Η Παρθενοπόπη


Ήταν η Παρθενοπόπη και θα πήγαινε για πρώτη φορά σε club. Ο πατέρας της, της είπε κάθε 2 λεπτά να του τηλεφωνεί. Η Παρθενοπόπη φτάνει στις 9:00 στο club.


Παίρνει το πατέρα της στις 9:02 και του λέει:
- Μπαμπά, είμαι η Παρθενόπη. Μόλις μπήκα στο club και τώρα κάθομαι σε μία καρέκλα.
Της λέει και ο μπαμπάς της:
- Εντάξει κοριτσάκι μου…

Στις 9:04 τον ξαναπαίρνει και του λέει:
- Μπαμπά, είμαι η Παρθενόπη. Παράγγειλα το ποτό μου και μου το έφεραν τώρα…
Και ο μπαμπάς της λέει:
- Εντάξει…

Στις 9:06 του ξανακτυπάει και του λέει:
- Μπαμπά, είμαι η Παρθενόπη. Γνώρισα εδώ ένα αγόρι και τώρα κουβεντιάζουμε..
Κι ο μπαμπάς της λέει:
- Εντάξει, αγάπη μου …

Μετά στις 9:08 τον παίρνει και του λέει:
- Μπαμπά, είμαι η Παρθενόπη. Τώρα είμαι με το αγόρι σε ένα δωμάτιο…
Και αυτός της λέει:
- Εντάξει, Παρθενοπόπη μου, αλλά να είσαι φρόνιμη με το αγόρι…

Μετά από δύο λεπτά, στις 9:10 τον ξαναπαίρνει και του λέει:
- Έλα ντάντυ, το Ποπάκι ειμαι και την κάνω απο το δωμάτιο ……


Τι σημαίνει η μέρα που γεννηθήκατε;



Σκεφθήκατε ποτέ τι μπορεί να σημαίνει η μέρα που γεννηθήκατε; …

Υπάρχει για παράδειγμα η αντίληψη ότι οι Σαββατογεννημένοι έχουν την ιδιότητα οι ευχές ή οι …κατάρες τους να «πιάνουν» περισσότερο από των άλλων.

Πέρα από αυτό όμως, που μπορεί να είναι και καθαρή πρόληψη ανάλογα με τον τρόπο που το βλέπει κανείς, η κάθε μέρα της εβδομάδας σημαίνει κάτι για τον χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου.

Έτσι λοιπόν, Δευτέρα σημαίνει η μέρα της Σελήνης, Τρίτη η μέρα του Άρη, Τετάρτη του Ερμή, Πέμπτη του Δία, Παρασκευή της Αφροδίτης, Σαββάτο του Κρόνου και Κυριακή του Ήλιου.

ΔΕΥΤΕΡΑ
Η Δευτέρα έχει κυβερνήτη τη Σελήνη. Λένε πως τα άτομα που γεννιούνται αυτή η μέρα έχουν ιδιαίτερα γλυκό πρόσωπο, χάρη στην ευαισθησία και τη νεανικότητα που τους χαρίζει το φεγγάρι, έτσι καθώς ξαναγεννιέται κάθε μήνα. Είναι άνθρωποι ρομαντικοί και ονειροπόλοι, με ζωηρή φαντασία και πολλά ενδιαφέροντα. Έχουν τάση να μελαγχολούν και είναι πολύ εύκολο μια άστοχη κουβέντα ή πράξη από κάποιον άλλο να τους… πάρει από κάτω.
Ωστόσο αυτό δεν κρατά πολύ. Σύντομα ξαναβρίσκουν την ενεργητικότητά τους. Μια ενεργητικότητα που είναι ιδιαίτερα αυξημένη ακριβώς στη μέρα τους, τη Δευτέρα. Τότε είναι γεμάτοι ιδέες, ενθουσιασμό και διαθέσεις να καταπιαστούν με πράγματα, σε τέτοιο βαθμό που να μοιάζουν… σαν σεληνιασμένοι, τουλάχιστον στα μάτια των άλλων.

