E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

CNBC: Ετσι θα εκδικηθεί ο Πούτιν τη Γερμανία για τη συμφωνία με την Κύπρο

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013





Μπορεί η Γερμανία να διαλαλεί ότι δεν πρέπει να την κατηγορούν για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, ωστόσο ένας οικονομικός αναλυτής δήλωσε στο CNBC ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει εκδίκηση για τις απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία έχει επενδύσει και καταθέσει στο νησί, διακόπτοντας την παροχή ενέργειας στη Γερμανία.

Το 20% των συνολικών καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι ρωσικής προέλευσης, ενώ πολλές είναι και οι ρωσικές εταιρείες με έδρα την Κύπρο, στην οποία έχει επίσης δοθεί ρωσικό δάνειο ύψους 3.3 δισ. δολαρίων.
Στο δημοσίευμα του CNBC γίνεται λόγος για τα αιχμηρά σχόλια του Προέδρου Πούτιν αναφορικά με την απόφαση, καθώς και του πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ φιλοξενείται και η άποψη του καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, Στιβ Κιν, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει το χτύπημα και μάλιστα με πολύ οδυνηρό τρόπο:
«Εάν επιχειρήσεις να βάλεις στο στόχαστρο τη Ρωσία, ο πρόεδρος της οποίας εμφανίζεται ως ο "σιδερένιος" ηγέτης της, τότε γιατί να μη θεωρήσουμε πιθανό το σενάριο της παύσης της παροχής ενέργειας (φυσικού αερίου) στη Γερμανία από τη Ρωσία, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα; Αν θες να καταφέρεις χτύπημα στο "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος", τότε οφείλεις να το κάνεις ευθέως, χωρίς να δημιουργείς παράπλευρα θύματα (τους Κύπριους μικροκαταθέτες και τις μικρές επιχειρήσεις) κατά τον αγώνα σου ενάντια στους Ρώσους ολιγάρχες. Δήλωσε τις προθέσεις σου και μην τις κάνεις κρυφά».
Η Ρωσία έχει ξαναπαίξει στο παρελθόν το χαρτί της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το αέριό της: μόλις πριν τρία χρόνια η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις παροχές της στην Ευρώπη έπειτα από διαμάχη με ουκρανική εταιρεία ενέργειας. 
Και με το 36% της Ευρώπης να εξαρτάται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, η απειλή και μόνο της μείωσης στην παροχή ενέργειας συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός εκρηκτικού πολιτικού σκηνικού, το οποίο φέρει παντού τα «δακτυλικά αποτυπώματα» της Γερμανίας

GKOUROU
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger