E-mail επικοινωνίας: kanapedatosblogspot@yahoo.gr

Αγνωστοι πριονισαν το σταυρο στον ταφο του Ρασπουτιν

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012


  

Η καλτ προσωπικότητα του Γκρεγκόρι Ρασπούτιν μπήκε στο στόχαστρο αγνώστων που βεβήλωσαν τον τάφο του χθες βράδυ. Συγκεκριμένα, οι αρχές του Πούσκιν, ενός προαστίου της Αγίας Πετρούπολης, ενημερώθηκαν από έναν κάτοικο ότι, άγνωστοι είχαν πριονίσει τον ξύλινο σταυρό ύψους άνω των δύο μέτρων που είχε τοποθετηθεί στο σημείο όπου ενταφιάστηκε ο μυστικιστής καλόγερος. Το μνημείο αποτελείτο από έναν ογκώδη ξύλινο σταυρό, το ύψος του οποίου ξεπερνούσε τα δύο μέτρα, και μια ξύλινη βάση με μια αναμνηστική πλάκα. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν επιχειρήσει να κάψουν τη βάση αυτή.





Ο Γκρεγκόρι Ρασπούτιν, ασκούσε τεράστια επιρροή στην οικογένεια του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικόλαου Β', και ειδικά στην Τσαρίνα και τον άρρωστο γιό της. Αφού έχασε την εύνοια του τσάρου όμως, και τα στηρίγματά του στο Παλάτι, δολοφονήθηκε το 1916 στην Αγία Πετρούπολη από μια ομάδα αριστοκρατών. Λέγεται ότι αφού τον πυροβόλησαν αρκετές φορές δίχως να πεθάνει, τον έπνιξαν κι έκοψαν το κεφάλι του. Η φήμη αυτή χάρισε στον ήδη σκοτεινό μύθο του υπεφυσικές προεκτάσεις. Ενταφιάστηκε στην εκκλησία του πάρκου του Αλεξάνδρου στο Τσάρσκογε Σέλο -όπως ονομαζόταν τότε το Πούσκιν- αλλά αργότερα, κατ' εντολή της κυβέρνησης, έγινε εκταφή και η σορός του αποτεφρώθηκε.




Ο σταυρός που πριόνισαν οι άγνωστοι τοποθετήθηκε το 2005 στο σημείο όπου βρισκόταν η εκκλησία, η οποία καταστράφηκε κατά τη σοβιετική εποχή. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, το 1991, ορισμένοι ορθόδοξοι συντηρητικοί κύκλοι ζήτησαν την αγιοποίηση του Ρασπούτιν, αίτημα που απερρίφθη από τον τότε Πατριάρχη Αλέξιο Β'. Όμως το επεισόδιο καλλιστα θα μπορούσε να μην έχει καμμία σχέση με τον Ρασπούτιν καθώς πολλοί ξύλινοι σταυροί έχουν δεχτεί επιθέσεις τον τελευταίο καιρό στη Ρωσία, μετά την καταδίκη των τριών μελών του συγκροτήματος Pussy Riot σε διετή φυλάκιση επειδή τραγούδησαν μια "πανκ προσευχή" κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.




Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Φιλικες σελιδες

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Καναπεδάτος - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Inspired by Sportapolis Shape5.com
Proudly powered by Blogger