ΤΡΙΤΗ
Η Τρίτη είναι η μέρα του Άρη, και όποιος γεννιέται τότε έχει μια αστείρευτη ενεργητικότητα και κινητικότητα. Ο Άρης είναι ως γνωστόν ο θεός του πολέμου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους κάνει επιθετικούς. Εκείνο που τους χαρίζει είναι μαχητικότητα και επιμονή, που μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για καλό σκοπό, και όχι μόνο για προσωπικά οφέλη.
Ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το καλό των άλλων, γιατί είναι καλοπροαίρετοι και γενναιόδωροι χαρακτήρες. Αυτό όμως ισχύει μόνο αν έχουν και από τους γύρω την αντίστοιχη αντιμετώπιση. Αλίμονο σε όποιον δεν τους φερθεί καλά. Του το φυλάνε για πάντα. Συναισθηματικά, είναι το είδος των ανθρώπων που δεν θα δείξουν στους άλλους πόσο πληγώθηκαν από κάτι. Είναι πολύ περήφανοι για κάτι τέτοιο.

ΤΕΤΑΡΤΗ
Η Τετάρτη είναι η μέρα του Ερμή και τα άτομα που γεννιούνται τότε, έχουν τάση να ζουν περισσότερο μέσα από την εκλογίκευση, παρά μέσα από το συναίσθημα. Ο ομώνυμος μυθολογικός θεός ήταν ο προστάτης των γραμμάτων, του εμπορίου αλλά και των …απατεωνιών.
Εκπροσωπούσε την εξυπνάδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλό και για κακό. Όσοι λοιπόν γεννήθηκαν αυτή τη μέρα, έχουν ένα εξαιρετικά γόνιμο μυαλό που κατεβάζει ιδέες με ασύλληπτο ρυθμό. Ωστόσο βασίζονται τόσο πολύ στη λογική τους, που πολλές φορές μπορεί να δίνουν στους άλλους την αίσθηση ότι παίρνουν τις αποφάσεις τους με κυνικό και υπολογιστικό τρόπο. Οι ίδιοι πάλι, έχοντας τάση να σκέφτονται υπερβολικά, χάνουν την ανεμελιά και την απόλαυση της ζωής.

ΠΕΜΠΤΗ
Η Πέμπτη έχει κυβερνήτη τον Δία, που μπορεί να χαρίσει σε όσους γεννήθηκαν στη μέρα του μια ζωή καλότυχη και πλούσια σε εμπειρίες, γνώσεις και ταξίδια. Όσοι δέχονται αυτή την επιρροή, είναι συνήθως γεμάτοι θέληση και ενεργητικότητα. Βάζουν στόχους και ξέρουν πώς να τους καταφέρουν, με σταθερότητα και υπευθυνότητα.
Δεν εγκαταλείπουν μέχρι να πετύχουν το ζητούμενο, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Είναι ευχάριστοι χαρακτήρες και γίνονται αγαπητοί στους άλλους για την ευθύτητα και την ειλικρίνειά τους. Τοποθετούν τις ανθρώπινες σχέσεις, και ιδίως στους δεσμούς της φιλίας, ψηλά στην κλίμακα των αξιών τους. Αγαπούν τα ζώα και τα σπορ. Και μάλιστα, πολλοί διάσημοι αθλητές έχουν γεννηθεί αυτή τη μέρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Η Παρασκευή κυβερνάται από την Αφροδίτη, και όσοι γεννιούνται τη μέρα αυτή είναι προικισμένοι με ευαισθησία, τρυφερότητα και δοτικότητα. Επίσης, με εξαιρετικές διπλωματικές ικανότητες. Όλα αυτά τα χαρίσματα τους κάνουν ιδιαίτερα αγαπητούς στους άλλους. Πέρα από αυτό όμως, είναι οι κατ’ εξοχήν «καλλιτεχνικοί» τύποι, με έντονη αγάπη ή και ταλέντο στις καλές τέχνες και τη μουσική.
Συχνά ο υπερβολικός συναισθηματισμός τους καταλήγει σε μελαγχολία, αλλά ακόμα και τότε είναι σε θέση να δώσουν μια δημιουργική διέξοδο, γράφοντας, ζωγραφίζοντας ή συνθέτοντας. Σαν μέρα της γέννησής τους, η Παρασκευή είναι για εκείνους η πιο τυχερή. Ό,τι κάνουν ή ξεκινούν τότε θα έχει επιτυχία, ιδίως αν πρόκειται για κάτι σχετικό με ανθρώπινες σχέσεις ή με καλλιτεχνικές εμπνεύσεις.

ΣΑΒΒΑΤΟ
Το Σάββατο είναι η μέρα του Κρόνου, του πλανήτη της υπευθυνότητας, που τη μεταδίδει σε όσους γεννήθηκαν με την επιρροή του. Παρόλο που έχουν μια συνήθως συγκαλυμμένη αλλά πολύ παθιάρικη πλευρά, οι «Σαββατογεννημένοι» τείνουν να παραμελούν την ευχάριστη και ανέμελη πλευρά της ζωής για χάρη των καθηκόντων και των υποχρεώσεών τους.
Είναι άτομα που δουλεύουν σκληρά, και στις σπουδές και στην καριέρα. Με την εξυπνάδα, τη συσσώρευση των γνώσεων και το οργανωτικό μυαλό τους, είναι επόμενο να οδηγηθούν στην επιτυχία. Παρόλα αυτά, η ζωή τους δεν μένει άδεια συναισθηματικά. Ό,τι δεν κυνηγούν εκείνοι έρχεται μόνο του στον δρόμο τους και η καλοτυχία τους στα ερωτικά, σε συνδυασμό με τη γοητεία τους, τους χαρίζει πλούσιες εμπειρίες.

ΚΥΡΙΑΚΗ
Η Κυριακή έχει κυβερνήτη τον Ήλιο και όσοι είναι γεννημένοι κάτω από την επίδρασή του ακτινοβολούν καλοσύνη, μεγαλοψυχία και ήρεμη δύναμη. Είναι το είδος των ανθρώπων που θα χαρακτήριζε κανείς «ωραίους τύπους»: ευθείς και ειλικρινείς, έχουν την απαίτηση να συμπεριφέρονται και οι άλλοι γύρω τους με τον ίδιο τρόπο. Έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη, και πολύ ξεκάθαρες ιδέες, πράγμα που μπορεί μερικές φορές να δημιουργεί την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουν τα πράγματα αποστασιοποιημένα και υπολογιστικά.
Παρόλο που οι γαλήνιοι ρυθμοί τους μοιάζουν εκτός τόπου στη φρενίτιδα της σύγχρονης ζωής, τα άτομα αυτά καταφέρνουν να ολοκληρώνουν έγκαιρα αυτό που κάνουν. Φτάνουν εκεί που θέλουν όταν το θέλουν, με μια ήρεμη εσωτερική ορμή και δίνοντας την εντύπωση ότι δεν βιάζονται ποτέ.

http://ksipnistere.blogspot.gr



Δείτε 10 ψέματα για τη δήθεν φθηνή θέρμανση! Πώς να μη την πατήσετε!


Καλά την βγάλαμε και τον Νοέμβριο….

Όμως, ο καιρός αρχίζει να χαλάει και σύντομα θα πρέπει να «ανάψουμε» τη θέρμανση. Ο βομβαρδισμός με διαφημιστικά μηνύματα για την οικονομικότερη λύση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μέσα στα μηνύματα , κρύβονται και ψέματα. Τα συλλέξαμε και τα παραθέτουμε…

1. Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα Μέγιστο ψέμα. Μια συσκευή που καταναλώνει 3000 Watt, μπορεί να σας κοστίζει έως και 0,66 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας. Αν επιδιώξετε να ζεσταθείτε για όλο το χειμώνα με αυτή τη συσκευή (χώρια που καλύπτει ένα δωμάτιο και όχι όλο το σπίτι) θα τραβάτε τα μαλλιά σας με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει 1,4 ευρώ το λίτρο Θα βρείτε αυτή την τιμή σε πολλά φυλλάδια μέσω των οποίων γίνονται συγκρίσεις. Προσοχή όμως. Πρώτον στη λιανική, η τιμή έχει υποχωρήσει στο 1,23-1,25 (δείτε τιμές στο www.fuelprices.gr). Δεύτερον υπάρχει περίπτωση (σοβαρή) να δικαιούστε επίδομα που σημαίνει ότι η τιμή πέφτει στα 90 λεπτά του ευρώ. Και τρίτον αν αγοράσετε με πιστωτική κάρτα, μπορεί να εξασφαλίσετε μια πρόσθετη έκπτωση 3%.

3. Το τζάκι είναι οικονομική μορφή θέρμανσης. Ειδικά το παραδοσιακό τζάκι, είναι η ακριβότερη μορφή θέρμανσης καθώς η απόδοσή του δεν ξεπερνάει το 15-20%. Οι απώλειες θερμότητας από την καμινάδα, είναι τεράστιες. Συμφέρει μόνο αν έχετε βρει τρόπο να προμηθεύεστε τα ξύλα …δωρεάν.

4. Όλα τα ξύλα είναι το ίδιο Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και στην τιμή τους αλλά και στην θερμαντική τους απόδοση. Ακριβότερες, οι ελιές και ακόμη πιο ακριβές, οι ρίζες της ελιάς. Πολύ απλά διότι καίνε με τις ώρες. Οι έμποροι τον γνωρίζουν και σας τα πουλάνε ακριβότερα.

5. Με την πώληση ξύλων με το κυβικό δεν διατρέχετε κίνδυνο να σας κλέψουν Όταν πουλούσαν με το βάρος, τα έβρεχαν. Τώρα που τα πουλάνε με το κυβικό, τα στοιβάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνετε τουλάχιστον 20-30%. Προσοχή στα κενά και στον τρόπο με τον οποίο έχουν στοιβαχτεί τα ξύλα. Βρείτε έμπορο εμπιστοσύνης.

6. Υπάρχει δυνατότητα να ζεσταθούμε με ηλιακή ενέργεια Διατίθενται και τέτοιες λύσεις. Αφενός είναι πολύ ακριβές, αφετέρου είναι συμπληρωματικές. Δηλαδή, λειτουργούν μόνο ταυτόχρονα με άλλα μέσα θέρμανσης όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κλπ.

7. Τα air-condition αποτελούν πολύ καλή λύση θέρμανσης Οι πολύ ακριβές συσκευές (A++, inverter κλπ) είναι αρκετά οικονομικές τουλάχιστον συγκριτικά με άλλες συσκευές θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια. Από την άλλη όμως, θερμαίνουν μόνο έναν χώρο ενώ όταν η συσκευή κλείσει, ο χώρος παγώνει σχεδόν αμέσως.

8. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το ίδιο με το φυσικό αέριο Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ακολουθήσει πτωτική τάση τους τελευταίους μήνες. Η τιμή του συγκριτικά με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης είναι περίπου 30% χαμηλότερη, ακόμη και αν συνυπολογιστεί το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Βέβαια, οι συγκρίσεις θα πρέπει να γίνονται σωστά, διότι με το φυσικό αέριο –το οποίο διατίθεται σε απεριόριστες ποσότητες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την αίσθηση για το πόσο έχει κάψει- υπάρχει η τάση να κάνουμε σπατάλες (το καλοριφέρ να καίει με τις ώρες κλπ).

9. Προτεραιότητα η πηγή θέρμανσης και όχι η μόνωση του σπιτιού Συζητάμε για το ποιο καύσιμο θα καταναλώσουμε και όχι για το πώς θα περιορίσουμε τις ανάγκες του σπιτιού για θέρμανση. Κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο. Πραγματική οικονομία στη θέρμανση, επιτυγχάνεται μόνο με την ενεργειακή θωράκιση του σπιτιού.

10. Μέγιστη οικονομία με μικρή επένδυση Αυτό δεν υπάρχει. Οι πραγματικά οικονομικές λύσεις θέρμανσης (π.χ αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια σε αντικατάσταση των παραδοσιακών) κοστίζουν ακριβά και προϋποθέτουν επενδύσεις.

http://www.enimerwsi.gr


ΧΑΠ: Ο κρυφός δολοφόνος της υγείας!


Του Μιχάλη Χατζηγιάννη Πνευμονολόγου

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ – COPD), είναι μία χρόνια πάθηση των πνευμόνων η οποία, σε αντίθεση με το άσθμα, χαρακτηρίζεται από μόνιμη μη αναστρέψιμη (ή μερικώς αναστρέψιμη σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις), απόφραξη των αεραγωγών (βρόγχων).

Περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο νοσήματα:

Τη χρόνια βρογχίτιδα (χαρακτηρίζεται από υπερβολική παραγωγή βλέννας και οίδημα του βλεννογόνου και η οποία προκαλεί στένωση των βρόγχων, βήχα, πτύελα και συχνές λοιμώξεις).

Το πνευμονικό εμφύσημα (νόσος που καταστρέφει τις κυψελίδες με αποτέλεσμα να κατακρατούν οι πνεύμονες τον αέρα χωρίς να μπορούν να πάρουν το οξυγόνο που χρειάζονται.

Είναι μία νόσος των πνευμόνων που στις προηγμένες χώρες οφείλεται κατά 80-90% στο κάπνισμα. Άλλες αιτίες όπως ο καπνός από καύση βιoμάζας (π.χ. ξύλα), τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, oι σκόνες και τα χημικά είναι επίσης αναγνωρισμένοι αιτιολογικοί παράγοντες της ΧΑΠ.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι ο βήχας, η χρόνια αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια.

Η νόσος στην προχωρημένη της μορφή, καταστρέφει την ποιότητα ζωής των αρρώστων, τους καθηλώνει στην καρέκλα δίπλα σε φιάλες ή συσκευές οξυγόνου με αναπνευστική ανεπάρκεια και τους οδηγεί συνεχώς στα Νοσοκομεία.

Με την πρόοδο της πνευμονολογίας όμως και τις νεώτερες θεραπείες, όλο και λιγότεροι ασθενείς με ΧΑΠ, φθάνουν σε αυτό το στάδιο ή τουλάχιστον καθυστερεί να εκδηλωθεί

Η νόσος (COPD), αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας της εποχής μας. Είναι η 4η αιτία θανάτου και νοσηρότητος στις ΗΠΑ, ενώ προβλέπεται να ταξινομηθεί ως η 3η αιτία νοσηρότητος-θνησιμότητος έως το 2020.

Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από την νόσο ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν (η νόσος υποδιαγνώσκεται). Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο (π.χ. στις ΗΠΑ ξοδεύονται 24 δις. δολάρια ετησίως).

Η ΧΑΠ εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα υγείας.

Μπορεί όμως να ελεγχθεί πλήρως γιατί το βασικό της αίτιο που είναι το κάπνισμα μπορεί να μειωθεί ενώ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με την χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου.

Παρόλα αυτά, η νόσος αυτή δεν έχει τύχει της απαραίτητης προσοχής από το ιατρικό σώμα και τις εν γένει υγειονομικές αρχές ακόμη και στα προηγμένα κράτη. Πολύ περισσότερο δε το κοινό δεν έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχει εξαιτίας αυτής της νόσου.

Στη χώρα μας διεξήχθη μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη υπό την καθοδήγηση και σχεδιασμό του καθηγητή Ν. Σιαφάκα, σε όλη την χώρα από την ομάδα ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (στην οποία είχε τη τιμή να συμμετέχει και ο γράφων), με σκοπό τον υπολογισμό του επιπολασμού της νόσου και περιληπτικά έδειξε:

Εννέα ενήλικες καπνιστές στους 100 πάσχουν από τη νόσο (8,4%), δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν.

Το 56% αυτών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, ενώ οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.

Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες 11,6% έναντι 4,8%. Ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός. Ο αγροτικός πληθυσμός πάσχει από ΧΑΠ περισσότερο από ότι ο αστικός (Αθήνα: 6%, αστικά κέντρα πλην Αθήνας: 10.1, αγροτικές περιοχές:15.1%).

Με βάση λοιπόν αυτή την εικόνα, η ομάδα ΧΑΠ της ΕΠΕ έχει οργανώσει την τελευταία 5ετία πλήθος εκδηλώσεων και παρεμβάσεων με σκοπό την αφύπνιση της κοινής γνώμης συμπεριλαμβανομένων και των επετείων της Παγκόσμιας ημέρας.

Τα αποτελέσματα αυτής της κινητοποίησης είναι εμφανή καθώς σε σχετικό ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε από το 2005, και κάθε χρόνο έως το 2009 σχετικό με το γνωρίζουν την ασθένεια και τι την προκαλεί αυξήθηκε, από 13% των ερωτηθέντων το 2005, στο 26% το 2006, φθάνοντας το 53% το 2009.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) όρισε συγκεκριμένη ημέρα αφιερωμένη στην Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σε μια προσπάθεια ενημέρωσης-αφύπνισης του κοινού.

Το 2010 έχει ανακηρυχθεί σε έτος πνεύμονα παγκοσμίως (Year of the Lung) και έχουν προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων. Η σημαντικότερη αφορούσε την κινητοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας Σπιρομετρήσεων στις 14 Οκτωβρίου 2010.

Πραγματοποιήθηκαν δωρεάν 90.000 σπιρομετρήσεις σε όλο τον κόσμο από εθελοντές. Οι 4.800 από αυτές διενεργήθηκαν στην Ελλάδα υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και όπου υπήρχε πνευμονολόγος του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.

Η έγκαιρη διάγνωση, κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της:

Για να διαγνωστεί εγκαίρως και σε αρχική φάση η ασθένεια, πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος ο κόσμος και να προστρέξει στον πνευμονολόγο εάν απαντήσει καταφατικά σε 3 ή περισσότερες από τις παρακάτω ερωτήσεις:

Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες ημέρες;

Έχετε πτύελα τις περισσότερες ημέρες;

Σας πιάνει δυσκολία στην αναπνοή (άσκηση, ανηφόρες, σκάλες) πιο εύκολα από άλλα άτομα της ηλικίας σας;

Είστε πάνω από 40 ετών;

Είστε τωρινός ή πρώην καπνιστής;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ειδικά στην αρχική φάση της, δεν έχει ευρήματα ούτε στην ακρόαση των πνευμόνων ούτε στην ακτινογραφία.

Εφόσον λοιπόν κάποιος απαντήσει καταφατικά σε 3 τουλάχιστον από τις παραπάνω ερωτήσεις, πρέπει να υποβληθεί σε σπιρομέτρηση (απαραίτητη εξέταση διαγνωστική της ΧΑΠ, σε ειδικό Πνευμονολόγο.

Η πρώιμη διάγνωση της Χ.Α.Π. αποτελεί το κλειδί της επιτυχούς αντιμετώπισής της και σίγουρα χαρίζει στον ασθενή μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Ο χρόνιος επίμονος βήχας, ιδίως ο πρωινός βήχας, δεν αποτελεί «φυσικό» επακόλουθο του καπνίσματος και δεν πρέπει να αφήνει τον καπνιστή αδιάφορο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, γύρω στην ηλικία των 45 ετών παρατηρείται δυσκολία στη αναπνοή κατά την διάρκεια σωματικής άσκησης όπως το ανέβασμα μιας ανηφόρας ή μιας σκάλας. Αυτή η δυσκολία δεν οφείλεται στην ηλικία, ή στην έλλειψη άσκησης όπως πολλοί πιστεύουν αλλά είναι δυσκολία στην αναπνοή εξ’ αιτίας της χρόνιας φλεγμονής των βρόγχων και αποτελεί ένα από τα πρώτα στάδια της νόσου.

Ακόμη, τέτοιοι ασθενείς υποφέρουν από μεγάλη επιδείνωση στην αναπνοή τους κατά την διάρκεια λοιμώξεων του αναπνευστικού. Απότομη αύξηση του βήχα, αύξηση των εκκρίσεων και δύσπνοια με ολοένα λιγότερη σωματική κόπωση ίσως να υποδηλώνουν κάποια λοίμωξη και δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από πυρετό

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά:

1. Οι καπνιστές άνω των 30 ετών με ένα έστω από τα συμπτώματα: βήχα, απόχρεμψη ή δύσπνοια, να επισκεφθεί τον γιατρό του και προφανώς να διακόψει το κάπνισμα.

2. Όλοι οι καπνιστές πρέπει να κάνουν ετήσια σπιρομέτρηση.

3. Οι πάσχοντες πρέπει να μπουν σε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας και αποφυγής παραγόντων κινδύνου.

4. Καλεί την πολιτεία να επανδρώσει τις υγειονομικές μονάδες με ειδικούς γιατρούς (πνευμονολόγους) για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια επιδημία.

5. Καλεί όλους τους αρμοδίους να βοηθήσουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων μείωσης της καπνιστικής συνήθειας

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδυνθεί η επιδείνωση της νόσου και να περιοριστούν η δύσπνοια και τα άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι στον τομέα της αντιμετώπισης της ΧΑΠ με φαρμακευτικά αλλά και μη φαρμακευτικά μέσα (αναπνευστική αποκατάσταση).

Φαρμακευτική αγωγή:

Η βάση της θεραπείας θεωρούνται τα βρογχοδιασταλτικά δηλαδή το τιοτρόπιο (μία φορά την ημέρα) και οι β2-διεγέρτες μακράς δράσης (σαλμετερόλη, φορμοτερόλη, δύο φορές την ημέρα), γιατί βελτιώνουν τα συμπτώματα, την αναπνευστική λειτουργία και μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των εξάρσεων των ασθενών που πάσχουν από την νόσο.

Τα παραπάνω εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα μόνα ή σε συνδυασμό με εισπνεόμενα στεροειδή (φλουτικαζόνη ή βουδεζονίδη αν και τελευταία αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά τους) αποτελούν την βάση στην θεραπεία της ΧΑΠ βελτιώνοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Σε περιόδους παρόξυνσης, ίσως καταστεί απαραίτητη και η χορήγηση απο του στόματος ή ενέσιμη κορτιζόνη που δρα στη φλεγμονή.

Σχετικά πρόσφατα κυκλοφόρησε νέο αποτελεσματικό εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο της κατηγορίας των β2-διεγερτών (ιντακατερόλη) που χορηγείται άπαξ ημερησίως .

Τελευταίες μελέτες έχουν εισάγει και νέα φάρμακα πέρα των βρογχοδιασταλτικών και των κορτικοειδών υπό μορφή δισκίων στον τομέα της αντιμετώπισης της ΧΑΠ.

Η νεότερη κατηγορία φαρμακευτικών ουσιών, που πιθανά θα αρχίσουν συντομότατα να χορηγούνται σε ασθενείς με ΧΑΠ (μόνο στη μορφή της Χρόνιας βρογχίτιδας), είναι οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης-4 (ροφλουμιλάστη, σε μορφή δισκίου μία φορά την ημέρα).

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι σε ασθενείς με βαρειά και πολύ βαρειά ΧΑΠ που έχουν συμπτωματολογία με βήχα και πτύελα (βρογχίτιδα), η χορήγηση ροφλουμιλάστης προστιθέμενη στην υπάρχουσα θεραπεία βάσης, μειώνει την φλεγμονή των πνευμόνων, την απόφραξη των αεραγωγών και την συχνότητα των εξάρσεων.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί, ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ταχύτατα ο παράγοντας που επέφερε την παρόξυνση πχ βακτηρίδια, με τη κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή και να γίνεται κάθε χρόνο ο απαραίτητος αντιγριπικός εμβολιασμός.

Η καθημερινή άσκηση – πρόγραμμα αποκατάστασης – φυσιοθεραπεία: 

Η μείωση της ροής του εκπνεόμενου αέρα, που συνοδεύεται από υπερδιάταση των πνευμόνων και το έντονο αίσθημα δύσπνοιας, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα για άσκηση σε ασθενείς με ΧΑΠ.

Παρόλο που η δύσπνοια περιορίζει τους ασθενείς που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αντίθετα από ό,τι θα πίστευε κανείς το καθημερινό περπάτημα και η σωματική άσκηση κάνουν καλό. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν οι ασθενείς με αυτή τη νόσο ακινητοποιούνται και κλείνονται μέσα στο σπίτι για να αποφύγουν τη δύσπνοια, χειροτερεύουν την κατάσταση τους.

Γιατί; Διότι με την ακινησία ατροφούν οι μύες του υπόλοιπου σώματος -οι οποίοι ζητούν περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες- με αποτέλεσμα να αυξάνει η δύσπνοια σε οποιαδήποτε προσπάθεια για κίνηση.

Θα πρέπει καλύτερα να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν γιατρό ή φυσικοθεραπευτή προτού ξεκινήσετε τις ασκήσεις, έτσι ώστε τα προγράμματα άσκησης να συνάδουν με την ικανότητα σας και να είστε ασφαλής.

Όλα τα προγράμματα άσκησης πρέπει να εξελίσσονται σταδιακά ώστε να προλαβαίνει να προσαρμοστεί το σώμα. Αυτό που προέχει είναι να γυμνάζεστε με το δικό σας ρυθμό. Αν φτάσετε σε σημείο να μη μπορείτε να μιλήσετε από το λαχάνιασμα, μειώστε λίγο το ρυθμό, ή αν χρειαστεί κάντε ένα σύντομο διάλειμμα.

Κάθε είδους σωματική δραστηριότητα θεωρείται άσκηση. Μπορεί να περιλαμβάνει σωματικές δραστηριότητες από την καθημερινότητά σας, όπως την κηπουρική, το καθάρισμα ή τη βόλτα στα μαγαζιά.

Η φυσιοθεραπεία που γίνεται από άτομο που έχει εξειδικευτεί στο αναπνευστικό σύστημα, περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης των αναπνευστικών μυών και του διαφράγματος, καθώς και τη διευκόλυνση της απόχρεμψης με την κινητοποίηση των εκκρίσεων με χειρομαλάξεις ή ειδικά μηχανήματα.

Πριν από όλα όμως όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς ασθενής με ΧΑΠ δεν μπορεί να συνεχίζει να καπνίζει.

http://gr.news.yahoo.com/


Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger