Από το Blogger.
E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Νόαμ Τσόμσκι: «Η Ελλάδα καταστρέφεται βάσει σχεδίου»

Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014


Τον έχουν χαρακτηρίσει «Αϊνστάιν της γλωσσολογίας», «Δαρβίνο της εποχής μας» και «κορυφαίο διανοούμενο του κόσμου». Είναι ένας από τους σημαντικότερους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που του έδωσε και τον χαρακτηρισμό «ο αντιαμερικανός εξτρεμιστής», τον οποίο χρησιμοποιούν κυρίως οι Αμερικανοί. Η θεμελιώδης πλέον «Ιεραρχία Τσόμσκι», την οποία περιέγραψε το 1956, τον έχει καθιερώσει και ως έναν από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους όλων των εποχών. Και όμως, παρ’ ότι έχεις όλα αυτά στο μυαλό σου όταν πηγαίνεις να τον συναντήσεις, ο 83χρονος Νόαμ Τσόμσκι είναι τελικά ακόμη πιο επιβλητικός και εντυπωσιακός από τη φήμη του.

Ο Νόαμ, όπως τον αποκαλούν όλοι στο ΜΙΤ, πηγαίνει κάθε ημέρα στο γραφείο του, στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας. Εκεί βρεθήκαμε στις 3.00 το μεσημέρι, 15 λεπτά νωρίτερα από το ραντεβού μας. Η Μπεβ Στολ, η βοηθός του, μας άνοιξε την πόρτα του προθαλάμου του γραφείου του. Είναι αυτή που κανονίζει τα πάντα για εκείνον με κάθε λεπτομέρεια: «Σε πέντε λεπτά θα μπείτε στο γραφείο του, ετοιμαστείτε και ο καθηγητής θα είναι μαζί σας στην ώρα του».

Ένα γραφείο γεμάτο βιβλία παντού. Στην τεράστια βιβλιοθήκη όλα είναι τοποθετημένα σε ράφια με γραμμένη από κάτω την κατηγορία στην οποία ανήκουν. Μια κατηγορία, όμως, ενώ έχει ετικέτα, είναι εντελώς κενή από βιβλία: «Intelligence». Σε κεντρικό σημείο υπάρχει μια τεράστια φωτογραφία του Μπέρτραντ Ράσελ και από κάτω γραμμένη η φράση με την οποία ξεκινά η αυτοβιογραφία του και προφανώς εκφράζει και τον Τσόμσκι: «Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η ανυπόφορη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους». Καθήσαμε σε ένα τραπέζι στο μέσον του γραφείου του, και ο Τσόμσκι κάθησε ακριβώς δίπλα μας. Ευτυχώς, γιατί εκτός του ότι είναι συναρπαστικό να τον έχεις κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής, είναι γνωστό ότι μιλάει πάρα πολύ σιγά. Εκτός όλων των άλλων, φημίζεται και για την απίστευτη μνήμη του, θυμάται απλώς τα πάντα, κάτι που δεν το αρνείται και ο ίδιος: «Ναι, θυμάμαι πολλά πράγματα, αλλά μερικές φορές είναι λίγο βασανιστικό, επειδή οι άλλοι συνήθως δεν θυμούνται». Μπορεί με μεγάλη ευκολία να πηγαίνει από το ένα θέμα στο άλλο σαν να «τραβάει» μέσα στο μυαλό του συρτάρια με γνώσεις και πληροφορίες. Άκουγε κάθε ερώτησή μας σκυφτός, κοιτώντας προς τα κάτω, και μόλις τελειώναμε σήκωνε αμέσως το βλέμμα του και έδινε την απάντησή του κοιτώντας μας κατάματα μέχρι τέλους.


Πάντως ο Τσόμσκι έκανε την πρώτη ερώτηση: «Αλήθεια, τι γίνεται στην Ελλάδα; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

Ετοιμαζόμαστε να καταστρέψουμε την παγκόσμια οικονομία. Ετσι μας λένε. Όμως η Ελλάδα που είναι λιγότερο από το ένα χιλιοστό της παγκόσμιας οικονομίας θα καταστρέψει όλη την υφήλιο; Δεν είναι γελοίο αυτό;

«Πιστεύω ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η Ευρωπαϊκή Eνωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ασχολούνται με το να καταστρέψουν την Ελλάδα και υπάρχει σχέδιο για αυτό. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, και η Ελλάδα από μόνη της έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα. Αυτά που προτείνει η τρόικα, όμως, κάνει αυτά τα προβλήματα πολύ χειρότερα και αδύνατον να λυθούν. Σχεδιάζουν και προτείνουν πολιτικές οι οποίες δεν οδηγούν στην οικονομική ανάπτυξη και στη λύση του προβλήματος και γι’ αυτό όσο προχωρούν τα μέτρα θα φέρνουν λιγότερη ελπίδα και άρα μεγαλύτερη απελπισία στον κόσμο».

Και τι θα κερδίσουν οι λεγόμενες «αγορές» από την καταστροφή της Ελλάδας;

«Ξέρετε, αυτό που ονομάζουν “αγορές”, δεν είναι κάτι ακαθόριστο. Είναι οι μεγάλες τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο. Γερμανικές, γαλλικές και εμμέσως αμερικανικές τράπεζες. Η τραπεζική κοινότητα, λοιπόν, είναι αυτή που θέλει να αποπληρωθεί. Δεν τους ενδιαφέρει το τίμημα».

Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρουν στο τέλος;

«Ήδη πληρώνονται εδώ και πολλά χρόνια. Έπαιρναν πάντα και παίρνουν ακόμη αυτό που θέλουν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ίσως είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Η κατάσταση δεν είναι ανάλογη, αλλά υπάρχουν δύο παραδείγματα χωρών, όπως η Αργεντινή και η Ισλανδία, που δεν υπάκουσαν και πλέον πηγαίνουν καλά. Ωστόσο αυτές οι δύο χώρες είχαν το δικό τους νόμισμα, μπορούσαν να πουν “δεν δεχόμαστε τους νόμους του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος” και είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αλλιώς. Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό, αφού δεν έχει το δικό της νόμισμα»

Πιστεύετε, παρ’ όλα αυτά, ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν καταστρεπτική για εμάς;

«Ναι, παρ’ ότι είναι ένα πιθανό σενάριο. Γι’ αυτό πιέζει έτσι το ΔΝΤ, διότι ξέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή και συνεπώς γνωρίζει ότι μπορεί να πιέσει. Προσέξτε τον φασισμό του οικονομικού συστήματος. Είναι σαν να μου έχετε δανείσει εσείς χρήματα, με ληστρικά κιόλας επιτόκια, να σας αποπληρώνω για κάποια χρόνια και όταν ξαφνικά δεν μπορώ να σας πληρώσω άλλο, να μου λέτε: “Ωραία, θα πληρώσουν οι φίλοι και οι γείτονες για σένα”. Αυτό είναι το ΔΝΤ. Αν ένας επενδυτής, μια τράπεζα ας πούμε, έχει επενδύσει με ρίσκο σε μια χώρα, και βέβαια πάντα με ληστρικά επιτόκια, και κάποια στιγμή η χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώνει, έρχεται το ΔΝΤ και λέει ότι θα πληρώσουν άλλοι για σένα. Αυτοί, φυσικά, είναι πάντα οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών, οι οποίοι δεν πήραν ποτέ το συγκεκριμένο δάνειο. Ολα γίνονται, αρκεί να μη χάσουν οι τράπεζες. Και τελικά να μην έχουν στην ουσία κανένα ρίσκο!».

Συγγνώμη, αλλά πώς το αποκαλείτε αυτό το σύστημα;

«Είναι το οικονομικό σύστημα “στυγνή ληστεία”».

Πολύ περιγραφικό όνομα για οικονομικό σύστημα…

«Μα δεν είναι καν μυστικό, το λένε και οι ίδιοι! Πριν από μερικά χρόνια ένας υψηλά ιστάμενος του ΔΝΤ το χαρακτήρισε “κοινότητα της πίστωσης και της επιβολής”. Ακριβώς όπως η Μαφία! Οπως οι μαφιόζοι, έχουν και τα λεφτά να σε δανείσουν, αλλά και τον τρόπο να σ’ τα πάρουν πίσω».

Αρα η ανυπακοή και η μη πληρωμή του χρέους μας είναι η πρότασή σας;

«Προσέξτε. Η ανυπακοή πολλές φορές θέλει ψυχραιμία και υπομονή. Και κυρίως να βρείτε τον τρόπο που σας ταιριάζει».

Το ίδιο σύστημα, όμως, δεν επιβάλλεται και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες;

«Βεβαίως. Από τα πρώτα χρόνια του Ρίγκαν και ως σήμερα, πάρα πολλές φορές έχουν κληθεί οι αμερικανοί πολίτες να πληρώσουν τα κεφάλαια τραπεζών που χάθηκαν σε επενδυτικά ρίσκα που πήραν οι ίδιες εντός και εκτός ΗΠΑ. Αυτό, προσέξτε, δεν θα συνέβαινε σε ένα καπιταλιστικό σύστημα. Αλλά συμβαίνει στο δικό μας οικονομικό σύστημα, διότι απλώς είναι “γκανγκστερικό”. Μάλιστα υπάρχει και όνομα για αυτό το σύστημα, ο Στίγκλιτζ θα σας έχει μιλήσει φαντάζομαι. Ονομάζεται “πολύ μεγάλο για να αποτύχει”. Αυτό περιγράφει στην ουσία την πολιτική “παροχής εξασφάλισης” από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία διασφαλίζει στις τράπεζες και στους επενδυτικούς οργανισμούς πως “ό,τι ρίσκο και να πάρετε, όταν το σύστημα καταρρεύσει και δεν θα μπορείτε να πάρετε άλλα λεφτά, θα σας τα δώσουμε εμείς από τα χρήματα των φορολογουμένων”. Παρεμπιπτόντως, το σύστημα καταρρέει κάθε τόσο».

Οι οίκοι αξιολόγησης τι ρόλο παίζουν σε όλα αυτά;

«Οι οίκοι αξιολόγησης συμπληρώνουν ιδανικά το “γκανγκστερικό σύστημα”, αφού έχουν συνυπολογίσει, πριν από κάθε επένδυση, ότι αν κάτι δεν πάει καλά στη χώρα στην οποία γίνονται επενδύσεις, τότε θα αναλάβει τα χρέη η εκεί κυβέρνηση, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Δηλαδή κάτι το οποίο αποτελεί σκάνδαλο, αυτοί το έχουν συμπεριλάβει στους υπολογισμούς τους! Γι’ αυτό και κάποιοι, πολύ λίγοι, ακόμη και μέσα σε αυτήν την κρίση, τα καταφέρνουν μια χαρά. O ρόλος των οίκων αξιολόγησης ενισχύθηκε από τη δεκαετία του ’70 και μετά, όταν το σύστημα πραγματικά απογειώθηκε και συγκεντρώθηκε τεράστιος πλούτος στα χέρια πολύ λίγων. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι μια χώρα ανισοτήτων, αλλά αυτό που ίσως δεν είναι αντιληπτό είναι ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ανισότητας προέρχεται από το ένα τοις χιλίοις του πληθυσμού».

Και εμείς οι πολίτες, όμως, δεν αντιδράσαμε καθόλου και τα αποδεχτήκαμε όλα αυτά που καθορίζουν τη ζωή μας.

«Μα δεν τα έχουμε αποδεχτεί! Δεν μας δόθηκε καμία επιλογή και καμία εναλλακτική. Δεν μας ρώτησε κανένας: “Σας αρέσει το ΔΝΤ;”. Εμένα δεν με ρώτησε κανένας, εσάς; Απλώς το σχεδίασαν και μας το επέβαλαν».

Γι’ αυτό η Goldman Sachs, ας πούμε, αν και βασική υπεύθυνη της κρίσης, βγάζει ακόμη τεράστια κέρδη;

«Ακριβώς. Αν και είναι βασικοί υπεύθυνοι και από τους αρχιτέκτονες της κρίσης, τα πάνε μια χαρά, με τεράστιους μισθούς και με μπόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή απλώς ανήκουν στο σύστημα που προανέφερα. Η Goldman Sachs τώρα είναι πλουσιότερη από ποτέ. Αλλά ο κόσμος δεν εστιάζει σε γεγονότα όπως αυτό, διότι η προπαγάνδα αναζητεί και βρίσκει άλλους “υπεύθυνους” να κατηγορήσει. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όμως, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη είναι να στοχοποιείς διάφορες κοινωνικές ομάδες».

Η στοχοποίηση, όμως, συμβαίνει και από τις δύο πλευρές. Και από το κράτος προς κάποιους, αλλά και από τους πολίτες προς κάποιους άλλους. Δεν είναι επικίνδυνο αυτό; Υπάρχει «καλή» στοχοποίηση;

«Όχι βέβαια. Προσέξτε τι γίνεται. Από την πλευρά του κράτους έχουμε ορισμένους ιδιαίτερα εύκολους στόχους, όπως είναι για παράδειγμα οι δάσκαλοι και η Παιδεία γενικότερα. Από την πλευρά του πληθυσμού τώρα, έχουμε τον εύκολο στόχο, που είναι οι αλλοδαποί, και στην Ευρώπη εξαπλώνεται ανησυχητικά το φαινόμενο της μετανάστευσης. Στην Ουγγαρία με το νεοφασιστικό κόμμα Τζομπίκ, στην Αγγλία με το Βρετανικό Εθνικό Μέτωπο και την Αγγλική Αμυντική Λίγκα. Και αν σας ακούγεται ανακουφιστικό ότι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τα ακροδεξιά ρατσιστικά κόμματα παίρνουν κάτω από 10%, μην ξεχνάτε ότι το 1928 στη Γερμανία το Ναζιστικό Κόμμα είχε πάρει κάτω από 3%. Πέρυσι βγήκε στη Γερμανία το βιβλίο του Τίλο Σαραζίν “Η Γερμανία καταργεί τον εαυτό της”, στο οποίο ισχυρίζεται ότι οι μετανάστες καταστρέφουν τη χώρα. Έγινε μπεστ σέλερ. Η δε καγκελάριος Μέρκελ, παρ’ ότι καταδίκασε το βιβλίο, δήλωσε ότι η πολυπολιτισμικότητα έχει τελικά αποτύχει. Οι Τούρκοι και οι Άραβες που τους έκαναν εισαγωγή για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά “απέτυχαν”, δηλαδή, να γίνουν ξανθοί και γαλανομάτηδες, κανονικοί άριοι…».

Υπάρχει πάντως το παράδοξο σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής ηρεμίας οι άνθρωποι να επιλέγουν τον καπιταλισμό και να θυμούνται όλα τα κακά του σοσιαλισμού. Οταν όμως έρχεται η οικονομική κρίση, τότε βρίζουν τα κακά του καπιταλισμού και μνημονεύουν τα καλά του σοσιαλισμού. Είναι λίγο ανόητο αυτό. Πώς γίνεται να αλλάξει;

«Αυτό είναι και το ένα και μοναδικό μήνυμα που πραγματικά έχω να δώσω. Δεν είναι συνταγή και πρέπει ο καθένας να το καταφέρει μόνος του: Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική».

Με αυτό που λέτε ελπίζετε να βελτιώσετε τον κόσμο;

«Δεν θέλω να βελτιώσω τον κόσμο, θέλω οι άνθρωποι να τον βελτιώσουν».

Ποια είναι η άποψή σας για τον Μπαράκ Ομπάμα; Σας φαίνεται, όπως λένε, να έχει ξεχάσει ότι ο Λευκός Οίκος χτίστηκε από χέρια μαύρων;

«Όταν εξελέγη ο Ομπάμα, δεν είχα καμία προσδοκία από αυτόν. Το είχα γράψει και το είχα πει πριν από την εκλογή του. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε καθόλου αρχές. Είναι ένας οπορτουνιστής χωρίς αρχές. Από την άλλη όμως, το να έχουμε μια οικογένεια μαύρων στον Λευκό Οίκο είναι ένα μεγάλο ιστορικό κατόρθωμα. Συμβολίζει σπουδαία πράγματα για την τεράστια ομάδα των Αφροαμερικανών, αλλά κυρίως για την παγκόσμια κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το να περιμένεις, πάντως, κάτι από τον Ομπάμα είναι τεράστιο λάθος».

Ολα αυτά τα χρόνια που σας ακούω και σας διαβάζω, μου θυμίζετε ήρωα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

«Αλήθεια; Μισό λεπτό να καλύψω τις φτέρνες μου».

Ειλικρινά, μοιάζει σαν να προσπαθείτε να αλλάξετε τη μοίρα που οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους. Αυτό δεν είναι κάπως μάταιο; Στο τέλος δεν θα είναι έτσι και αλλιώς χαμένη μάχη;

«Όχι, δεν την έχουν επιλέξει οι άνθρωποι τη μοίρα τους. Εγώ πάντως δεν την έχω επιλέξει. Έχει όμως σχεδιαστεί. Ο Ανταμ Σμιθ (που έγραψε τον “Πλούτο των εθνών”) δεν ήταν ηλίθιος που έγραψε αυτά που έγραψε».

Ας περάσουμε σε κάτι άλλο που αφορά την Ελλάδα. Πώς εξηγείτε την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας;

«Υπάρχουν πάρα πολλοί ιστορικοί λόγοι για αυτό. Πάντως πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα παιχνίδι υπερβολικής σπατάλης για όπλα και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα, αφού ο προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο θα μπορούσε να αντέξει η οικονομία σας. Σκεφτείτε λίγο πρακτικά. Στην ακραία περίπτωση σοβαρής εμπλοκής μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί όλος αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός και να φέρει αποτέλεσμα είναι σχεδόν μηδενική. Διότι απλώς η δύναμη της Τουρκίας είναι πολλαπλάσια ποσοτικά».

Ομως στην ουσία οι ΗΠΑ μάς έχουν υποχρεώσει σε αυτά τα τεράστια έξοδα για εξοπλισμούς.

«Φυσικά. Το λατρεύουν αυτό οι ΗΠΑ. Σχεδόν όλη η οικονομία των ΗΠΑ στηρίζεται στους εξοπλισμούς. Σκεφτείτε ότι επί Μπιλ Κλίντον η Τουρκία έγινε αναλογικά ο υπ’ αριθμόν ένα αγοραστής όπλων στον κόσμο μαζί με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτός είναι και ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο εξοπλίζουμε το Ισραήλ. Εκτός από το ότι το κάνουμε για να ευχαριστήσουμε το ισραηλινό λόμπι, τους εξοπλίζουμε για να τους χρησιμοποιήσουμε και ως “διαφημιστικό”, ως “teaser” για άλλες χώρες. Τα όπλα που αγοράζει το Ισραήλ δεν είναι καμία σοβαρή ποσότητα, αλλά μετά έρχεται η Σαουδική Αραβία και λέει ότι θέλει εκατονταπλάσια ποσότητα από τα ίδια όπλα. Αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, δεν το κάνουν μόνο οι ΗΠΑ. Το κάνει και η Βρετανία».

Οι μεγάλες δυνάμεις, όμως, γιατί κάνουν εδώ και δεκαετίες τα «στραβά μάτια» στις παρανομίες που έχει διαπράξει η Τουρκία;

«Μερικές φρικαλεότητες της Τουρκίας έχουν γίνει και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως αυτές που διέπραξε τη δεκαετία του ’90 στο νοτιοανατολικό της τμήμα εναντίον των Κούρδων, οι οποίοι είναι περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της. Μετά η Τουρκία πήρε μέρος και στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

Οι διανοούμενοι της Ευρώπης, όμως, δεν πολυμιλάνε για όλα αυτά. Τελικά ο διανοούμενος που υπηρετεί τους δυνατούς μπορεί να συνεχίσει να λέγεται έτσι;

«Αυτή της Τουρκίας δεν είναι η μόνη περίπτωση, αλλά είναι πολύ ενδεικτική της κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διανοούμενοι της Δύσης».

Την ένταση που υπάρχει τελευταία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ πώς την εξηγείτε;

«Αυτήν τη φορά η Τουρκία έχει έναν πολύ καλό λόγο, αφού ένα τουρκικό πλοίο δέχθηκε επίθεση σε διεθνή ύδατα και σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι. Αυτό ήταν κανονική πειρατεία. Οι Ισραηλινοί άλλωστε συνηθίζουν να τα κάνουν αυτά από παλιά. Κανένα κράτος δεν θα τη γλίτωνε με αυτά που κάνει το Ισραήλ, αλλά όταν έχεις τις ΗΠΑ από πίσω σου, κάνεις ό,τι θέλεις. Σκοτώθηκαν λοιπόν από τα πυρά των Ισραηλινών εννέα άνθρωποι, από τους οποίους να σημειώσουμε κανένας δεν ήταν αμερικανός πολίτης, και η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη».

Πιστεύετε δηλαδή ότι πίσω από τις κινήσεις τις Τουρκίας κρύβεται και αίσθημα δικαίου;

«Οχι. Ξέρετε εσείς να υπάρχει κάποιο κράτος που να είναι κράτος δικαίου; Τα κράτη δεν είναι οργανισμοί ήθους και ηθικής, είναι οργανισμοί ισχύος».

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον ένα κράτος που θα είναι κράτος δικαίου;

«Όχι, ποτέ. Εφόσον κάτι είναι κράτος δεν μπορεί να είναι δίκαιο. Βέβαια, φυσικά και υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν άνθρωποι που είναι ηθικοί και οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλλουν το ήθος τους σε κάποια κομμάτια του κράτους. Αλλά το να περιμένεις από ένα κράτος ισχύος να συμπεριφέρεται δίκαια είναι μάταιο και ανόητο. Τα κράτη ως οργανισμοί λειτουργούν με τις δικές τους αρχές και τα δικά τους συμφέροντα. Ολη η ιστορία των κρατών είναι κάπως έτσι».

Οι λαοί, λοιπόν, κάνουν ένα διαρκές ταξίδι από ελπίδα σε ελπίδα και από όνειρο σε όνειρο, χωρίς αυτό να οδηγεί κάπου καλύτερα;

«Όχι, εγώ δεν το βλέπω έτσι. Εγώ το βλέπω περισσότερο σαν το σκαρφάλωμα ενός βουνού με στόχο να κατακτήσεις την κορυφή. Κάθε φορά όμως που φτάνεις στην κορυφή που έχεις βάλει στόχο, ανακαλύπτεις ότι από εκεί φαίνεται μια άλλη, νέα, πέρα από αυτήν που κατέκτησες, και πρέπει να αρχίσεις πάλι το ταξίδι. Τότε όμως δεν πρέπει να ξεχνάς ότι έχεις ήδη κατακτήσει τον προηγούμενο στόχο σου. Νομίζω ότι αυτή είναι όλη η ανθρώπινη Ιστορία, επαναλαμβανόμενες κορυφές, για τις οποίες κάποιοι έχουν παλέψει ώστε να κατακτηθούν. Το πιο φυσιολογικό λοιπόν είναι να βρίσκει ο άνθρωπος μπροστά του ακόμη ψηλότερες κορυφές, τις οποίες δεν γνώριζε από πριν, και θα πρέπει να τις κατακτήσει. Αρα δεν πιστεύω ότι το ταξίδι είναι χωρίς ελπίδα, είναι απλώς μια συνεχής επίτευξη στόχων».

Και το ταξίδι θα υπάρχει έπειτα από κάθε άνθρωπο και έπειτα από κάθε εποχή;

«Ακριβώς. Γι’ αυτό σε κάθε εποχή ας κάνει ο άνθρωπος τη δουλειά του, που είναι να κατακτήσει τις κορυφές που του αναλογούν. Δείτε τι συνέβη με τη Λατινική Αμερική. Ήταν επί 500 χρόνια κάτω από φοβερή καταπίεση, κυρίως των Ευρωπαίων και μετά των Αμερικανών. Όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες προσπάθειες να απελευθερωθούν κατεστάλησαν και πνίγηκαν στο αίμα. Όμως τα τελευταία δέκα χρόνια οι λαοί της Λατινικής Αμερικής έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Απελευθέρωσαν τις χώρες τους από τις χούντες και την καταπίεση με τρόπο εντυπωσιακό».

Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί το ίδιο και με την «Αραβική άνοιξη»;

«Έχουν ήδη υπάρξει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες πιθανότατα θα είναι μόνιμες. Βέβαια έχουν πολύ δρόμο ακόμη μπροστά τους, αλλά μετρούν ήδη κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Μία από αυτές, την οποία φυσικά δεν πολυπροβάλλουν τα δυτικά ΜΜΕ, είναι η δημιουργία πραγματικού εργατικού κινήματος στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, χώρες οι οποίες δεν είχαν ποτέ κάτι τέτοιο. Τώρα πλέον είναι δυνατόν ακόμη και σε αυτές τις δύο χώρες να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο».

Αυτή η απελπισία τού σήμερα πώς μπορεί να αλλάξει και να γίνει ελπίδα;

«Δεν ξέρω. Αν γνωρίζετε την απάντηση πείτε τη και σε εμάς. Την έχουμε ανάγκη απεγνωσμένα».

Η εποχή χαρακτηρίζεται από την απουσία σπουδαίων ηγετών, ειδικά στην Ευρώπη, αλλά και αλλού. Είναι άραγε θέμα κακής συγκυρίας ή φυσιολογικό αποτέλεσμα των καιρών;

«Δεν πρέπει να ψάχνεις για σπουδαίους ηγέτες. Αν κάνεις εσύ κάτι σημαντικό, θα δημιουργήσεις τη δική σου σπουδαία ηγεσία και δεν θα επιτρέψεις να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζεις ανεπαρκή ηγεσία».

Μήπως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι συγχέουμε εντελώς τις έννοιες «συνηθισμένο» και «φυσιολογικό» και πλέον πιστεύουμε ότι αυτό που είναι συνηθισμένο στη ζωή μας είναι και το φυσιολογικό;

«Σωστό είναι αυτό, πρέπει όμως να καταφέρνεις να διακρίνεις μέσα σου τις αληθινές, τις ειλικρινείς κινητήριες δυνάμεις».

Για εσάς ποιες είναι αυτές οι βασικές κινητήριες δυνάμεις;

«Είναι πολλές και γνωρίζω μερικές από αυτές. Για παράδειγμα, η δυστυχία από την οποία υποφέρουν οι άνθρωποι και κυρίως αυτή για την οποία έχω συνυπευθυνότητα. Αυτό είναι βασανιστικό. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία και τα προνόμιά μας σημαίνουν αυτόματα και ευθύνες».

Μοιάζει πάντως στην Ελλάδα οι άνθρωποι να έχουμε υποστεί συλλογική κώφωση: μιλάμε όλοι, ενώ κανένας δεν ακούει κανέναν. Δεν είναι ένα βασικό πρόβλημα αυτό;

«Θα σας πω κάτι από τη δική μου πείρα. Η οικογένειά μου ανήκε στην εργατική τάξη και υπήρχαν πολλοί άνεργοι. Αντικειμενικά τότε η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι είναι τώρα. Υποκειμενικά, όμως, τότε ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα ως προς την προοπτική. Τώρα επικρατεί κυρίως μια τεράστια απελπισία σε σχέση με το μέλλον, ενώ τότε κυριαρχούσε η ελπίδα ότι “δεν έχουμε τίποτε, αλλά μπορούμε να κάνουμε πράγματα για ένα καλύτερο αύριο”. Μαζευόμασταν και κουβεντιάζαμε για το πώς θα βελτιώσουμε την κατάσταση για την οικογένειά μας. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει κάθε μικρή κοινωνική ομάδα και τώρα στην Ελλάδα».

Είναι γνωστό ότι αγαπάτε τη χώρα μας και ότι καλός προφήτης είναι αυτός που αγαπά. Τώρα που κλείνουμε αυτήν τη συζήτηση τι θα προφητεύατε για εμάς;

«Σας εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, να έχετε πολλή και καλή τύχη σε αυτούς τους ιδιαίτερα δύσκολους και επίπονους καιρούς, με όλες αυτές τις ισχυρές δυνάμεις που προσπαθούν να συντρίψουν την ελληνική κοινωνία και τη χώρα σας».
http://www.otyposnews.gr/


Τέσσερις τρόποι για να αξιοποιήσετε τα γυάλινα μπουκάλιαΤι θα μπορούσε να κάνει κάποιος που λατρεύει το κρασί, με τα άδεια μπουκάλια που αφήνει πίσω του;...

Το Mother Nature Network βρήκε και σάς παρουσιάζει μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τα άδεια μπουκάλια που μαζεύετε σπίτι σας.
- Να τα χρησιμοποιήσετε ως «φράχτη» στον κήπο σας. Απλά γυρίστε τα ανάποδα και βυθίστε τα στο χώμα. (Δε συνιστάται για όσους έχουν μικρά παιδιά που παίζουν έξω με μπάλες).
- Φτιάξτε το δικό σας εναλλακτικό… πολυέλαιο
- Φτιάξτε τις δικές σας δάδες εξωτερικού χώρου
- Δημιουργήστε όμορφα, διακοσμητικά βάζα

http://axioperierga.blogspot.gr/


ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΠΛΑΚΑ! Γιατί τα προφυλακτικά ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ στους Ινδούς;;;Πολύ μεγάλα φαίνεται πως είναι για την πλειοψηφία των Ινδών τα προφυλακτικά που κατασκευάζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από μία πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και στην οποία συμμετείχαν 1.200 εθελοντές από όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως τάξης και θρησκείας, ενώ τα γεννητικά τους όργανα μετρήθηκαν με απόλυτη ακρίβεια.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, το 50% των συμμετεχόντων διέθεταν γεννητικά όργανα μικρότερα από τα διεθνή πρότυπα για τα προφυλακτικά.

Συγκεκριμένα, περίπου το 60% των Ινδών είχε γεννητικά όργανα τρία έως και πέντε εκατοστά μικρότερα από τα διεθνή πρότυπα, που εφαρμόζονται για την κατασκευή των προφυλακτικών
onmed.gr


 ΤΣΕΚΟΥΡΑΤΟΙΗμερήσιες Προβλέψεις για όλα τα Ζώδια 3/2 Μπέλλα Κυδωνάκη


Διαβάστε τι λέει η Μπέλλα Κυδωνάκη για το ζώδιό σας σήμερα.


Αυτό που μπορώ να πετύχω με την φιλοσοφία είναι να κάνω με την θέλησή μου αυτά που άλλοι τα κάνουν επειδή φοβούνται τους νόμους.ΚΡΙΟΣ

Γενικά: Αναλαμβάνετε πρωτοβουλίες και πιθανόν να δείξετε έναν χαρακτήρα μαινόμενο. Ίσως θα πρέπει να είστε όμως σκεπτόμενοι ώστε ο περιορισμός να είναι κάπως φυσικός γιατί μπορεί να γίνουν λάθη ανεπανόρθωτα.
Έρωτας: Σήμερα θα δώσετε ένα μήνυμα στον άλλον μέσα από μεγάλο αυθορμητισμό και ίσως να μην έχετε και πολύ ευγένεια. Αν έχετε κτίσει μια καλή σχέση με τον Καρκίνο ή τον Αιγόκερω μην σας πιάσουν οι τρέλες σας.
Οικονομικά & Καριέρα: Αγωνίζεστε να κάνετε κάτι καινούργιο και σίγουρα θα εκπλαγείτε από το περιβάλλον γύρω σας που τελικά μπορεί να μην σας ακολουθήσει. Το σπάσιμο μιας συνεργασίας μπορεί να μην είναι και το καλύτερο για σας.ΤΑΥΡΟΣ

Γενικά: Ακολουθείτε μια πολιτική πολύ δυναμική αλλά θέλετε να την κρατήσετε κρυφή. Η ξαφνική ανακοίνωση ενός νέου γεγονότος που θα έχει να κάνει με την συμπεριφορά κάποιου φίλου μπορεί να σας δημιουργήσει αναστάτωση.
Έρωτας: Θέλετε να κάνετε ακόμα και μια έκπληξη η οποία όμως μπορεί να φανεί κάπως χοντροκομμένη στο άλλο πρόσωπο. Η ξαφνική εμφάνιση ενός Κριού που είχε χαθεί θα σας αναστατώσει.
Οικονομικά & Καριέρα: Έχετε ένα βουβό ανταγωνισμό ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στον χώρο της δουλειάς σας. Ίσως να είναι το ξέσπασμα μιας ολόκληρης κατάστασης. Επίσης, μπορεί να σκέφτεστε να αλλάξετε κάποια άτομα που έχετε ακόμα και μια νομική συνεργασία από κοινού και ο λόγος είναι ότι υπάρχει ανεπάρκεια και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.ΔΙΔΥΜΟΙ

Γενικά: Η αποτελεσματικότητα της αιφνίδιας αντίδρασής σας θα είναι πολύ καλή για να αυτό που θέλετε να κάνετε. Συνήθως πολλά πράγματα τα μαρτυράτε και ανοίγετε μόνιμα τα χαρτιά σας ενώ τώρα είναι διαφορετικά γιατί θα κάνετε τους φίλους σας να σας υπολογίζουν πολύ περισσότερο. Μια ξαφνική γνωριμία με ένα πρωτοπόρο πρόσωπο θα σας παρασύρει σε τρέλες.
Έρωτας: Έχετε ανάγκη να ανακοινώσετε σε κόσμο αυτά που νιώθετε ή να δείξετε στο άτομο που είστε μαζί και ίσως να προκαλέσετε εντάσεις με τον τρόπο σας. Η φιλική διάθεση ενός ατόμου μπορεί να μετατραπεί σε ερωτική.
Οικονομικά & Καριέρα: Νιώθετε ότι το ένστικτο σας οδηγεί σωστά αλλά ίσως παίξει και τον ρόλου του σαμποτέρ μέσα σας, να χαλάσετε αλλά χωρίς να νιώθετε τύψεις ή ενοχές κάτι που δεν σας αρέσει γιατί θα πείτε πολλές αλήθειες σε συνεργάτες και ίσως να τους δυσαρεστήσετε, αλλά θα ξέρετε ποιοι θα είναι με το μέρος σας. Μπορεί να βγάλετε χρήματα από μια ξαφνική δουλειά.ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Γενικά: Θα κάνετε τρέλες και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ξεκόψετε ξαφνικά με φιλίες, παρέες ή με ένα πρόσωπο από την οικογένεια που έχετε δυσκολίες. Το ζητούμενο είναι να πείτε τις αλήθειες που θέλετε χωρίς όμως να είστε πολύ επιθετικοί.
Έρωτας: Δεν κρατιέστε και είστε ελαφρώς επιθετικοί αλλά και με τάση για να επαναφέρετε την ανανέωση στην σχέση σας. Αν όλα τα πορίσματά σας δείχνουν ότι έχετε μια καλή σχέση μην την χαλάσετε επειδή θα υπάρξουν έντονες διαφωνίες της στιγμής, κυρίως με Κριό που ίσως να είναι και νεώτερος σας.
Οικονομικά & Καριέρα: Πιθανόν να έχετε μια ανησυχία ότι κάτι θα γίνει και ίσως να εντείνετε κάποια γεγονότα και τελικά να φέρετε τον εαυτό σας προ τετελεσμένων γεγονότων. Είναι σημαντικό να κρατήσετε τα νεύρα σας αν δεν θέλετε να χαλάσετε την συνεργασία. Από την άλλη αν δεν αλλάζει, να σκεφτείτε ότι όλα γίνονται μερικές φορές για το καλό σας.ΛΕΩΝ

Γενικά: Έχετε την διάθεση να αναλάβετε κάποια πράγματα πολύ δυναμικά και να δείξετε τελικά τον πραγματικό σας εαυτό, χωρίς αυτό να σας εμποδίζει να κάνετε κάποια καινούργια πράγματα τα οποία θα σας κάνουν πολύ καλό. Η διάθεσή σας για ένα ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να γίνει ξαφνικά πραγματικότητα.
Έρωτας: Έχετε αναλάβει εσείς να βγάλετε το φίδι από την τρύπα για αυτό θα κινηθείτε με όλη την ειλικρίνεια των συναισθημάτων σας, είτε καλά είτε κακά, για να ξεκαθαρίσετε το τοπίο. Η σχέση σας με Αιγόκερω αν δεν προσέξετε μπορεί να διαταραχθεί τελείως. Ίσως να σας απασχολούν νομικά προβλήματα από κοινού.
Οικονομικά & Καριέρα: Μπορεί να σας καλέσουν για κάτι καινούργιο και ίσως να μην προλάβετε να οργανωθείτε όσο θα θέλατε αλλά τελικά εσείς θα δείξετε τις προθέσεις σας και τα προσόντα και είναι αυτό που τελικά χρειάζεται να γίνει.ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Γενικά: Σήμερα μπορεί κάποιος να σας βγάλει έξω από τα ρούχα σας γιατί μπορεί να σας λέει ή να κάνει πράγματα εξωφρενικά. Ίσως τα νεύρα σας να είναι κάπως τεντωμένα και να είστε πολύ εξαγριωμένοι με κάποιες αλήθειες που μπορεί να βγουν στην επιφάνεια.
Έρωτας: Μερικές φορές δεν γκρινιάζετε γιατί μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα μεγάλο αυθορμητισμό και με αυτόν τον τρόπο θα βγάλετε κάποιες αλήθειες που αφορούν τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις. Μετά μπορεί να το μετανιώσετε για αυτό χρειάζεστε διάκριση αν δεν θέλετε να εκτεθείτε.
Οικονομικά & Καριέρα: Η ξαφνική διακοπή συνεργασίας με ένα άτομο ίσως να σας προβληματίσει κατά κάποιο τρόπο αλλά επίσης μπορεί να είναι και για το καλό σας γιατί πιθανόν να μην είχε δείξει το αληθινό του πρόσωπο. Επίσης κάτι που μπορεί να βγει ξαφνικά να πληρώσετε μην χάσετε την ψυχραιμία σας γιατί θα βρεθεί λύση.ΖΥΓΟΣ

Γενικά: Έχετε πάρει φόρα και είστε κάπως δυναμικοί με θέματα που έχετε με άτομα που είναι πολύ κοντά σας. Ίσως να αφήσετε τις ευγένειες και τα πολλά «ναι» και να επαναστατήσετε.
Έρωτας: Μπορεί να συναντήσετε ξαφνικά ένα πρόσωπο που το μέσα σας να πει ότι είναι το άλλο σας μισό αλλά πιθανόν να είναι δύσκολες οι ισορροπίες και να μην μπορείτε να κρατήσετε εύκολα την σχέση. Από την άλλη μια ξαφνική έκρηξη από την πλευρά σας και αντίδραση απέναντι στην καταπίεση από έναν Καρκίνο ή Αιγόκερω.
Οικονομικά & Καριέρα: Αντιδράτε πολύ δυναμικά και ίσως να χαλάσετε μια συμφωνία που την έχετε καταφέρει με ένα δύσκολο τρόπο. Η ξαφνική συνεργασία με ένα πρόσωπο πιθανόν να σας αλλάξει κάποια δεδομένα και τελικά να ακολουθήσετε ακόμα και από σήμερα αυτή την δουλειά.ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Γενικά: Ενώ θέλετε να είστε κατά κάποιο τρόπο ήρεμοι μάλλον δεν κρατιέστε και παίρνετε πρωτοβουλίες οι οποίες μπορεί να φανούν πολύ δυναμικές. Τελικά αυτό θα σας κάνει καλό γιατί θα αναγνωρίσετε τις δυνάμεις σας μέσα όμως από έναν περίεργο τρόπο.
Έρωτας: Ενώ έχετε κατά νου να κρατήσετε χαμηλούς τόνους τελικά από μια αποκάλυψη που μπορεί να γίνει ξαφνικά θα δείτε ότι θα κτυπήσετε κόκκινο και θα κάνετε ξεκαθαρίσματα. Από την άλλη η γνωριμία με ένα νεώτερο πρόσωπο ίσως να σας καλύπτει αλλά να φοβάστε να εκτεθείτε.
Οικονομικά & Καριέρα: Χρειάζεται να αυτονομηθείτε και λίγο και να μην περιμένετε την έγκριση μιας ομάδας. Ίσως να σας βγει η επιθυμία να δείξετε ότι θέλετε να παραμείνετε μόνοι σας και να προσπαθήσετε εσείς αυτά που πιστεύετε ότι είναι τα σωστά.ΤΟΞΟΤΗΣ

Γενικά: Έχετε κάποιες ξαφνικές εκλάμψεις και γίνεστε από αυτό πολύ δυνατοί. Για αυτό θα αντιδράσετε έντονα σε κάποια πράγματα που μέχρι τώρα σας καταπίεζαν. Πιθανόν να είστε πολύ εκκεντρικοί τουλάχιστον για σήμερα.
Έρωτας: Μπορεί να είστε πολύ έντονοι και κυριαρχικοί. Θα διεκδικήσετε πάντως με ένα τρόπο τα δικά σας δίκια και δεν θα σηκώσετε μύγα στο σπαθί σας αν νιώθετε ότι δεν σας φέρονται όπως σας αξίζουν.
Καριέρα & Οικονομικά: Η προσωπικότητά σας θα είναι πολύ διεκδικητική και με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξετε ένα πολύ σημαντικό δρόμο. Η δράση σας θα είναι πολύ έντονη και θα πετύχετε ακόμα και να βγάλετε κάποια χρήματα.ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Γενικά: Είστε σε επιφυλακή γιατί θέλετε να βγάλετε από πάνω σας ένα κομμάτι που σας καταπιέζει. Ίσως να πείτε λόγια τα οποία μπορεί να ενοχλήσουν κάποια άτομα αλλά αυτό θα σας κάνει να ξελαφρώσετε. Ένα ξαφνικό ταξίδι σίγουρα θα σας αναστατώσει. Να είστε προσεκτικοί με τις συγγενικές σχέσεις. Επίσης να είστε προσεκτικοί την οδήγηση.
Έρωτας: Νιώθετε αναστάτωση και πιθανόν να επαναστατήσετε και με μικρά πράγματα. Είναι σαν τα έχετε μαζεμένα και τώρα δεν μπορείτε να τα κρατήσετε μέσα σας. Για αυτό αν δεν θέλετε να χαλάσετε την σχέση σας απομακρυνθείτε για λίγο από Κριό, Καρκίνο ή Ζυγό για να κρατηθούν οι ισορροπίες.
Καριέρα & Οικονομικά: Εκεί που είχατε αποφασίσει να λειτουργήσετε με ένα συγκεκριμένο τρόπο θα δείτε ότι μπορεί να εκραγείτε ξαφνικά και να φύγετε από εκεί που συνεργάζεστε ή να κάνετε ξαφνικά κάτι δικό σας γιατί θέλετε την αυτονομία σας.ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Γενικά: Αποκτάτε θάρρος και δυνάμεις στο να δράσετε με στόχο να αναλάβετε πρωτοβουλίες ή την αρχηγία πάνω σε ένα θέμα που χρειάζεται να επιλύσετε. Μπορεί να διακόψετε ξαφνικά με μια παρέα από φίλους που είστε μαζί τους για τυπικούς λόγους και όχι στην ουσία γιατί θα πιστέψετε ότι δεν σας κάνουν πλέον.
Έρωτας: Έχετε συντονιστεί με κάτι καινούργιο το οποίο θα σας ανεβάσει το ηθικό. Για αυτό μην χάνετε την πίστη σας ότι δεν θα γνωρίσετε νέο πρόσωπο. Αντίθετα κάτι καλό σας περιμένει στην γωνία. Αν δεν θέλετε να έχετε προβλήματα με Καρκίνο να είστε προσεκτικοί σε αυτά που πείτε ή θα κάνετε.
Καριέρα & Οικονομικά: Μια ξαφνική ευκαιρία την οποία πρέπει να αρπάξετε από τα μαλλιά μπορεί να σας παρουσιαστεί από το πουθενά και να σας κάνει να καταργήσετε κάποια άλλα σταθερά σχήματα.ΙΧΘYΕΣ


Γενικά: Είστε αποφασισμένοι να κάνετε επανάσταση και να μην δεχτείτε οτιδήποτε είναι εύπεπτο και εύκολα προσαρμόσιμο. Η πιθανή αλλαγή στον τρόπο που διαχειρίζεστε τα θέματά σας ίσως να σας προϊδεάσει για κάτι πολύ καλύτερο.
Έρωτας: Ξυπνάτε από τον λήθαργο και αντιδράτε πολύ δυναμικά. Πάνω από όλα ζητάτε την αυτονομία σας και αυτό σας κάνει καλό. Δεύτερον, τα λέτε ωμά όπως ακριβώς είναι χωρίς πολλές ευαισθησίες. Ίσως με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο σας δει με άλλο μάτι. Κυρίως ο Ζυγός αν φερθείτε με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργήσει άλλη εικόνα για σας.
Καριέρα & Οικονομικά: Επειδή νιώθετε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια πάνω σε μια συνεργασία και η υπομονή σας έχει λήξει, πιθανόν να χρειάζεται από την πλευρά σας να πάρετε δυναμικές αποφάσεις με στόχο την ατομική σας εξέλιξη. Μια ξαφνική πληρωμή πιθανόν να σας αναστατώσει αλλά θα βρείτε τρόπο να την αντιμετωπίσετε. Επίσης η αγορά ηλεκτρονικών ειδών ίσως να σας κάνει να βάλετε το χέρι στην τσέπη βαθιά.

Πηγή: http://www.astrology.gr


Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger