Από το Blogger.

E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Μεσογειακή διατροφή: Ζήτημα ποιότητας

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013


Πρόσφατα η UNESCO χαρακτήρισε τη μεσογειακή δίαιτα ως «παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά για την ανθρωπότητα».

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: τα λουκάνικα που περιέχουν ελαιόλαδο δεν ανήκουν στη μεσογειακή δίαιτα, ούτε φυσικά ένα σουβλάκι με τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα. Η μαγεία του μάρκετινγκ ξεδιπλώνεται με έναν αξιοζήλευτο τρόπο για τους marketeers, αλλά με έναν επώδυνο για τους καταναλωτές. Κι αυτό γιατί ο συσχετισμός μιας τροφής με κάτι που μας παραπέμπει στη μεσογειακή διατροφή όπως το ελαιόλαδο και η ντομάτα, μας ωθεί ως καταναλωτές να πιστεύουμε ότι μας κάνει καλό.

Έτσι, πιστεύοντας ότι ανακαλύψαμε τον μαγικό συνδυασμό της γεύσης και της υγιεινής επιλογής, πέφτουμε σε μία μεγάλη παγίδα: να υπερκαταναναλώνουμε φαγητό. Στη σημερινή εποχή η μεσογειακή δίαιτα όχι μόνο δεν αποτελεί το βασικό μας διατροφικό πρότυπο, αλλά καταλήγει να γίνεται ένας ιδιότυπος «δούρειος ίππος» του junk food στο διαιτολόγιό μας.

Η μεσογειακή διατροφή έχει σχετιστεί με υψηλά ποσοστά μακροζωίας και χαμηλά ποσοστά ασθενειών. Η γνωστή μελέτη της Ικαρίας δείχνει ότι άτομα που έχουν έναν τρόπο ζωής σύμφωνο με αυτό που η μεσογειακή δίαιτα προτρέπει να ζουν κατά 10 περίπου χρόνια περισσότερο από αυτούς που δεν το κάνουν.

Κι αν αυτό το στοιχείο αφήνει χώρο για περαιτέρω συζήτηση, ας κρατήσουμε αυτό: σε μια μεγάλη και καλά σχεδιασμένη μελέτη (Brit. Med. J. 2008) φάνηκε ότι άτομα που ακολουθούν αυτό το μοντέλο διατροφής ζουν 20% περισσοτερο από αυτούς που δεν το ακολουθούν. Επίσης, πολυάριθμες έρευνες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή δίαιτα με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρδιοπαθειών διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, Altzheimer, γαστρεντερικών προβλημάτων, ενώ φαίνεται να συμβάλλει και στον καλύτερο έλεγχο βάρους. Δεν είναι τυχαίο το ότι πρόσφατα η UNESCO χαρακτήρισε τη μεσογειακή δίαιτα ως «παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά για την ανθρωπότητα».

Κι όμως, ενώ παγκοσμίως εξάρεται η τύχη μας που ζούμε σε μια περιοχή που δημιούργησε κι ανέπτυξε αυτή την υγιεινή διατροφική κουλτούρα, εμείς ζηλεύουμε τα burgers και τα κρουασάν. Σαν να βρίσκεσαι δίπλα στην καλύτερη παραλία του κόσμου με τα καθαρότερα και διαυγέστερα γαλαζοπράσινα νερά κι εσυ προτιμάς να φύγεις και να κολύμπησεις σε μια συνωστισμένη πισίνα ενός ξενοδοχείου. Παράλληλα, ολόκληρο το σύστημα των media συμβάλλει σε αυτό.

“Βομβαρδιζόμαστε” με διαφημιστικά μηνύματα για κρέπες και κρουασάν, αντί για παραδοσιακές τυρόπιτες και χορτόπιτες, μαγειρεύουμε στις αναρίθμητες εκπομπές μαγειρικής με κακής ποιότητας λιπαρές ύλες αντί για ελαιόλαδο, προτιμούμε τη σαλάτα του Καίσαρα και του Σεφ, αντί για την παραδοσιακή χωριάτικη, ξεχάσαμε τα άγρια χόρτα της ελληνικής φύσης (μάραθο, καυκαλήθρα, μυρώνι) και κάνουμε πίτες με brie, ζαμπόν και μπέικον.

Ακόμα και το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, δεν αξιοποιείται. Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως και η πρώτη σε παραγωγή έξτρα παρθένου. Κι όμως, από αυτό μόλις το 20% εμφιαλώνεται στη χώρα μας, ενώ το υπόλοιπο εξάγεται σε γειτονικές χώρες, και είτε αξιοποιείται εμπορικά από αυτές, είτε χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ποιότητα της εγχώριας παραγωγής τους.

Εμείς λοιπόν, αντί αν απολαμβάνουμε την αφθονία των επιλογών που απλόχερα η φύση μας προσφέρει στην περιοχή μας, υιοθετούμε δυτικόφερτες συνήθειες, αναπαράγοντας την «προκρούστεια» τάση της αγοράς για υγιεινές επιλογές.

Περιορίζουμε την κατανάλωσή τους και χάνονται σταδιακά μέσα στο χρόνο φαγητά και τρόφιμα όπως το πλιγούρι, οι πίτες (τσουκνιδόπιτα, βρουβόπιτα, ταχινόπιτα) το φακόρυζο, η φασολάδα, το ρεβιθοπίλαφο, το παστέλι και αντικαθίστανται από τα burgers, chicken wings, ασιατικό κοτόπουλο με εξωτική σάλτσα μάνγκο, ντόνατς, απεμπολώντας παράλληλα ένα μεγάλο κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί τη φυσική ασπίδα κατά των σύγχρονων παθήσεων και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο περισσότερο θα αυξήσουμε την ποσότητα της ζωής μας.

http://www.iatronet.gr/


Μιχάλης Ταμήλος: "Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα …αιθαλομίχλης!"


“Ξαναχτύπησε” ο Τρικαλινός βουλευτής, Μιχάλης Ταμήλος, με νέα ατάκα αυτή τη φορά ορμώμενος από την οδηγία του υπ. Περιβάλλοντος και του υπουργείο Υγείας για τα τζάκια, την αιθαλομίχλη και την ατμόσφαιρα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του Real Fm, ο Ταμήλος σχολίασε το φαινόμενο της αιθαλομίχλης ως…ρομαντικό!

«Η ατμόσφαιρα παρά την αιθαλομίχλη είναι μάλλον ρομαντική», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην εικόνα του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμα για το έργο του αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και δεν έχει επιτύχει να βρει λύση με την Τρόικα προκειμένου να ηρεμήσει ο κόσμος, ενώ έτρεξε να συμπληρώσει πως ο ίδιος δεν φέρει ευθύνη για τις τροπολογίες καθώς δεν γνωρίζει ποιο είναι το σκεπτικό των επιτελείων.

Κλείνοντας έδωσε την δική του εκτίμηση για τις εκλογές δηλώνοντας πως θα γίνουν το φθινόπωρο του ’14 σε περίπτωση που δεν βρεθεί κοινή αποδεκτή λύση στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

http://www.briefingnews.gr/


Θαυματουργή η κανέλα για πλούσια χείλη, μακριά μαλλιά, κοφτερό μυαλό και όχι μόνο


Η κανέλα χρησιμοποιείται αιώνες τώρα στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η γρίπη και η δυσπεψία. Το ευωδιαστό μπαχαρικό περιέχει ασβέστιο, φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγγάνιο και ο φλοιός του περικλείει διάφορα θεραπευτικά αιθέρια έλαια.

Επειδή όμως η κανέλα δεν περιορίζει τις δυνατότητές της στον τομέα της υγείας, όταν συνδυαστεί με συστατικά όπως το ελαιόλαδο και η καστανή ζάχαρη, μπορεί να κάνει κυριολεκτικά θαύματα στον τομέα της ομορφιάς και όχι μόνο. Γνωρίζετε αλήθεια πόσο χρήσιμη μπορεί να σας φανεί η κανέλα, εκτός από τον τομέα «μαγειρική»;

Χείλη...αλά Angelina

Δε χρειάζεται να προβείτε σε πανάκριβες χειρουργικές ή άλλες επεμβατικές λύσεις για να αποκτήσετε γεμάτα και πλούσια χείλη τύπου Angelina Jolie. Ειδικά μάλιστα όταν η εναλλακτική βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Απλώστε λίγο βαζελίνη πάνω στα χείλη σας απαλά και ταμπονάρετε μια πρέζα κανέλα από πάνω. Τρίψτε το μίγμα για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια αφήστε το να «καθίσει» για ένα λεπτό. Υπ΄όψιν ότι θα αισθανθείτε μια μικρή «τόνωση» από το μπαχαρικό. Προσοχή, σε καμία περίπτωση μην εφαρμόσετε την κανέλα απευθείας στο δέρμα σας, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Στη συνέχεια προσθέστε άλλη μία στρώση βαζελίνης και σύντομα θα δείτε τα χείλη σας πλούσια και σαγηνευτικά έτοιμα για φίλημα.

Αντίο ακμή

Η κανέλα ενδείκνυται για να δημιουργήσετε τη δική σας σπιτική θεραπεία κατά της ακμής. Τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα αρκούν για να σας απαλλάξουν από την ανεπιθύμητη και ενοχλητική ακμή. Χρησιμοποιήστε το μέλι και την κανέλα για να φτιάξετε μία παχιά πάστα που μοιάζει με σοκολάτα και αλείψτε την στο πρόσωπό σας.

Η κανέλα θα σταματήσει την ακμή, που προκαλείται από τα διάφορα βακτήρια και το μέλι θα συμβάλλει, ώστε να μειωθεί η ερυθρότητα και να αποκατασταθεί η υγρασία του δέρματος. Αφήστε το μίγμα στο πρόσωπό σας για περίπου δέκα λεπτά (ή μέχρι να αρχίσει να καίει), στη συνέχεια ξεπλύνετε και σκουπίστε το με μία στεγνή πετσέτα.

Προσοχή, πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε σπιτική θεραπεία καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον δερματολόγο σας.

Extensions…με άρωμα κανέλας

Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία, άσχετα από την αιτία που την προκαλεί. Ένας τρόπος για να τονώσετε την ανάπτυξη των μαλλιών, είναι να χρησιμοποιείτε μία εβδομαδιαία μάσκα με βάση την κανέλα.

Ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας κανέλα και μέλι σε μισό φλιτζάνι ζεστό ελαιόλαδο. Προσθέστε ένα αυγό για να πυκνώσει η μάσκα. Χτενίστε τα μαλλιά σας, αφού έχετε εφαρμόσει τη μάσκα σε βρεγμένα μαλλιά για 10 έως 15 λεπτά. Ξεπλύνετε με ένα σαμπουάν. Προσοχή, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας πριν χρησιμοποιήσετε τη μάσκα.

Μμμμμμ, δροσερή αναπνοή

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η γεύση της κανέλας είναι τόσο διαδεδομένη στις καραμέλες ή στις τσίχλες; Η απάντηση βρίσκεται στο λάδι της κανέλας, το οποίο μπορεί να «εξολοθρεύει» τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσοσμία της αναπνοής μας.

Δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε τσίχλες και καραμέλες, το μάσημα λίγης κανέλας (δυόσμου ή μέντας) το πρωί, βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Μπορείτε ακόμη να κάνετε και γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού από μέλι και κανέλα σε σκόνη, ανακατεμένα με ζεστό νερό.

Απολέπιση τώρα

Η αρωματικότερη μέθοδος απολέπισης δε μπορεί να είναι άλλη παρά αυτή που έχει σα βάση την κανέλα. Διώξτε μακριά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και αποκαταστήσετε τη λάμψη και την απαλότητά του με μία σπιτική κρέμα απολέπισης.

Τα συστατικά που θα χρειαστείτε είναι αλάτι, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, μέλι και κανέλα. Φτιάξτε μία παχιά κρέμα και τρίψτε τη σώμα σας απαλά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Προσοχή και σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να απευθυνθείτε πρώτα σε κάποιον ειδικό για τυχόν ερεθισμούς.

Για μυαλό...ξυράφι

Μελέτες, έχουν δείξει, ότι αν μασάτε τσίχλα κανέλας (ή μέντας) αυξάνετε την εγρήγορση του εγκεφάλου σας και μειώνετε την κούραση μέχρι και 20%. Μάλιστα, σε ειδικά τεστ που έγιναν, αναφέρθηκε, ότι όσοι συνήθιζαν να μασούν τσίχλα κανέλας παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα απογοήτευσης κατά 20% και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης κατά 30% .

Σπιτικό άρωμα φρεσκάδας

Αν θέλετε το σπίτι σας (ή ακόμα και το σώμα σας) να μοσχοβολάει φρεσκάδα, δημιουργήστε το δικό σας προσωπικό άρωμα με μηλόξιδο, ένα ξυλαράκι κανέλας και μερικά ολόκληρα γαρίφαλα. Σιγοβράστε το μίγμα και προσθέστε λίγες φλούδες πορτοκαλιού αν θέλετε.

Ποια μυρμήγκια;

Η κανέλα, αν και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για τα μυρμήγκια, στην ουσία είναι «κόκκινο πανί». Ψεκάστε με λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας γύρω από τις πόρτες, τα παράθυρα κ.λπ για να τα εμποδίσετε να μπουν σπίτι σας.

Και σκεφτείτε, ότι η κανέλα καθαρίζεται εύκολα μετά. Όπως ακριβώς δηλαδή και το γαρύφαλλο, το μπαχαρικό το οποίο επίσης είναι αποτρεπτικό για τα μυρμήγκια.

http://www.briefingnews.gr/


Αβοήθητος στο δρόμο ο Θοδωρής Αθερίδης: Ποιους καταγγέλλει και ποιον ευχαριστεί


Ο Θοδωρής Αθερίδης πριν λίγες ημέρες είχε μια περιπέτεια. Ο ηθοποιός έμεινε με τη μηχανή στη μέση του δρόμου και κάλεσε την οδική βοήθεια.

Ο Αθερίδης δεν είχε πληρώσει την ασφάλειά του με αποτέλεσμα... να μην μπορούν να τον εξυπηρετήσουν. Κατανοώντας την αμέλειά του ζήτησε να τον βοηθήσουν να τους πληρώσει και εν συνεχεία να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Δεν φαίνεται όμως να πείστηκαν στην εν λόγω ασφαλιστική με τον ηθοποιό εν τέλει να μένει αβοήθητος.


Τη λύση του την έδωσε ένας οδηγός και στο τέλος της περιπέτειας ο ηθοποιός περιέγραψε το περιστατικό με τους διαλόγους στο twitter αποκαλύπτοντας και την ασφαλιστική.


«Έμεινα από μπαταρία με την μηχανή και η Οδική Βοήθεια … επειδή είχε λήξει δεν δέχονταν ούτε επί πληρωμή να έρθει. Τέλειο; Τους ρωτάω: Αν ήμουν τώρα στο βουνό θα με αφήσατε νύχτα μόνο μες στο κρύο αβοήθητο; – Λυπάμαι κύριε, ναι. Ένας ταξιτζής μου δώσε με καλώδια ρεύμα κι έφυγα. Ευχαριστώ αγόρι!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής. Ευτυχώς που υπάρχει ακόμα ανθρωπιά…

- See more at: http://www.paraskinia.com




Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger