Από το Blogger.

E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Υποψήφια για Όσκαρ στα 21, παράλυτη στα 24, νεκρή στα 31...

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014


Μια πανέμορφη ηθοποιός, με εντυπωσιακό ταλέντο, που έζησε λίγο, αλλά έντονα και δημιουργικά...
Ωστόσο, η μοίρα την χτύπησε αλύπητα. Έγραψε τη δική της συγκινητική ιστορία, που θα μπορούσε να είναι σενάριο δραματικής ταινίας. Ήταν όμως οι περιπέτειες της σύντομης ζωής της.


Το όνομά της ήταν Σουζάνα Κάλαχαν.


Σε πολύ μικρή ηλικία αποφάσισε ότι θα γινόταν γιατρός, όνειρο ασυνήθιστο για μια κοπέλα εκείνη την εποχή.


Μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου, όλα έδειχναν ότι η Σουζάνα θα πραγματοποιούσε το όνειρό της. Για να ελαφρύνει το πρόγραμμά της, επέλεξε ένα εύκολο μάθημα επιλογής στο σχολείο: θέατρο.


Από τη στιγμή που η Σουζάνα πάτησε το πόδι της πάνω στη σκηνή, δεν υπήρχε γυρισμός.Έπαιζε σε θεατρικά του σχολείου, όπου την είδε ένας ατζέντης του Χόλιγουντ.


Το 1940, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γουόρνερ Μπράδερς και το μέλλον της διαγραφόταν λαμπρό.


Η Σούζαν Πίτερς.


Όμως, η Σουζάνα δεν παρασύρθηκε απ’ την αίγλη του Χόλιγουντ. Έδινε στον εαυτό της διορία τριών ετών. Αν δεν κατάφερνε να γίνει σταρ μέχρι το 1943, θα έδινε εξετάσεις για τη σχολή ιατρικής.


Τα χρόνια περνούσαν και η Σουζάνα έχανε τον ένα ρόλο μετά τον άλλο.


Έξι μήνες πριν λήξει η διορία που είχε βάλει στον εαυτό της, έφυγε απ’ τη Γουόρνερ Μπράδερς και αποφασίζει να κάνει ορισμένες ριζικές αλλαγές.


Άλλαξε το «καλλιτεχνικό» της όνομα, από Σουζάνα Κάλαχαν, σε Σούζαν Πίτερς.


Ως δια μαγείας, ανέλαβε τον πρώτο σημαντικό της ρόλο.


Η πρόταση ήρθε από τα στούντιο της MGM. Τη ζητούσαν για τον ρόλο της «Κίτι», στην ταινία «Random Harvest».


Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, γνώρισε τον ηθοποιό Ρίτσαρντ Κιν.


Αρραβωνιάστηκαν λίγες μέρες αφού ανακοινώθηκε ότι η Σούζαν ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Random Harvest».


Σούζαν Πίτερς και Ρίτσαρντ Κιν.


Η καριέρα της βρισκόταν σε ανοδική πορεία. Συμμετείχε σε πολλές ταινίες και οι κριτικές για τις ερμηνείες της ήταν μόνο θετικές.


Το 1944, η Σούζαν είχε γίνει σταρ. Το στούντιο της MGM τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 10 «μεγάλα ονόματα» του Χόλιγουντ. Μαζί με τη Σούζαν, ήταν ηθοποιοί όπως η Κάθριν Χέπμπορν, ο Τζέιμς Στιούαρτ και Τζιν Κέλι.


Το ατύχημα


Το 1945, η Σούζαν ήταν το πιο «λαμπρό αστέρι» του Χόλιγουντ.


Αλλά μία άτυχη στιγμή κατέστρεψε τη ζωή της.


Την 1η Ιανουαρίου του 1945, η Σούζαν και ο σύζυγός της είχαν πάει να κυνηγήσουν πάπιες, μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι.


Κάποια στιγμή, η Σούζαν έσκυψε να πιάσει το τουφέκι της. Μια στιγμιαία απροσεξία, ένας λάθος χειρισμός και το τουφέκι εκπυρσοκρότησε.


Η σφαίρα διαπέρασε το στομάχι της και σφηνώθηκε στην σπονδυλική της στήλη.


Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή.




Όμως δεν κατάφεραν να σώσουν τα πόδια της. Ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης ήταν πολύ σοβαρός και η Σούζαν έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω.


Δεν έχασε το κουράγιο της. Ήταν αποφασισμένη να περπατήσει ξανά και ήταν σίγουρη πως η καριέρα της στο Χόλιγουντ δεν είχε τελειώσει ακόμα.


Άλλα λίγο καιρό μετά, άλλη μία τραγωδία χτύπησε την πόρτα της.


Στις 4 Δεκεμβρίου του 1945, πέθανε η πολυαγαπημένη της μητέρα, Άμπι.


Η Σούζαν και ο Ρίτσαρντ προσπάθησαν να συνεχίσουν τη ζωή τους, παρά τις δυσκολίες.


Η Σούζαν με τον ηθοποιό Κλαρκ Γκέιμπλ.


Υιοθέτησαν ένα μικρό αγόρι, τον Τίμοθι, τον Απρίλιο του 1945 και η Σούζαν κατάφερε να σταθεί όρθια και να κάνει μερικά βήματα.


Οι γιατροί δεν της έδιναν πολλές ελπίδες, αλλά η Σούζαν ήταν πεπεισμένη ότι θα περπατούσε ξανά. Στα τέλη του 1946, η Σούζαν αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα για δυναμικές λύσεις.


Διέλυσε το συμβόλαιο με την MGM και ζήτησε διαζύγιο απ’ τον άντρα της. Ένιωθε ότι και τα στούντιο και ο Ρίτσαρντ έμεναν μαζί της από λύπηση, επειδή ήταν ανάπηρη. Με αυτό τον τρόπο, θέλησε να τους «απελευθερώσει» από το καθήκον τους.


Τα επόμενα χρόνια προσπάθησε να παίξει σε ταινίες, αλλά η υγεία της δεν της επέτρεπε πολύωρη εργασία.




Το 1949, έπαιξε στο θέατρο. Η ίδια δήλωσε ότι αν δεν είχε μείνει παράλυτη, δεν θα είχε ποτέ το θάρρος να ανέβει στη σκηνή.


Όταν εμφανίστηκε, ανάμεσα στο κοινό ήταν ο πρώην σύζυγος και πολλοί φίλοι της και άρχισαν να τη χειροκροτούν. Τον Μάρτιο του 1951, ξεκίνησε η σειρά «Μις Σούζαν», όπου υποδύθηκε μία παράλυτη δικηγόρο. Ήταν ο τελευταίος της ρόλος.


Λίγους μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 1951, αναγκάστηκε να αποχωρήσει απ’ τα γυρίσματα. Ψυχολογικά και σωματικά, ήταν ένα ράκος. Αναγκάστηκε να παραμείνει σε σανατόριο για πολλούς μήνες.


Όταν πήρε εξιτήριο, η Σούζαν φάνηκε ανανεωμένη. Αρραβωνιάστηκε με τον στρατιωτικό Ρόμπερτ Κλαρκ και ξεκίνησε πάλι να παίζει στο θέατρο.


Αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ.


Στις αρχές του 1952, διέλυσε τον αρραβώνα της με τον Κλαρκ, γιατί αισθανόταν ότι ο θάνατος ήταν επικείμενος. Είχε χάσει την ενέργειά της και φαινόταν να έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για ανάρρωση.


Έχανε συνέχεια βάρος και πολλοί πίστευαν ότι έπασχε από νευρική ανορεξία.




Η Σούζαν φοβερά αδυνατισμένη.


Τον Σεπτέμβριο του 1953, ένα μήνα πριν τον θάνατό της, είπε στον γιατρό της: «Είμαι τόσο κουρασμένη. Ίσως θα ήταν καλύτερα να πέθαινα». Έτσι κι έγινε. Στις 23 Οκτωβρίου, η Σούζαν άφησε την τελευταία της πνοή. Ήταν μόλις 31 ετών.


Η καριέρα της ήταν σύντομη, αλλά εντυπωσιακή. Χρόνια μετά, απέκτησε το δικό της αστέρι στο Χόλιγουντ, στο 1601 της Βάιν Στριτ.


- See more at: http://www.paraskinia.com


16 τροφές που θεραπεύουν...


16 θεραπευτικές τροφές

Πριν τρέξετε να πάρετε φάρμακα με το παραμικρό που θα σας τύχει, διαβάστε τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν οι παρακάτω τροφές και προτιμήστε τες.

Εξαφανίστε τον περιστασιακό πονοκέφαλο ή τους πόνους στην κοιλιά, με θεραπείες που θα βρείτε μέσα στην κουζίνα σας.

1. Μπανάνα

Θεραπεύει το άγχος: μία μπανάνα περιέχει το 30% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Β6, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να παραγάγει την χαλαρωτική σεροτονίνη.

2. Σταφίδες

Θεραπεύουν την υψηλή αρτηριακή πίεση: μία χούφτα σταφίδες, περιέχει 1 γραμμάριο φυτικές ίνες και 212 μιλιγκράμ κάλιο, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και των αγγείων και κρατά την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

3. Γιαούρτι

Θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα: τα βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι βοηθούν την πέψη και τη χώνεψη.

4. Βερίκοκα

Προλαμβάνουν τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά: 8 αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών, μόλις 3 μικρογραμμάρια νάτριου και 325 μιλιγκράμ καλίου. Όλα αυτά αποτρέπουν την κατακράτηση μετάλλων στον οργανισμό και τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

5. Τόνος

Θεραπεύει την κακή διάθεση: μια μερίδα 85 περίπου γραμμαρίων, περιέχει 800 μιλιγκράμ Ω3 λιπαρών τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση του αισθήματος της λύπης και του άγχους.

6. Τσάι με τζίντζερ

Θεραπεύει τη ναυτία: πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι καταπολεμά τη ναυτία, είτε αυτή προέρχεται από την κίνηση, είτε από την εγκυμοσύνη.

7. Βασιλικός

Θεραπεύει τα προβλήματα της κοιλιακής χώρας: η ευγενόλη, που περιέχεται στο βασιλικό, μπορεί να σας προστατέψει από τον πόνο της κοιλιάς, τη ναυτία, τις κράμπες, ακόμα και τη διάρροια. Χρησιμοποιήστε τον φρέσκο, σε σαλάτες και σάλτσες.

8. Αχλάδι

Βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής χοληστερόλης: ένα μεσαίου μεγέθους αχλάδι περιέχει 5 γραμμάρια διαιτητικές ίνες οι οποίες βοηθούν να αποβάλλουμε την κακή χοληστερόλη.

9. Μέλι

Θεραπεύει το βήχα: οι αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, μαλακώνουν τους ερεθισμένους ιστούς στο λαιμό.

10. Λάχανο

Βοηθά στη θεραπεία του έλκους: η σουλφοραφάνη που περιέχει το λάχανο εξουδετερώνει τα βακτήρια που προκαλούν έλκος, πριν αυτά φτάσουν στο έντερο και ίσως αναστέλλει την ανάπτυξη των γαστρικών όγκων. Μια κούπα λάχανο περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών, το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, ενώ έχει μόλις 34 θερμίδες.

11. Γαλοπούλα

Θεραπεύει την αϋπνία: μία μερίδα περίπου 85 γραμμαρίων έχει τόση τρυπτοφάνη -ένα αμινοξύ το οποίο βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη, τις ορμόνες δηλαδή που ρυθμίζουν τον ύπνο- όση χρειαζόμαστε μέσα σε μία μέρα.

12. Σύκα

Θεραπεύουν τις αιμορροΐδες: 4 ξηρά σύκα περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες αποτρέπουν το σχηματισμό ή την επανεμφάνιση αιμορροΐδων. Τα σύκα καλύπτουν επίσης το 5% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο και το 10% σε μαγνήσιο.

13. Χυμός πορτοκαλιού

Θεραπεύει την κούραση: η φρουκτόζη μας ξυπνάει. Αλλά και η βιταμίνη C που περιέχεται σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι καταπολεμά το οξειδωτικό άγχος που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και πιθανό να μας δίνει ενέργεια, καθώς βοηθά στο μεταβολισμό του σιδήρου ο οποίος συνεισφέρει στην οξυγόνωση του οργανισμού.

14. Σκόρδο

Θεραπεύει τις κολπικές μυκητιάσεις: το σκόρδο περιέχει αιθέρια έλαια τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του μύκητα που ευθύνεται για τις κολπικές μυκητιάσεις. Το ίδιο ισχύει και για το θυμάρι, το γαρίφαλο, ακόμη και τα πορτοκάλια. Συμπεριλάβετε το σκόρδο σε σάλτσες και μαρινάδες.

15. Χαμομήλι

Θεραπεύει τις καούρες: μουλιάστε 2 κουταλιές του γλυκού, σε 300 ml καυτού νερού για 20 λεπτά, καλύπτοντας την κούπα, έτσι ώστε τα αιθέρια έλαια να παραμείνουν στο νερό. Θα απαλλαγείτε από πεπτικές φλεγμονές, αέρια και σπασμούς.

16. Πατάτες

Θεραπεύουν τον πονοκέφαλο: οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε μια μέτρια πατάτα, μπορούν να αποτρέψουν την τάση για πονοκέφαλο, καθώς ανεβάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης, με την προϋπόθεση να κρατήσετε τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες σε χαμηλά επίπεδα.

giatros-in.gr



Τα τρόφιμα που σας παχαίνουν και δεν το γνωρίζετε!!!


Τα τρόφιμα που σας παχαίνουν και δεν το γνωρίζετε!!!

Η τάση για μία πιο υγιεινή διατροφή ή την απώλεια βάρους έχει οδηγήσει στην κωδικοποίηση των τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτής, το κοτόπουλο και ο τόνος είναι τρόφιμα που χρησιμοποιούνται στην προσπάθεια αδυνατίσματος, ενώ το ψωμί παχαίνει! Η τακτική όμως αυτή έχει καταλήξει σε πολύ έντονες γενικεύσεις, οι οποίες συχνά οδηγούν σε λάθος επιλογές.

Ο κλινικός διαιτολόγος Γιάννης Χρύσου, Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής επισημαίνει πως στην πραγματικότητα κάθε κατηγορία τροφίμων έχει τις σωστές και λάθος επιλογές. Ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους, ακόμα και το κοτόπουλο έχει τα δικά του μυστικά.

Για όσους λοιπόν επιθυμούν να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων, πρέπει να ελέγξουν με προσοχή την περιεκτικότητα των διατροφικών επιλογών τους σε λίπος:

Κρέας
Στην κατηγορία του κρέατος, που κατέχει εξέχουσα θέση στην προσπάθεια πολλών για απώλεια βάρους, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι επιλογές ίδιες. Για παράδειγμα, πολλοί θεωρούν ότι η επιλογή μοσχαρίσιου κρέατος είναι πιο κατάλληλη από το χοιρινό. Στην πραγματικότητα, πολλά μέρη του χοιρινού είναι περισσότερο άπαχα συγκριτικά με το μοσχάρι. Θα πρέπει να αποφύγετε τις μπριζόλες λαιμού για το χοιρινό και τις μοσχαρίσιες μπριζόλες όπως και τις πανσέτες ή το μπέικον, αφού περιέχουν περισσότερο από 20% λίπος και μπορεί να φθάσουν το 50%! Προτιμήστε το χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι) με λιγότερα από 5% λιπαρά, τις χοιρινές μπριζόλες, αφού αφαιρέσετε με προσοχή το ορατό λίπος και για τους λάτρεις του μοσχαρίσιου κρέατος, προτιμήστε τα κομμάτια από το πίσω μέρος του ζώου όπως το στρογγυλό ή το κιλότο. Επόμενη επιλογή, πιο gourmet και με λίγα περισσότερα λιπαρά είναι το φιλέτο. Τα μέρη αυτά αποτελούν μία ενδιάμεση λύση και αποτελούν μία καλή επιλογή για την κατσαρόλα ή την σχάρα. Όπως όμως και αν τα φτιάξετε, μην χρησιμοποιείτε επιπλέον λίπος για το μαγείρεμα ή το ψήσιμο τους.


Κοτόπουλο
Στην περίπτωση του κοτόπουλου, τα μεγαλύτερα ποσά λίπους βρίσκονται στο δέρμα του. Όμως και η επιλογή του στήθους ή του ποδιού παρουσιάζει διαφορές. Πιο συγκεκριμένα το στήθος έχει λιγότερα από 5% λιπαρά, ενώ το μπούτι περιέχει περίπου τα διπλάσια την ίδια ποσότητα προϊόντος.

Ψάρι
Το λίπος του ψαριού, γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην προαγωγή της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως και αυτό αποδίδει θερμίδες. Για την ιστορία λοιπόν, ο λιπαρός σολομός περιέχει περίπου 7 γρ λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος, ενώ οι σαρδέλες περίπου 13. Ο γαύρος και το σκουμπρί περίπου 5 γραμμάρια και τα θαλασσινά, όπως το χταπόδι και το καλαμάρι, λιγότερα από 2 γραμμάρια.

Δημητριακά πρωινού
Άλλη μία κατηγορία με μεγάλες διακυμάνσεις στο περιεχόμενο λίπος, είναι τα δημητριακά πρωινού. Έχουμε διαβάσει πολλές μελέτες που συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση τους με την απώλεια βάρους. Για να πετύχετε όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής άλεσης με λίγα λιπαρά. Προτιμήστε εκείνα με λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια προϊόντος. Προσέξτε γιατί στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα βρείτε και ορισμένα δημητριακά πρωινού με περισσότερα από 20 γραμμάρια!

Κονσέρβες
Στις επιλογές της κονσέρβας, όσα τρόφιμα συντηρούνται στο λάδι, αποδίδουν αρκετές περισσότερες θερμίδες. Στο σημείο όμως αυτό, ταιριάζει το ρητό «εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα». Όσα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συντηρούνται στην άλμη, περιέχουν υψηλά ποσά αλατιού, γεγονός μη επιθυμητό για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία τους».

http://www.newsitamea.gr/



Σοκολάτα για την κατάθλιψη, την καρδιά, την χοληστερίνη, τον ύπνο, την δίαιτα, την σεξουαλική διάθεση αλλά και κατά του καρκίνου. Μύθοι και αλήθειες.


Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και αποτελεί πλούσια πηγή ζωτικότητας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.


Νιώθεις κατάθλιψη φάε μια σοκολάτα


Πολλοί θεωρούν ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, αλλά λίγες μελέτες έχουν ουσιαστικά επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στο γλύκισμα και τη διάθεση.


Μπορεί όσοι νιώθουν άσχημα, απλώς να θέλουν τη σοκολάτα για να "γλυκαθούν" και να νιώσουν καλύτερα ή μπορεί η κατάθλιψη που αισθάνονται, να τους οδηγεί να φάνε σοκολάτα και αυτή να μην έχει καμία ευεργετική επίδραση πάνω τους. Μπορεί όπως και με το αλκοόλ, η σοκολάτα να έχει πρόσκαιρα βραχυπρόθεσμα οφέλη, αλλά μακροπρόθεσμα να μην ωφελεί στον ψυχισμό.
Δεν αποκλείεται, τέλος, η ίδια η σοκολάτα να αποτελεί άμεση αιτία για την αύξηση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Για να ξεκαθαριστεί τι από όλα αυτά συμβαίνει, θα χρειαστούν και άλλες έρευνες, κυρίως για να διευκρινιστεί αν η σοκολάτα αποτελεί αιτία κατάθλιψης ή προσωρινή "θεραπεία".


Όμως έχει διαπιστωθεί ότι οι πάσχοντες από κατάθλιψη καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα. Για την ακρίβεια, τα καταθλιπτικά άτομα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 8,4 μερίδες σοκολάτας το μήνα, τα άτομα με βαριάς μορφής κατάθλιψη 11,8 μερίδες τον μήνα, ενώ τα άτομα χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης μόλις 5,4 μερίδες. Μερίδα σοκολάτας θεωρείται μια μικρή μπάρα ή 28 γραμμάρια.


Η κακή διάθεση σχετιζόταν σημαντικά με τη μεγαλύτερη κατανάλωση σοκολάτας.


Θα μπορούσε να είναι επειδή η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα, κάτι που θα επιβεβαίωνε άλλες μελέτες σε ποντίκια που έχουν αποδείξει ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης ή θα μπορούσε να είναι ότι η κατάθλιψη προκαλεί μεγάλη επιθυμία για σοκολάτα για κάποιον άλλο λόγο χωρίς δηλαδή να έχει κάποια ευεργετική επίδραση στη διάθεση.


Πάντως η σοκολάτα περιέχει συστατικά που έχουν να κάνουν με την διάθεση και προκαλούν αίσθημα ευεξίας. Συγκεκριμένα περιέχει ουσίες με ψυχοδιεγερτικές ικανότητες (φαινυλαιθυλαμίνη), ενώ κατά την κατανάλωσή της εκκρίνονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες, που βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία. Επί πλέον, εκκρίνεται σερετονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση!


Συστατικά της σοκολάτας


Η σοκολάτα περιέχει περισσότερες από 300 χημικές ουσίες


* Cacao, η πηγή της σοκολάτας, περιέχει αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν τη φθορά των δοντιών. Φυσικά, αυτό αντισταθμίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σοκολάτα γάλακτος. 

* Η μυρωδιά της σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τα κύματα θήτα του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την χαλάρωση. 

* Η σοκολάτα περιέχει φαινυλαιθυλαμίνη, που έχει ρόλο στην διάθεση

* Το βούτυρο κακάο στη σοκολάτα περιέχει ελαϊκό οξύ, ένα μονο-ακόρεστο λίπος που μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη. 

* Πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει πραγματικά την όρεξη.

* Οι άνδρες που τρώνε σοκολάτα ζουν ένα χρόνο περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν. 

* Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει τα αιμοφόρα αγγεία ελαστικά. 

* Η Σοκολάτα αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα. 

* Στο Μεξικό θεραπευτές χρησιμοποιούν τη σοκολάτα για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και τσιμπήματα εντόμων. 

* Οι υδατάνθρακες στη σοκολάτα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα το αίσθημα ευεξίας.


Η σεροτονίνη είναι μια ορμόνη-νευροδιαβιβαστής. Όταν υπάρχει αναφορά στην σεροτονίνη υπάρχει μια κοινή αίσθηση όλων ότι μιλάμε για την «ορμόνη της ευτυχίας». Βοηθάει στην ρύθμιση της διάθεσης, την άμβλυνση του άγχους και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Βοηθά επίσης τον ύπνο, την σεξουαλική διάθεση, την επιθετικότητα και την όρεξη. Στην πραγματικότητα πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στο να αυξήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Η μαύρη σοκολάτα είναι από τα λίγα τρόφιμα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη. Άλλο τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτονίνη είναι η μπανάνα.





Περιέχει σε αφθονία το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη (περιεκτικότητα 300mgr σε 100γρ κακάο), η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στην σεροτονίνη. Οταν τρώμε σοκολάτα επηρεάζεται το δίκτυο των νευροδιαβιβαστών, δηλαδή των χημικών αγγελιοδόρων του εγκεφάλου, που λειτουργούν μεταφέροντας ηλεκτρικά μηνύματα ανάμεσα στους νευρώνες του. Αυτά τα μηνύματα προκαλούν τις αλλαγές στις αισθήσεις και στα αισθήματα που νιώθουμε.
Η σοκολάτα βοηθά στην διαχείριση του βάρους. Αν πάντα πιστεύατε ότι η σοκολάτα σας παχαίνει, αναθεωρήστε. Μελέτη απέδειξε ότι τα άτομα που τρώνε σοκολάτα τακτικά είναι πιθανότερο να είναι πιο αδύνατα από εκείνους που δεν τρώνε. Οι εθελοντές που παραδέχθηκαν ότι έτρωγαν σοκολάτα πέντε φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος από εκείνους που έτρωγαν σπανίως.


Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (35%- μονοακόρεστο), το λινελαϊκό (5%- πολυακόρεστο), το στεατικό (35%- κορεσμένο) και το παλμιτικό (25%- κορεσμένο). Η αναλογία αυτή των λιπαρών οξέων της σοκολάτας δεν επηρεάζει αρνητικά τα λιπίδια του αίματος, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η σοκολάτα υγείας δεν περιέχει χοληστερόλη. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν βρεθεί ότι προλαμβάνουν την υπέρταση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμμετέχουν στον μεταβολισμό των οστών και δοντιών (πρόληψη οστεοπόρωσης).


Ακόμα ο χαλκός και ο σίδηρος αποτελούν δύο πολύ σημαντικά συστατικά στη σύνθεση της σοκολάτας προσφέροντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα ο χαλκός βοηθά στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά και διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Η σοκολάτα περιέχει, επίσης, και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, τις οποίες ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων τις ονομάζει θρεπτοφαρμακευτικές λόγω της συμβολής τους στη διατήρηση της καλής υγείας.
Οι πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι (τα 240ml -ένα ποτήρι- περιέχει 400mgr πολυφαινολών) και το κρασί (τα 140ml -ένα ποτηράκι κρασιού- περιέχει 170mgr πολυφαινολών).
Οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες που αποδίδονται στη σοκολάτα οφείλονται στην περιεκτικότητά της σε φαινυλαιθυλαμίνη. Η ουσία αυτή σε υψηλά επίπεδα προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας αλλά και φόβου. Λειτουργεί διεγείροντας τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου και φθάνει σε πολύ υψηλές τιμές κατά τον οργασμό.
Επίσης, μετά την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.


Κατάλληλο σνακ για αθλητές αλλά και μαθητές.
Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, λειτουργεί ως τονωτική και αγχολυτική και αποτελεί μια καλή επιλογή σνακ για τους περισσότερους ασκούμενους και αθλητές, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, ακόμα και για καθημερινή χρήση. Ιδανικά θα μπορούσε να καταναλωθεί μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα για τη γρήγορη αποκατάσταση του γλυκογόνου των μυών, σε σύντομο χρονικό διάστημα από το τέλος της προσπάθειας, όπου είναι αυξημένη και η αντίστοιχη ενζυμική δραστηριότητα στον μυϊκό ιστό.


Μύθοι και αλήθειες


Υπάρχουν πολλοί μύθοι και μισές αλήθειες σχετικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας στο ανθρώπινο σώμα.
Εδώ είναι τα τελευταία ευρήματα σε αρκετές από αυτές. 

* Οι μελέτες δείχνουν ότι η σοκολάτα δεν είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας στην ακμή. 

* Το Cacao περιέχει τα διεγερτικά καφεΐνη και βρώμιο, αλλά σε τέτοιες μικρές ποσότητες ώστε να μην προκαλούν νευρικό διεγερσιμότητας. 

* Η σοκολάτα δεν είναι εθιστική. 

* Η σοκολάτα περιέχει στεατικό οξύ, ένα ουδέτερο λίπος που δεν εγείρει την κακή χοληστερόλη.


Από την αρνητική πλευρά ... 



Σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους σε πάσχοντες από ημικρανία.
Η σοκολάτα γάλακτος είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.


Συστατικά
Ανά 100 g Σοκολάτα υγείας Σοκολάτα γάλακτος
Θερμίδες (kcal) 479,00 513,00
Πρωτεΐνη (γρ.) 4,20 6,90
Λιπαρά (γρ.) 30,00 30,70
Υδατάνθρακες (γρ.) 63,10 59,20
Διαιτητικές ίνες (γρ.) 5,90 3,40
Ασβέστιο (mg) 32,00 191,00
Σίδηρος (mg) 3,13 1,39
Μαγνήσιο (mg) 115,00 60,00
Φώσφορος (mg) 132,00 216,00
Κάλιο (mg) 365,00 385,00
Νάτριο (mg) 11,00 82,00
Ψευδάργυρος (mg) 1,62 1,38
Χαλκός (mg) 0,70 0,39
Καροτίνη (Βιταμίνη Α) mg_RE 2,00 55,00
Βιταμίνη Ε (mg) mg_ATE 1,19 1,24
Χοληστερίνη (mg) 0,00 22,00
Καφεΐνη (mg) 62,00 26,00
Θεοβρωμίνη (mg) 486,00 189,00


Σε μια ισορροπημένη διατροφή, η σοκολάτα έχει τη δική της θέση. Απολαύστε τη σοκολάτα με μέτρο και να θυμάστε πως η υπερβολή οδηγεί στο να γευόμαστε την... πικρή πλευρά του χαρακτήρα της.

των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγος, medlabnews.gr


Ρώσοι μελλοντολόγοι προέβλεψαν ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει ΤΩΡΑ


Αρχικά, όταν συναντήσαμε την «προφητεία» σε ελληνικά σάιτ, σταθήκαμε εντελώς δύσπιστοι. Σύμφωνα με αυτή, τρεις κορυφαίοι Ρώσοι μελλοντολόγοι προέβλεψαν ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεκινήσει το 2014, πέντε ημέρες μετά το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Λόγω καθαρά δημοσιογραφικής περιέργειας κάναμε τις απαραίτητες αναζητήσεις στη google, χρησιμοποιώντας τα ονόματα των μελλοντολόγων όπως τα είδαμε γραμμένα και βρεθήκαμε σε ένα δημοσίευμα της αγγλόγλωσσης διαδικτυακής έκδοσης της ρωσικής εφημερίδας Pravda, με ημερομηνία 25 Μαρτίου του 2011, το οποίο αναφέρει πράγματι τα εξής εντελώς περίεργα:

«Στις 24 Μαρτίου (σ.σ. του 2011), γνωστοί Ρώσοι αστρολόγοι, σαμάνοι και παραψυχολόγοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις προβλέψεις τους για το κοντινό και μακρινό μέλλον».

Αφού παραβλέψουμε μερικές παραγράφους (όλο το δημοσίευμα για όσους γνωρίζουν αγγλικά βρίσκεται εδώ: Third World War to begin during Winter Games in 2014), πάμε στο σημείο που μας ενδιαφέρει, δηλαδή στην προφητεία για τώρα, το οποίο αναφέρει:

«Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επίσης αποκάλυψαν την ημέρα έναρξης του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο νέος πόλεμος λέγεται ότι θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2014, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Είναι ακόμα πιθανό ότι ο πόλεμος θα ξεκινήσει πέντε ημέρες μετά τη λήξη των Αγώνων».

Επειδή δεν έχουμε καμιά διάθεση να σας τρελάνουμε και μαζί σας να τρελαθούμε και εμείς, πριν αρχίσουμε να πιστεύουμε σε προφητείες, κάναμε μια «πονηρή» σκέψη.

Η εφημερίδα Pravda, σήμερα, δεν είναι η κάποτε σοβαρή και επίσημη φωνή του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος. Έχει μετατραπεί σε μια λαϊκή φυλλάδα με «αδυναμία» σε θέματα σκανδαλοθηρικού ή «μεταφυσικού» περιεχομένου. (Για να καταλάβετε, σαν να καταργηθεί το ΚΚΕ, να πουληθεί ο Ριζοσπάστης, να διατηρήσει το όνομα Ριζοσπάστης αλλά να γίνει Espresso. Αυτό έπαθε η εφημερίδα του Λένιν).

Επειδή, λοιπόν, δεν είναι η αξιόπιστη πηγή του παρελθόντος και επειδή στο διαδίκτυο η εξαπάτηση δεν είναι και τόσο δύσκολη, δεν σας κρύβουμε ότι σκεφθήκαμε την πιθανότητα το θέμα να είναι τωρινό και να το ανάρτησαν με παλιά ημερομηνία. Είναι μια εφικτή πιθανότητα.

Εάν, όμως, η ανάρτηση δεν είναι πειραγμένη και όντως δημοσιεύθηκε το 2011, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεγονός σε περίπτωση που επαληθευθεί, πράγμα που το απευχόμαστε.

Δείτε και το δημοσίευμα σε print screen:


http://www.katohika.gr/




Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger